Dodaj do ulubionych

Zaproszenie

02.06.14, 10:32
Znalazłem na stronie UM :
„6 czerwca, godz. 18:00, parafia pw. św. Pawła Apostoła - msza św. z okazji 55-lecia uzyskania praw miejskich oraz 16. rocznicy umieszczenia wizerunku św. Barbary w herbie miasta.”
A potem impreza urodzinowa
A fakty:
isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19580690342
Nie wiem skąd naszemu pijarowcowi wzięło się te 55 lat nadania praw miejskich. Doradca (świetny) ale nie zna historii, może się poprawią. A już ta 16 rocznica to bomba. Taka „okrągła” rocznica.
Oczywiście nie wnikajmy, że urodziny Miasto obchodzi 1 stycznia. Najważniejsze że będzie i uroczyście, religijnie i umpa, umpa z dzieleniem tortu urodzinowego.
I wszystko to dzięki p. prezydent.
Dziękujemy
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Prymitywna prowokacja 02.06.14, 13:24
      bo na pewno zauważyłeś §4, przeczytałeś go, i zrozumiałeś. Albo nie?
      • amarian2 mietlorz metlorz, jak zawsze 02.06.14, 16:06
        Ja tu z dobrym sercem pokazuję a mietlorz jak zwykle „prowokacja”. A fe. Mietlorzu kochany ja wiem kiedy powstało Miasto Ruda Śląska.
        Tylko, że 1 stycznia 1959 powstało Miasto a nie nadano prawa miejskie, o czym pewnie doradca nie ma pojęcia.
        Ale powiem ci lepszy dowcip. Na zaproszeniu jest jeszcze jedna okazja dodana : „z okazji 25 lecia powstania samorządu terytorialnego”.
        To, że ta ekipa liczyć nie potrafi, to wiemy od dawna, ale jak się już zamawia msze to należy się po prostu nie wygłupiać.
        • mietlorz707 Czyli niestety nie prowokacja? 02.06.14, 16:51
          Marianie, odpuść i nie drąż tematu, bo najzwyczajniej nie masz racji. :)
    • aloes69 Re: Idziecie ? 02.06.14, 18:30
      Marianie toć zabawa integracji sprzyja, od kompów te wydziczoną młodzież i nie tylko...., choć na chwilkę odklei. Patrząc na sprawe pozytywnie dzięki takim “okrągłym” rocznicom np. 55, 60, 65 , 65 i pół, każda władza w końcu na coś się tam upamiętniającego załapie. Kiedyś - jak mnie pamięć nie myli - to 100 lecie się obchodziło i żal bo nie każdy mógł uczestniczyć...
      A teraz i co roczek zdjęcia w komputerku można obstalować, a jak elektrykę szlag nie trafi to i potomni co nieco w domach swoich zobaczą. Ja tam skoro tak ładnie zapraszają na msze idę bo mojej rodzicielce Barbara jest , a jako samozwańczemu recenzentowi tej Rudzkiej Piaskownicy , to mnie i Piasek jak ulał na ten wieczór pasuje.:)
      • amarian2 Re: Idziecie ? 03.06.14, 11:58
        Jasne, że idę. Szkoda tylko, że nasi pijarowcy swoją pracę zwykle odwalają po łebkach.
        • mietlorz707 Re: Idziecie ? 03.06.14, 12:33
          Ich "nasi" czy może nasi "nasi"? Albo Wasi "nasi", znaczy, PR-owcy referendystów? W tym ostatnim przypadku w 100% się zgadzam. ;)
          • skalar2011 Re: Idziecie ? 03.06.14, 21:35
            jak to jest z Tobą mietlorz ?ty sie zawsze zgodzosz z tym co ci pasuje? dziwny z ciebie osobnik
    • aloes69 Było miło. 07.06.14, 07:08
      Lubię jak promienie słońca przenikają kolorowe witraże, które skrzą się jak wielokolorowe klejnoty na wzniosłych murach światyni. Lubię mądre kazania, poruszające umysł, budzące refleksje i wywołujące zadumę nad istotą człowieczeństwa. Lubię jak ludzie pamiętają o swoich korzeniach, bo ich akceptacja wyznacza ich wielkość ( a wiersz piękny).....

A potem tego ciepłego rozświetlonego połową księżyca i „oczo-dającymi” reflektorami wieczoru Gosia i Piasek dali czadu. Mieszkańcy fajnie i kulturalnie się bawili, tort miał fascynujący zielony smaczny dodatek i był to ku mojemu zdziwieniu por. A ile lat i od czego dokładnie minęło? - co to ma za znaczenie w skali wieczności....

P.S.
      “ Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry.” Soren Aabye Kierkegaard .
      • pipi43 Re: Było miło. 07.06.14, 14:21
        aloes69 napisał(a):

tort miał fascynujący zielony smaczny dodatek i był to ku mojemu zdziwieniu por.

Por??? Naprawdę?
        A powinien być arcydzięgiel.
        • aloes69 Re: Było miło. 07.06.14, 18:53
          Pipi mysślisz o takim arcydzięgielu? - ziolowyporadnik.pl/ziola/arcydziegiel-lekarski/
          No nie wiem. Jesteś przekonana? Może ten tort miał warstwy...cebula też ma warstwy;)
          • aloes69 Re: Było miło. 07.06.14, 18:55
            P.S. A i przepraszam za literówkę, nawet nie liczę ,że nie dojrzysz:)
            • pipi43 Re: Było miło. 07.06.14, 20:06
              To pewnie ten sam co Twój:
              pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%99giel_litwor
              Zwróć uwagę na część - "roślina jadalna".
              Zdarzyło mi się pary razy w życiu jeść wyroby cukiernicze z arcydzięglem; smakuje średnio.
              • aloes69 Re: Było miło. 08.06.14, 07:15
                Na 99,99% masz racje. Te 0,01% to moja duma , by nie przynać Ci racji w 100%.
                Ale wyglądało jak por.....
                • hepik1 Re: Było miło. 08.06.14, 10:29
                  Arcdzięgiel?K..na,jaki arcydziengiel?
                  O czym wy dziengielicie?
                  Rozmywacie ważny temat i jestescie zdrajcy naro...(tfu) zdrajcy rudzkich patriotów.
                  I jeszcze mordercami tego forum.
                  Albo na temat, albo wcale czyli buzia w kubeł! ;)
                  • aloes69 Re: Było miło. 08.06.14, 13:12
                    Hepiku mylisz się!
                    Moje wypowiedzi w tym wątku są nie tylko wybitnie merytoryczne , ale odnoszą się do osobistego zbadanie tematu niejako organo-leptycznie.;)
                    Marian rozpoczynając ten wątek napisał „Najważniejsze że będzie i uroczyście, religijnie i umpa, umpa z dzieleniem tortu urodzinowego.”
                    No to padła z moje strony propozycja -” idziecie?”
                    No przecież głupio tak krytkować czy wypowiadać się o czymś czego się nie wie lub osobiście nie doświadczyło?
                    A tak przy okazji Marianie i Mietlorzu byliście ?
                    Mnie prostemu człowiekowi jakoś tak niezręcznie było do przodu w te elity się wpychać, a nawet jakbym się i dopchał - to kto by mnie tam zauważył?
                    No chyba zupełnym przypadkiem tylko jakiś bardzo bystry, a życzliwy człowiek.:) No i potem, aby swoją skromną obecność jakoś na tej wielkopomniej rocznicy zaznaczyć to i wpis niniejszy poczyniony został.
                    No to widzisz - Pipi do tego zielonego się doczepiła.
                    No i racje ma bo dla mnie każde zielone, a sztywne to por , tak jak pewnie dla niej każda Hanna to Joanna, albo inaczej :)
                    I nie dramatyzuj bo tego forum zamordować się nie da , no może momentami dobija się samo, ale wróżka Jadzia mi mówiła ,że Ci piszący to teraz na wyższym poziomie są, to i więcej czytać muszą zanim wpis stosowny poczynią......., a na to czasu trzeba ;):)
                    • aloes69 Re: Było miło. 08.06.14, 13:15
                      No tak mnie zestresował ten por , że dwie literówki przoczone zostaly. Przepraszam.
                      • mietlorz707 Re: Było miło. 09.06.14, 16:05
                        Aloesie, za literówki lepiej nie przepraszać, bo to okazja do popełnienia kolejnych.
                        I ten odstęp przed przecinkiem... No tragedia, no... ;-)

Odpowiadając na pytanie - mietlorz był.
                        • aloes69 Re: Było miło. 09.06.14, 18:50
                          To była podstępna prowokacja wobec Pipi ;), ale w tym natłoku moich literówek pewnie nie wie którą zauważyć w pierwszej kolejności:) ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka