11.04.05, 06:12
początek
img28.echo.cx/img28/6002/10011187wg.jpg
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Halemba cd 11.04.05, 06:19
      img179.echo.cx/img179/5729/10011193ca.jpg
      • hepik1 Re: Halemba cd 11.04.05, 06:30
        Las halembski wiosną
        img179.echo.cx/img179/1794/10011000fo.jpg
        img179.echo.cx/img179/9245/10011025ul.jpg
        • hepik1 Re: Halemba cd 11.04.05, 06:43
          KZK GOP Halemba II

img28.exs.cx/img28/9412/10010918qz.jpg
          img179.echo.cx/img179/8034/10010909ol.jpg
          • hepik1 Dolina Kłodnicy 11.04.05, 22:04
            Kaczka kłodnicko-halembska
            img43.exs.cx/my.php?loc=img43&image=10011383bx.jpg
            Zamki nad Kłodnicą
            img43.echo.cx/img43/5625/10011440bw.jpg
            Amfiteatr nad Kłodnicą
            img43.echo.cx/img43/3585/10011477xo.jpg
            Przelom Kłodnicy
            img43.echo.cx/img43/9109/10011550nj.jpg
            Mieszkańcy odpoczywający nad brzegiem Kłodnicy
            img43.echo.cx/img43/3836/10011532fp.jpg
            Pod czujnym okiem
            img43.echo.cx/img43/4366/10011415qw.jpg
            Lewobrzeżna Halemba nad uregulowaną rzeka
            img43.echo.cx/img43/6300/10011596gm.jpg
            • osi-ris Re: Dolina Kłodnicy 13.04.05, 19:50
              I jakich my mamy Kurw... radnych!!!!
              i pomyśleć że kiedyś to tętniło życiem..
              • hepik1 Re: Dolina Kłodnicy 15.04.05, 08:05
                Widownia amfiteatru
                img51.echo.cx/my.php?image=10011485lt.jpg
                Fontanna w dolinie-ulubione miejsce zabaw naszych milusińskich:
                img51.echo.cx/my.php?image=10011575ej.jpg
                Ale…już lada chwila ma być roztrzygnięty przetarg i za rok w tym
                miejscu(chyba)ma być kompleks basenow „OTI”-tak zapewnił na sesji Rady Miejskiej
                nasz Prezydent.
    • w36 Re: Halemba 12.04.05, 03:40
      hepik1 napisał:

> początek

Dzięki hepik za ten wiosenny fotoreportaż z Halemby.
      Początek nawet taki sobie, ale dalej niestety trochę smutno.
      Kaczka tylko wygląda na zadowoloną;)
      Po obejrzeniu niektórych ujęć można powiedzieć, że wiosna nie jest najładniejszą
      porą roku, jak to niektórzy próbują nam wciskać, to raczej później będzie
      ładniej jak bujna zieleń przysłoni to i owo, albo śnieg :( .
      Za to jak widzę tą płynącą "wodę", to zaraz kojarzy mi się Kochłówka płynaca
      koło torów na Wirku. Zauważyłem ostatnio, że już zaczyna się pora wydzielania
      przez nią swoistego zapachu.
      Co do budunku z tym akcentem religijnym, to jakoś mi tu pasuje do niego, bardzo
      dosłownie potraktowane słowo dwulicowy ;)
    • kagarro Re: Halemba 19.04.05, 14:41
      zdjęcia robiona chyba na obszarze niecałych dwóch kilometrów kwadratowych,
      skupiskiem akcentów i elementów ozdobnych możnaby obdzielic conajmniej dwa razy
      tyle powierzchni. na szczęście halemba ma jeszcze inne oblicze, bardziej
      ekologiczne, choć iaz i to za niedługo może ulec zmianie, bo miejsce pozbawia
      się jego ekologii przez tzw. "ścinkę drzew", według mnie pustoszenie obszarów
      leśnych w takim zakresie jaki ma miejsce na "jedynce" to jest prawie gosp.
      rabunkowa. ale może dostali pozwolenie od radnych, szkoda tylko, że w ten
      sposób gina ostatnie tereny leśne na halembie.
      • hepik1 Re: Halemba 19.04.05, 23:14
        Trochę lasu jeszcze mamy.Ten sie ciągnie od Mikołowa.W tle kopalnia i
        elektrownia Halemba
        img220.echo.cx/img220/3616/00003272cr.jpg
        • kagarro Re: Halemba 20.04.05, 13:13
          no dobrze, to też mozna nazwać lasem, ale chodziło mi o ten las znajdujący się
          na drugim końcu obszaru zwanego halembą1, w poblizu ukończonej nieawno
          autostrady, kopalnia także znajduje się w tamtym miejscu. może tam tez warto
          wybrać z aparatem i uzupełnić nieco kolekcje prezentacyjnych obszarow lesnych z
          Rśl.
          • hepik1 Re: Halemba 20.04.05, 21:20
            Do lasów nalezących do PGL LP radni nic nie maja.O tych ,które wspominasz
            naleza do lesnictwa Śmiłowice,podobnie zresztą jak te od Mikołowa do
            elektrowni.Wykładu o gospodarce lesnej robic nie bedę ale z grubsza polega na
            wycinaniu i sadzeniu nowych drzew.Śląskie lasy ogólnie są w kiepskiej kondycji
            choc jest znaczna poprawa od kilku lat ,związana z dużo niższą emisją
            zanieczyszczeń,może dla laików nie zupełnie widoczna gołym okiem ale jest.Po
            prostu nowy drzewostan rośnie prościej i szybciej.A wycina sie drzewa chore
            albo mające swoje lata.
            • hepik1 Re: Halemba 24.04.05, 06:47
              Zamki nad Kłodnicą
              img143.echo.cx/my.php?image=10011693ra.jpg
              • hepik1 Re: Halemba 24.04.05, 06:51
                Młyn nad Kłodnicą-zabytek?
                img143.echo.cx/my.php?image=10011708li.jpg
                • kagarro Re: Halemba 26.04.05, 19:03
                  Miałam mały problem, ze zlokalizowaniem tego zabytku/- zbytku... powódź chyba
                  nie oszczędziła tego budynku, pewnie dlatego wygląda na duzo starszy niż jest w
                  rzeczywistości... po wylaniu Kłodnicy wyglada na mocno podniszczony, pewnie
                  dlatego, że to Kłodnica była :)), co do drugiego zdjęcia jestem pod wrażeniem,
                  wyszło malowniczo. Nie wiedziałam nawet, że te budki tak ładnie mogą na zdjęciu
                  wyjść, są zupełnie do siebie niepodobne, może efekt zielonej trawy ozywia nieco
                  zapuszczone tyły osiedla. Ale to ciagle jest dwójka na zdjęciach, czy tylko na
                  dwójce jest tak ładnie?? Sugerowałabym odejście od formatu dwójki i
                  zapuszczenie się w niedostepne rejony jedynki- ot na przykład pod samą
                  autostrade, przy torach kolejowych, lub nad zalewiskiem, niedaleko torów, za
                  lasem, o którym wspomniałam w poscie wyżej, a który nie jest lasem śmiłowickim,
                  tylko bielszowickim. O ile sobie przypominam, tam dopiero jest co fotografować,
                  chociaz napewno nie znajduja się tam kurniki, ani inne podobne obiekty,
                  pozostałości po drugiej wojnie światowej.
                  Swoja droga, szkoda, ze to zdjecia dotyczace Halemby, a nie na przykąłd Wirku.
                  Nie zapomne widoku trzech wiezowców obok ronda, z których jeden pomalowany na
                  pstrokaty kolor, na tle blekitnego nieba i dwoch pozostalych wiezowaców wyglada
                  naprawde pstrokato. Krazyly opinie, ze mieszka tam osobowasc z fantazja i dla
                  wyroznienia blok pomalowano własnie tak a nie inaczej, co prawda mowiono o niej
                  nieco inaczej, ale nie bede powolywac sie na opinie mojej kolezanki, ktora
                  widok z okna ma wprost na wiezowce. Szkoda, ze nie ma tych zdjec. Naprawde
                  szkoda.
                  • hepik1 Re: Halemba 26.04.05, 19:43

kagarro napisała: za
                    > lasem, o którym wspomniałam w poscie wyżej, a który nie jest lasem śmiłowickim,
                    >
                    > tylko bielszowickim

Zwał jak zwał.Administracyjnie leśnictwo Śmiłowice.Leśniczy mieszka naprzeciw
                    parkingu ze Sjestą(w Śmiłowicach) .To gdybys drzewa do kominka potrzebowała.
                    • hepik1 Re: Halemba 26.04.05, 19:56
                      Elektrownia jest śliczna
                      img34.echo.cx/my.php?image=10011873kf.jpg
                      • ciupazka Re: Halemba 27.04.05, 20:11
                        hepik1 napisał:

> Elektrownia jest śliczna
                        > img34.echo.cx/my.php?image=10011873kf.jpg

Fakt, dobre zdjęcie
                    • kagarro Re: Halemba 28.04.05, 03:10
                      Drzewo na opał zawsze się znajdzie, leży tu i ówdzie, tylko przewracać się o
                      nie, a leśniczy mieszka tam, znaczy tu, równiez, chociaż parkingu na razie ani
                      widu ani słychu, więc tym bardziej o żadnej Sjeście nie może być mowy. Zaraz,
                      zaraz - na tym odc. o którym piszę panienki nie maja zwyczaju wystawać, więc
                      pewna jestem, że nie chodzi o ten obszar lasu.
                      • hepik1 Re: Halemba 28.04.05, 12:03
                        Śmiłowickie dziewczęta przykucnięte czekają na chłopców z Halemby:
                        img247.exs.cx/my.php?loc=img247&image=10011979rm.jpg
                        • kagarro Re: Halemba 28.04.05, 19:31
                          Świadek powiedział, że zdjęcie widział dzisiaj na żywo, jakby mało mu było
                          poprzedniego zobaczenia, tamtego zdjęcia na dole. Na granicy Halemby i Mikołowa
                          widać obrazki bardzo podobne.
                          • hepik1 Re: Halemba 29.04.05, 05:03
                            Samo życie-kagarro...
                            • kagarro Re: Halemba 29.04.05, 20:52
                              w sprawie odpowiedzi wystarczyłoby tylko samo podpięcie odpowiedzi pod posta..
    • zygzakm Re: Halemba 24.04.05, 22:03
      Pozwól dodać kilka fotek ode mnie: public.fotki.com/hal1/w_halembie_cz_1/
      • w36 Re: Halemba 25.04.05, 02:37
        zygzakm napisał:

>

Piękny, choć niezbyt wesoły nastrój złapałeś na fotkach od 6 do 10. Te chmury
        warte były spaceru w taką pogodę, a zdjecie 8 super, szkoda tylko że taka mała
        rozdzielczość.
        • hepik1 Re: Halemba 25.04.05, 09:05
          Zdjęcia sa robione na użytek forum-dlatego taka a nie inna rozdzielczość.A inne
          zdjęcia mile widziane.Może i ktos z innych dzielnic sie znajdzie:)
      • kagarro Re: Halemba 26.04.05, 19:12
        Jedne z najładniejszych zakątków jedynki, doczekałam się fotek :), na zdjęciach
        zamieszczonych wyżej hepik1 ukazuje te miejsca od zupelnie innej strony,
        np. "Muszla" wygląda oszałamiająco, ale te zdjątka stonowane są, miejsca
        spokojniejsze, a pogoda raczej umiarkowana. Pewnie przy innym świetle dałoby
        się sfotografowac je od zupełnie innej strony, wyczarować światłem i cieniem
        coś zupelnie innego. No, moje artystyczne zapędy w tym miejscy wzieły nade mną
        górę, ale cieszy oko fotografia na której nie widać góry śmieci, choć fotki na
        których widać różnego rodzaju "inne rzeczy" są potrzebne, by niektórym osobom
        pewne rzeczy uświadomić, lub przynajmniej zacząć uświadamiać.
    • zygzakm Re: Halemba 25.04.05, 20:32
      Jeszcze jedna fotka z Doliny Kłodnicy - tym razem w większej rozdzielczości.
      img248.echo.cx/my.php?image=image161gm.jpgPozdrawiam!
      • zygzakm Re: Halemba 25.04.05, 20:33
        Mała poprawka!

img248.echo.cx/my.php?image=image161gm.jpg
        Pozdrawiam!
        • zygzakm Re: Halemba 25.04.05, 20:39
          Fotka z rudzkiego dworca... img196.echo.cx/img196/6600/image178ex.jpg
          • zygzakm Re: Halemba 25.04.05, 20:42
            ... i na koniec ;) ekologiczny obraz halembskiej elektrowni:
            img204.echo.cx/img204/9145/img0630ih.jpg

Dobrej nocy życzę!
        • w36 Re: Halemba 26.04.05, 04:25
          zygzakm napisał:

> Mała poprawka!

O.. poznaję. Widzę że to ulubione miejsce na fotografowanie.
          Czy masz może zdjęcie tego samego miejsca (8 z galerii na fotki) z kwietnia,
          tyle że w większej rozdzielczości i czy mogę ewentualnie prosić o wstawienie go
          do ImageShack? Klimatyczne bardzo :)
          • zygzakm Re: Halemba 26.04.05, 20:52
            Witam,
            specjalnie na prośbę Kolegi:
            img244.echo.cx/my.php?image=200504101141037ie.jpg

Pozdrawiam!
            • w36 Re: Halemba 26.04.05, 22:50
              zygzakm napisał:

> Witam,
              > specjalnie na prośbę Kolegi:

Wielkie dzięki.
              Musze jednak przyznać że coś w tym mniejszym obrazku jest specyficznego
              tworzącego ten nieco "malarski" nastrój, który właśnie zwrócił moją uwagę, czego
              wyraźnie brak w oryginale :( . Przede wszystkim te pięknie widoczne szare chmury
              na niebie i te ciemne drzewa na jego tle oraz ogólna tonacja pierwszego planu
              zawierająca w sobie więcej zieleni.
              Próbowałem różnymi narzędziami skorygować te większe zdjęcie by tak wyrażnie i w
              tej tonacji wyszły te chmury, i raczej nic :( . Poza tym manipulując parametrami
              jak ściemnię górę to i dół się mocno ściemnia, a w rzeczywistości nawet jest on
              nieco jaśniejszy na tym mniejszym.

• kagarro Re: Halemba 26.04.05, 19:18
          na pocztówkę w sam raz :).
          Natomiast pod wielkim wrażeniem fotki od której link znajduje się na samym
          dole. Piękne. To już ten czas, drzewka kwitną, hehe, a widok z mojego okna
          wprost na kwitnące wiśnie :))) Urocze, szkoda, że nie możecie tego zobaczyć.
    • jozefosmenda Re: Samo życie 28.04.05, 10:57
      No cóż tylko chwalić Was za ten pomysł.W tym wypadku Hepika przede wszystkim a
      potem resztę.
      Jestem na etapie myslenia o aparacie cyfrowym.Przy okazji mam do Was fachowców
      pytanie co kupić i gdzie? Ale nie za duże pieniądze, beż nadmiaru bajerów i
      typowo dla amatora tak bym mógł się włączyć do tego tematu?Liczę na podpowiedzi.
      • hepik1 Re: Samo życie 28.04.05, 12:17
        Aparatów do wyboru ,do koloru.Myślę ,że trzeba wydać ok 600-800 pln ,by nie
        kupić całkowitego barachła ,natomiast wydawanie większej sumy dla amatorskich
        fotek jest niepotrzebne.Ja robie zdjęcia Kodakiem LS 633 kupionym w Makro w
        przecenie z 1200 na 700zł.
        Zwrócic uwagę trzeba na piksele- te z 3mln pozwolą zrobić dobre zdjęcie nawet
        powiększone do formatu 13x18.Potem istotny jest zoom optyczny(możliwośc
        zbliżenia)-w aparatach w tej cenie jest najczęściej 3-krotny.Polecam też aparaty
        z baterią litową-do ładowania a nie na baterie zwykłe(to sie wiąże z wielkościa
        aparatu)No i łatwośc obsługi-im bardziej intuicyjna ,tym lepiej.Do ceny aparatu
        trzeba też doliczyć dodatkowa kartę pamięci(ok 100pln).Te wbudowane maja
        najczęściej tylko 16MB,co pozwala tylko na kilkanaście zdjęć w najwyższej
        rozdzielczości.
        Czekam na zdjęcia z sesji RM:))
        • hepik1 Re: Samo życie 28.04.05, 18:29
          Granica halemby z Mikolowem.
          Visa vu wjazdu na parking koło Borówki.Kobieta.Mloda.
          img149.echo.cx/my.php?image=10011995tq.jpg
          • kagarro Re: Samo życie 28.04.05, 19:26
            Nie tylko kobieta. Poza nią jeszcze trzy osoby. Świadek na miejscu, przeżył.
    • jozefosmenda Re: Aparat... 29.04.05, 11:12
      dziękuję Hepiku za podpowiedź,na pewno z niej skorzystam.Jednak na zdjęcia z
      sesji będziesz musiał poczekać a poza tym ja siedzę w ostatnim rzędzie więc jak
      będą zdjęcia to przede wszystkim szanownego Prezydium czy kolegium
      prezydenckiego( ze skarbnikiem, bez sekretarza ale za to z dyrektorem!).Będę
      się skupiał jednak na pani prezydent bo ona jest fotogeniczna i zawsze mi się
      podobała (poważnie).Więc "robienie" takiego zdjęcia to czysta przyjemność.Mogą
      być jeszcze głowy radnych od tyłu.
      Ale na razie gromadzę "środki".
    • zygzakm Widok na KWK Halemba 30.04.05, 15:30
      img228.echo.cx/my.php?image=img2048np.jpg
      • kagarro Re: Widok na KWK Halemba 04.05.05, 19:36
        Patrze sobie na ta fotkę i nijak nie potrafię umiejscowić jej we właściwym
        miejcu, tj. w miejscu KWK Halemba. Na moje oko miejsce na fotce znajduje się
        dokładnie w miejscu KWK Bielszowice. Aczkolwiek mylić się moge, bo wszystkie
        KWK budowane są w ten sam sposób i wyglądają bardzo podobnie. Zmylic mnie mogła
        ewentualnie sielska łączka na pierwszym planie, która przy KWKB porastała
        niegdyś bujnym żytem i owsem, a teraz przypomina to, co widać na fotce. Fotka
        jest bardzo ładna, w sam raz na jakąś okolicznościową pocztówkę, np. ekologia i
        zastój cywilizacyjny w jednym... ;)
        • w36 Re: Widok na KWK Halemba 04.05.05, 20:45
          kagarro napisała:

> ewentualnie sielska łączka na pierwszym planie, która przy KWKB porastała
          > niegdyś bujnym żytem i owsem, a teraz przypomina to, co widać na fotce.

Też pamiętam jedną sielską łączkę porośniętą zbożem z kopalnią Bielszowice w
          tle, w okolicach ul. Bielszowickiej (obecnie zatopionej). Tutaj widok z tego
          mniej więcej kierunku:

img82.echo.cx/img82/367/kwkb6kv.jpg

widać dwie wieże (jedna za drzewkiem a druga wyraźnie podpisana :) ) i jeden
          komin. Tak więc chyba jednak to nie Bielszowice na tym poprzednim zdjęciu ;)

• kagarro Re: Widok na KWK Halemba 05.05.05, 12:11
            Sielska łączka o której pisałam nie ma/- nie miała nic wspólnego z nazwą ulicy,
            a tym bardziej z ulicą, ponieważ leżała, jak to się mówi w szczerym polu. I
            leży nadal, jednakże podtopiona do połowy- i to by się zgadzało z tym, co
            piszesz o okolicach ul. Bielszowickiej. Jednakże po obejrzeniu zdjęcia i próbie
            umiejscowienia pozycji fotografa przypuszczam, że zdjęcie robione było na
            łączkach, które graniczą z terytorium KWK, odgrodzone jedynie ul.Halembską, to
            jest fotografowane bliżej zabudowań osiedla. Mogę się mylić, nigdy nie
            zapuszczałam się w rejony tamtych łączek, nie bardzo wiem, a jedynie mogę się
            domyślać,jak wygląda fotografowane miejsce z tamtej, łączkowskiej perspektywy.
            A poza tym, na fotografii zabrakło całości kopalnianego obiektu- to co jest w
            tle po lewej stronie jest w tym wypadku najbardziej interesującym elementem,
            nie sfotografowanym w całości i nie sfotografownym od tej strony, od której
            jest za poprzednim zdjęciu. Oczywiście. Fotografia to kwestia umowna. Wszystko
            można sfotografować w ten sposób, żeby po sfotografowaniu przypominało co
            innego, btw. wybiorę się chyba na łączkę sprawdzić, w jakich barwach przebiega
            jej kwitnienie ;).
            • w36 Re: Widok na KWK Halemba 05.05.05, 21:38
              kagarro napisała:

> Sielska łączka o której pisałam nie ma/- nie miała nic wspólnego z nazwą ulicy,
              >
              (..)
              > jest fotografowane bliżej zabudowań osiedla. Mogę się mylić, nigdy nie
              > zapuszczałam się w rejony tamtych łączek, nie bardzo wiem, a jedynie mogę się
              > domyślać,jak wygląda fotografowane miejsce z tamtej, łączkowskiej perspektywy.

Coś mi się widzi że kręcimy się na tych samych łączkach ;)
              Budynki na pierwszym planie to ambulatorium kopalniane i jeszcze coś. Za tymi
              budynkami biegnie ul. Halembska a za nią reszta kopalni.
              Zdjęcie zrobiłem z końca dróżki, na której drugim końcu stoją taksówki w
              Bielszowicach, przy bocznym wejściu na cmentarz a tam właśnie zaczynają się te
              pola ograniczone ul. Halembską i Bielszowicką, na których jak pamiętam rosło
              jakieś zboże, dość malownicza droga spacerowa, kiedyś :(. Tamtędy można było
              przejść z ul. Bielszowickiej, czy od Halemby doliną Kochłówki, na skróty w
              kierunku centrum Bielszowic. Teraz to uniemożliwia masywny gumowy płot
              postawiony wdłuż drogi dojazdowej do cmentarza no i pewne specyficzne warunki
              panujące na ul. Bielszowickiej ;) nie sprzyjające spacerom w tej okolicy.

> A poza tym, na fotografii zabrakło całości kopalnianego obiektu- to co jest w
              > tle po lewej stronie jest w tym wypadku najbardziej interesującym elementem,
              > nie sfotografowanym w całości i nie sfotografownym od tej strony, od której
              > jest za poprzednim zdjęciu.

Nie było moją intencją fotografowanie całej kopalni, a raczej zestawienie
              cmentarza z dominującą nad nim kopalnią, wywołujące raczej ponure nastroje.
              Cmentarz wyciąłem dla potrzeb tej łączkowej dyskusji i zostało z niego tylko to
              drzewo na pierwszym planie i anioł widoczny w prawym dolnym rogu.
              • kagarro Re: Widok na KWK Halemba 06.05.05, 12:48
                Cóż, małe sprostowanie, ponieważ ja po łączkach nie kręcę się, tylko obserwuję
                i nasłuchuję, co w trawie piszczy ;).Jednak co do zdjęcia z wyciętym elementem,
                tym najbardziej spornym, według którego można ocenić, która to z KWK`a, wielka
                to jest szkoda dla kwestii spornej, iż brak go na zdjęciu, gdyż bardzo ułatwiło
                by to ewentualną obdukcję obiektu z fotografii i ustalenie, która to w
                rzeczywistości jest KWK.
                Niestety, co do łączki w okolicach osiedla, to ja nawet w tamte miejsca nie
                zaglądam, no jedynie widok z okna pozostał mi na zlokalizowanie owego miejsca,
                co do spacerowości ul.Bielszowickiej poddaję ją w wątpliowść, jednak ani mi w
                głowie spacerować po tamtejszej okolicy z kopalnią w tle i przekonywać się, czy
                spacerować można.
                Na tamten cmentarz nie zaglądam. Nie mogę więc przypomnieć sobie, ani tym
                bardziej doszukać się na nim anioła. Może to kwestia zaglądania w tamto miejsce?
                • w36 Re: Widok na KWK Halemba 07.05.05, 05:37
                  kagarro napisała:

> wielka
                  > to jest szkoda dla kwestii spornej, iż brak go na zdjęciu, gdyż bardzo ułatwiło
                  >
                  > by to ewentualną obdukcję obiektu z fotografii i ustalenie, która to w
                  > rzeczywistości jest KWK.

Moim skromnym zdaniem, kagarro, raczej nie ma kwestii spornej, choć widzę że Ci
                  bardzo zależy by to KWKB była na zdjęciu ;) Porównałem ten widok z powiększonym
                  fragmentem K. Halemba na tej panoramce wstawionej przez zygzakema poniżej i
                  widzę że jest to ta sama kopalnia, ten sam kierunek z opisu wynikający
                  (składowisko elektrowni) że jest od strony południowej. Wracając do tego foto z
                  tym zbożem, choć nie jestem biegły w geografii Halemby, zaryzykuję hipotezę że
                  zdjęcie zostało zrobione gdzieś z okolicy ul. Piotra Skargi. Jeździłem tam
                  kiedyś na skróty i pamiętam takiego rodzaju widoki, panujący tam spokój a w tle
                  kopalnię i elektrownię (może hepik coś doprecyzuje, zdaje się kręci się tam w
                  okolicy :) ).

Wracając do Twojej wypowiedzi o pstrokatym wieżowcu na Wirku, to obejrzałem je
                  wczoraj z perspektywy parkingu Plazy i zobaczyłem że owszem środkowy jest
                  pomalowany w pionowe kolorowe pasy, dość kolorystycznie przyjemnie. Ale też
                  czwarty (od Wirku) wygląda zupełnie identycznie. Pierwszy w podobnej
                  kolorystyce, tyle że pomalowany w układzie poziomym a drugi i piąty jakieś
                  nijakie :(. Ale podejrzewam że z tego punktu gdzie patrzałaś jest zupełnie inna
                  perspektywa (która Cię tak urzekła), bo patrząc z Wirku te wieżowce właściwie
                  się z sobą zlewają a co najbardziej rzuca się w oczy na tle nieba to napis Tesco
                  na Czarnym Lesie ;) .
                  • hepik1 Re: Widok na KWK Halemba 07.05.05, 06:24
                    Nie bardzo chciałem sie wtrącać do sporu kopalnianego;) ale jeśli juz padło me
                    imię,to powiem,że bezprzecznie racja leży po stronie w36.
                    Faktycznie zdjęcie od P.Skargi robione i widac tam wyraźnie po lewej stronie
                    kopalni zwały miału leżące przy Kłodnickiej ,na której to górze miała powstac
                    pierwsza w świecie czarna skocznia narciarska nazwana imieniem ,którego teraz
                    nie wymienię;)
                    Na tym zdjęciu mamy obie kopalnie jednocześnie-za elektrownią widać KWK
                    Bielszowice,po prawej to KWK Halemba,z fragmentem skoczni.
                    Przejrzystosc powietrza niestety taka była jak widać ,więc wpatrywać się trzeba
                    dosyć intensywnie( odległość aparatu od obiektów to tak ok.10km) ;))
                    img125.echo.cx/my.php?image=00003317me.jpg
                    • kagarro Re: Widok na KWK Halemba 07.05.05, 12:50
                      A jednak- uczepię się słówka- KWKB na zdjęciu widać :P. No nic, w takim razie,
                      niechaj zwały miału i Kłodnica leży sobie przy KWKH, chociaż takiej łączki to
                      aż szkoda, by podlewana Kłodnicą marnowała się.
                      Co do czarnej skoczni, to naprawdę, przyznać się muszę, ale pierwsze słyszę. Co
                      to się teraz na świecie wyrabia :P.
                      A zdjęcie po raz kolejny bardzo udane. Jednak nie zrozumiem Twojego
                      zaangażowania w fotografowanie tych obiektów z takiej odległości. A bliżej nie
                      możnaby, np. skałdowisk Elektrowni? Tam jest naprawdę ładnie.
                  • kagarro Re: Widok na KWK Halemba 07.05.05, 12:43
                    Ano, zależy, by taka łączka i takie niebo znajdowały się blisko mojego miejsca
                    zamieszkania. Łączka i wszystko co zielone, jak wiadomo pochłania
                    zanieszczyszczenia, co w bliskiej obecności autostrady jest zbawienne. No a
                    poza tym, naprawdę ładny plenerek :).
                    Co do wieżowców, zwróciłam uwagę tylko na jeden, ten który zazwyczaj firguruje
                    jako plan pierwszy dla pozostałych, nawet nie wiem ile ich jest- cztery? Tylko
                    jeden, z tego co pamiętam uległ przemalowaniu,co do reszty nie jestem pewna
                    (pamiętam tylko, że na czas świąt wiesza się na nich bombki, czy może lampki to
                    były... kto wie ). Perspektywa, dzięki której zobaczyłam kolorki wieżowca
                    naprawdę oscylowała w granicach perspektywy stojącego na ziemii człowieka,
                    żadne tam loty ptaka z perspektywy okna piątego piętra. Powiedziałam zresztą,
                    że to koleżanka zwróciła uwagę na pomalowany wieżowiec, w żadnym wypadku sama
                    nie zwróciłabym uwagi na przemalowanie. Co widać z Twojej perspektywy- to
                    pewnie widać. Sama aż tak wysoko staram się nie zaglądać :).
      • zygzakm Re: Widok na KWK Halemba 08.05.05, 21:52
        Witajcie! Już wyjaśniam! To to jest KWK Halemba - jak napisałem. A zdjęcie było
        zrobione z ulicy Ligockiej w Starej Kuźnicy, w rejonie mostku nad rzeczką Jamną.
        Pozdrawiam!
        • hepik1 Re: Widok na KWK Halemba 10.05.05, 11:00
          No to dla odmiany z ulicy ul E.Orzeszkowej
          img173.echo.cx/my.php?image=10013574xm.jpg
          • hepik1 Cap kłodnicki 22.05.05, 09:30
            img282.echo.cx/my.php?image=00003545rn.jpg
            • hepik1 Lasy i jeziora ziemi halembskiej: 04.07.05, 09:31

img268.imageshack.us/img268/9924/10016907vm.jpg
              img78.imageshack.us/img78/3017/10017010ua.jpg
              img92.imageshack.us/img92/1407/10016887mj.jpg
              img140.imageshack.us/img140/5840/10017137de.jpg
              img67.imageshack.us/img67/2720/10017056ol.jpg
              img73.imageshack.us/img73/2770/10017243nz.jpg
              img231.imageshack.us/img231/50/10017268fe.jpg
              Szkoda kasy na MazuryJ
              • w36 Re: Lasy i jeziora ziemi halembskiej: 05.07.05, 05:53
                hepik1 napisał:

> Szkoda kasy na MazuryJ

Nie wiem czy to zamierzone ale na tych fotkach w tle ani śladu jakiś kominów
                szybów itp. i rzeczywiście wyglądają jak nie nasze. Bardzo ładne, szczególnie to
                z drzewem w wodzie. Wydaje mi sie że tam akurat nigdy nie byłem więc nie wiem
                jak to wygląda na własne oczy, ale zdjęcia to nawet do folderu biura podróży by
                pasowały ;)
    • zygzakm Widok ze składowiska elektrowni - panoramka 30.04.05, 15:43
      img153.echo.cx/my.php?image=widokzesk322adowiskaelektrowni.jpg
      • hepik1 Halemba 02.05.05, 22:32
        Kościół pw.Matki Boskiej Różańcowej
        img227.echo.cx/my.php?image=10012879km.jpg
    • zygzakm Orkiestra KWK "Halemba" 08.05.05, 22:49
      img170.echo.cx/my.php?image=i200412041055458ce.jpg

• clusterolek Re: Halemba 04.07.05, 14:03
      Hallo Wszystkim,

Dziekuje ! po 20 latach widziec Halemba ;-)

Duzo sie zmienilo !!! fejnie robicie dalej tak !

Pozdrawiam
      Olek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka