fifik_rsl
12.11.14, 22:16
Kampania wyborcza na finiszu, skrzynka na listy pełna uśmiechających się do mnie kandydatów i kandydatek, które obiecują że gdy tylko oddam na nich głos, to sprawią, że to miasto będzie lepsze. Od czasu do czasu jakiś kandydat osobiście puka do drzwi (Chromy).
Ja w połowie tej kadencji RM, którą jestem już mocno zmęczony i zawiedziony, obiecałem sobie że oddam głos na kogoś nowego, kto mi da choć minimalną nadzieje ,że może to wyglądać inaczej. Z bomby odpadły listy partyjne oraz Domżalski ze swoją świtą. Po tym jak oszukała mnie Pani W-B zraziłem się też do RAŚ.
Nie ukrywam że pierwszym moim wyborem na realne zmiany był Bartek. Byłem przekonany że jego stowarzyszenie na niego postawi, on zdobędzie mandat i będzie jednym z niewielu którzy będą w sposób właściwy pełnili funkcje kontrolną wobec władzy wykonawczej, jakakolwiek by ona nie była. Podobała mi się ta wizja postawienia na osoby młode, nieubrudzone polityką, mające zapał do działania. Rozczarowanie przyszło w momencie kiedy dowiedziałem się że ich kandydatem na prezydenta będzie Wieszołek, dla mnie człowiek bez przysłowiowych jaj, nie mający nawet tyle odwagi w sobie by się z nami spotkać kiedy prowadziliśmy protest rondowy. Czary goryczy dopełnił moment kiedy zobaczyłem listy na których jedynką jest Kania. Swoje emocje wyraziłem w pierwszym wpisie na forum, gdy się tylko o tym dowiedziałem. Kilka dni temu pomyślałem sobie Forum Samorządowe z twarzą J. Kani, jeszcze pół roku niewyobrażalne.... ale nie, zmieniam zdanie. Po prześledzeniu zdjęć z ich dwóch ostatnich imprez cofam to, ich prawdziwym obliczem jest ....
drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_YjdRYjVzaW5SWGs/view?usp=sharing
Do tego jedyny młody z szansą na mandat - Wróbel, to człowiek który lans opanował do niebywałej perfekcji. Zawsze po prawicy wodza.
drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_TlJoWGoyWDNpdG8/view?usp=sharing
Co gorsza dla mnie to typowy platformers, który w FS dostał lepszą propozycje niż w swojej macierzystej partii. Jeśli dzięki FS zdobędzie mandat, to de facto będzie to kolejny mandat dla PO, a młody Wróbel dzięki temu że zdobył go poprzez FS znacznie poprawi swoją pozycję w PO, bo zawsze powie, że swojej partii go nie zawdzięcza.
To wszystko sprawiło, że na FS odechciało mi się głosować.
Kolejnym wyborem gdzie zwróciłem wzrok to był KWW obecnej Prezydent. W moim okręgu jeszcze nie najgorzej, bo wprawdzie Michała Pierończyka szanuję, jednak postanowienie mam twarde, głosuję na tych co promują nowych. Nowych mających pojęcie o samorządzie, a nie celebrytów. W tym miejscu napiszę konkretnie o ile bardzo szanuję jako człowieka i koszykarza Krzyśka Morawca, to jego wiedza o samorządzie jest jak moja na temat samochodów, czyli ... sami sobie dopowiedzcie. Gdy popatrzę na resztę okręgów i widzę na jedynce Rodzocha, to już mi się zupełnie odechciewa.
Ostatnim racjonalnym wyborem zostaje Przyjazna Ruda Śląska i Pan Sladek. Wybór o tyle rozsądny, iż wg wszelkich prawideł kandydat ten będzie walczył o ostatni mandat w moim okręgu z Paniami Gładysz i Krawczyk. W takim układzie, chciałbym aby to on go zdobył.
Wyniknęła jednak kwestia która dla mnie jest nie do przeskoczenia. Nie dalej jak dwa lata temu w dość chamski sposób oceniłem "pro rodzinną " politykę Domżalskich. Napisałem wtedy: że niech mi ręka uleci jak kiedykolwiek zagłosuje na kogoś, kto uprawia tego typu politykę w samorządzie. Muszę tutaj pozostać uczciwy wobec samego siebie. Polityka Przyjaznej RŚl. w tym aspekcie nie różni się niczym od tego co robi(ło) Porozumienie z Domżalskimi.
Ci mi w takim razie zostaje, teoretycznie nic. Jednak nie do końca, to głosowanie będzie moim osobistym sprzeciwem przeciwko tym wszystkim ugrupowaniom, które ciągle deklarują inwestowanie w młodych, a stawiają na tych wszystkich Kaniów, Koładów, Dryjów, Rodzochów czy Domżalskich. Na wybory pójdę, wezmę kartę i skreślę Rafała Janowskiego, mając pełną świadomość tego, że na mandat nie ma szans. Zmarnowany głos, owszem, ale czym jest głos, w porównaniu do Osób które za swoje idee oddawali życie.
W cz II mój głos Prezydent Miasta i Sejmik ukaże się w czwartek, a w piątek na fb przypomnienie największego hitu tej kadencji.