Dodaj do ulubionych

ponad 2 tysiące oddanych

16.09.14, 11:55
Mamy XXI wiek. Tzw "kiełbasę wyborczą" rzucono już w internet- by się internauci najedli a może prędzej zgagi dostali? Wszystkie chwyty dozwolone mówili ... Zaproszenia do grona wspólnych znajomych na portalach społecznościowych by zwiększyć swoją rzeszę oddanych, wysyłanie życzliwych pozdrowień, życzeń urodzinowych, świątecznych, obrazków-obrazeczków - czy to już nie jest śmieszne? czy odrobinę chociaż nie wykracza to poza poziom "dobrego wyczucia" Pani prezydent? Na portalach można zauważyć większe grono polityczne naszego miasta, lecz profil Pani prezydent jest chyba najczęściej odwiedzany :-) Oczywiście nie neguję tu myślenia Pani prezydent -> jest to dobry sposób na kontakt z mieszkańcami ale czy chociaż odrobinę nie posuwa się to za daleko? Prezydenci innych miast nie są częstymi gośćmi na portalach w sensie nie udzielają się tak często. Może by tak bardziej realnie - niż internetowo?
Obserwuj wątek
    • fifik_rsl Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 12:52
      Poruszyłeś ciekawy temat, bo o ile cztery lata temu istnienie, bądź nieistnienie polityka w sieci wydawało się sprawą marginalną, to teraz żaden z liczących się graczy nie może odpuścić tego pola, a w szczególności fb.
      Takie drugie życie, że tak to nazwę ma podstawowy plus, potrafi dotrzeć do większego grona wyborców, szczególnie osób młodych. Zgadzam się też z tym że częste udzielanie się polityka, czy rządzącego daje wyobrażenie że jest wśród nas, słucha mieszkańców itd. O ile są to ewidentne plusy, to taka obecność ma minusy. Nie wszyscy wypowiadający się na jego profilu, czy to na profilach przez niego śledzonych są jego "wyborcami" czy klakierami. Często w sieci właśnie taki polityk musi się zmierzyć z falą krytyki która na niego spada, niezadowoleniem z nieraz trudnych decyzji, a czasem ze zwykłym chamstwem jakiego w sieci sporo.
      Zdarza się też że trafia na zarzuty pod swoim adresem, wobec których nie może zostać obojętny, a których z wiadomych względów nie opisze miejska gazetka. Szerokie grono osób śledzących czy obserwujących powoduje, że od tego jak wybrnie może nawet zależeć jego polityczny los, zważywszy jak jakąś poważną gafę w sieci podchwycą inne media np. prasa czy tv.
      O ile stwierdzenie media-czwarta władza jest oczywiście prawdziwe, to coraz to większą władzę w ramach tej czwartek władzy ma internet. Staje się tak dlatego, gdyż najtrudniej go kontrolować, a pojawiające się tam informacje błyskawicznie mogą być powielane. Gdy coś raz tam trafi, to de facto nie ma możliwości by zostało wymazane.
      Z tego też powodu nie krytykowałbym G. Dziedzic że także na tej płaszczyźnie funkcjonuje. Osobiście mam Panią Prezydent w znajomych i widzę że wielokrotnie musiała się zmierzyć z krytyką swoich działań, co gorsza dla niej, nieraz z bardzo konstruktywną i rzeczową.
      Trzeba też powiedzieć że swoje profile na fb mają praktycznie wszyscy prezydenci miast ościennych. Z tą różnicą że są to profile prywatne, bądź tzw publiczne.
      Z prywatnych :
      G. Dziedzic - 2642 znajomych
      Kotala (Chorzów) - 301
      Kostempski (Świony) - 4465
      Uszok (Katowice) 4570
      Publiczne:
      Szulik (Zabrze ) - 4768 lajków
      Frankiewicz (Gliwice) 1661 lajków
      Bartyla (Bytom) - 5504 lajków
      Nasza Prezydent założyła też profil publiczny, jednak od kilku miesięcy nic się na nim nie dzieje, więc nie zyskał on popularności, a całą aktywność prowadzi z prywatnego, więc ten wziąłem pod uwagę.

Swoje profile mają też kandydaci na prezydenta. Wszystkie mają charakter prywatny:
      Skowronek 267 znajomych
      Wesoły 479
      Chromy 158
      Sladek 543
      Osmenda - nie upublicznia tych danych.
      Wieszołek - dwa dni temu założył dopiero konto.
      • esio57 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 14:11
        Też mam ją w swoich znajomych....ale mnie krew zalewa jak ludzie są naiwni ! Sami lizusi....ach jaka to ONA wspaniała i TYLE zrobiła !? A ja wiem swoje a inni niech sobie klikają....LUBIĘ TO ! Może im coś załatwi....
      • mietlorz707 To i ja se poszukałem :D 16.09.14, 14:12
        I fajne stowarzyszenie znalazłem:
        www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Obywatelskie-Referendum-SOR/1421458531467985
        Lajkować, bo mają mało! :D
    • mietlorz707 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 13:47
      To znak czasów, a nie kiełbasa wyborcza.
      Z jednej strony sposób na prostszą, szybszą i tańszą komunikację mieszkańców z władzami - o czym zresztą wiesz. Z drugiej - metoda budowania wizerunku. Pozytywnego wizerunku dobrej gospodyni, życzliwej dla wszystkich.
      Piszesz, że inni tak nie robią... Może to kwestia tego, że inni mają gorszych doradców?
      Na pocieszenie: "poparcie" na fejsie wciąż nijak nie przekłada się na poparcie w rzeczywistości. Przekonał się o tym fifik, kiedy jego kolesie zebrali w parę tygodni więcej lajków przeciwko rondku niż miał oficjalny profil miasta od początku jego istnienia, a na spotkanie przylazło ich kilku.
      • kokarda80 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 14:18
        dobrze że nazwałeś to "metodą budowania wizerunku" każdy sam się przekonuje i ocenia obecny wizerunek p. Dziedzic po tym jak to prowadzi dyskusję pod swoimi postami nie mając czasami żadnych argumentów. Popieram to że są jednak wśród "jej znajomych" takie osoby które wylewają kawę na ławę.
        • mietlorz707 Zajrzałem tam dziś wcześniej, 16.09.14, 14:26
          przeczytałem komentarze pod kilkoma wpisami, wizerunek jak najbardziej pozytywny.
          • kokarda80 Re: Zajrzałem tam dziś wcześniej, 16.09.14, 14:31
            tyle ile wpisów tyle i opinii na temat tej Pani. niech każdy swoje myśli ;-)
            • mietlorz707 Re: Zajrzałem tam dziś wcześniej, 16.09.14, 14:38
              W dodatku niekoniecznie opinia o osobie musi być taka sama jak o jej wizerunku w internecie. ;-)
              • kokarda80 Re: Zajrzałem tam dziś wcześniej, 16.09.14, 14:42
                co prawda to prawda :-)
    • kokarda80 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 14:00
      Drogi fifiku, też mam p. Dziedzic w znajomych na tym portalu ale sama się oto nie prosiłam - ot co stąd ta cała moja insynuacja na ten temat. Ciekawi mnie dlatego czy zaprasza kogo wlejzie? nawet go nie znając? bo ja nie znam osobiście tej Pani anie nigdy nie miałam z nią nic wspólnego na stopie zawodowej bądź prywatnej ...
      • bszabatowski Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 14:12
        Ot też tajemnica - był sobie profil X który Kokardko polubiłaś/miałaś w kontaktach - profil ten został sprzedany, przekazany, lub też celowo stworzony aby zyskać polubienia/znajomych (kto wie - może któryś z tych licznych "nie dla..." - po zmianie właściciela i treści nagle okazuje się że masz w znajomych kogoś kogo w życiu nie dodała byś (albo go "lajkujesz") -znana tajemnica TwarzoKsiążki i robienia ludzi w bambuko ;-)
        • kokarda80 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 14:21
          bszabatowski _ dbam o swój profil w jako taki sposób i przyznam -> akceptowałam zaproszenie tej Pani ale po jakimś czasie gdy "zasyfiała" mi "tablicę" swoimi przekazami większymi lub mniejszymi pozbyłam się jej z grona znajomych do których zresztą nigdy nie należała bo tej Pani nie znam i niech tak zostanie.
    • hynio59 Re: ponad 2 tysiące oddanych 16.09.14, 21:13
      Nie mniejsza twoja POwska kiełbasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka