Dodaj do ulubionych

Fińskie domki, Bielszowice

11.11.04, 07:31
Zawsze zastanawiało mnie- skąd sie tam wzięły? Kto w nich mieszka? Może jakaś
ciekawa histroia jest z nimi związana?
Zawsze mi się podobały jako lokum, a teraz mam okazję, żeby dowiedzieć się
czegoś ciekwego o nich, może ktoś się znajdzie, kto wie coś na ich temat?
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Fińskie domki, Bielszowice 11.11.04, 18:10
      kagarro napisała:

> Zawsze zastanawiało mnie- skąd sie tam wzięły?
      Zostały wybudowane niedługo po wojnie, gdzieś we wczesnych latach 50. . Co
      ciekawe miały charakter tymczasowy, były liczone na może 5 może 10 lat i miały
      za zadanie tylko zaspokoić na pewien czas problem braku mieszkań. Co do
      fińskości, to nie mam jakiś informacji, prawdopodobnie chodzi o typ budynków,
      mający swój pierwowzór w tamtejszym budownictwie. Teraz w ofertach wielu firm
      oferujących domy drewniane, jest używany termin: skandynawskie budownictwo
      szkieletowe.

Może jednak ktoś z Bielszowic się pojawi i rozjaśni coś w tym temacie.
      • kagarro Re: Fińskie domki, Bielszowice 11.11.04, 21:27
        Dzięki za wyjaśnienie.
    • geho Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 01:09
      Fińskie domki są zapłata za wegiel wyeksportowany do Finlandii w latach
      powojennych. Z tego co wiem przywożono je w częściach kolejom i montowano
      nieopodal torów.
      • w36 Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 02:09
        geho napisał:

> Z tego co wiem przywożono je w częściach kolejom i montowano
        > nieopodal torów.

To by jednak pasowało, że przyjechały koleją aż z Finlandii. Możliwe że najpierw
        płynęły statkiem, bo znalazłem jakiś ślad w... Gdańsku :-0

"Kto przekroczy ulicę Chrobrego znajdzie się w otoczeniu kilku uliczek
        zastawionych identycznymi domkami jednorodzinnymi. Są to tak zwane "fińskie
        domki", poskładane z drewnianych elementów przywiezionych statkami po wojnie
        jako dar z Finlandii, przeznaczone na mieszkania dla robotników."

( całość :
        www.jawsieci.pl/podroze/mojemiasto/dzi/)
        Tyle że w Gdańsku nie znalazłem ul. Chrobrego, przy której miały stać te domki
        (Oliwa?, Zaspa?), a i tak zdaje się nie jest to rejon Pejsatego, więc pewno nic
        na ten temat nie wie.

> Fińskie domki są zapłata za wegiel wyeksportowany do Finlandii w latach
        > powojennych.
        Tu sytuacja się nieco komplikuje. Po wojnie Finlandia praktycznie podlegała ZSRR
        i spłacała jemu reparację wojenną. Więc rozważanie czy to był dar, czy zapłata
        za węgiel to już wygląda w tym świetle nieco kontrowersyjne. Znając pewne
        realia tych czasów, jeśli by nawet przyjąć że to zapłata za węgiel, to pewno nie
        dotarł on jednak do Finów ;)
        • w36 Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 02:20
          w36 głupio napisał:
          > Tyle że w Gdańsku nie znalazłem ul. Chrobrego
          Jest oczywiście jak byk, tyle że mój program z planem Gdańska jej nie widział,
          ale i tak jest to daleko od Pejsatego.
        • kagarro Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 06:48
          > geho napisał:
          >
          > > Z tego co wiem przywożono je w częściach kolejom i montowano
          > > nieopodal torów.
          >
          > To by jednak pasowało, że przyjechały koleją aż z Finlandii. Możliwe że
          najpier
          > w
          > płynęły statkiem, bo znalazłem jakiś ślad w... Gdańsku :-0
          >

Takie same domki mają się ponoć znajdować w którejs z dzielnic Warszawy
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=14489852&a=14545835
          i nawet w Sosnowcu :)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18090&w=14966350&a=16363967
          Dzięki za link, ale chyba zlikwidowali artykuł, bo stronka nie pokazuje się.

Dzięki w ogóle za odp., chyba poszukam jednak czegoś na ten temat w necie, może
          uda mi się dotrzeć do jakichś archiw i cos z tego wyłusakać?
          • mirellla Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 07:32
            > Takie same domki mają się ponoć znajdować w którejs z dzielnic Warszawy
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=14489852&a=14545835
            > i nawet w Sosnowcu :)

czemu tak daleko szukacie?
            domki fińskie są jeszcze także w samej Rudzie 1. Jak się nie mylę to przy ul.
            Jana Dobrego a ich pochodzenie jest podobne jak tych z Bielszowic.
            • kagarro Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 08:10
              Rzadko zagladam w tamte rejony R.Śl.Łatwiej poszukać czegos w wyszukiwarce na
              forum :).
              Domki fińskie na Bielszowicach zachowały swój skndynawski charakter także
              dzięki miejscu, w któym sie znajdują -umiarkowane odludzie, a także możliwość
              posiadania ogródka; czy w Ridzie jest podobnie?
              • mirellla Re: Fińskie domki, Bielszowice 19.11.04, 13:45
                kagarro napisała:
                > Domki fińskie na Bielszowicach zachowały swój skndynawski charakter także
                > dzięki miejscu, w któym sie znajdują -umiarkowane odludzie, a także możliwość
                > posiadania ogródka; czy w Ridzie jest podobnie?

Jest mi trudno porównać. Bowiem i w Rudzie i w Bielszowicach bywam rzadko
                (przynajmniej w tych miejscach).
                Z tego co pamiętam to są pewne różnice. Domki w Rudzie w większości mają taki
                nowoczesny charakter, nowoczesne wykończenia i okna. przy każdym jest także
                mały ogródek. Niektóre są zadbane a inne to ruina.
                Natomiast te w Bielszowicach są chyba wszystkie brązowe.
                Zachęcam co odwiedzenia domków w rudzie. Są koło kościoła SW. Józefa
            • hepik1 Re: Fińskie domki, Bielszowice 12.11.04, 12:34
              W Warszawie sa tuż obok Sejmu w drodze do Pałacu Ujazdowskiego.Kawałek parku i
              domki drewniane sobie stoja-całkiem sypatyczne jak i szokujące.
      • kagarro Dzięki (n/txt) 12.11.04, 06:49
        • w36 Re: Dzięki (n/txt) 12.11.04, 16:40
          Jeszcze tylko podam Ci tego linka jeszcze raz, bo mi się nawias przykleił :( :

www.jawsieci.pl/podroze/mojemiasto/dzi/
          Przeglądając historię powojenną Finlandii, co do tego daru to jednak myślę że,
          nie było to tak, bo ich po prostu nie było na to stać. Musieli spłacać ZSRR
          reparację w równoważności 300 milionów $ w złocie, a poza tym sami mieli ogromny
          problem, bo ok. 5000.000 Finów utraciło swoje domy, na tertoriach zabranych
          przez Zsrr. No ale jakoś się podnieśli, robią komórki teraz, ale pewno byli by
          dumni słysząc że ich domy po pół wieku, nadal mają się dobrze i się niektórym
          szczególnie podobają ;)
          • w36 Re: Dzięki (n/txt) 12.11.04, 16:43
            znowu w36 głupio napisał:

> problem, bo ok. 5000.000 Finów
            Oczywiście że 500.000 (n.b. 12% ówczesnej populacji Finlandii)
            • kagarro :`) 12.11.04, 17:28
              w36 napisał:

> znowu w36 głupio napisał:

W36 pisze wiele ciekawych rzeczy, przy których z racji swojej minimalnej wiedzy
              sama się czuję głupio.
              • w36 Re: :`) 12.11.04, 20:49
                kagarro napisała:

> W36 pisze wiele ciekawych rzeczy, przy których z racji swojej minimalnej wiedzy
                > sama się czuję głupio.

Przesadzasz znacznie kagarro, po prostu pogrzebałem trochę w necie to się
                dowiedziałem tych rzeczy :)). To Twoja zasługa że podrzuciłaś ten intrygujący
                temat. Widzę jednak, że Twoje zainteresowania dotyczące Finlandii, są znacznie
                szersze, n.p. Nightwish (ściągałem niedawno ich mp3, co za przypadek :),a poza
                tym masz jeszcze inne deviacje ;) Jestem pod wrażeniem. Pewno niedługo sama
                osobiście zapytasz Finów o te domki.

A dziś tam ponuro, deszcz pada i wieje. Tu masz adres kamerki w Lohji:
                62.197.172.28:8088/view/view.shtml

nie wiem czy u ciebie pójdzie, bo zdaję się korzystasz z zwykłego modemu.
                • w36 Re: :`) 12.11.04, 21:19
                  w36 napisał:

> nie wiem czy u ciebie pójdzie, bo zdaję się korzystasz z zwykłego modemu.

:) cofam ten modem, neo przecież.
                  • kagarro Re: :`) 12.11.04, 21:53
                    > w36 napisał:
                    >
                    > > nie wiem czy u ciebie pójdzie, bo zdaję się korzystasz z zwykłego modemu.
                    >
                    > :) cofam ten modem, neo przecież.

Się zgadza :).
                • kagarro Re: :`) 12.11.04, 21:52
                  w36 napisał:
                  >Widzę jednak, że Twoje zainteresowania dotyczące Finlandii, są znacznie
                  > szersze, n.p. Nightwish (ściągałem niedawno ich mp3, co za przypadek :)

:), Nigtwish, dopiero co zaczynam zapoznawać się z dorobkiem tego zespołu...
                  Ale inne fińskie kapelki grające stu procentowo po fińsku ( :D ) nie są mi
                  wcale obce, chociazby mój ulubiony Kumikameli.

>,a poza
                  > tym masz jeszcze inne deviacje ;)

Proszę, proszę, jaka dociekliwość... :)

>Pewno niedługo sama
                  > osobiście zapytasz Finów o te domki.

Hmm... :) Dobry pomysł :))), tylko znając mentalność fińskiej społeczności
                  zaczną być nieco podejrzliwi, moze nawet posądzą mnie o konszachty z jakimś
                  kontrwywiadem, czy co... :D

> A dziś tam ponuro, deszcz pada i wieje. Tu masz adres kamerki w Lohji:
                  > 62.197.172.28:8088/view/view.shtml
                  >
                  > nie wiem czy u ciebie pójdzie, bo zdaję się korzystasz z zwykłego modemu.

Jakiś czas temu korzystałam z modemu, ale przestawiłam sie na stałe łącze ;).
                  Chodzi, chodzi aż miło popatrzeć :).
                • kagarro Jeszcze momencik 13.11.04, 07:57
                  >n.p. Nightwish (ściągałem niedawno ich mp3, co za przypadek :),

A czy będzie ono do udostępnienia osobom postronnym?:)
                  • w36 Re: Jeszcze momencik 13.11.04, 17:11
                    Niestety ciężkie czasy nastały :( . Ponieważ nie używam programów P2P (a tam
                    podejrzewam że są bez problemów), znalazłem zaledwie kilka (!) ich pełnych
                    utworów, leżących tu i ówdzie w necie ;). Pościągałem też okrojone do 1-2 minut
                    utwory z ich oficjalnej strony. Ale na razie mi to wystarczy, bo po prostu,
                    zetnąłem się z Nightwish przypadkiem i przyznam, że ich styl mnie w pewnym
                    stopniu zaintrygował :).
                    • kagarro ok, chyba poszukam (n/txt) 13.11.04, 21:16

• kagarro :) 12.11.04, 17:25
            Tak, pamiętam z historii termin "finlandyzacja", że niby Finlandia podlegała
            terytorialnie ZSRR, ale zachowyala swój odrębny ustrój państwowy, więc
            faktycznie w takiej sytuacji trudno byłoby składać dary innemu państwu... choć
            możliwe, że nadal jako odrębność potrafiła kątem zadbać o swoje własne
            interesy ;), w czym ZSRR się mogło nie zorientować :).
            Domki się podobają, a jakże, sama Finlandia jest równie interesujaca
            kulturowo:)).

• lernest Finlandia 13.11.04, 11:26
              ....to przecież bardzo dobra wódka! W kręgach , w których bywam pije się tylko
              taką i dobrze zmrożoną!Polecam spróbować by we finskim domku walnąć sobie
              stakana Finlandii.
              • kagarro he he 13.11.04, 21:13
                Dzięki wielkie za polecenie trunków, z pewnością tu na Śląsku niejdnemu
                przydałaby się taka wiadomość ;)... mnie na szczęście nie, ale jeśli będę
                kiedyś przy okazji w Finlandii, nie omieszkam spróbować. A tak swoja droga,
                słyszałam własnie, że ta wódka jest gorsza od tradycyjnej kawy fińsiej
                (kawa+pływający kawałek serka pleśniowego). No ale każdy lubi to co ma :P
                A co sie jeszcze pije w kręgach ,w których bywasz? Tak tylko z ciekawości
                pytam...

kagarrro.
                • broneknotgeld Re: he he 15.11.04, 11:09
                  Trza by tyż wspomnieć ło Katowicach
                  Tam domki fińske krasiyły lica
                  Dyć powstować zaczyły bloki
                  To potraciyły se te boroki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka