amarian2
20.08.14, 09:02
Niewiele do powiedzenia mają obrońcy władzy na temat sytuacji finansowej i gospodarczej Naszego miasta. Jednak temat zadłużenia to zarzut do poprzednika. Zapytajmy więc jak dzisiaj te zadłużenie wygląda. Jak pamiętamy 2 lata temu ze zdziwieniem słyszeliśmy, że dług został spłacony a teraz to będzie hepi (nie mylić z hepikiem). Na ostatnich spotkaniach z władzą temat też był poruszany (słynne spłacane 60 mln co roku) co niektórzy potrafiący dodawać traktowali (liczyli), że teraz to już mamy nadwyżkę.
Jak wygląda prawda. Bez liczenia drobnych mamy obecnie oficjalnie 170 milionów zł zadłużenia. Nie będę się rozwodził jak ta kwota się zmniejszyła od 2010 bo nawet przedszkolak jak spadłyby mu 50 mln to zaniósłby je do banku. Proste. Pytanie czy to rzeczywiście całe zadłużenie Miasta, czy to rzeczywiście wszystko co musimy zwrócić bankom?
Odpowiedź na to daje nam … prezydent miasta:
„Przypominam również, że rocznie musimy spłacać około 13 milionów złotych kredytu zaciągniętego przez mojego poprzednika na budowę parku wodnego. Ten kredyt będziemy spłacać aż do 2036 roku”
Pomijam, że to akurat RM podjęła idiotyczną decyzję o poręczeniu, pomijam już fakt, że to obecna władza podjęła wbrew obietnicom wyborczym, analizom decyzję o kontynuacji budowy Aquaparku czyli wykorzystaniu kredytu, pomijam wszystkie błędy i obietnice dzisiejszej władzy w tym zakresie. A czytając wypowiedź prezydent widzimy wyraźnie słowa … kredyt i spłacać.
I znowu nie kłócąc się o drobne i taki detal gdzie to jest schowane w budżecie, należy sobie jasno powiedzieć: na dzisiaj R.Śl. jest winna bankom 380 mln zł. Bo zupełnie czym innym jest poręczenie, które miasto wielokrotnie dawało innym podmiotom a czym innym jest uruchomione i spłacane poręczenie. Różnicę widzą Ci którzy nie swój kredyt spłacają.
Powtórzę pytanie: ile dzisiaj Miasto musi spłacić bankom i innym pożyczkodawcą???
Ps. Wiem co będą pluli obrońcy, jeżeli jednak ktoś merytorycznie chciałby pisać i na przykład wspominać dziurę za 50 mln to nich przynajmniej to w jakikolwiek sposób wyliczy czy udokumentuje, bo dla mnie akurat te słowa są tak idiotyczne i propagandowe (pomimo, że padały na sesjach RM), że nie warto …