Dodaj do ulubionych

gratulacje

27.09.05, 12:37
To, w co przed wyborami, chyba mało kto wierzył stało się faktem. Mamy 2
posłów z naszego miasta. Składam Pani Pietraszewskiej i Panu Tobiszowskiemu
gorące gratulacje i życzę wytrwałości w pełnieniu tej zaszczytnej funkcji.
Obserwuj wątek
    • danius5 Re: gratulacje 02.10.05, 13:26
      Także chciałbym złożyć spóźnione życzenia Pani Pietraszewskiej oraz Panu Tobiszowskiemu. Zwłaszcza wynik Pani Prezydent budzi duży szacunek. Mam nadzieję, że będą godnie reprezentowali Rudę Śląską w Warszawie!

PS. Sprawdziły się moje przewidywania co do Panów Osmendy i Domżalskiego. Rozumiem, że ich kandydatury miały być jedynie promocją, bądź "chęcią namieszania" ale tak skandalicznie niskie wyniki utrudnią im w przyszłości poważne traktowanie - zarówno przez wyborców, politycznych przyjaciół...jak i sponsorów.

Pozdrawiam
      • emtek7 Re: gratulacje 02.10.05, 20:23
        a swoja drogą jetsem ciekawy ile kasy dali na wybory posczególni kandydaci i
        skąd ją mieli?Przecież finansować mogły kampanię tylko osoby fizyczne a
        maksymalna kwota jaką można było przeznaczyć od jedego "darczyńcy" to ok.12.000 zł .
        Widocznie PO miała dziesiątki a nawet setki takich darczyńców?
        Obejrzałem w Elsacie debatę o korupcji z udziałem Domżalskiego i
        Pietraszewskiej, gdzie Domżalski wyraźnie zwrócił uwage o festynach i
        materiałach reklamowych za pieniądze podatników.Ciekawe kogo miał na myśli?
        • pis_rsl Re: gratulacje 02.10.05, 21:11
          hi

Chyba nie jestes aż tak naiwny że nie wiesz ?? przypomnij sobie afere z
          politykiem za "200 złotych". Myślisz że on tak ni z gruchy ni z pietruchy
          wyjechał z tą propozycją korupcyjną ? tak lekko mu to poszło bo widocznie
          środowisko w którym się poruszał mu na to przyzwalało i sam zapewne widział że
          wszyscy wokoło robią tak samo a że on akurat wpadł, no cóź..dziś pewnie był by
          posłem a kto inny byłby zesłańcem. To wszyscy w tym mieście wiedzą więc skądś
          tyś się urwał ??
        • danius5 Re: gratulacje 02.10.05, 23:45
          Emtek7 - jak masz jakieś info to idź zaraz do prokuratury! A jak nie to siedź cicho i tyle. Osoba fizyczna mogła wplacić na konto 21tyś złotych a nie 12tyś i istnieje jeszcze coś takeigo jak limity wydatków na kampanię które wyznaczają górne granice!
      • jozefosmenda Re: gratulacje czy pierdoły? 03.10.05, 23:33
        Gratulacje już składałem ale dla słów Daniusa jestem pełen podziwu.
        Twoje chamstwo przerosło zasady zwykłej przyzwoitości!
        Przytaczam:>>> PS. Sprawdziły się moje przewidywania co do Panów Osmendy i
        Domżalskiego. Rozumiem, że ich kandydatury miały być jedynie promocją, bądź
        "chęcią namieszania" ale tak skandalicznie niskie wyniki utrudnią im w
        przyszłości poważne traktowanie - zarówno przez wyborców, politycznych
        przyjaciół...jak i sponsorów.<<<
        No cóż,wyborcy w "ograniczonej ilości" poszli zagłosować na partie,które
        aktualnie były na topie czyli PiS i PO!
        Zarówno demokraci.pl jak i SDPL nie przekroczyły zatem progu 5 %.
        Jeżeli uważasz to za "skandaliczne wyniki" (moje i Domżalskiego)to co możemy
        powiedzieć o radnej Izie Pawłowskiej, byłym pośle Błaszczyku i innych tuzach
        (nawet tych z PO)? Czy trzeba być tak ordynarnym?
        Ja startując z 12-go miejsca przesunąłem się na 5-te.W Rudzie Śląskiej byłem
        lepszy od Celińskiego i najlepszy z SDPL.Ze względu na późny start i finanse nie
        prowadziłem większej agitki wyborczej a poza Rudą Śląską już wogóle.Przeliczając
        to zatem na koszt jednego głosu nie jestem tymi wynikami wogóle rozczarowany
        (byłem gorszy tylko od Kaczyńskiego bo ten nie wydał nawet złotówki!)
        Polecam zatem do przeczytanai o tych "biedniejszych" od jednych ale i tak
        bardziej "forsiastych" od innych :
        wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2948116.html
        No i Alax polecam,najlepiej przed snem ze dwie tabletki!
        • pis_rsl dla Józka słów kilka 04.10.05, 22:10
          Panie Józek,
          Szanowałem Pana kiedyś ale niech Pan zauważy że stacza się Pan powoli na
          polityczny margines. Poznając Pana sądziłem że razem rozgonimy te układy jakie
          opanowały miasto - PEC, PWIK, RSM i inne... niestety Pan pokazał że bliżej mu
          do silnych pleców w postaci swoich w tych firmach niż pokazania że słowa
          rzucane wyborcom o zdecydowanym sprzeciwie wobec układów i korupcji są
          najważniejsze.
          Z kim Pan się związał ? Tyszkiewicz z PEC-u...kto to jest ? Co ten człowiek
          sobą prezentuje? Robi tylko Panu wstyd. Jest przykładem upolityczniania spółek
          miejskich. Kolejny przykład Pejas - facet który potrafi walczyć ale tylko
          jeśli w grę wchodzi interes bykowiny, reszta go nie interesuje. Polityczny
          oszołom. Jest wiele innych "postaci" o podobnym podejściu i Pan dobrze wie kto
          to.
          Panie Józefie otaczając sie takimi ludźmi jest Pan postrzegany podobnie czyli
          negatywnie. Dlaczego zawiódł Pan oczekiwania i nadzieje moje, innych ludzi z
          którymi blisko Pan współpracował, którzy mysleli że razem osiągniemy wiele.
          Obecnie przypomina mi się historia niejakiego Żymełki który lawirował podobnie,
          wiązał się z róźnymi aż został zesłany tam skąd wogóle nie powinien się był
          wychylać.
          Józefie sam decydujesz jak Cie będzie odbierać następne pokolenie, jak Cie
          oceni historia, masz wielkie szanse coś zrobić dla lokalnej społeczności ale
          dlaczego w taki sposób to marnujesz ??

Z pozdrowieniami dla dawnego przyjaciela z Rudy 1.
          • jozefosmenda Re: od Józka słów kilka 05.10.05, 09:32
            Ten wątek był już tu kiedyś poruszany.Każdy ma prawo do jakiegoś spojrzenia bo
            przecież mamy demokrację i ona wyzwala nasze "ego".
            Ja nie mam prawa bronić komukolwiek działalności w jakimkolwiek stowarzyszeniu.A
            skreślić z członkostwa zawsze można czego ja jestem przykładem jak "pozbyto się"
            mnie ze Związku Górnośląskiego?
            Ale końcowym rozwiązaniem ku zadowoleniu wszystkich będzie to:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2952433.html
            Żałuję,że się już nie załapię!
        • mirellla Re: gratulacje czy pierdoły? 05.10.05, 08:54
          Pan Józef Osmenda napisał
          ……Zarówno demokraci.pl jak i SDPL nie przekroczyły zatem progu 5 %. Jeżeli
          uważasz to za "skandaliczne wyniki" (moje i Domżalskiego) to co możemy
          powiedzieć o radnej Izie Pawłowskiej, byłym pośle Błaszczyku i innych tuzach
          (nawet tych z PO)?......

Myślę, że niepotrzebnie się Pan unosi. Na pewno brak poparcia dla partii
          mających niskie notowania przyczyniły się do takiego a nie innego wyniku Pana
          Osoby. Natomiast próba porównania swojego wyniku do wyników innych kandydatów
          jest bez sensu bo dyskusja jest o Pana wyniku a nie wynikach innych.

……Ja startując z 12-go miejsca przesunąłem się na 5-te. W Rudzie Śląskiej byłem
          lepszy od Celińskiego i najlepszy z SDPL…………….

I kolejna próba porównań. Po co? Wybory to nie zawody formuły pierwszej gdzie
          ten co startuje z pierwszych pozycji ma większe szanse bo już na starcie
          konkurentów ma za plecami. Kolejny raz słyszę, że ktoś się przesunął z jakiegoś
          dalszego miejsca na wyższe. Dziwi mnie to, tym bardziej że akurat Pan się tak
          wypowiada. Myślę, że miejsce na liście nie ma nic wspólnego z ewentualnym
          zwycięstwem. Przykładem może być Pan Szyga, który z ostatniego miejsca PO się
          znalazł w Parlamencie.

……Ze względu na późny start i finanse nie prowadziłem większej agitki wyborczej
          a poza Rudą Śląską już w ogóle. Przeliczając to zatem na koszt jednego głosu
          nie jestem tymi wynikami w ogóle rozczarowany (byłem gorszy tylko od
          Kaczyńskiego bo ten nie wydał nawet złotówki!)……….

Rozczarowana jestem Pana wypowiedzią. Mam wrażenie że zabrał się Pan do wyborów
          nie wierząc w sukces. Więc po co Pan kandydował właściwie? Późno Pan startuje i
          bez kasy, a na dodatek sam Pan pisze, że nie prowadzi Pan kampanii poza Rudą.
          Na miejscu SDPL wyciągnęłabym w stosunku do Pana konsekwencje. A tak na
          marginesie to nie kasa jest jedynym kryterium sukcesu. Wielkimi, w moim
          przekonaniu przegranymi, są Kotala i Szpyrka którzy zaplakatowali całą Rudę i
          nie tylko, a nie dostali się do Parlamentu i Senatu. Pani Pietraszewska i Pani
          Pierzchała też miały moc plakatów, a się dostały. Niemniej niech się Pan, Panie
          Józefie nie poddaje i życzę sukcesów na scenie politycznej Rudy.
          • jozefosmenda Re: dziękuję.... 05.10.05, 10:00
            Wszystkie uwagi szanowna Mirello przyjmuję.
            Jednak sentencją mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na słowa: "skandaliczne
            wyniki".I to wcale nie moje wyniki lecz innych, których w tym momencie obrażono.
            Obrażono z premedytacją!
            Przyznam,że ja też chciałem startować z ostatniego miejsca ale już
            zarezezerwował je ktoś inny.Potem już mi to było obojętne.Natomiast za pana
            Szygę trzymałem kciuki i cieszy mnie to ,że utarł nosa bonzom z PO!
            W takiej samej sytuacji jak Szyga był lider tej listy no ale ....

No i chociaż ktoś tutaj napisał,że powoli staczam się na polityczny margines to
            jednak stwierdził,że "powoli".A ja z kolei twierdzę,że się nie staczam lecz cały
            czas jestem sobą a tylko uwarunkowania zewnętrzne powodują określony rozwój
            sytuacji.
            Dziękując zatem za to spojrzenie (a zwłaszcza za ostatnie zdanie) serdecznie
            pozdrawiam!
            • danius5 Re: dziękuję.... 09.10.05, 09:43
              Panie "jozefosmenda" sformułowanie "skandaliczny wynik" proszę czytać w kontekście Pana ambicji czy kreowanego przez Pana "wizerunku" – mentora i człowieka z poza układu.
              W kategoriach politycznego samobójstwa było kandydowanie z list SDPL. Oczywiste było, że ta partia (i PD) nie dostaną się do Sejmu, a i wynik będzie tragiczny - Pan mimo wszystko zgodził się na zdeprecjonowanie swojego wizerunku...
              Interesuje się miejską polityką od niedawna (może z 1,5 roku) i po tym co Pan pokazał (min. wieszanie plakatów na drzewach w bielszowicach to chyba akt desperacji) stwierdzam, że Pana siła i zmysł polityczny jest zbyt mocno demonizowane. Natomiast mieszkańcy RSM głosują "mimo wszystko" na kogoś innego więc prezydentura się oddala i nerwy puszczają…Mit Pana Józefa prysł?

PS. Proszę nie traktować tego jako atak, bo nawet Pana nie znam osobiście Panie Józefie – ale jako uwagi bacznego obserwatora. Internet jest polem wymiany myśli, które kształtują światopoglądy wielu ludzi. Skoro Pan wykorzystuje je do swoich celów to niech Pan nie unosi się dumą i nie mówi o chamstwie kiedy inni robią to samo.

Serdecznie pozdrawiam
              • kapioh1 Re: dziękuję.... 09.10.05, 12:02
                Tak sobie czytam i czytam i czytam. Otóż wychodzi na to, że rudzianie nie
                wybrali największych fachowców, ludzi rozmiłowanych w pracy dla ludu pracy.
                Osmenda i Domżalski to postaci niczym z teatralnego dramatu !! Im bardziej
                chcą, tym bardziej lud ich nie chce. Ha ha, lud się już na was Panowie O i D
                napatrzył i na wasze działania. W końcu nie od dziś zasiadacie w tym kabareciku
                zwanym Rada Miasta. Ostatnimi czasy Stania nie ma w zasadzie żadnej opozycji,
                bo każdemu dał malusi stołeczek, żeby siedział, piastował i był cicho. No i
                dlatego Stania to rasowy polityk. A wy ?? Graliście ze Stanią w jedym
                przedstawieniu i wtedy było dobrze. A teraz zachowujecie się jak podstarzałe
                primadonny. Wtedy trzeba było pokazać jak wam zależy na wyborcach. Lub odsunąć
                się od lokalnej władzy jak Tobiszowski. I to jemu (choć go nie popierałem !)
                należą się największe gratulacje. Za powrót w dobrym stylu i za swoje
                pieniądze !!
                • biala25 Re: dziękuję.... 09.10.05, 20:06
                  Na temat Tobiszewskigo się zgadzam. co do tego co się dzieje w Radzie - to nie.
                  Nie widziałeś ostatniej sesji a nasz szmatławiec nic na temat rady nie pisze.
                  platfusy rudzkie wydały na kampanie wielokrotnie więcej niż to przwiduje ustawa
                  a prokuratura tu nic nie zrobi. Jak ma prokuratura i to rudzka kontrolować
                  firmę która sobie tylko tak społecznie pomagała w kampanii.
                  dal przyjaciół platfusów przypomnę że nasz ukochany jak łukaszenko prezydent
                  też startował na posła w 1997 roku i otrzymał mniej niż Domżalski czy Osmenda.
                  ciekawsze jest z czegio on startował. kapioh jakby przyjąć twoje zdanie o
                  Domżalskim i Osmendzie to Stania powinien wtedy zniknąć ze sceny politycznej na
                  lat 20 a widzisz jakim dzisiaj jest "politykiem" jest bardziej kochany niż
                  prezydent Białorusi
                  • mehehehe Re: dziękuję.... 09.10.05, 21:40
                    biala25 napisała:
                    >
                    > Nie widziałeś ostatniej sesji a nasz szmatławiec nic na temat rady nie pisze.

Ja też nie widziałem, może coś przybliżysz?

> platfusy rudzkie wydały na kampanie wielokrotnie więcej niż to przwiduje ustawa

To znaczy ile? Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

>a prokuratura tu nic nie zrobi

Dlaczego? Czyżby Stania zagarnał również prokuraturę? To zdaje się nasz bohater JO ma tam najlepsze wtyki:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=13797945&wv.x=2&a=26466661
                    > też startował na posła w 1997 roku i otrzymał mniej niż Domżalski czy Osmenda.

Jak widać rudzianie uczą się na błędach....

>jakby przyjąć twoje zdanie o
                    > Domżalskim i Osmendzie to Stania powinien wtedy zniknąć ze sceny politycznej na
                    >
                    > lat 20 a widzisz jakim dzisiaj jest "politykiem" jest bardziej kochany niż
                    > prezydent Białorusi

jak wyżej, poza tym - poczekajmy, historia oceni...,
                • jozefosmenda Re: odpowiadam.... 09.10.05, 22:59
                  Nawet nie wiedziałem, że tutaj tak ciekawie się dzieje!
                  A ponieważ wypowiedzi dotyczą mojej osoby to nie mam zamiaru nabierać
                  przysłowiowej wody do ust. Nie podzielam jednak wszystkich uwag dotyczących
                  mojej osoby ale każdy ma przecież prawo pisać więc życzę w tej materii weny
                  twórczej! Przynajmniej znowu „licznik zacznie klupać” –jak mawiał Broneknotgeld.

A co do tych drzew poruszonych przez Daniusa. Czyżbym był jedynym który swoje
                  plakaty powiesił na drzewach? Widocznie Danius liczył, że sam się na jednym z
                  nich powieszę a tu tylko papier wisiał? Jeżeli natomiast chodzi o RSM to ja w
                  przeciwieństwie do innych swojego stanowiska w tej kampanii nie
                  wykorzystywałem. Nawet na zorganizowanych przez RSM festynach nie miało to
                  miejsca!
                  Myślę, że ty Kapioh byś się idealnie nadawał na radnego to i bierz się bracie
                  za wybory!
                  Tylko pamiętaj, że to lud pracy będzie ciebie wybierał bo przecież na mnie i
                  Domżalskim już, jak piszesz się poznał czyli położył na nas lagę.
                  Ale przecież wiesz, że w RM czyli w tym kabareciku jak powiadasz i tak musi
                  zasiadać 25 radnych. Czyli inaczej jak nie ja to Ty. Jak nie Ty ani ja, to kto
                  inny ale zawsze musi tam odpowiednia ilość być wybrana.
                  A więc do roboty panowie bo rok 2006 już tuż, tuż a skoro ja już ponoć
                  przepadłem to macie ułatwione zadanie.
                  Wieszać się jednak nie zamierzam. Chyba, że na kolejnych plakatach!
                  • mehehehe już się nie mogę doczekać... 10.10.05, 01:27
                    jozefosmenda napisał:
                    > A ponieważ wypowiedzi dotyczą mojej osoby to nie mam zamiaru nabierać
                    > przysłowiowej wody do ust.

OK.
                    No to proszę o ustosunkowanie się do kwestii poruszanych w poniższych postach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=13797945&wv.x=2&a=26815950
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=24971736&a=24971736
                    na początek.
                    • biala25 Re: Dla kapioh i innych piesków 10.10.05, 08:20
                      Przy tej kasie jaką dysponowali rudzy platfusi to nawet konia wprowadziliby do
                      sejmu a nie tylko wiceprezydent i przy tych zagraniach rodem z Białorusi.
                      Szkoły były zasypywane listami a nawet specjalnym wydawnictwem promującym
                      kandydatkę, wszystkie przychodnie wbrew prawu oplakatowane no i ta kasa. Jak to
                      jest sukcesem wyborczym to jak nazwać osiągnięcie Tobiszowskiego, który
                      autentycznie zrobił dobrą robotę.
                      Pamieć wyborców jest ulotna, platfusy jak wszyscy odejdą a tacy "politycy" jak
                      Stania chwycą sie innego ugrupowania. Ostatnio głośno słychać o
                      nieporozumieniach pomiędzy prezydentem a PO. Co wy na to?
                      • mehehehe Re: Dla bialej i piesków innej maści też... 10.10.05, 22:01
                        które ujadają a nic nie mają do powiedzenia. Szarpią przechodniów za nogawki, a gdy ci się odwrócą chowają się za śmietnikiem.
                        Oświeć nas wreszcie ile tej kasy było, jeżeli jesteś tak dobrze poinformowana.
                        To, że ktoś był widoczny nie musi znaczyć, że dużo wydał. Może po prostu racjonalnie swoimi pienędzmi gospodarował (vide PiS vs PO w skali kraju).
                        Jeżeli Pietraszewska szukała poprcia wśród nauczycieli to znaczy że miała szanse je tam znaleźć ponieważ oni znają ją z tego, co zrobiła (widocznie dobrego).
                        Gdyby nie szukała u nich poparcia to tylko świadczyłoby o tym, że jest tam spalona. A że jest to szkoła? Z tego co wiem prawo wyborcze w Polsce przysługuje od ukończonego 18 roku życia. Więc co najwyżej taka agitacja miałaby szanse powodzenia wśród maturzystów. A oni w tym wieku i tak wiedzą swoje...

> Przy tej kasie jaką dysponowali rudzy platfusi to nawet konia wprowadziliby do
                        > sejmu
                        No to ciekawe ile musiał wydać LPR ;))

> Ostatnio głośno słychać o
                        > nieporozumieniach pomiędzy prezydentem a PO. Co wy na to?

Nie na tyle głośno żeby do mnie dotarło. Może wyjaśnisz o co chodzi???
                    • jozefosmenda Re: już się nie mogę doczekać... 10.10.05, 11:32
                      Mimo wszystko nie mam pojęcia o co chodzi!
                      Posiłkując się słowami prezydenta Stani, które wygłosił na sesji RM w dniu
                      22 czerwca 2005 r. brzmi to dosłownie (przepisane z taśmy) tak:
                      ...."Mamy do czynienia z informacjami, które nie są powszechnie dostępnymi"....
                      • mehehehe Mistrzostowo ciętej riposty. 10.10.05, 22:04
                        > ...."Mamy do czynienia z informacjami, które nie są powszechnie dostępnymi"..

To jest piękne. Potwierdzenie przez zaprzeczenie. I nadal nie wiadomo, o co chodzi...
    • rudy107 Re: gratulacje 10.10.05, 08:06
      Panie Osmenda - fakt - pomysł: Kapioh na radnego... Tylko że on woli pociągać
      za sznureczki. ma w tym wprawę.
      • kapioh1 Re: gratulacje 10.10.05, 10:40
        Ahoj demagodzy !! Rudy i Osmenda posługują się demagogiczną retoryką ale robią
        to jak amatorzy, hi hi. Osmenda twierdzi,że jeżeli ktoś zarzuca radnemu, iż coś
        jest nie tak, to sam powinien zostać radnym. I temu Rudy przyklaskuje, he he.
        Toż to bzdura na tak zwanych resorach !! Radni po to się pakują w politykę,
        żeby znosić krytykę. Nie tylko tak zwaną "konstruktywną", jakby chciał Osmenda.
        Zamiast biadolić, jaką to kampanię miała Pietraszewska, spójrzcie na
        Tobiszowskiego. Nie popieram, ale za styl kampanii i zwycięstwo chwalę. Aaaa,
        dziękuję, dziękuję. Miło mi, że jestem jako pociągający postrzegany, za
        sznureczki. No wreszcie ktoś mnie docenił.
        • jozefosmenda Re: zalezy kto.... 10.10.05, 12:00
          Kto biadoli to biadoli.Mnie tam jest dobrze.Ale jak ktoś mówi o czymś co jednak
          jego zdaniem miało miejsce to nie jest to biadolenie tylko sprawa do wyjaśnienia.
          Ja jestem już przyzwyczajony do ciągłej krytyki i to z reguły takiej bez
          pokrycia.Ale sam też nie siedzę z zamkniętą gębą jak inni lecz piszę,
          odpowiadam,dyskutuję i to pod własnym nazwiskiem. I to się juz nie zmieni bez
          względdu na to co się wydarzyło,aktualnie się toczy czy w przyszłości wydarzy!
          Ale propozycję szanowny Kapiohu ponawiam.Możesz to traktować nawet jako
          ofertę.Bierz się chłopie do roboty bo wybory samorządowe za pasem.No chyba, że
          jesteś na czyimś pasku to moze to być trudne(samodzielność).Ale każdy pasek
          można zawsze zerwć, przegryźć, zniszczyć czy zakopać.Można też spalić po
          zerwaniu (się).
          Odwagi zatem. NMRŚl czeka na takich jak Ty czy Danius.
          Mehehehe też może być czy też Fryna, Rudy,Biały,W36,Darek i szereg,szereg innych
          łącznie z Adminem i Bronkiem.Razem tworzyli byśmy niezłą pakę!Umieli byśmy ostro
          patzreć,logicznie krytykować, kostruktywnie burzyć,robić dobre zdjęcia,układać
          właściwą taktykę, grzecznie lub po chamsku dokopywać komu trzeba no i jeszcze
          wszystko to ułożyć wierszem oczywiście w formie fraszki!
          Już mnie to zaczyna rajcować.
          P.S.
          No i Leon też, na śmierć bym zapomniał o nim!
          • broneknotgeld Re: zalezy kto.... 10.10.05, 16:47
            "Licznik zacznie klupać"

Jeronie, Józek, jakosik żech niy znoloz tego cytatu, no dyć niy zowdy tukej
            wyszukawarka dobrze chodzi. Możno jednak niy mie cytujesz.
            Co do "klupanio licznika" to dej pozor, bo jakby niy fraszka to te forum i
            dzisioj pewno byłoby miyndzy forami Piekar Śl, a Rybnika. Tam se przez dwa lata
            nic niy zmiyniyło. Jo żech je fraszkom budowoł, a licznik był dlo mnie ważny,
            boch sie staroł wyciongnońć te forum na spis głowny zajty "regionalnych" - jak
            widzisz na tela skutecznie, że terozki som tam już dwa rudzke fora.
            Co zaś idzie ło wybory samorzondowe, to ślonsko fraszka jeszcze swoje pokoże.
            Utropa yno w ty cynzurze wyborczy. Przeca jak tu łotworza wontki ło kandydatach
            na przezydynta miasta, to bydzie zarozki tako samo jak ze rudzianami do Sejmu -
            wontki zniknom.
            Pozdrowiom.
            • darek10004 optymizm 10.10.05, 17:49
              Panie Józku emanuje z Pana taki optymizm i dobre samopoczucie jak wczoraj z
              Tuska po ogłoszeniu wyników wyborów. Co się normalnie w mordę jeża stało?.
            • jozefosmenda Re: zalezy kto.... 12.10.05, 10:15
              Bronku!.
              Jak chodzi o te "klupanie licznika" to ja to tutaj poruszyłem w sensie pozytywnym.
              U mnie masz plus i to duży bo jakby do tego nie podejść to właśnie Ty
              rozkręciłeś rudzkie forum.I ja tak na to patrzę no ale inni inaczej.
              Ale wg Konstytucji każdy ma prawo do własnego spojrzenia!
          • mehehehe Re: zalezy kto.... 10.10.05, 22:06
            Dziękuję za ujęcie mojej skromnej osoby w tym szlachetnym gronie.
            Na razie nie skorzystam. Na razie...
        • darek10004 ataki jak za II wojny światowej 10.10.05, 18:14
          nie rozumiem tych ataków na Józka i Domżalskiego szanownych forumowiczów
          chociaż nie mam z tymi Pana nic wspólnego, obiektywnie patrząc ci panowie nic
          złego nie zrobili i nie zasługują na to żeby ich obrażać. Powiedziałbym więcej
          ale muszę kończyć bo mój maluszek leży na biurku koło mnie i chyba coś mu nie
          pasi, do następnego!!!
          • kapioh1 Re: ataki jak za II wojny światowej 10.10.05, 18:45
            No kto tu Panów Osmendę i Domżalskiego obraża ?? Sami się poobrażali na
            wyborców, hi hi. Z tym, że Domżalski to przypadek fatalny zupełnie, Stania raz
            dał mu krzesełko i on myśli, że ono tylko na chwilkę spod jego tyłeczka
            wykopsane zostało. Na stałe, Panie Zbychu, na stałe. A Józef Osmenda ? No cóż,
            potencjału trochę ma (jeszcze). Tylko niech go więcej nie marnuje w roli
            urażonej primadonny. Stania dał Panu pograć Panie Józefie (a nie Pan Stani), a
            teraz trzeba grać solo... Lepiej grać solo niż rozdeptać własne skrzypce, jak
            Zbychu D., ha ha.
            • darek10004 Re: ataki jak za II wojny światowej 10.10.05, 18:57
              kurde ja mam życie dużo prostsze bo jak coś mnie wkur... to jak walę prosto z
              mostu i czasem w mordę, inni walą prosto z mostu ale jednak z asekuracją,
              anonimowo, szkoda, walcie ludzie o co wam chodzi prawdziwie, dla dobra nas
              wszystkich. Nie obrażajcie innych bo to gówno da, a jak już musicie to
              sensownie. Niszczyć trzeba głupotę ale uczciwie.
            • biala25 Re: ataki jak za II wojny światowej kapioh 10.10.05, 21:31
              Stania nie dał stołki ani Domżalskiemu ani Osmendzie. kiedy Osmenda był
              członkiem zarządu Miasta to stania bawił się jeszcze ze skrajną prawicą na
              posła. W 2000 roku opuścił /zdradził/ swoją dawną ekipę AWS i jako jedyny
              poszedł na układ ze SLD i UD. Za to dostał najpierw fuchę Przewodniczącego RM a
              potem Prezydenta. SLD nie chciało mu ją dać i tylko Domżalski i Osmenda go
              poparli. Mieli rację - za "opuszczenie" kolegów należała się wysoka nagroda.
              No cóż uczeń przerósł mistrzów i podeptał im skrzypce.
              PiS już się szykuje Stani oddać to co im zrobił w 2000 roku.
              Kapioh twoje informacje o Stani i Domżalskim są wzięte z sufitu.
              Jak się przyglądałam co robią nowe władze w 2000 roku to na 100% Stania bez
              Domżalskiego, Osmendy czy Howańca płakałby i nic nie robił. Uciekłby gdyby nie
              to, że on chciał za wszelka siłe tym prezydentem być.

• mehehehe Re: ataki jak za II wojny światowej kapioh 10.10.05, 22:02
                Proponuję przeprosiny z polską ortgrafią i interpunkcją.
                Może się kiedyś przydać....
              • jozefosmenda Re:fakty ,fakty! 12.10.05, 10:27
                Niestety nie wystarczającym wtedy byłoby tylko poparcie moje, Domżalskiego czy
                Howańca. To by Stania mógł zostać najpierw przewodniczącym RM a później
                preydentem miasta, musiały do tego być 23 osoby. I tyle się znalazło.Osobiście
                uważam,że dobrze, że się wtedy stało bo dla miasta było to inne spojrzenie po
                10-ciu latach tego samego i monotonnego rządzenia.
                Ale to już jest historia a przed nami nowe wezwania!(zgodnie z zasadami
                pomocniczości. przejrzystości, przyjaźni, miłości,mniejszego zła itd., itd.)
    • darek10004 nowy prezydent 10.10.05, 20:01
      wiecie czemu chcę żeby Tusk był prezydentem?. Bo on wie co to zapierdalanie w
      ciężkich warunkach, rozumie kogoś kto ma pot na jajkach. Ja w latach
      studenckich musiałem czyścić szamba z gówna, kopać rowy w 30 st. w lecie żeby
      zarobić na studia, fakt ustawiłem się, ale to mnie kosztowało kupę zdrowia. Jak
      to mówią chcieć to móc a ja chciałem, nie ma nic za darmo, dlatego nie chcę
      profesorka Kaczyńskiego na prezydenta bo dla mnie on nie zna życia gdzie
      trzeba sięgnąć nizin żeby się wybić.
    • rudy107 Re: gratulacje 11.10.05, 08:31
      Biała, nie bądź taka tajemnicza - "PiS już się szykuje oddać Stani" Co takiego
      mu odda i jak? Mu przecież nawet nie wiemy gdzie ten PiS w Rudzie jest i kto go
      reprezentuje. Przypomina mi to te rewelacje o żydach - podobno są wszędzie i w
      zasadzie każdy rządzący to agent żydowski. Od obecnego Prezydenta RP,
      kandydującego, az po wszystkie inne struktury. Nie nazywają w rzeczywistości
      Aleksander czy jakiś tam Jerzy tylko Aron czy Izaak. Czy tak samo czai się PiS
      w Rudzie Śl. i jego "godzina W" się zbliża? Kto będzie następnym Prezydentem
      miasta...?
      • kapioh1 Re: gratulacje dla Stani 11.10.05, 09:04
        Biała, Domżalski i Osmenda za swoje malusie stołeczki, takie ryczki,
        zaproponowali Stani wieeelkie fotele. Najpierw jeden a potem drugi, jeeszcze
        większy- prezydencki. Stania wziął, usiadł i siedzi. Siedzi i jest mu dobrze. A
        Zbychowi i Józkowi wykopał ryczki spod tyłeczków. Bo to są niestety polityczni
        amatorzy. Zbychu to pełny amator. A Józek, no cóż, pisałem już o tym.... Tylko
        Stania okazał się rasowym politycznym mieszaczem.
        • biala25 Re: gratulacje dla Stani 11.10.05, 09:36
          Zgadzam się. Stania okazał się rasowym mieszaczem. Teraz miesza w PO. Wykopał
          już założycieli platfusów w R.ŚL. Kuczera został elegancko wrobiony przez
          kolegów w korupcję i usunięty ze stołka przewodniczącego i co ważniejsze został
          usunięty z kandydata do sejmu. Niejaki Stefaniuk postać nr 2 w PO odwalił kawał
          dobrej roboty w MPGM i dzisiaj został spuszczony w kanał. Murzyn zrobił swoje.
          Kilka innych nazwisk z PO zostało odsuniętych od decyzji. Ich miejsce przejmują
          ludzie, którzy do PO wstąpili dopiero w czasie kampanii w 2002 roku lub po
          zwycięstwie Stani. Padają już takie słowa, że c…… nie będą mu podskakiwać. To
          do swoich kolegów.
          A PiS, kto jak kto ale ludzie prawicy nie przebaczają zdrady i kumania się z
          komuną.
          Stania dobry gracz ale dla kogo gra?
          • hepik1 Re: gratulacje dla Stani 11.10.05, 10:24
            biala25 napisała:

> Zgadzam się. Stania okazał się rasowym mieszaczem. Teraz miesza w PO. Wykopał
            > już założycieli platfusów w R.ŚL. Kuczera został elegancko wrobiony przez
            > kolegów w korupcję i usunięty ze stołka przewodniczącego i co ważniejsze został
            >
            > usunięty z kandydata do sejmu.

...znaczy to była ręka Stani w tym plecaczku dziennikarza ?;))
            • biala25 Re: gratulacje dla Stani - hepik 12.10.05, 09:22
              Kuczera czy Pan X to nie ma żadnego znaczenia.
              Krótkie opowiadanko. Pan X bardzo chce zostać posłem. Pierwszy krok już zrobił.
              Po przeforsowaniu nauczycielki na wiceprezydenta został radnym. Odpowiednio się
              reklamuje w miejskiej gazecie, artykuły podróżnicze, wydanie książki. Także
              swoją działalność jako radny dobrze sprzedaje. Na 2 lata przed wyborami
              przygotowuje odpowiednią strategię. Potrzebuje kontaktu z dobrą gazetą. Kolega
              z PO daje mu kontakt, pierwsze spotkanie z dziennikarzem w urzędzie. Krótki
              wywiad i zdjęcie. Umówienie się na drugi dzień. Tu niespodzianka. Dziennikarz
              kontaktuje się z organizacją antykorupcyjną i z telewizją TVN. Razem
              przygotowują prowokację dziennikarską. Dlaczego? Stąd ukryta kamera, podsłuch
              itd.
              Skąd dziennikarz wiedział, że będzie korumpowany, przecież nie od Pana X.
              A może od kolegi, który podsunął myśl o korupcji Panu X.
              „Słuchaj stary, musisz mieć dobry układ z tym dziennikarzem, zaproś Go na
              obiad, daj mu jakąś kasę, ale najpierw umów się w biurze poselskim, niech wie z
              kim ma do czynienia”.
              Koledze, który wiedział, że będzie łapówka i ile.
              Co było dalej – widzieliśmy.
              Ważniejsze, po co ta prowokacja, i czy „kolega” się nie bał?
              Pierwsze jest łatwe. Pan X blokował kandydowanie na posła, trzeba było Go
              usunąć.
              Drugie wbrew pozorom też jest łatwe. X w tym czasie jest kimś ważnym. Szef
              partii rządzącej w mieście, dużo kolegów na stanowiskach, poparcie centrali w
              Warszawie. Kolega powinien się obawiać skutków. Nic mu się nie stało, bo miał
              zapewnienia nietykalności z samej góry, a wręcz zapewnienia
              odpowiedniej „zapłaty”.
              Dlaczego X milczy. Po całej sprawie zapowiadał oczyszczenie się z zarzutów. Też
              proste. Ma bardzo dobrą pracę i jeszcze lepsze pieniądze za nią. /bez wyższego
              wykształcenia/. Liczy także, że załapie się na listy platfusów mimo, że nie
              jest członkiem w najbliższych wyborach samorządowych.
              Ładne opowiadanie. hepik, jak myślisz – czy jest prawdopodobne.
              • kapioh1 opowieści Białej- II wersja 12.10.05, 10:59
                W zasadzie wszystko jest tak samo, odpowiednio się reklamuje, jest radnym,
                terefere, i tak dalej... Z tą różnicą, że władzy żądza jest w nim tak silna, iż
                doprowadza go do korupcyjnych propozycji... I tutaj nie ma żadnych tajemniczych
                osób i zjawisk. Biała, czy ty naprawdę myślisz, że Panu X ktoś KAZAŁ dać
                dziennikarzowi 200 PLN ?? A jeżeli było tak jak piszesz, to Pan X sam się
                zdyskwalifikował w poselskim wyścigu. I dobrze. A za zasługi na łez otarcie
                dostał dobrą posadkę. I to jest jedyny negatywny element tej opowieści,
                niestety. Nie szukaj spisków tam, gdzie podstawową rolę gra zwykła głupota.
                • broneknotgeld Re: opowieści Białej- II wersja 12.10.05, 18:46
                  Stowiom na ta wersjo.
              • hepik1 Re: gratulacje dla Stani - hepik 12.10.05, 19:48
                Wersja bardzo prawdopodobna.Tylko co z tego?Każdy ma swój rozum.Kuczerze w tym
                momencie go brakło.Stało się.
              • bramofon Re: gratulacje dla Stani - hepik 18.10.05, 09:57
                Z tego co wiem, to pan X ma ta prace zanim PO zaczela istniec w Rudzie, wiec
                raczej nie ma mowy o tym, ze dostal ja za milczenie....

Poza tym zupelnie mnie nie dziwi, ze milczy (a co ma powiedziec?), nawet jak
                twoja historia ma cos wspolnego z prawda, a twierdzisz, ze nasz prezydent to
                taki wytrawny gracz, ktory nie pozwoli zeby byly jakiekolwiek dowody na twoja
                teze, a bez dowodow, to wiecie co mozna zrobic.....
                Aczkolwiek przekonuje mnie twoje zdanie, ze Stania potrafi oczyscic sobie
                przedpole...
    • rudy107 Re: gratulacje 12.10.05, 17:06
      Biała, o co takiego odwalił konkretnie Stefaniuk w MPGM? Jeżeli był taki
      cudowny to jakie były zarzuty - w końcu w przejrzystym mieście nie tak łatwo
      wywalić kogoś niewinnego, a ty twierdzisz, że wręcz zasłużonego! A jeżeli
      został skrzywdzony, to dlaczego milczy? Wiesz, ja mam inne wiadomości - ja sam
      wiem po moim domu na ile prezes odwala dobrą robotę. I tu Prezydentowi akurat
      podziękuje. Wolałbym żeby od razu mianował na miejsce fachowca, ale skoro się
      pomylił ważne, że chce to naprawiać.
      • biala25 Re: gratulacje 12.10.05, 18:05
        .
        Podziękujesz jak nowy prezes cokolwiek zrobi, a w to wątpię
        Nowy zarząd ma niewiele wspólnego z mieszkaniami, jest z nadania partyjnego lub
        raczej układu koleżeńskiego. Stefaniukowi nie stawia się żadnych zarzutów. U
        platfusów mówi się, że był za hardy. Co do pracy byłego Prezsa - to zrobił
        sporo, zapewniam.
        • kapioh1 Re: gratulacje 12.10.05, 20:43
          No to tera w MPGM mamy korek, a korkiem to se można jedynie zatkać, he he.
          Tutaj akurat Biała ma rację.
          • biala25 Re: gratulacje 13.10.05, 10:42
            Niestety korkiem możemy zatkać całe miasto, zbyt wielki wpływ ma MPGM na budzet
            miasta.
            • biala25 Re: gratulacje 13.10.05, 12:10
              POTENCJALNI KOALICJANCI
              NA PLATFORMIE W RUDZIE ŚLĄSKIEJ
              RUDA CZYLI DWULICOWA ?
              Ruda Śląska to miasto o jednym z najwyższych odsetków rdzennych Ślązaków w
              regionie. Jednak wbrew
              obiegowym opiniom o prawicowości pnioków, tą miejscowością rządzi koalicja PO-
              SLD-UW. To ważne
              również z uwagi na to, że rudzianinem jest pierwszy przewodniczący śląskiej PO
              poseł Piotr Mateja.
              W kościołach czasami opowiadają o pewnym człowieku, który zdradził swego
              towarzysza i nauczyciela za 30
              srebrników. W Rudzie Śląskiej radny AWS Andrzej Stania czuł się
              niedowartościowany, ponieważ uważał, że
              mógłby służyć miastu lepiej na bardziej odpowiedzialnym stanowisku. Dlatego dla
              dobra miasta (bynajmniej nie
              własnej kariery) zrobił jednosobowy rozłam w rządzącym klubie AWS i wspólnie z
              SLD i UW doprowadził do
              odwołania prezydenta Edmunda Sroki i zajął jego stanowisko.
              Wśród działaczy Związku Górnośląskiego (A.Stania był niegdyś w zarządzie ZG)
              zawieranie koalicji z SLD nie
              jest popularne. Dlatego na kongresie Związku w 2001 głosowano uchwałę o
              usunięciu nowego prezydenta Rudy
              Śląskiej ze stowarzyszenia. Jak uzasadniał wnioskodawca Związek powinien
              kierować się w działaniu
              wartościami chrześcijańskimi a SLD nijak z tym skojarzyć nie można. Ponieważ
              (były już) przewodniczący
              kluczył nie jak Śmiałek a jak zając (prezydent reprezentował miasto w radzie
              nadzorczej KZK GOP) uchwałę
              głosowano pod koniec zjazdu i nie przeszła.
              Andrzej Stania niczym Lord Vader z „Gwiednych Wojen” przeszedł na ciemną
              stronę, ale miewał oświecenia.
              Iluminacji doznał gdy powstawała PO i zasilił szeregi formacji centrowej.
              Aktywnie wspierał lidera katowickiej
              listy Piotra Mateję. Przyczyną oświecenia było porozumienie w sprawach
              finansowych. W rewanżu w wyborach
              2002 jako jeden z nielicznych Stania startował z oficjalnym poparciem partii. W
              drugiej turze zwyciężył i
              powołał ponownie na wiceprezydenta miasta Teodora Howańca (SLD). Przed 1989
              Howaniec był sekretarzem
              PZPR w jednej z rudzkich kopalń. Rudzkie SLD przeżyło ciężkie chwile, stąd
              wywodzi się jeden z trzech
              liderów rozłamowej formacji postkomunistów Demokratyczna Partia Lewicy Zbigniew
              Litke. Co by się z nimi
              stało gdyby nie prezydent z PO..
              Ciekawostka to poparcie jakiego udzielił Stani rudzki Ruch Autonomii Śląska w
              drugiej turze. Ale nie dostali
              żądanych stołków i teraz są przeciwko dalszemu „stanieniu” miasta.
              Prezydent Stania niewątpliwie jest nieortodoksyjnym scentrowanym liberałem. W
              czasie kampanii obiecywał
              obniżki czynszów na mieszkania. Pod jego rządami budżet miasta zbliżył się do
              niebezpiecznej granicy
              niewypłacalności, zaciągnięto sporo kredytów. A w końcu idol liberałów prof.
              Balcerowicz tak twardo stoi na
              straży równowagi budżetowej i tak dużo o tym mówi...
              Włodarz Rudy Śląskiej nie cierpi PiS. Kiedy dyrekcja szkoły zgodziła się na
              spotkanie z posłem Marianem
              Piłką w ramach kampanii referendalnej w sprawie wstąpienia do UE, osobiście
              interweniował aby zablokować
              spotkanie. Ale swoje plakaty w szkołach w czasie wyborów samorządowych
              prezydent Stania wieszał...
              Ciekawostka – prezydent Stania jest jednym z 43 honorowych samorządowych
              patronów ruchu JOW
              (Jednomandatowe Okręgi Wyborcze). To ci co są przeciw „partiokracji” i za
              władzami miast wybranych bez
              poręki partii politycznych. Sojusz SLD-PO-UW to na pewno przykład bezpartyjnej
              władzy.
              Jako lider śląskiej PO Piotr Mateja rozważał sojusz z SLD ale centrala i
              większość śląskich posłów mu
              zabroniła takich wyskoków. W demokratycznych wyborach władz regionalnej PO na
              prezesa już nie startował.
              Sebastian Rudnik
              www.zapis.w.szu.pl/archiwum/2003/ZaPiS_10.03b.pdf

to w temacie współpracy popis
              • kapioh1 Re: dla Białej myśli dwie.. 13.10.05, 20:41
                Po pierwsze Stania w Związku Górnośląskim jest nadal ceniony i lubiany o czym
                świadczą umizgi nowych Prezesów i czego Stani można jedynie gratulować. Po
                drugie zerwanie współpracy Stani z Ruchem Autonomii Śląska w świetle powyższego
                oraz umizgów nowych Prezesów ZG do Przewodniczącego RAŚl jest niezrozumiałe no
                i ciekawe zarazem.....Stania to hanys przecież. A co do budżetu Stania ruszył
                niewątpliwie inwestycje w tym mieście, czego nie da się powiedzieć o Sroce,
                wielkim stagnatorze....
                • biala25 Re: dla Białej myśli dwie.. 13.10.05, 21:54
                  Na art. natrafiłam przypadkiem. Jak się okazuje na temat Stani w Internecie
                  krążą różne opinie. Trzeba jednak zgodzić się, że przeszłość prezydenta nie
                  różowa. Próbował zostać politykiem z różnych partii i organizacji. często
                  opuszczał je w niesławie. W Związku Górnośląskim uratowały go zmiany władz.
                  Związek stał się czy został opanowany przez „młodych” młodych PO. A inwestycje
                  Stani to jest osobny temat i nawet na tej stronie są przykłady. Zadłużać miasto
                  i byleco robić to raczej niewielka sztuka.
    • rudy107 Re: gratulacje 14.10.05, 08:19
      Zgadzam się z Kapiohem - Górnoslązacy to dziwna grupa. Pamiętam jak pluli na
      Stanię, kiedy wydawało się, że inny ziomal jest do uratowania. Zachowywali się
      jak wrony - hajda na odmieńca... A teraz nikt nie pamięta i udaje, że sprawy
      nie było. Więc co tu dużo gadać - nie warto ich brać pod uwagę. Co do zdrady
      niby wartości chrześciajańskich - Biała, a powiedz w kórym momencie zaszła
      zdrada tych wartości? Głosował Stania gdzieś za aborcją, albo za eutanazją czy
      homo-niewiadomo? Ja będę się spierał czy chrześciajninowi nie przystoi pogadać
      z członkiem SLD. Tak, ty byś zabroniła, ale skoro powołujesz sie na te biblijne
      30 srebrników, to przypomnę, że Chrystus też miał kłopoty bo gadał z
      Samarytanką i z innymi odmieńcami. Zdradził?! A zestawianie Judasza i jego
      czynu z opuszczeniem grupy polityków i przystąpienie do innych jest już
      szalenie "chrześcijańskie" i świadczy o głębokiej religijności, miłości
      bliźniego i zrozumieniu męczeństwa Chrystusa... Wybacz, ale ja nie widziałem w
      Sroce ukrzyżowanego i nie widzę go w żadnym polityku zmuszonym do ustapienia ze
      stołeczka. To jest polityka i takie są prawa demokracji, a stawianie znaku
      równosci pomiędzy jakąkolwiek partią a religią jest zawsze śliski i nazywam to
      faryzeizmem.
      Wreszcie bardzo mnie ciekawi twoja opinia na temat inwestycji - mówisz, że
      jesteśmy na granicy w naszym budżecie, powołujesz się na Balcerowicza. A ja
      zapytam o ów konkurs - jego przewodniczącym był Buzek (chyba
      bardziej "chrześcijanin" w twoim wydaniu niż Balcerowicz). I to on orzekł, że
      RŚl. jest na 7 miejscu w Polsce pod względem gospodarowania.
      A co do tematu MPGM - prosiłem o przynajmniej kilka faktów, a nie
      taejemnicze, "zapewniam, że Stefaniuk dużo zrobił, tylko hardy był". Jak taki
      hardy był, to dlaczego teraz nie jest, kiedy mu już nie ma sie czego bać?
      Dlaczego nie opowie na czym polegała jego hardosć i czego dokonał? Ja się aż
      tak nie łudzę - nie wiem czy nowy prezes nas zbawi, ale kochana - nie jest to
      powód żeby trzymać na stołku kogoś, co do kogo jest już pewność, że sie nie
      sprawdza. Wiesz coś innego? to powiedz.
      • jozefosmenda Re: były prezes... 14.10.05, 10:01
        ...MPGM czyli ten o którym tu mowa p.Stefaniuk został "zjęty" ku zaskoczeniu
        wszystkich,którzy cokolwiek mają do czynienia z zarządzaniem
        nieruchomościami.Miałem możliwość "wysłuchiwania" p.prezesa na niektorych
        spotkaniach z mieszkańcami oraz na sesjach RM czy posiedzeniach Komisji.Muszę
        stwierdzić,że przynajmniej to co mówił było dobre i w mojej ocenia zapowiadał
        się dobrze na przyszłość!
        Takie stwierdzenie przedstawiłem również na ostanim posiedzeniu komisji Budżetu
        gdzie omawiana była wstępnie sprawa przyznania dotacji dla MPGM z budżetu
        miasta.Na tej komisji m.innymi stwierdzono, że zadłużenie MPGM nie ma swojego
        początku w czasie gdy prezesem był p.Stefaniuk!
        Być może,że są inne przyczyny jego odwołania,o których my nie wiemy?
        Osobiście uważam,ze tylko kontrola MPGM przez radnych,członków Komisji
        Rewizyjnej którzy weszli by do Zespołu Kontrolnego powołanego przez prezydenta
        miasta mogła by te wątpliwości rozwiać a sprawę wyjaśnić do końca.
        I skończyło by się gdybanie i puszczanie wodzy fantazji.
        Przecież w końcu Ruda Ślaska jest miastem przejrzystym!
      • biala25 Re: gratulacje rudy 14.10.05, 11:44
        rudy nie ośmieszaj się, to 7 miejsce to raczej fakt prasowy niż rzeczywisty, 2
        lata temu w czołówce były Świętochłowice /jedno z najwyższych bezrobocie/ a
        wcześniej np. Będzin. Ma to związek z punktacją za różne elementy, np. Ruda
        dostał bardzo wysokie notowania za środki unijne i dochody. Ale tam nie ma
        wymienionej np. DTŚ /środki finansowe zostały przez budżet miasta po prostu
        przepompowane/ i to jest m.in. to 7 miejsce.
        O zdradzie nie ja piszę a inni.
        A teraz krótko o MPGM – MAGM ostatnich 2 latach zmieniło się w tej firmie
        wiele, uregulowano i załatwiono wiele problemów, m. in. Wspólnoty i
        zmniejszenie kosztów własnych. Zatrzymano zadłużanie się firmy i zaczęto
        spłacanie zadłużenia. Został przygotowany i zrealizowany program /podobno jako
        pierwszy w Polsce/ przejęcia zasobów mieszkaniowych przez MPGM. Jest wdrażanych
        kilka programów, np. dotyczący zużycia wody. Mało? A jakie ty masz zarzuty?
        Inwestycje. W urzędzie mamy przygotowany program budowy zamku w Kochłowicach,
        na razie mówi się o dofinansowaniu, tak naprawdę cała inwestycja to grube
        miliony. Oczywiście zapewniają /władze/, że będą dochody. Podobno turystów
        będziemy więcej niż Biskupin /takie zapewnienia padają/ Jak to traktować? Półki
        w biurach uginają się od zatrzymanych inwestycji niezbędnych dla miasta a robi
        się roboty polityczne, kosztowne.
        Porównując inwestycje za Sroki i Stani to żeby być rzetelny to trzeba dodać, że
        dzisiaj korzystamy w większości inwestycji z dotacji co było albo w ogóle
        niemożliwe za Sroki albo utrudnione i nie w takiej skali. Ul. Niedurnego,
        ronda, dach na targowisku, Czarnoleśna, budynki mieszkalne /DTŚ i autostrada/,
        cały program kanalizacyjny /ISPA?/ to wszystko środki zewnętrzne oraz służba
        zdrowia. Te środki wpływałyby za każdego prezydenta a więc jaka to zasługa
        Stani.
      • jozefosmenda Re: gratulacjo-kondolencje 14.10.05, 13:44
        Postanowiłem ustosunkować się co do niektórych tutaj sformułowań:
        >>> rudy107 napisał:
        .... czy homo-niewiadomo? Ja będę się spierał czy chrześciajninowi nie przystoi
        pogadać z członkiem SLD.<<<
        :trzeba było wyraźnie napisać o jakiego homo chodziło.Może o neandertalczyka?
        A z kolei właśnie mnie wywalono ze ZG za to,ze startowałem z list SLD.Ale
        spieraj się Rudy to może ONI to wreszcie zrozumieją?

>>> Tak, ty byś zabroniła, ale skoro powołujesz sie na te biblijne
        30 srebrników, to przypomnę, że Chrystus też miał kłopoty bo gadał z
        Samarytanką i z innymi odmieńcami. Zdradził?! A zestawianie Judasza i jego
        czynu z opuszczeniem grupy polityków i przystąpienie do innych jest już
        szalenie "chrześcijańskie" i świadczy o głębokiej religijności, miłości
        bliźniego i zrozumieniu męczeństwa Chrystusa...<<<
        :Dobre!
        Rozmawiać można zawsze ze wszystkimi i wszystko obiecywać.Rozmowa zatem i
        obietnice to plus a realizacja wypowiedzianych słów czyli zamiana ich w czyny to
        zrobiemnie w ci..a jak wyraziła się pewna przewodnicząca związków zawodowych w
        słuzbie zdrowia(dosłownie brzmiało to tak:..ale on pana zrobił w ci..a!...).
        Zgadzam się jednak ze sformułowaniami o tym,że jest to "szalenie
        chrześcijańskie" i świadczy o głębokiej religijności(np.troska o
        zabytki),miłości bliźniego (np.co do Domżalskiego i szeregu innych łącznie ze
        mną)i zrozumieniu męczęństwa Chrystusa (to już niestety jest zwykłe
        bluźnierstwo jeżeli ktoś potrafi się do tego przyrównywać)
        Niemniej jedank uważam,że nie można rozdzierać szat o to,że ktoś inaczej w
        pewnym momencie ma wszystkiego dosyć i odchodzi gdzie indziej.Polityka ma to do
        siebie ,ze jest wredna i tyle.Jedni się do tego rodzą a drudzy się muszą tego
        uczyć zanim zostaną politycznymi sqrwielami czyli ludźmi bez skrupułów.
        Tak to niestety w polityce jest czyli normalka .....
    • rudy107 Re: gratulacje 14.10.05, 15:28
      Ja nie wiem dlaczego polityka musi być wredna. Jest, ale czy musi? Jest
      wredna,, bo w jej ramach sięga się po to co do niego nie powinno należeć - to
      ta walka o wpływy, stanowiska i pieniążki. No i w drodze ku temu sięga się tez
      po wartości i wrednie je nagina. Ja chciałbym przede wszystkim pytać o te
      zasady, które najczęściej zestawia się ze zdradą i nagina ku religii - to cwane
      nazwać każdego odchodzącego zdrajcą. Niezależnie od przyczyn i niezależnie od
      innych zasad. Bo wyjaśniejcie mni kochani politycy: czy w jakiejś partii
      przysięga się wierność? Ja myslę, że owszem, umowa jest ważna do momentu w
      którym nie stwierdzam, ze mam jednak inne poglądy. I mam chyba prawo do innego
      myślenia, a skoro nie znajduje ono uznania w grupie - szukam innej. Dla mnie
      największą bzdurą jest tzw. dyscyplina partyjna, wg której np,. radny ma
      głosować w sprawie tak jak ustaliła partia, choć mysli inaczej. Tak było ze
      Stanią - uważał, że Sroce nie nalezy się absolutorium, bo miasto się nie
      rozwija. MIał prawo tak pomyśleć, czy nie? Tak samo dyscyplinę narzuca sie w
      innych sprawach, anawet bzdurnych i jest to bicz dla wszelkiej śmiałosci w
      myśleniu. Ja w tym widzę najgorszy hamulec dla rozwoju miasta. W polityce
      ciągle powstają nowe partie, inne zanikają, i to jest normalne, podobnie jak
      to, ze ktoś jest raz w jednej partii, raz w drugiej. Powiedzcie skąd wy
      wytrzasnęliście ten dogmat o wiernosci partii...?! Popieprzyło się wam z
      religią, ale dla odmiany w tej drugiej wierzący (trwający) mają zawsze
      obowiązek zachowania miłosierdzia dla odstępcy, a nie jego potępiania i stałego
      nazywania go Judaszem. Zresztą, czy Judasz został potępiony? Czy Chrystus go
      może wywalił, czy też powiedział Idź i czyń co masz czynić. Nie próbował go
      powstrzymać, ani zakrzyczeć siłą grupy... I niechby tak zachowywali się ci
      wszyscy prawowierni politycy w stosunku do odstępcy... Amen.
      • biala25 Re: gratulacje 14.10.05, 20:24
        .Gdyby zdrada Stani w stosunku do AWS była podyktowana rozwojem miasta to
        zgoda. Ale było zupełnie inaczej. Stania od początku miał obiecane funkcję
        prezydenta, a funkcję Przewodniczącego RM dostał, dlatego aby kontrolować
        działania Rady przeciwko zarządowi.
        Opowiadanie II
        W grudniu 1999 roku spotykają się trzej panowie /UW, Zdrajca, SLD/ i ustalają
        taktykę zdobycia władzy, która nie udał się rok wcześniej. I etap to zrobieni
        porządków w UW. Najpierw trzeba wywalić doktora /szef partii/ a potem dać tam
        swojego człowieka. Przez trzy miesiące próbuje się odwołać doktora i wreszcie,
        kiedy prawej ręce doktora /korumpuje dziennikarzy/ obiecuje się stołek szefa UW
        nastąpił udany zamach. Ale przecież to wszystko za mało. Zbiera się SLD,
        niezrzeszonych /im daje się stołki/ UW i zdrajca, dętego przekonano byłego
        prezydenta, dla którego była to tylko spłata zadłużenia i jest wreszcie WŁADZA.
        ROK 2000. Dobrze zarząd współpracował przez 3 miesiące, potem podziały w
        partiach i wśród koalicjantów.
        Polityka nie jest czysta, ale kapusiów, sprzedawczyków trzeba eliminować, bo to
        nic innego jak inna forma korupcji. A tacy politykierzy są podatni na łapówki,
        bo za wszelką cenę chcą wygrać. Kogo dzisiaj stać na 200 tys. zł wydanych na
        kampania do sejmu /oficjalnie pisze o tym prasa/. Kto to daje kandydatowi tyle
        kasy i za co. Przecież wszyscy znamy firmę która rozlepiała plakaty naszemu
        ukochanemu wodzowi 3 lata temu i dzisiaj naszej ukochanej posłance.
        • kapioh1 Re: Białej na pocieszenie 14.10.05, 23:46
          Chociaż nie do końca wierzę Twoim politykierskim opowiadaniom, czy bajkom
          nawet, to z milionami na grodzisko kochłowickie- święta racja !! Toż to raczej
          mrówczy kopczyk albo kupa większa, czyli g... przy oczyszczalni ścieków. Jacy
          turyści tam przyjadą ? Rudzki Biskupin ? To brzmi jak wyrób czekoladopodobny !
          I to jest jeden z przykładów na to, że Stania albo się zbytnio rozpędził w
          inwestowaniu, albo słucha ludzi pazernych na publiczną kasę. Przypominam tutaj,
          że nawet pozyskując środki unijne trzeba mieć wkład własny !! Więc nie
          przeznaczaj miły Prezydencie naszego wkładu własnego na PIERDOŁY, byle tylko
          dostać środki. I nie zlecaj tych wszystkich studiów do unijnych projektów byle
          dziadom, bo ktoś Cię kiedyś może rozliczyć.
          Kolejny pomysł tego rodzaju to park wodny "Otylia" w Halembie, ale ktoś tu już
          o tym pisał.
          A z tymi zdradami to Biała nie przesadzaj. Rudzka prawica była tak "wysokiej"
          jakości, że się dała tak oc..lać. Nie żal mi takiej prawicy. Jedynym zdrowym
          ogniwem wspomnianej prawicy jest Tobiszowski.
          • ksiaze_brzr Re: Białej na pocieszenie 23.02.06, 22:59
            co do grodziska :) nie bede pisal tego 3 raz ok? Prosze trzymajcie kciuki zeby
            powstało i nie życzcie nam źle :)
            • markpunk Re: Białej na pocieszenie 23.02.06, 23:07
              ksiaze_brzr napisał:

> co do grodziska :) nie bede pisal tego 3 raz ok? Prosze trzymajcie kciuki zeby
              > powstało i nie życzcie nam źle :)

Jak dasz swoją kase na to a nie nasza to może powstawać
              • ksiaze_brzr Re: Białej na pocieszenie 24.02.06, 11:01
                Też płacę podatki, ja i zwolennicy grodziska. Podejrzewam, że w rzeczywistości
                jest ich więcej niż na tym forum.
    • rudy107 Re: gratulacje 18.10.05, 07:48
      Baiała, jad z ciebie wychodzi - ciągle: zdrajca i zdrajca. Mówisz, że
      sprzedawczyków trzeba eliminować. Wiesz, nie pytałbym, gdybys sama nie powołała
      się wartości chrześcijańskie, ale zdradź jakiego jesteś wyznania? Bo
      hasło "sprzedawczyk" kojarzy mi się jako żywo z latami 50...
      A co do owych firm rozlepiającyh plakaty - mówisz, ze wszyscy wiemy o kogo
      chodzi. Wyjasniam, że nie wiemy i dlatego zagladam na to forum, żeby sie
      dowiedzieć. Ty widać jesteś gdzieś tam blisko centrali, ale uwierz, że nie
      tylko ten krąg tu sobie pogaduchy prowadzi.
      • biala25 Re: gratulacje 18.10.05, 09:37
        Pracuję w urzędzie nie z nadania politycznego czy rodzinnych układów. Zaczęłam
        pracę na długo przed nastaniem Stani. Myślę, że podaję masę szczegółów a że
        ktoś to odbiera jako jad, trudno. Tu forum jest szczególnie śledzone i
        analizowane, podawanie nazwisk osób niebędących osobami publicznymi jest bardzo
        ryzykowne. Śmieszą mnie głoszone hasła o prokuraturze. Trzeba mieć nie tylko
        wiedzę, ale bardzo mocne dokumenty. Papiery mają to do siebie, że są nietrwałe.
        Nawet faktury. Była faktura na 300 tys. a potem zmieniła się na 70 tys.
        Cwani nigdy nie trafiają do pudła, tam trafiają głupi.
        Stanowisko prezydenta to nie zabawa w polityka, tak to jest często traktowane
        na forum. Kłótnia czy jest cwany polityk, czy dupa. Ja odnoszę to do tego, co
        dzieje się w urzędzie, spółkach miejskich i ma bezpośredni wpływ na miasto i na
        nas wszystkich. A tu w ostatnim roku dzieje się coraz gorzej. Może faktycznie
        prezydenci po 5 latach urzędowania tracą rozsądek /Żymełka i Sroka byli
        prezydentami po 5 lat/. Zgadzam się z tobą, że informacji o mieście nie w
        ogóle. Skąd ludzie mają czerpać podstawową wiedzę o władzy, która za nich
        decyduje. Jeżeli remont chodnika jest w urzędzie sprawą układów politycznych,
        pracownicy zastanawiają się, kto o ten chodnik zabiega, czy jest ze słusznej
        linii czy nie - to musisz przyznać, że już jest bardzo źle.Chodzę do kościoła,
        i nie ja pisałąm o wartościach i zdrajcach.
        • mirellla Re: gratulacje 18.10.05, 12:59
          Wątek poszedł w ciekawym kierunku czego się nie spodziewałam. Zaintrygowała
          mnie Pani wypowiedź
          "Tu forum jest szczególnie śledzone i analizowane, podawanie nazwisk osób
          niebędących osobami publicznymi jest bardzo ryzykowne"
          Jakby uprzejma Pani była doprecyzować stwierdzenie "szczególnie śledzone".
          W moim bowiem odczuciu śledzenie nie jest wystarczające bo też pisałam kiedyś o
          bardzo drogich monitorach do komputerów w MOPS-ie. I co? bez echa do dziś.
          • biala25 Re: odpowiedzi 18.10.05, 15:31
            Śledzenie forum nie ma za zadanie interesowanie się problemami mieszkańców, czy
            zwracanymi uwagami na temat gospodarności. Na pewno też nie będzie ukarania
            winnych poruszanych tu przewałów. Przecież ktoś, kto zdecydował o tych
            komputerach to nie był niższy urzędnik. Śledzenie ma zupełnie inny wymiar,
            Stania szuka okazji do wielkiego widowiska czyli osądzenie kogokolwiek za
            krytykę, nazwane to będzie pomówieniem urzędnika państwowego.
            Bramofon. Pan X pracuje w MPGM od momentu dojścia do władzy UW gdzie był jednym
            z najbliższych pomocników Przewodniczącego tej partii w mieście i równocześnie
            wiceprezydenta. Później został przewodniczącym UW i przyczynił się walnie do
            usunięcia Sroki. Jak go pozbawili funkcji w UW zaczął podchody przy tworzącej
            się Platformie. i mniej więcej wtedy zaczął pracować w MPGM. A milczy bo MA
            dobrą i OPŁACALNĄ prace a wie że z prezydentem się nie żartuje i wylatują z
            roboty nawet najmocniejsi.
            • bramofon Re: odpowiedzi 18.10.05, 16:06
              Rozumiem z tego, ze cale zlo to nasz prezydent i nie warto z nim zadzierac,
              nawet jak robi zle..... Ja i tak sadze, ze Rudzianie znow go wybiora i pewnie
              nic sie nie zmieni:(
              Mowisz dobra i oplacalna praca...zastanawia mnie co to dokladnie znaczy, bo nie
              sadze, ze MPGM placi jakies cuda jesli nie jest sie prezesem lub wice, a pan X
              chyba nie jest, no ale moge sie mylic oczywiscie...
            • bramofon Re: odpowiedzi 18.10.05, 16:17
              Biala25, tez nie rozumiem za bardzo co wg ciebie mialby pan X powiedziec, bo
              chyba nie, ze prezydent go wystawil (co sugerowalas), no to by bylo dopiero
              smieszne. Ciekawe jak nastepne prezydenckie wybory sie potocza...
              • biala25 Re: odpowiedzi 18.10.05, 18:04
                Wygra Stania. Liczy się kasa, po drugie kasa, po trzecie kasa. Wyborcy są tłem
                do kampanii.
        • broneknotgeld Re: gratulacje 18.10.05, 16:53
          Hehehe - jedno to i jo wiym łod downa.
          Zoglondajom na te forum rudzke beamtry, łoj zoglondajom.
          • kapioh1 Re: kto tu zagląda ? 18.10.05, 20:02
            Nie przeceniajcie wartości tego forum. Pisze się fajnie, są różne opinie,
            czasem niewygodne dla Stani, a czasem wygodne. Ale tak poważnie, to ile osób to
            czyta ?? Bronek, ilu tych beamtrów ma dostęp do internetu w robocie ??
            Zapewniam Was, kochani, że o wyborze Stani na następną kadencję zadecydują
            Wiadomości Rudzkie, festyny, telewizja kablowa, związane ze Związkiem
            Górnośląskim "Radio Piekary", farorze miejscowi i katowicka trójeczka. Czyli
            wszyscy znaczący i tradycyjnie życzliwi dla Pana Prezydenta...A to forum to Pan
            Prezydent może mieć w d...Z drugiej strony patrząc, fajna jest taka wolność
            słowa, prawda ?? Tak szczerze, Stania się cieszy z istnienia tego forum, bo złe
            nastroje tu się, że tak powiem, kanalizują. Lepiej je skanalizować tu, skoro
            zasięg propagandowy mizerny, hi hi hi.
            • jozefosmenda Re: Racja.Mało kto tu zagląda ? 18.10.05, 21:27
              Muszę przyznać Kapioh,że bardzo logicznie myślisz i rzeczowo podchodzisz do
              sprawy.Ja dokładnie uważam tak samo o całej tej sytuacji i tym forum ale co
              sobie popiszemy to nasze.No a poza tym nigdy nic nie wiadomo co się wydarzy lub
              może wydarzyć jutro?
              A że beamtry czytają? Ktoś to w końcu z obowiązku czytać musi.
              • bramofon Re: Racja.Mało kto tu zagląda ? 19.10.05, 10:59
                Co racja to racja. Caly czas ci sami ludzie na forum. Odzew zupelni mizerny,
                ale w sumie fajnie, ze mozna cos popisac:)
                A czy Stania wygra to sie okaze, aczkolwiek ma najwieksze szanse....
                • broneknotgeld Re: Racja.Mało kto tu zagląda ? 19.10.05, 19:22
                  Niy ma co marudzić. Jakby niy paczeć, to tukej sie posty publikuje, a w sumie
                  wiyncy ludzi to czyto.
                  Po prowdzie to latoś tego forum już niy popularyzuja, dyć mniyj wiyncy rok tymu
                  właziyło se tu poczytać jakeś 50-60 internautow. Tela przinojmni zwrocało sie
                  do mnie we ty sprawie, boch przeca niy jest anonimowy. Niby niywiela, dyć
                  jednak cosik. No i trza do tego doliczyć beamtrow magistrackich ze
                  redakcjom "Wiadomości Rudzkich". Tela jo wiym. Jakby kożdy z nos staroł sie
                  popularyzować choć ździybko te forum, to byłoby ciekawi.
                  Hehe - jo żech we moji robocie wywiesioł antyrama ze fraszkami i doł link
                  na "Ruda Ślonsko - stolica fraszki", a że jest to akurat przi tabulce "Wolno
                  palić" - to widza czasym, że czytajom.
                  Jakby tak nasz radny w ramach promocji stolicy fraszki wywiesioł tabule ze
                  fraszkami w społdzielczych klubach osiedlowych, to już richtig byłoby piyknie.
                  Zrychtować to idzie prosto - styknie bliknońć do sklepiku z dewocjonaliami za
                  starym halymbskim kościołym.
                  Co zaś do tego forym, to po durnowaty wycince fraszek wyborczych, wyraźnie
                  widać we jako strona pódzie.
                  Bestoż wola se skupić na tym fraszkowym. Nasze miasto chowo gowa we piosek, dyć
                  kaj ińdzi tako niy ma. Jak żech był na urlopie to prziszło zaproszynie na
                  uroczystość rozdanio nagrod do Nowego Targu, a wczoraj przisłali mi
                  pokonkursowy tomik fraszek i aforyzmow.
                  Niy, niy broł żech udziału we konkursie, yno podesłoł żech im tam namiary na
                  forum - stykło.
                  Życie niesie drobne niyspodzianki. W listopadzie wydany bydzie nowy życiorys
                  Konstantego Wolnego, tym razym już łokraszony fraszkom ze rudzkego forum.
                  Na bezrok kroji sie zaś ksionżka ze notgeldym we roli głowny.
                  Toż cug po glajzach już jedzie.
                  Pozdrowiom.
    • zoro333 Re: gratulacje 03.11.05, 09:54
      orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/gloposla?OpenAgent&5&288&689
      Pani Poseł Musiała Siusiu... :)
      • kapioh1 Re: gratulacje 04.11.05, 00:26
        Ha, ha, ha, to dobre !! Moim zdaniem musiała poprawić makijaż i to, co się
        zakłada na pazury, żeby ładniej wyglądały, a przeszkadza w przyciskaniu
        knefli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka