Dodaj do ulubionych

Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 13:12
Obserwuj wątek
    • Gość: settembrini Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.swic.dialup.inetia.pl 04.02.03, 22:51
      skonczylem Powstancow 3 lata temu. Nie wiem czy to jest jeszcze ta sama szkola
      co wowczas, ale za moich czasow... wspominam z rozrzewnieniem, najbardziej
      beztroski okres w moim zyciu, wspaniali nauczyciele (choc jak wszedzie mozna
      roznie trafic), wielkie przyjaznie, ktore trwaja do dzis :)
      teraz studiuje i nie narzekam, ale to ogolniak jest okresem gdy wszystko sie
      robi po raz pierwszy, a wszystko co pierwsze ma niepowtarzalny smak... kosztuj
      w najlepszym towarzystwie... w innym nie warto...
      pozdrawia
      Michal K.
    • Gość: kaha Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.wroc.zigzag.pl 06.02.03, 10:57
      • Gość: keiti Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.wroc.zigzag.pl 06.02.03, 11:04
        hm... pisalam mature w powstancach juz prawie cztery lata temu... niesamowity
        okres w moim zyciu! beztroska, troche nauki, mnostwo przyjaciol, imprezy
        sportowe (i nie tylko). aktualnie juz pisze prace mgr- powoli zaczyna sie
        dorosle zycie. lata liceum to chyba najlepszy czas zabawy i mlodosci. ma sie
        wtedy wystarczajaco duzo lat, by czasem gdzies wyjsc, no i na tyle niewiele, by
        brac cale to trudne zycie we wlasne rece. gdybym miala mozliwosc jeszcze raz
        wybierac szkole- z pewnoscia byloby to ILO!!!
        • settembrini Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich 07.02.03, 11:02
          do ktorej klasy chodzilas? juz wiem ze rok wyzej :) na pewno sie znamy z
          widzenia. ja chodzilem do "a"
          udanego pisania pracy
          pozdr.
          michal k.

Gość portalu: keiti napisał(a):

> hm... pisalam mature w powstancach juz prawie cztery lata temu... niesamowity
          > okres w moim zyciu! beztroska, troche nauki, mnostwo przyjaciol, imprezy
          > sportowe (i nie tylko). aktualnie juz pisze prace mgr- powoli zaczyna sie
          > dorosle zycie. lata liceum to chyba najlepszy czas zabawy i mlodosci. ma sie
          > wtedy wystarczajaco duzo lat, by czasem gdzies wyjsc, no i na tyle niewiele,
          by
          >
          > brac cale to trudne zycie we wlasne rece. gdybym miala mozliwosc jeszcze raz
          > wybierac szkole- z pewnoscia byloby to ILO!!!
    • snah Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich 23.02.03, 19:41
      Szanowni Absolwenci i Ci ktorzy nimi chca byc!
      Musze stwierdzic, ze czytajac wypowiedzi zaczynajace sie od:"przed 4.latmi pisalem mature" itp, nagle zdalem sobie sprawe, ze "moje" Liceum i wspomnienia o nim sa przeszlo 20 lat stare! To Liceum Ogoönoksztalcace Nr 1 w Rybniku, do ktorego ja chodzilem kojazy mi przede wszystkim z kadra nauczycielska. Wielu z nich ma sie w panieci juz tylko z przezwiska, albo pamieta sie tylko przedmiot, ktory wykladali. Jedno dla mnie bylo zawsze fascynujace, a mianowicie historia tej szkoly zanim Rybnik dostal sie pod polskie wladze. Wtedy prawie nie wolno bylo o tym mowic, a potem malo kogo to interesowalo. Moze w jubileuszowej ksiazce wydanej z okazji "80-cio lecia" (chociaz juz przed 1922 roku istniala ta szkola i sluzyla swemu miastu) bedzie cos na ten temat.
      W "moich" czasach (koniec lat 70-siatych - poczatek 80-siatych) przezylismy na prawde burzliwe czasy:
      1- pozar szkoly - nawet w oczach najwiekszych "oslow" bylo widac lzy, jak patrzeli na bezradna Straz pozarna i plomienie buchajace z poddasza.
      2 - strajki - tez chcielismy "solidarnosci uczniowskiej" - teraz to bzdura, ale wtedy to bylo dla wielu z moich kolegow wielka sprawa.
      3 - stan wojenny - wszyscy chcieli "na roboty do Reichu" - matura pisana przy czolgach na ulicy (no wlasciwie w Rybniku byl tylko jeden bwp na skrzazowaniu ul.Gliwickiej z ul.Wyzwolenia).
      Potem kazdy poszedl w swoja strone i dopiero znowu po latych bedac na odwiedzinach w starym Heimat'sie z nostalgia patrzy sie na podworku tej szkoly.
      Jedno jest pewne uczyc sie trzeba bylo pilnie, zeby cos osiagnac.
      Glück Auf!
    • Gość: małgosia Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 13:14
      A jakich nauczycieli lubicie, a jakich nie ?
      • Gość: settembrini Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.swic.dialup.inetia.pl 16.03.03, 21:15
        Bardzo mile wspominam Pojde, pomimo jego dziwactw jest wspanialym czlowiekiem,
        choc nie zawsze dobrym pedagogiem... wiem, moja opinia moze dziwic, ale bardzo
        szanuje tego czlowieka. Najwspanialsze lekcje j.polskiego mialem z prof.
        Chroszczem... slyszalem od obecnych rocznikow, ze ponoc sie zmienil (?),
        natomiast dla mnie jego lekcje pozostana wspaniala, niewymuszona przygoda
        intelektualna. I wiele, wiele innych...
    • Gość: małgosia Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 13:17
      Ja lubi.e Wantuloka
      • Gość: licealista'80 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: 209.234.157.* 01.03.03, 00:23
        Nie znam go, ale lubialem Porebskiego, Sowe i
        Biliniewicz-Szymik
        • barabara6 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich 09.03.03, 19:30
          Gość portalu: licealista'80 napisał(a):

> Nie znam go, ale lubialem Porebskiego, Sowe i
          > Biliniewicz-Szymik

Porębskiego i Sowe pamiętam, ale czego uczyła Szymikowa?
          • Gość: licealista'80 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.03, 00:09
            Pani Biliniewicz-Szymik uczyla j.polskiego (jedna z
            najmlodszych i atrakcyjniejszych nauczycielek).
          • Gość: Cafe del Made Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.gen.twtelecom.net 01.04.03, 19:42
            barabara6 napisał:

> Gość portalu: licealista'80 napisał(a):

>

> > Nie znam go, ale lubialem Porebskiego, Sowe i

> > Biliniewicz-Szymik

>

>

> Porębskiego i Sowe pamiętam, ale czego uczyła
            Szymikowa?

Tez mialem nieprzyjemnosc poznac pana Porebskiego tego
            polskiego Szowinisty, cynicznego skurwysyna, szczegolnie
            interesujace byly jego wypowiedzii na temat "Powstan
            Slaskich" nie dosc ze byly nieprawdziwe to nawet mozna
            jebylo uznac za obrazliwe dla nas Slazakow.

Swego czasu powiedzail nam ze Slask nigdy nie nalezal do
            Niemiec, tylko do panstwa Habsburgow ciekawe skad taka
            wiedze posiadal z pewnoscia jednak byl wiernym uczniem
            polskich komunistycznych histografow. Trodno go jednak
            podejrzewac i jego wypowiedzi ze wynikaly z
            nieswiadomosci, wynikala z tego cala premedytacja
            polskiego aparatu nauczycielskiego ktory za cel postawil
            sobie spolszczyc ta resztke slazakow ktora tu jeszcze
            zostala. Panslawizm wprost kwitl na jego zajeciach.

Zreszta jego wszechpolacka wizja polski nie byla tylko
            nam wpajana odnosnie ziem zachodnich ale takze wschodnich

ten stary szowinistyczny komuch z cala stanowczoscia
            napietnowywal np dzialania niepodleglosciowe ukraincow
            nic nie wspominajac np o polskich brutalnych akcjach
            odwetowych odwetowych.

I jeszcze jedno skoro Slask tak dobrze sie rozwijal pod
            polskim butem to czemu swojego synalka wyslal do
            Hameryki.

No co panie porebski ?

A tak na marginesie to patron ILO przynosi hanbe
            wszystkim Slazakom uczacym sie w tej szkole, ja to juz
            mam za soba.

• barabara6 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich 02.04.03, 23:00
              a ja go mile wspominam
            • Gość: licealista'80 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.03, 22:12
              Kolego "Cafe del Made" !
              Rozumiem, ze jakiegos nauczyciela sie nie lubialo, ale troche kultury mozna
              zachowac i wulgaryzmy wcale nie sa potrzebne, zeby wyrazic swoje
              niezadowolenie - zwlaszcza wobec nazwiskiem wymienionych osob! W koncu jestesmy
              maturzystami i cos powinno z tej nauki pozostac!
              Dlatego tez pozostanmy na poziomie przynajmniej sredniego wyksztalcenia!
              Pozdrawiam Licealista'80
      • Gość: Anka Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.03, 19:22
        Wantulok był moim wychowawcą i był naprawdę ekstra! Ja kończyłam Powstańców
        w '93 roku.To już 10 lat! To był chyba najlepszy okres w moim życiu. Nigdy bym
        nie zamieniła tej szkoły na inną! Pozdrowienia!
        • barabara6 Re: Opowiedz mi o I LO im.Powstańców Śląskich 12.03.03, 22:01
          Czy jeszcze uczy geografii taka lekko szurnięta kobita,
          która dręczyła mnie (i nie tylko) w 3 klasie klasówkami
          typu "na mapie konturowej Polski zaznacz pokłady węgla w
          Polsce w czwartorzędzie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka