Dodaj do ulubionych

Sport w Rudzie

01.03.06, 19:22
No szlak mnie dziś trafił jak przeglądałem Rudzki BIP. Chyba ktoś sobie żarty
robi. Drodzy czytelnicy forum, na co idą nasze pieniądze:
Wymienie kwoty wg mnie chore!
- GKS "GRUnWALD" 179200 zł.
- MKS POGOŃ 215760 zł
- GKS URANIA 112400 zł
- GKS Wawel - Wirek 124000zł
- Zgoda Bielszowice no tutaj widac efekty wiec nalezy im się! 292000zł
- Slavia 214800 zl z tego co pamietam to klub zapaśniczy i ma tam jakeiś
sukcesy
- Stowarszyszenie Gwiazda 72000zł
- Tow. Pił Jastrząb 84900 zł
- KS POGOŃ 63000 zł
- Klub techniki Modelarskiej 50000 zł.

Jako, że sa to publiczne pieniądze to proszę o wskazanie na co dokładnie
pójdą te pienidze i jakie nasze miasto z nich będzie miało wymierne efekty!
Wypisałem tylko te od 50tyś w górę. ale razem to nam daje:
1408060 zlotych.

Licze na co najmniej kilkanascie pierwszoligowych drużyn!
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 01.03.06, 21:48
      Nie szlak, tylko szlag. Czytam ten Twój pościk i czytam, i irytuję się
      normalnie. Już tutaj pisałem, że nie lubię, he he sportu. Szczególnie tego,
      który tchnie amatorszczyzną i dziadowatością. Ale potrafię wznieść się ponad to
      i przyznać, że sport to zajęcie dla wielu młodych ludzi. Nawet mogę stwierdzić,
      że taki fusbal jest bardzo popularny i uprawiany dość masowo, w przeciwieństwie
      do naparzanki mieczami. Biorąc pod uwagę koszty utrzymania klubów sportowych,
      ich pomieszczeń, remontów, zakupów sprzętu etc., podane przez Ciebie kwoty są w
      sam raz, jak na rudzki tego sportu poziom. Jedynie Klubowi Techniki
      Modelarskiej dałbym więcej, jakieś 100- 150 000 zł., bo modelarstwo uwielbiam i
      wiem, jaki ma wpływ na rozwój młodego człowieka. Poza tym za 1 408 060 zł., to
      byś pewnie nawet jednego, pierwszoligowego klubu nie utrzymał. Tak więc cwany w
      Twoim mniemaniu zabieg, mający na celu ukazanie na jakie to badziewiarskie cele
      miasto wydaje pieniądze, okazał się zwykłym, tandeciarskim chwytem. Ja
      osobiście, sportu nie lubiąc, dałbym te pieniądze przeznaczone na grodzisko
      sportowcom właśnie. I gwarantuję Ci, że ujrzałbyś wymierne efekty już po roku.
      Dodatkowo sam wymieniłeś aż 10 podmiotów, które są beneficjentami tych
      pieniędzy. Ile osób musi uprawiać sport w tych klubach ! Porównaj to sobie z
      liczbą rudzkich wojów. Czuwaj i Darz Bór, czy jak tam, Howkh !
      • ksiaze_brzr Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 01.03.06, 23:38
        kapioh1 posłuchaj, to nie jest tani chwyt. Naparzanie się mieczami jest spoko,
        tylko ze miasto tego nam nigdy nie finansowało. Nie mówiąc juz o o tak
        kosmicznej kwocie. Najgorsze jest to, że nie widać tych inwestycji w mieście.
        My kiedy dostaliśmy pomieszczenie do naparzania się mieczami to krzyczeliśmy z
        radości, że będziemy mogli gdzieś trenować tańce, szermierke i łucznictwo. Bo
        nasza dzialalność to nie tylko szermierka. Ale i wrób broni i zbroi,
        metaloplastyka, gotowanie potraw średniowiecznych, krawiectwo, tkanie
        materiałów. Szermierka to jest moze 20% naszej działalności. No i dziek temu ze
        mamy gdzie sie spotykać, możemy godnie prezentować nasze miasto na zewnątrz. A
        nasze kochane kluby (poza 3 wyjątkami) no to tak średnio im idzie. Wiesz
        uzbrojenie jednego woja to jest naprawde o wiele większy koszt niż zakup stroji
        dla całej drużyny piłkarskiej. Rodzi się pytanie. Sam na to zwrócileś uwagę, że
        ta kwota co dostają z UM to jest wystarczajaca na ich poziom. Może gdyby Ci
        nasi "prezesowie" ruszyli sie i pomysleli o jakimś programie wychowania
        młodzieży w sporcie i poszukali środków z zewnątrz to było by fajnie. Bo
        wykorzytując te prawie 1,5mln złotych jako wkład do projektu, rudzki sport moze
        miec 6 mln na swoją działalność. Wtedy moze by pokazali klasę a nie marudzili,
        że za to się nie da nic zrobić i nie było by krzyku "WIĘCEJ, WIĘCEJ". Ten post
        nie miał być porównaniem do grodziska. gdybym chciał to zrobić to wkleił bym go
        w wątku dot grodziska. Znam zasady forum. Poprostu chciałem zapytać gdzie są te
        pieniądze, i na co je przeznaczają. Jeśli takie bractwo potrafi szkolic
        naprawde dobrych sportowców bo to jest sport (szermierka dawna) bez
        dofinansowania z UM, a na kopanie w piłke wydaje sie prawie 150 tyś złotych, no
        sorry ale coś tu nie gra prawda?
        • hepik1 Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 02.03.06, 06:19
          O ile się nie mylę,miasto nie dotuje(nie wolno) sportu wyczynowego,czyli pierwszych drużyn,
          Wystarczy wejśc na strony poszczególnych klubów by zobaczyć ,że np Grunwald RŚl ma 2 zespoły juniorskie i cztery trampkarskie.Jeśli założyć ,że w każdej drużynie ,w poszczególnych rocznikach,trenuje po 20 chłopaków,to mamy zagospodarowane ponad 100 małolatów,którzy zamiast chlać jabole po bramach kopia piłkę.
          Podobnie w innych klubach i w innych dyscyplinach.
          W tym kontekście sumy są smiesznie małe.
          Czyli zwykłe,bezsensowne czepialstwo,książę...
          • jozefosmenda Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 02.03.06, 10:55
            to specjalna pisanina!
            Nawet te błędy ortograficzne maja swój cel.Ja na swoje stowarzyszenie z miasta
            nie dostaję ani grosz i uważam,że tak ma być.
            Natomiast co do finasowania przez miasto działalności sportowej dzieci i
            młodzieży oraz utrzymania,remontowania i konserwacji obiektów sportowych na ten
            cel - to środki na to przeznaczone są niskie! No ale na więcej nas nie stać bo
            musimy realizować różne inne "szlachetne" pomysły.
            I jak tutaj iść bez stresów z duchem czasu?
          • ksiaze_brzr Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 02.03.06, 11:09
            hepik, jedno zasadnicze pytanie, dlaczego to tyle kosztuje. My w zeszlym roku
            zoorganizowalismy polkolonie/warsztaty przez miesiac wakacji i dla 45 osob
            koszstowalo to niespelna 3000 zł. No, drugie pytanie, dlaczego nie korzystaja z
            innych środków tylko czekają aż im coś z naszych kieszeni skapnie. To jakies
            wiochy w polsce potrafia walczyc i wygrac o pieniadze na inwestycje w
            miejscowosciach gdzie jest np 20 tyś mieszkańców dostaja 250 tyś euro. A
            zapytaj prezesów naszych klubów czy słyszeli o EOG i ile z tego się da
            wyciągnąć. Do nauki panowie!

Może i się czepiam. Ale od kiedy obowiazuje nas ustawa o Pozytku Publicznym i
            Wolontariacie na światło dzienne wyszły kwoty jakie sie przejada w klubach
            sportowych. to boli nie tylko moją organizacje, ale też inne. Na kulturę, pod
            szerokim tego słowa znaczeniem (malarstwo, rzeźbiarstwo, muzyka, historia,
            teatr, itp) było przeznaczone 160tyś. taką kwotę otrzymał jeden klub dla 100
            dzieciaków. W rudzie jest conajmniej 20 organizacji kulturowych. Zespół pieśni
            i tańca chyba gromadzi 30 dzieciaków ktorzy nie siedzą i nie piją po klatkach.
            My gromadzimy kolejnych 20 dzieciaków to jest już w sumie 50 szt. Więc wg
            twojej stawki moja organizacja powinna dostać 32 tyś zlotych. Bo przecież nie
            możemy, narzucać ludzią kto jaki sport powinien uprawiać.

chyba że chcesz osobiście wytłumaczyć naszym zawodniką, że od dziś grają w
            piłke bo jest lepsza niż trenowanie szermierki czy łucznictwa. A może
            dziewczyną powiesz, żeby założyły żenską drużynę piłkarską bo tańce dawne to
            takie nudnawe i nie modne. Śmiało zapraszam sobota 11.30 Jankowiskiego 6/1

www.brzr.elsat.net.pl www.brzr.elsat.net.pl/forum
          • ksiaze_brzr Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 02.03.06, 11:11
            Panie Józefie STAĆ tylko trzba wiedzieć jak to zrobić a nie jak za czasów PRLu
            nie dają więcej, to pier...le nie robie.
            • amarian2 Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 02.03.06, 21:31
              Woju, nie wypowiadam się na tematy machania mieczem, bo nie wiem nic na ten
              temat, ale od sportu wara. Twoja ulubiona pracownica Urzędu lubi rzucać kasą na
              świetlice środowiskowe gdzie jedno dziecko kosztuje 380 zł miesięcznie a 1
              dziecko w klubie 30 zł. Żaden klub nie istniałby bez sponsorów, miasto nie
              finansuje seniorów. A teraz rozliczenie;
              MKS posiada 4 drużyny trampkarzy grających w podokręgu i 3 drużyny trampkarzy
              grających w Rudzkiej lidze Szkół. Dodatkowo jest szkółka no i seniorzy.
              Zatrudnia od 1 marca 5 trenerów, którzy średnio są na boisku razem z dziećmi 4
              razy w tygodniu po kilka godz. w tym soboty. Zarabiają grosze.
              Koszty utrzymania tych dzieci to opłaty, opłaty sędziów, przejazdy na mecze,
              sprzęt sportowy. Koszty pozostałe to ubezpieczenia i ogólne, czyli księgowość.
              Klub prowadzi tak zwaną pełną.
              I to wszystko przy 30 zł na dziecko na miesiąc.
              Pozostałe koszty to utrzymanie obiektów sportowych, media, pracownicy,
              materiały, remonty. Spróbuj utrzymać stadion z kilkoma zatrudnionymi osobami za
              100 tys. zł. Mogę cię zapewnić, że nie ma w tym żadnej tajemnicy a Ruda Śląska
              należy do miast, które mało dają na sport. Jak byś był zainteresowany to mogę
              dodać, że nie wspomniałem o wyjazdach, wycieczkach, dożywianiu dzieci i innej
              pomocy. Wszystkie dokładne rozliczenia są składane przez kluby w urzędzie,
              urzędzie skarbowym itd.
              Jak masz pytania to odpowiem, jak będziesz walił mieczem to tez "odpowiem".

• ksiaze_brzr Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 03.03.06, 00:25
                A ja jednak zadam jedno pytanie. Ile pieniedzy klub dostaje spoza pieniedzy
                miejskich? To chyba nie jest tajemnica, tymbadziej ze jest organizacja ngo i
                działa non profit.

Nie mam ulubionych pracownic UM. A jeśli chodzi o Panią N. to naprawdę nie chce
                komentować decyzji urzędników. Pełnomocnik jest historykiem i specjalnie nie
                czuje aby nasza organizacja był faworyzowana.
                • amarian2 Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 03.03.06, 08:30
                  A ja jednak zadam jedno pytanie. Ile pieniedzy klub dostaje spoza pieniedzy
                  > miejskich?
                  Od kogo miałby Klub dostać pieniądze?
                  Klub pozyskuje środki od różnego rodzaju darczyńców. Większość to dary rzeczowe
                  np. stroje sportowe, napoje, słodycze, sprzęt lub obniżenie kosztów usług np.
                  transportu. Klub, co roku oprócz rozliczenia z dotacji składa w urzędzie
                  sprawozdanie finansowe, które trafia także do Urzędu Skarbowego. Nic nie jest
                  tajne. Jeżeli pytasz o środki pieniężne od darczyńców to jak pamiętam w tamtym
                  roku otrzymaliśmy około 11 tys. zł.
                  Wszystko to dotyczy szkolenia dzieci. Koszty seniorów ponoszą oni sami.
                  Jeszcze jeden problem woju.
                  Machanie mieczem to dla mnie zabawa, sport masowy dla dzieci powinien być
                  dostępny tak samo jak oświata i tak samo bezpłatnie.

• ksiaze_brzr Re: Sport w Rudzie- niech będzie ! 03.03.06, 12:14
                    Przypominam, że sport to również szermierka i łucznictwo. Może są to mniej
                    znane dyscypliny ale są. Dla nas wojów to piłka jest zabawą, którą pokopiemy w
                    wolnych chwilach tak dla relaksu. Popieram to, że każdy sport pownien być
                    dostępny dla wszystkich.

Przeraziło mnie jednak pytanie: "Od kogo miałby dostać pieniądze?" hehe.
                    naprawde jest wiele funduszy na rozwoj mlodzieży, tylko o to chodzi, ze nie
                    kazdemu sie chce za tym biegac i czeka az mu samo przyjdzie. Proponowal bym
                    uśmiechnąć się do Pani N. i poprosić aby zoorganizowała szkolenie z dotacji
                    zewnętrzynch dla organizacji zajmujacych sie sportem.

My z 15 dzieciakami zdobyslimy prawie 20 tyś w ubieglym roku... widać można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka