Dodaj do ulubionych

Mój głos cz I (Rada Miasta)

12.11.14, 22:16
Kampania wyborcza na finiszu, skrzynka na listy pełna uśmiechających się do mnie kandydatów i kandydatek, które obiecują że gdy tylko oddam na nich głos, to sprawią, że to miasto będzie lepsze. Od czasu do czasu jakiś kandydat osobiście puka do drzwi (Chromy).
Ja w połowie tej kadencji RM, którą jestem już mocno zmęczony i zawiedziony, obiecałem sobie że oddam głos na kogoś nowego, kto mi da choć minimalną nadzieje ,że może to wyglądać inaczej. Z bomby odpadły listy partyjne oraz Domżalski ze swoją świtą. Po tym jak oszukała mnie Pani W-B zraziłem się też do RAŚ.
Nie ukrywam że pierwszym moim wyborem na realne zmiany był Bartek. Byłem przekonany że jego stowarzyszenie na niego postawi, on zdobędzie mandat i będzie jednym z niewielu którzy będą w sposób właściwy pełnili funkcje kontrolną wobec władzy wykonawczej, jakakolwiek by ona nie była. Podobała mi się ta wizja postawienia na osoby młode, nieubrudzone polityką, mające zapał do działania. Rozczarowanie przyszło w momencie kiedy dowiedziałem się że ich kandydatem na prezydenta będzie Wieszołek, dla mnie człowiek bez przysłowiowych jaj, nie mający nawet tyle odwagi w sobie by się z nami spotkać kiedy prowadziliśmy protest rondowy. Czary goryczy dopełnił moment kiedy zobaczyłem listy na których jedynką jest Kania. Swoje emocje wyraziłem w pierwszym wpisie na forum, gdy się tylko o tym dowiedziałem. Kilka dni temu pomyślałem sobie Forum Samorządowe z twarzą J. Kani, jeszcze pół roku niewyobrażalne.... ale nie, zmieniam zdanie. Po prześledzeniu zdjęć z ich dwóch ostatnich imprez cofam to, ich prawdziwym obliczem jest ....
drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_YjdRYjVzaW5SWGs/view?usp=sharing
Do tego jedyny młody z szansą na mandat - Wróbel, to człowiek który lans opanował do niebywałej perfekcji. Zawsze po prawicy wodza.
drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_TlJoWGoyWDNpdG8/view?usp=sharing
Co gorsza dla mnie to typowy platformers, który w FS dostał lepszą propozycje niż w swojej macierzystej partii. Jeśli dzięki FS zdobędzie mandat, to de facto będzie to kolejny mandat dla PO, a młody Wróbel dzięki temu że zdobył go poprzez FS znacznie poprawi swoją pozycję w PO, bo zawsze powie, że swojej partii go nie zawdzięcza.
To wszystko sprawiło, że na FS odechciało mi się głosować.
Kolejnym wyborem gdzie zwróciłem wzrok to był KWW obecnej Prezydent. W moim okręgu jeszcze nie najgorzej, bo wprawdzie Michała Pierończyka szanuję, jednak postanowienie mam twarde, głosuję na tych co promują nowych. Nowych mających pojęcie o samorządzie, a nie celebrytów. W tym miejscu napiszę konkretnie o ile bardzo szanuję jako człowieka i koszykarza Krzyśka Morawca, to jego wiedza o samorządzie jest jak moja na temat samochodów, czyli ... sami sobie dopowiedzcie. Gdy popatrzę na resztę okręgów i widzę na jedynce Rodzocha, to już mi się zupełnie odechciewa.
Ostatnim racjonalnym wyborem zostaje Przyjazna Ruda Śląska i Pan Sladek. Wybór o tyle rozsądny, iż wg wszelkich prawideł kandydat ten będzie walczył o ostatni mandat w moim okręgu z Paniami Gładysz i Krawczyk. W takim układzie, chciałbym aby to on go zdobył.
Wyniknęła jednak kwestia która dla mnie jest nie do przeskoczenia. Nie dalej jak dwa lata temu w dość chamski sposób oceniłem "pro rodzinną " politykę Domżalskich. Napisałem wtedy: że niech mi ręka uleci jak kiedykolwiek zagłosuje na kogoś, kto uprawia tego typu politykę w samorządzie. Muszę tutaj pozostać uczciwy wobec samego siebie. Polityka Przyjaznej RŚl. w tym aspekcie nie różni się niczym od tego co robi(ło) Porozumienie z Domżalskimi.

Ci mi w takim razie zostaje, teoretycznie nic. Jednak nie do końca, to głosowanie będzie moim osobistym sprzeciwem przeciwko tym wszystkim ugrupowaniom, które ciągle deklarują inwestowanie w młodych, a stawiają na tych wszystkich Kaniów, Koładów, Dryjów, Rodzochów czy Domżalskich. Na wybory pójdę, wezmę kartę i skreślę Rafała Janowskiego, mając pełną świadomość tego, że na mandat nie ma szans. Zmarnowany głos, owszem, ale czym jest głos, w porównaniu do Osób które za swoje idee oddawali życie.
W cz II mój głos Prezydent Miasta i Sejmik ukaże się w czwartek, a w piątek na fb przypomnienie największego hitu tej kadencji.
Obserwuj wątek
    • lukaszek80 Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 12.11.14, 22:45
      Przeglądając listy wyborcze to na każdej paru młodych z zapałem do działania się znajdzie nawet tą 25 osobową ekipę z tego da się uzbierać. Ale aby więcej młodych osób było na listach i więcej dostawało się do rady to trzeba zmieniać społeczeństwo i doprowadzić do tego aby więcej młodych brało udział w wyborach i aby frekwencja nie było na poziomie 40 % ale na 70-80%. Bo tak to nadal trwamy w tym marazmie.
      • amarian2 Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 11:49
        Mówiąc o młodych, kilkanaście z nich, którzy byli zaangażowani w referendum poprostu rezygnowało ze startu w wyborach. Powody były różne, ale głównie brak wiary w poparcie elektoratu młodych, którzy mają dość polityki.
        • fifik_rsl Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 12:13
          No właśnie a czy Pan się im dziwi? To by potwierdzało że macie w szeregach mądrych młodych ludzi. Zakładając że ktoś uczciwie pracował przy referendum, podpisy, ulotki przekonywanie rudzian w domach itd. kierowała nim autentyczna wiara że po zmianie władzy w tym mieście może być lepiej.
          Przychodzi okres wyborczy, ten młody człowiek przychodzi ze swoimi ideałami i nadziejami na spotkanie swojego stowarzyszenia i dowiaduje się że będą w koalicji. Następnie dowiaduje się że otrzyma niesamowitą szansę, dostanie powiedzmy 9 miejsce na liście, gdzie jedynką bedzie Kania.
          Zakładając że ten człowiek jest inteligentny, to w jednej sekundzie zdaje sobie sprawę że został słupem, mającym za zadanie pracować na lidera. Pan się takim młodym ludziom dziwi że postawieni w takiej sytuacji rezygnują?
          • amarian2 fifik 13.11.14, 12:27
            Widzisz sam fifik, jakiego masz hopla. Ja z nimi rozmawiałem, i to ... przed jakimkolwiek ustawianiem list i bez nazwisk które ciebie tak bola, ale ... TO Ty wiesz lepiej dlaczego rezygnowali. I jak z toba rozmawiać??? Poważnie???
    • hepik1 Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 12:19
      Trójka pisowskich młodych zdolnych już udowodniła ,że potrafią sobie radzić i to na najwyzszym szczeblu polityki ;)
    • woland.2 Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 15:59
      Fifiku, napisz, za co szanujesz Pierończyka? Za instynkt polityczny/"szakeciorstwo" - trzeci start do RM i trzeci komitet... Za rezygnację z mandatu radnego na rzecz pracy w zarządzie miasta? Za sprawę Lucyny Mróz, której był "twarzą medialną"? Czy za pracę wiceprezydenta, bo ja oceniam ją słabo.
      Uspokój mnie, że szanujesz go nieobiektywnie, prywatnie.
      • skalar2011 Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 19:21
        fifik odpowiesz?
        • fifik_rsl Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 14.11.14, 00:33
          Oczywiście, tylko dla tych bardziej niecierpliwych, ja rozumiem że kampania na finiszu, ale zrozumcie że oprócz polityki i forum istnieją też inne ciekawsze zajęcia.
          Woland.2 Zapytam tak, a da się nieprywatnie i państwowo? Ok, dobra żarty na bok.
          Nie skłamię jeśli powiem że podczas tej kadencji z Panem Michałem Pierończykiem miałem najwięcej kontaktów, jeśli chodzi o cały zarząd miasta. Miały one miejsce mn w okresie rondowym, potem podczas prac nad Strategią, a także w kilku innych.
          Szanuję go za to że w stosunku do mnie był zawsze uczciwy i słowny.
          Jeśli obiecał że coś wyśle do jutra do 15, to do tego czasu to było. Jeśli piszę maila że wszystkie lampy na mojej ulicy nie świecą, po pół godzinie otrzymuje odp. Jak rano bedę w robocie, to to ogarnę. Wieczorem następnego dnia wszystkie naprawione.
          Zdaje sobie sprawę z tego że są to sprawy drobne, ale jeśli ktoś w takich dotrzymuje słowa, to ja go szanuje. Ponadto w kontaktach face to face, nigdy nie odczułem że ze względu na zajmowane stanowisko jest Kimś lepszym od innych.
    • redendorf Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 13.11.14, 21:02
      Fifik trochę mnie dziwi że zraziłeś sie do RAŚ z powodu pani WB . Są osoby które mają swoje ambicje nie zawsze idące w parze z Ruchem Autonomii i ich wola, więc przemyśl to. Ja sam w ostatnich wyborach do sejmiku przysporzyłem RAŚ prawie 8000 głosów i w zamian nie dostałem nic a mimo to robię swoje bo kocham Śląsk, kocham ten nasz hajmat i robię cały czas robotę którą niektorzy nie zauważaja , robię nie tylko jak idą wybory i jest mi tutaj normalnie przykro kiedy prosilem Was o opinię na temat spotu Nie żądam achów i ochów ale wiem że mozecie ocenić krytycznie i oto jako twórcy mi chodzi, o merytoryczną i krytyczną opinię
      A wracając do wyborów to nie mam problemu z wyborem bo sam startuje i dołoże sobie ten jeden głos bo jak bym nie wierzył w siebie to bym nie startował W moich wyborach stosuję proste kryteria Jeżeli ktoś mi obiecuje a zrobi mnie za ciula to odpada to po primo , po duo jak ktoś obiecuje gruszki na wierzbie odpada po tercio jak ktoś chce wydać więcej niż ma odpada to tak z grubsza. Co sie tyczy mlodych, jak najbardziej ale w odpowiedniej proporcji do starszyzny , pozdrawiam i welujcie na RAŚ
      • fifik_rsl Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 14.11.14, 02:44
        Panie Marianie, tak zraziłem się i to bardzo. Bo ta Pani mnie oszukała, szczególnie że na nią poszedł mój głos. Tym głosowaniem Radnej Pan się nie czuł zdradzony?
        Oczywiście do Pana nic nie mam, szanuje za to że wspierał nas w tej Rondowej batalii słowem pisanym, a także swoją obecnością na spotkaniu w Stodole.
        Powiedziałem jedno, że rozliczeniem będą obecne wybory i to czy będzie na Waszych listach. Gdyby się tam znalazła, to nie byłoby żadnego dla Was tłumaczenia.
        Suma sumarum zachowaliście się uczciwie, to działo na Was plus i tym ruchem część zaufania odzyskaliście w moich oczach. Niestety ale niesmak tamtej sytuacji się jeszcze długo będzie wlyk za Wami ;)

Mercik dostanie mój głos, w sejmiku też dostaniecie, ale do Rady Miasta nie.

Ps. Bez wazeliny, jakby Pan szoł z okręgu 2, to krzyżyk przy Pana nazwisku by się znaloz
        • amarian2 fifik fb 14.11.14, 17:21
          Jakby się zniżać do twojego dowcipu na fb to o którym Janowskim piszesz:
          www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1AFAB_enPL607PL607&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Gabriel+Janowski
          Czy też ma zrobić fotomontaż jak Janowski pijany podskakuje czy jak leży u Rydzyka, taki powiedzmy dowcipek na wieczór?

• fifik_rsl Re: fifik fb 14.11.14, 23:11
            Jeśli byłoby to dobre i śmieszne to jak najbardziej. Tym chętniej jakby to miało dotyczyć bezpośrednio mojej osoby. Gdy będzie to satyra dobrze uwypuklająca moje przywary, a mam ich wiele, to sam się z tego chętnie pośmieje, a nawet pokaże znajomym poprzez polubienie czy udostępnienie. Osobiście nie mam z tym żadnego problemu.
            Tym bardziej się dziwie że prominentny kandydat na radnego, ma aż taki problem z przyjęciem żartobliwej satyry na swój temat. To jakby mu się udało zdobyć mandat i zostanie skrytykowany to co zrobi, pójdzie na szkolenie do kolegi partyjnego Dryji, który nauczy go jakie metody odwetowe przedsięwziąć?
        • redendorf Re: Mój głos cz I (Rada Miasta) 14.11.14, 20:45
          Dzięki że patrzysz pragmatycznie , uważam że w pewnym momencie pani Basia zapomniała kogo reprezentuje. I jeszcze jedna dygresja co do wyborów, Byłem na debacie w środę i słuchając programów w szczególności PO, PIS i SLD czy KW GD chciało by sie zapytać czy zapomnieli kto rządził przez ostatnie dwadzieścia parę lat Rudą i co zrealizowali z tamtych programów wyborczych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka