Dodaj do ulubionych

Strzał w kolano?

08.08.14, 12:46

Kiedy kilka dni temu przeczytałem o kolejnym konkursie w jakim wystartowało nasze miasto to rozbawienie mieszało mi się z politowaniem. Chodzi o plebiscyt "Terra Flower Power - Najpiękniej Ukwiecone Miasto w Polsce" organizowany przez firmę Terra. Po zgłoszeniu do konkursu milki na najbardziej przytulne (czy jak to się tam nazywało) miasto byłem przekonany że nic bardziej absurdalnego nie da się już wymyśleć, a tu taki ... kwiatek (sic!).
Abstrahując już od tego, że takie konkursy są o dupę rozczaś, to akurat ukwiecenie w tym mieście jest na poziomie prawie zerowym. Osobom zgłaszającym proponuję wycieczkę do Muszyny czy nawet Koszalina żeby zobaczyli w praktyce co znaczy słowo "ukwiecenie". Nasza aplikacja, w odniesieniu do tych kilku donic z drzewami i krzaczorami postawionymi na paraden placu jest fajnym żartem, tylko szkoda że Ruda stanie się jego tematem przewodnim. Jak pokazują komentarze na portalu rudaslaska.com moje zdanie nie jest w tej kwestii odosobnione. Praktycznie wszyscy wypowiadający się internauci kpią z tego konkursu. Pojawiają się też szydercze komentarze, że ukwiecenie to jedynie na balkonach i cmentarzach, a jedynym konkursem gdzie byśmy liczyli się na poważnie, to na najbardziej zaśmiecone miasto.
W tym miejscu po raz kolejny komentarza wymaga praca osób odpowiedzialnych za promocję miasta. Z tego co mi wiadomo biorą pieniądze za jego promowanie, a nie ośmieszanie! Przecież nie trzeba być Einsteinem by wydedukować że start w takim konkursie, wraz z jego nagłośnieniem spowoduje morze szydery wśród Mieszkańców, którzy mają przecież oczy i potrafią ocenić jak jest w rzeczywistości. Poprzednia wpadka ze zmanipulowanym 4 miejscem pod względem jakości życia, jak widać nic tych ludzi nie nauczyła. Oprócz tego że takimi plebiscytami robią z miasta pośmiewisko, biją też bezpośrednio w swoich pracodawców, czyli we władze. Pojawiają się potem opinie, że wobec braku realnych sukcesów, stosuje ona tanią propagandę przedwyborczą mającą za cel przerzucić uwagę na coraz to nowe, a co za tym idzie absurdalne konkursy w jakich jako miasto startujemy. Nie dziwmy się potem że takie decyzje dają powody Filarowi, by przelewał hektolitry jadu na łamach swojego szmatławca.
Mam jeden pomysł który mógłby zwiększyć nasze szanse w tym konkursie. Kilka dni temu jeden z użytkowników Rudzkiego forum zwrócił uwagę na fatalny stan ścieżki rowerowej biegnącej wzdłuż ulicy Czarnoleśnej. Powypychana kostka brukowa, a miejscami jej całkowity brak daje możliwość zrobić coś niezwykłego. We wszystkie te luki posadźmy kwiaty! Wtedy to zwiększy bezpieczeństwo, bo nadjeżdżający z daleka rowerzysta będzie mógł dostrzec owe ubytki w kostce, a my zyskamy pierwszą w Polsce ukwieconą ścieżkę rowerową.
Jeśli by brakowało pomysłów na kolejne konkursy, to także służę pomocą. Przede wszystkim konkurs na najbardziej niesamowity rynek w Polsce. W aplikacji napiszcie, że to jedyny taki egzemplarz, gdzie rynek z jednej strony graniczy z 10 piętrowym wieżowcem, lub też pójdźmy na całość i zgłoście dworzec na Chebziu w konkursie na najnowocześniejszy w kraju.
Szanowni Pracownicy Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta pokażcie na co Was jeszcze stać, udowodnijcie że poziom absurdu w waszych działaniach nie ma żadnych ram czy granic.
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Strzał w kolano? 08.08.14, 17:56
      fifik_rsl napisał(a):

> Szanowni Pracownicy Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocj
      > i Miasta pokażcie na co Was jeszcze stać, udowodnijcie że poziom absurdu w wasz
      > ych działaniach nie ma żadnych ram czy granic.

Z początku myślałem że to po prostu ktoś dla jaj Rudę tam wrzucił, bo zgłosić może każdy. Ale widok na stronę www naszego UM, rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Ale może jest inne wytłumaczenie tej głupoty, o którym ani Ty ani ja w tej chwili nie mamy pojęcia.
      Może szykuje się jakiś plebiscyt na największe zakłamanie i obłudę władz samorządu np. o puchar Potiomkina czy złotego Kimirsena, a nasz magistratowy Wydział Prop... przepraszam Promocji, po prostu kompletuje na ten cel portfolio. Z którym wygraną ma w kieszeni (no chyba żeby do konkurencji stanęły ekipy z Korei płn.) .
      • amarian2 Re: Strzał w kolano? 16.08.14, 18:57
        Mie wiem czy to strzał w kolano czy w głowę ale kosztowne. Podobno donice na JPII są w tym celu zakupione i ... drogie. Może Miasto zakupi z kilkadziesiąt donic i drzew ozdobnych i się zdziwimy?
        Niestety obawiam się, że ta władza jest zdolna do każdej kosztownej głupoty .

• komentator_z Re: Strzał w kolano? 17.08.14, 22:10
          Proponuję tańsze rozwiązanie w "ważnym" punkcie Miasta. Konkretnie przed dworcem w Rudzie. Jeszcze dokładniej - pomiędzy Adrią i Biedronką. Jest tam taki placyk, w środku którego rosło sobie drzewo. Już nie rośnie - uschnięte dokładnie, o ile pamiętam już w zeszłym roku. Teraz od wiosny straszy takie suche coś. Może więc w ramach konkursu powiesić na tym kwiatki i nazwać "martwa natura z kwiatkiem"? Obeszło by się bez kosztownych donic i innych wydatków, starczyłoby chłopa z drabiną i trochę zieleniny...
          Noooo, chyba że na samochód jakiejś ważnej persony drinkującej w Adrii spadnie z tego drzewa jaka spróchniała gałąź - wtedy osoby odpowiedzialne za zieleń zareagują natychmiast. A tak - przyjedź gościu do Rudy pociągiem, to od razu po wyjściu z dworca zobaczysz ładne .... drzewko? No i co z tego że suche?
    • lewica_os Re: Strzał w kolano? 17.08.14, 12:47
      chodzi o dziko ukwiecone łąki?? bo z zagospodarowaną zielenią na terenach miejskich akurat w Rudzie Śląskiej jest marnie
      • skalar2011 Re: Strzał w kolano? 18.08.14, 15:22
        może chodzi o nieskoszone tereny zielone, chwasty rosną aż miło
    • fifik_rsl Re: Strzał w kolano? 25.08.14, 22:16
      Postanowiłem powalczyć o zwycięstwo naszego miasta w tym konkursie. Jutro wszystko poukładam i wysyłam. Damy rade :D ;)

Dziś macie jako pierwsi filmik promujący
      www.youtube.com/watch?v=fugp5HSUedw
      • aloes69 Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 07:00
        Dowcipne :) Chociaż....kwiaty zdecydowanie żle dobrane.;) Powinny mieć tendencje do rośnięcia w zwartej bryle tak by nie rozrastały się zbyt w górę lub na boki. Działkowcy powinni cię tu fachowo wesprzeć. Przy okazji jak już tam byłeś, to trzeba było zabrać te nożyce do cięcia gałęzi i przyciąć te przeszkadzające krzewy. Wiesz jaki byłbyś dowcipny i pożyteczny zarazem ? Murowany wzrost notowań u wszystkich :D)
        A swoją drogą to szkoda, że nie ma jakiejś inicjatywy tzw. oddolnej ze strony np. rowerzystów aby przejechać te trasy, zinwentaryzować uszkodzenia (sfotografować) i we własnym zakresie to co można i nie jest zbyt kłopotliwe naprawić dla dobra samych użytkowników (chociażby w zakresie np. gałęzi. Miasto to my - ludzie i to od nas tak dużo zależy.....

P.S. U mnie na osiedlu rośnie jabłoń ( zreszta nie jedna). Ta była strasznie zaniedbana. Pewnego dnia zobaczyliśy jak jakis facet ją przycina. Nie wygladał na pracownika zieleni wiec ktoś go zapytał co robi. Powiedział, że zna się na tym i żal mu patrzeć jak to drzewo się męczy bo to szlachetna odmiana. Przycina co dwa , trzy lata.....myślę , że to jest piękne poczucie odpowiedzialności za to wszystko co jest wokoło nas.....
        • bszabatowski Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 08:23
          Oj Aloesie - są różne formy aktywności obywatelskiej - ta też jest dopuszczalna więc nie czepiaj się! Swoją drogą od kiedy to zwykły śmiertelnik ma wycinać drzewa? Bo z Twojego opisu wnioskuję że miejsca "sadzenia" nie widziałeś, a każesz Adamowi w czynie społecznym wycinać gałęzie... Problemem jest drzewo rosnące przy ścieżce rowerowej - jego korzenie wybrzuszyły kostkę. To drzewo trzeba usunąć nie krzaki. W takiej formie krzaki i ugałęzienie są potrzebne bo zmuszają rowerzystę do zmiany pasa ruchu (czyt. złamania przepisów dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa) - zapominasz o dziurach w podłożu na których można ząbki stracić. (Może zaproponujesz, aby w czynie społecznym kupił worek cementu i zalał te ubytki?). Sorry, ale tu w tym przypadku to jest ewidentne zaniedbanie i wina urzędników oraz Radnych. Jedni i drudzy od długiego czasu nie widzą problemu i mają bezpieczeństwo rowerzystów (i pieszych) głęboko w miejscu gdzie światło nie dochodzi. A Władza miasta zamiast doprowadzić istniejące ścieżki oraz trasy rowerowe do normalnego stanu i je utrzymywać (co jest jej psim obowiązkiem) buduje nowe i chwali się tym na całą Polskę. Aaaa i mamy najlepiej ukwiecony rynek w Polsce...

Ps. Za chwilę jest Sesja RM może jakiś Rady w "czynie społecznym" zgłosi odpowiednią interpelację? (W końcu wybory idą można zapunktować i pokazać się, a nie siedzieć tylko i jak owieczki rączki podnosić) W końcu oni (Radni) czytają to forum ;-)
        • amarian2 Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 10:31
          Aloes, mam wiele ostatnio spotkań z młodymi osobami które coś robią wokół siebie, parking, boisko itd. Z tym obcinaniem jednak drzew i krzaków byłbym ostrożny. Też kiedyś uległem działkowcom i pozwoliłem pięknie obciąć zagrażające topole i natychmiast została złożona skarga i miałem kłopoty. Ale to inna sprawa. Nie jestem pewny ale obcinanie drzew musi uzyskać akceptację. UM.
          Ale ogólnie popieram apel zaangażowania mieszkańców do upiększania Miasta ;)
          Nie mogą oni jednak zastępować i wykonywać obowiązku który spoczywa na władzach.

• fifik_rsl Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 14:49
          W kwestii drzewa to poobcinanie kilku gałęzi nie wystarczy, bo nie one są głównym problemem. Największy to umiejscowienie samego drzewa, przy samej ścieżce.
          Trzeba uczciwie przyznać że po ostatnich narzekaniach na tym forum na ową ścieżkę (głównie przez Bartka) zasadniczo została ona ponaprawiana. Uzupełniono miejsca gdzie brakowało kostek, powkładano i wyrównano tam, gdzie porobiły się leje po eksploatacji górniczej. Pozostał jedynie właśnie ten fragment w okolicy drzewa, gdzie kręciłem. W mojej ocenie ekipom wyznaczonym do naprawy zwyczajnie zabrakło pomysłu.
          Owo drzewo przeszkadza na dwa sposoby, gałęziami uniemożliwiając przejazd po ścieżce, ale także korzeniami, które powybijały kostkę w kilku miejscach.
          Problem można zlikwidować jedynie gruntownie, zwykły fifting sie nie sprawdzi. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wycinka owego drzewa, a następnie rozebranie niewielkiego fragmentu ścieżki i zrobienie porządku z korzeniami. Żeby tego dokonać nie wystarczy inicjatywa społeczna, a potrzebne są działania konkretnych, powołanych do tego celu służb.
          Ponadto, znając uczucie jakim darzy mnie rudzka Straż Miejska, to próba przycięcia tego drzewa skończyłaby się dla mnie mandatem.
          • mietlorz707 Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 15:07
            > Trzeba uczciwie przyznać że po ostatnich narzekaniach na tym forum na ową ścież
            > kę (głównie przez Bartka) zasadniczo została ona ponaprawiana.

Ot i metoda. Narzekać tak długo aż ktoś coś zrobi. Najczęściej zrobi nawet nie wiedząc o pożal-się-Boże narzekaniu, ale i tak można przypisać zasługę komu wygodnie.

> Ponadto, znając uczucie jakim darzy mnie rudzka Straż Miejska, to próba przycię
            > cia tego drzewa skończyłaby się dla mnie mandatem.

Kolejny męczennik prześladowany przez reżim...
        • mietlorz707 Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 15:01
          Zastanawia mnie, ilu rowerzystów zgłasza tego rodzaju problemy urzędnikom?
          Zapytam wprost: czy ktokolwiek?
          Narzekać potrafi każdy, niektórzy nawet potrafią nieco się natrudzić, żeby ponarzekać. Nikt nie zgłosi problemu do UM bo przecież ponarzekał, więc UM na pewno wie. Nikt nie pogada o tym z radnym.
          Ma być zrobione, bo taki jeden z drugim (najczęściej młody i bardzo wykształcony) płaci podatki. Ma być zrobione i wuj.
          Do roboty nie ma nikogo. Jak już taki musi cokolwiek zrobić to robi na pokaz i tak, żeby sobie wypielęgnowanych rąsi nie ubrudzić.
          • jankolodziej Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 16:23
            "potrzebne są działania konkretnych, powołanych do tego celu służb (...) próba przycięcia tego drzewa skończyłaby się dla mnie mandatem. "
            W Rudzie Śląskiej? Porad odnośnie wycinki nawet dużych drzew udzielają właściciele terenu po starym kinie w Radoszowie.
          • bszabatowski Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 16:34
            Mietlorz Ty tak na poważnie, czy znowu sobie jaja robisz? Bo powiem szczerze że nie potrafię zrozumieć... Do kogo masz pretensje? Bo wydaje mi się że powinieneś mieć do tych co biorą za swoją robotę "kasę" i mają w d..pie to co się dzieje naokoło. Ja nie jeżdżę na rowerze - ale mam oczy i widzę. "Ukwiecone" dziury i drzewo jest w miejscu baaardzo uczęszczanym przez zwykłych mieszkańców i urzędników. Ba nawet Radni koło niego się przechadzają i Ty masz pretensje o to, że w końcu ktoś podniósł ten temat na forum??? A od czego są urzędnicy i Radni? Oni nie mają oczu i mózgu? Przynajmniej od roku w tamtym miejscu są dziury i co? I zamiast zająć się tym co należy w pierwszej kolejności czyli naprawić, Władze chwalą się budową nowych ścieżek rowerowych które za rok, dwa tak samo będą wyglądać. I gdzie tu logika? Pieniędzy na utrzymanie nie ma? A na budowę kolejny są???

Ps. Płacę podatki i ma być zrobione bez próśb bo jest to "psi obowiązek", tym bardziej że problem jest widoczny gołym okiem. Ktoś bierze moje, Twoje i pozostałych mieszkańców pieniądze za robotę której nie wykonuje i tym samym stwarza zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa ludzi - może Tobie to pasuje, ale mi nie. Ach i bynajmniej problem Czarnoleśnej nie ogranicza się do rzeczonego drzewa, ale rozciąga się na skrajnie idiotyczne ustawione ławeczki... Może mam w czynie społecznym zastąpić urzędników, pobrudzić sobie wypielęgnowane rączki i je przenieść?
            • aloes69 Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 20:16
              Ach...widok Bartosza z błyskiem społecznikowskiego zacięcia w oczach i statystycznym (50 kg) workiem cementu oraz ławeczką w rękach byłby z pewnością godny uwiecznienia.....

obserwatorpolityczny.pl/?p=17955
              • bszabatowski Re: Strzał w kolano? 26.08.14, 21:04
                Całym sercem jestem za czynem społecznym!!! Nawet własną taczkę i łopatę użyczę. Jednakowoż czyn społeczny nie kojarzy mi się z odwalaniem roboty za urzędników i tym bardziej z naprawianiem, poprawianiem fuszerek "szpecjalistów"...

Ps. Jeżeli dostanę "glejt" zetnę drzewo (piłę motorową tez posiadam :) ) i sam przestawię ławeczki, ba nawet kostkę brakująca uzupełnię - za darmo, ale nie w czynie społecznym. A dlaczego tak? Bo tak siedzę i myślę że nasze "Kochane Władze" nawet i to spartolą... Znowu okaże się że wykonawca nawalił, bo przetarg wygrał po zaniżonej cenie, albo jak w przypadku trzech tabliczek na realizację tych banalnych czynności będziemy czekać przy dobrych wiatrach ponad rok - choć znając nasze miejskie realia to zdarzy się "to i to"... Jak to mówią: jak coś chcesz mieć dobrze zrobione - zrób to sam!
              • mietlorz707 Re: Strzał w kolano? 27.08.14, 22:22
                > Ach...widok Bartosza z błyskiem społecznikowskiego zacięcia w oczach i statysty
                > cznym (50 kg) workiem cementu oraz ławeczką w rękach byłby z pewnością godny u
                > wiecznienia.....

Niewątpliwie. Filmik z czegoś takiego miałby spore szanse stać się częścią wielu youtube'owych kompilacji. Tych ze słowem "fail" w tytule.
                Ale nie żartujmy. Gość ma łopatę i taczkę. I piłę. Spalinową.
                • bszabatowski Re: Strzał w kolano? 27.08.14, 22:43
                  Mietlorz - tym razem nie będę z Tobą dyskutował: Masz rację, ustawić Ciebie z kamerą i cyknąć fotkę... Ot coś takiego by wyszło - "fail" murowany ;-) A i kto wie - może odpowiednie osoby "wykorzystały by Cię" do promocji miasta?
                  • mietlorz707 Dokształć się Bartuniu. 28.08.14, 02:03
                    Dali Bushowi lornetkę, popatrzył, nic nie widział, więc zdjął osłony obiektywów.
                    Clinton, będąc wcześniej w tym samym miejscu, uparcie podglądał Koreańczyków przez lornetkę z zasłoniętymi obiektywami.
                    Tyle na temat twej wiedzy o świecie czerpanej ze stronek ze śmiesznymi obrazkami dla gimbusów.

> "wykorzystały by Cię"

Nad pisownią też popracuj. Choć to daremny trud.
                    • amarian2 mietlorz 28.08.14, 10:10
                      I znowu się pojawił i jak zwykle nie na temat. Fifik wyraźnie go określił, masz coś do powiedzenia to pisz a nie łam netykiety.
    • fifik_rsl Re: Strzał w kolano? 27.08.14, 14:31
      Całość artykułu

Konkursy Konkursy Konkursy........

Dowiedziałem się że moje miasto Ruda Śląska startuje w konkursie Terra Flower Power na najpiękniej ukwiecone w Polsce. Jako że kwiatów u nas jak na lekarstwo, postanowiłem jako zatroskany o jego los mieszkaniec, pomóc mu w wygranej.
      Zrobiłem zdjęcia autentycznie najpiękniej ukwieconych zakątków mego miasta:

drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_alp2M1dwZHZoVUU/edit?usp=sharing
      drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_WHZ0T1dmZXhuTXc/edit?usp=sharing
      Ponadto nakręciłem filmik o ukwiecaniu pewnego miejsca, które stawia nas w roli prekursorów w tym kraju. Dlatego też uważam że teraz musimy ten prestiżowy konkurs wygrać w cuglach.

www.youtube.com/watch?v=fugp5HSUedw
      ps. Kiedy kilka dni temu przeczytałem o kolejnym konkursie w jakim wystartowało nasze miasto to rozbawienie mieszało mi się z politowaniem. Chodzi o plebiscyt "Terra Flower Power - Najpiękniej Ukwiecone Miasto w Polsce" organizowany przez firmę Terra. Po zgłoszeniu do konkursu milki na najbardziej przytulne (czy jak to się tam nazywało) miasto byłem przekonany że nic bardziej absurdalnego nie da się już wymyśleć, a tu taki ... kwiatek (sic!).
      Abstrahując już od tego, że takie konkursy są o dupę rozczaś, to akurat ukwiecenie w tym mieście jest na poziomie prawie zerowym. Osobom zgłaszającym proponuję wycieczkę do Muszyny czy nawet Koszalina żeby zobaczyli w praktyce co znaczy słowo "ukwiecenie". Nasza aplikacja, w odniesieniu do tych kilku donic z drzewami i krzaczorami postawionymi na paraden placu jest fajnym żartem, tylko szkoda że Ruda stanie się jego tematem przewodnim. Jak pokazują komentarze na portalu rudaslaska.com moje zdanie nie jest w tej kwestii odosobnione. Praktycznie wszyscy wypowiadający się internauci kpią z tego konkursu.
      W tym miejscu po raz kolejny komentarza wymaga praca osób odpowiedzialnych za promocję miasta. Z tego co mi wiadomo biorą pieniądze za jego promowanie, a nie ośmieszanie! Przecież nie trzeba być Einsteinem by wydedukować że start w takim konkursie, wraz z jego nagłośnieniem spowoduje morze szydery wśród Mieszkańców, którzy mają przecież oczy i potrafią ocenić jak jest w rzeczywistości. Takimi plebiscytami robią z miasta pośmiewisko, biją też bezpośrednio w swoich pracodawców, czyli we władze. Pojawiają się potem opinie, że wobec braku realnych sukcesów, stosuje ona tanią propagandę przedwyborczą mającą za cel przerzucić uwagę na coraz to nowe, a co za tym idzie absurdalne konkursy w jakich jako miasto startujemy. Nie dziwmy się potem że takie decyzje dają powody Filarowi, by przelewał hektolitry jadu na łamach swojego szmatławca.
      Jeśli by brakowało pomysłów na kolejne konkursy, to także służę pomocą. Przede wszystkim konkurs na najbardziej niesamowity rynek w Polsce. W aplikacji napiszcie, że to jedyny taki egzemplarz, gdzie rynek z jednej strony graniczy z 10 piętrowym wieżowcem, lub też pójdźmy na całość i zgłoście dworzec na Chebziu w konkursie na najnowocześniejszy w kraju.
      Szanowni Pracownicy Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta pokażcie na co Was jeszcze stać, udowodnijcie że poziom absurdu w waszych działaniach nie ma żadnych ram czy granic.
      • pipi43 Re: Strzał w kolano? 27.08.14, 14:59
        fifik_rsl napisał(a):

Jeśli by brakowało pomysłów na kolejne konkursy, to także służę pomocą. Przede
        wszystkim konkurs na najbardziej niesamowity rynek w Polsce.

Najbardziej niesamowity rynek w Polsce znajduje się w Katowicach.
        A Uszok nie powiedział jeszcze w tym temacie ostatniego słowa:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka