Dodaj do ulubionych

Budżet na rok 2019

18.11.18, 12:42
Wygospodarowano ponad 55 mln zł długu.
Kolejna inwestycja na Orzegowie, nie ma to jak relaks w sąsiedztwie złomowiska.
Po 8 latach w roku 9 oddamy do użytku nowy dom wielorodzinny!!!! Więc na 10 lecie rządów będzie 100 mieszkań!!! 10 na rok!!! Co za wynik!!!
Ponadto oświata, MOPS, bezpieczeństwo, zdrowie i.. 8,5 (?) mln zł na trasę NS.... pozdrawiam mieszkańców Goduli, Orzegowa i Rudy dojrzewających w korkach. O innych mieszkańcach w kokrach też pamiętamy i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: Budżet na rok 2019 19.11.18, 10:00
      Budżet jak to budżet bo jeszcze się taki nie narodził co by Polakom dogodził.
      Jestem pewien, że inni mają odmienne zdanie od autora tego spojrzenia.
      A tak przy okazji to jestem zdecydowanym przeciwnikiem budownictwa komunalnego bo spółdzielnie mieszkaniowe mają w bród wolnych mieszkań do zamieszkania od razu !!! Tylko każdy by chciał za darmo od gminy a przecież socjalizmu już nie ma od 39 lat.
      A za pozdrowienia jako mieszkaniec Rudy dziękuję ale jakoś za dużo w korkach nie dojrzewam.Zresztą uwielbiam przejeżdżać przez nowo budowane rondo na Wolności i Magazynowej bo sobie obserwuję jak roboty idą....
      • lewica_os Re: Budżet na rok 2019 19.11.18, 21:55
        Spółdzielnia oczekuje za takie "wolne" mieszkanie, często w stanie do remontu kapitalnego kwoty rynkowej. Dlatego często RSM dla jefnego mieszkania robi po kilka przetargów. Swoją drogą interesujące jest to, że w innych miastach, ba nawet w Naszym spółdzielnie mieszkaniowe budują na swych gruntach nowe budynki. Niestety nie RSM!? Jest tyle gruntów pustych ale RSM zadowolone z aktualnego stanu nie buduje nic. Dziwne.
        No fakt obserwować budowę ronda można, długo i wytrwale, jeden kopie trzech sprawdza czy dobrze. Te rondo dla mieszkańców "kolonii minerwa" głównie. Rondo to w żaden najmniejszy sposób nie ułatwi nam przejazdu, tak jakby nam ułatwiła NS np od ul. Magazynowej.
        Warto zwrócić uwage jak bardzo bogatym miastem jesteśmy! Te krawężniki, chodniki toż to juz nie jest zwykły beton i kostka betonowa!!! Materiał na bogato musi być!!!!
        A wracając do budżetu.... to zadłużenie nam rośnie aż miło!!!
        • greenrs2 Re: Budżet na rok 2019 19.11.18, 23:35
          lewica wytłumacz mi o co chodzi z tymi mieszkaniami, bo czegoś nie rozumiem. Przejrzyj ogłoszenia - mieszkań w bród. Sam mieszkam w bloku, gdzie jest kilka pustostanów, czekających na chętnych. Parę tygodni temu ktoś z rodziny szukał mieszkania. Znalazł w ciągu kilku dni, takie jak chciał, bez żadnego problemu. Mieszkanie to jest towar. Chciałbyś żeby miasto za darmo rozdawało mieszkania? To może od razu też samochody, dlaczego nie?
          • lewica_os Re: Budżet na rok 2019 20.11.18, 11:13
            No to za czym ta kolejka stoi? (W przenośni dotyczy wydziału spraw lokalowych).
            Miej na uwadze, że czym innym rozdawnictwo a czym innym pomoc czy to młodym na starcie, czy ludziom którzy jakimś cudem żyją w tej innej Polsce ( gdzie zarabia się raczej ta minimalna pensję niż tą średnią).
        • jozefosmenda Re: Budżet na rok 2019 20.11.18, 10:38
          Wielce Szanowny lewica_os!
          Napisałem, że SOCJALIZM się skończył 39 lat temu. Socjalizm a nie KOMUNIZM jakby ktoś nie pojmował! Zatem skończyło się rozdawnictwo i niskie ceny (tylko chciejstwo suwerena się nie skończyło!). Jest gospodarka wolnorynkowa i basta a mieszkanie też jest towarem.RSM byłaby "idiotką" gdyby pchała się w nowe inwestycje mając do zaoferowania prawie w każdej dzielnicy jakiś lokal mieszkalny.Oczywiście nie za darmo czy za pół ceny lecz za kwotę wyliczoną przez uprawnionego rzeczoznawcę zgodnie obowiązującymi przepisami i zasadą Durra Lex Sed Lex (ciężkie prawo ale prawo). Poza tym ja mówię o wszystkich spółdzielniach mieszkaniowych na terenie miasta co w sumie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie rynku na mieszkania. No tak, ale by takie mieszkanie nabyć to trzeba mieć kasę a z tym już jest gorzej bo po co brać kredyt i go latami spłacać? Lepiej "męczyć" gminę wszelkimi sposobami o mieszkanie komunalne bo się je ma prawie za NIC czyli za darmo?! Zarówno ja jak i dwójka moich dzieci braliśmy kredyty by wykupić mieszkanie!Zatem inni też mogą i kropka.Zresztą gmina ma zapewnić lokal socjalny a budownictwo mieszkaniowe nie jest jej obowiązkiem.To tylko dobra wola organy wykonawczego i chwała i wielkie podziękowania dla pani prezydent Grażyny Dziedzic, że tak postępuje co świadczy o tym ,że jest to właściwa osoba na tym stanowisku! Zaś co do ronda to sprawa jego tam bytu toczyła się prze lata a pierwszą interpelację w tej kwestii złożyłem osobiście jako radny kilkanaście lat temu(można sprawdzić w archiwum, interpelacja napisana odręcznie,po dyżurze radnego na który stawiła się wtedy jeszcze panna Marta S. omawiając ze mną ten problem.Lata minęły i dopiero pani prezydent G.Dziedzic pokazała, że można!).
          Zatem jak się "to" już niedługo skończy to będziesz sobie lewico_os śmigał po tym rondzie, że aż hej.Zresztą nie tylko ty a inni również w tym także i ja...
          A co do"bogatego materiału" to lepiej dać teraz więcej i mieć spokój niż po dwóch ,trzech latach wymieniać czy poprawiać. Co do zadłużenia to pamiętaj, że cały czas płacimy "do tyłu", po kimś kto do tego zadłużenia doprowadził.Pomimo takiej sytuacji miasto jednak ma się obecnie dobrze a gdyby nie ten "stary" dług miałoby się jeszcze lepiej!
          • lewica_os Re: Budżet na rok 2019 20.11.18, 11:10
            Lepszy PR niż wice KM :)
            Czyli jak dobrze się rozumiemy w latach tamtych (nie komunistycznych) był Pan przeciwny budowie np. Os. ul Magnolii (o ile dobrze pamietam ulice, te male białe domy zarzadzane przez mpgm)?
            Czyli poprzednia władza zła, bo zadłużyła (pamietam że byl Pan przeciw) i zła bo wtedy budowli i socjalne i komunalne.
            Tylko jedno zastanawia, pamiętamy debatę prezydencką z roku 2010?! A pamiętamy słowa GD o tym jak potrafi tanio budować? .....
            • zawsze_eda Re: Budżet na rok 2019 21.11.18, 16:41
              lewica przestań czytac posty tego CZERWONIAKA który na SM dorobił się niezłej kaski , chwała ludziom że się na nim poznali i go wykopali z Rady Miasta. Nie będzie Komuch pluł nam w twarz
              • jozefosmenda Re: Budżet na rok 2019 21.11.18, 19:51
                W zasadzie mogę się "eda" tylko domyślać, że to o mnie ci chodzi no bo jakże by miało być inaczej?Chociaż podziwiam, bo ty mnie wogóle nie znasz .No ale twoja opcja słynie z opluwania i chamstwa i prostactwa a także wałków na miliony złotych.
                Jednak mimo wszystko i szczerze powiedziawszy to możesz mnie w doopę pocałować i na dodatek skoczyć na kant! Obojętnie czego, może być nawet pewnej części ciała!
                Jak ktoś od urodzenia ma tępy łeb to mu już tak do śmierci zostanie. Zawsze tylko fleki będzie pociskał bo intelektualnie nie jest w stanie czegokolwiek ogarnąć.....!
                Idź sobie pogadać z wicemarszałkiem! On na pewno cię zrozumie.
            • jozefosmenda Re: Budżet na rok 2019 22.11.18, 10:01
              Cytuję....pamiętamy debatę prezydencką z roku 2010?! A pamiętamy słowa GD o tym jak potrafi tanio budować? ...
              Odpowiadam: no i buduje(patrz Orzegów) zatem słowa dotrzymała. W innych miejscach miasta budują deweloperzy, ci bardziej gramotni i zaradni mogą po korzystnej cenie kupić od miasta działkę i wybudować sobie domek. Spółdzielnie Mieszkaniowe mają pustostany(powtarzam) a więc możliwości są.A kolejka była, jest i będzie chociaż i w tej kwesti za Dziedzicowej nastąpiły pozytywne zmiany.
              No ale dzisiaj trzeba DAĆ: 500+, mieszkanie+,auto+,becikowe+ itp+ !tylko żeby było bez roboty no do bo tej no przecież by trzeba pójść lub dojechać a po co?
              A też i nie każdy może mieć takie możliwości jak niejaki Kałuża i dla dobra Polski a przede wszystkim Ślaska być na topie i otrzymać sobie co nieco !?
              • lewica_os Re: Budżet na rok 2019 22.11.18, 14:46
                Błagam, buduje .... w 9 roku urzędowania będzie jeden dom!!! Panie Józefie, litości! A ile w dwie kadencje wybudował Stania?!
                Deweloperzy? No co Pan?! Chyba nie przypadkowo Pan jest bliżej "KO" a ja bliżej "Razem".
                Gdzie się podziała wrażliwość społeczna socjaldemokraty?
                A co do dać, to nie tylko Polska rozdaje, raczej jesteśmy w tym temacie w ogonie EU!
                Ps. żeby było jasne Ja także mam kredyt na mieszkanie i to niedawno udzielony. Ale jakoś fakt, że muszę spłacać całe życie nie zabija we mnie tej wrażliwości.
                A Pana oświadczenia majątkowe dobrze pamiętam, no cóż chciałbym w tej kwocie co Pan oświadczył kupić mieszkanie na osiedlu kwiatowym. Pomarzyć można :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka