Dodaj do ulubionych

Wpomnienia

06.03.07, 15:40
Proponuję tutaj zapisywać nasze wspomnienia.
W końcu jak każdy coś doda to wyjdzie z tego niezły "pamiętnik historyczny" i
to taki rzeczywisty i z życia wzięty. A jeszcze co niektórzy mogą też i
niemało napisać.To na początek jako wstęp:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57034110&wv.x=2&a=58518548
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57034110&wv.x=2&a=58492025
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57034110&wv.x=2&a=58518548
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57034110&wv.x=2&a=58507386
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57034110&wv.x=2&a=58000218

Obserwuj wątek
    • grzegorz1948 Re: Wpomnienia 06.03.07, 20:27
      Fajne by bylo ale nie u boku komunistow.
      Twoj byly znajomy Grzegorz
      • jozefosmenda Re: Wpomnienia 06.03.07, 21:36
        U boku komunistów powiadasz?
        No to dla mnie to ty całkiem zdrowy nie jesteś.
        Ale myślę,że sie dobrze czujesz jako hołota socjalizmu?
        Przecież razem żeśmy w takich czasach wyrastali i ja nigdy nie będę się tego
        wypierał. Dla mnie nie ma białej plamy 1945-1989 i fertig!
        Czyli inaczej słowami Kaczyńskiego:spieprzaj dziadu?
        • grzegorz1948 Re: Wpomnienia 06.03.07, 22:24
          U boku komunistów powiadasz?
          > No to dla mnie to ty całkiem zdrowy nie jesteś.
          > Ale myślę,że sie dobrze czujesz jako hołota socjalizmu?
          > Przecież razem żeśmy w takich czasach wyrastali i ja nigdy nie będę się tego
          > wypierał. Dla mnie nie ma białej plamy 1945-1989 i fertig!
          > Czyli inaczej słowami Kaczyńskiego:spieprzaj dziadu?
          A moze ty ktory pozostales w tej ferajnie po 1981 roku jestes zdrowy.
          Rozumialem czlonkow partii ktorzy wstapili do partii bo chcieli dostac auto
          mieszkanie itd ale nie rozumialem takich ktorzy wstepowali tam dla idei bo
          ideii to oni nie mieli.Dlatego trudno mi sie z toba porozumiec.
          Co znaczy jestem wyrozumny dla slabosci czlowieka ale nie dla glupoty.
          O twoich "kolegach " z rady miejskiej moglbym ci jeszcze duzo opowiedziec a
          szczegolnie o takich jak Piorkowski(juz sie smieja ze jako radny da se zrobic
          marmurowe sxchody do bloku na Paderewskiego czy o Stefanskim.Mam tu kolo
          komputera ksiazke""15 lat Samorzadu Lokalnego" mila pamiatke otrzymane w
          czerwcu od kolegi.Kiedy mi ciezko to wlasnie ogladam ja pamiatki z Rudy Slaskiej
          a szczegolnie piosenki Kierocha.
          • jozefosmenda Re: Wpomnienia 07.03.07, 00:12
            Dużo do gadki,oj dużo! Na temat tych panów radnych nie mam niestety zamiaru się
            wypowiadać.
            A co do mnie to ja jestem wolnym człowiekiem.Takim się urodziłem i takim umrę.
            Nie jestem nerwowy tylko nie nastawiam nigdy drugiego policzka jak mnie ktoś
            uderzy.Przeważnie oddaję i to tak by zabolało!
            Dla mnie i komuna i katoprawica to to samo.Wyróżnikiem dla nich jest głupota.
            A głupota,której nie znoszę zawsze tylko głupotą pozostanie!

A marszałek J.Piłsudski powiedział kiedyś tak:
            - Kto za młodu nie był lewicowcem, ten na starość na pewno będzie świnią.

Pozostawiam to bez komentarza!

• grzegorz1948 Re: Wpomnienia 07.03.07, 17:45
              A marszałek J.Piłsudski powiedział kiedyś tak:
              > - Kto za młodu nie był lewicowcem, ten na starość na pewno będzie świnią.
              >
              > Pozostawiam to bez komentarza!
              >
              Mlodym nie pozostales ale lewicowcem owszem!
              Zycze ci szybkiego powrotu do zdrowia.
              • jozefosmenda Re: Wpomnienia 09.03.07, 19:36
                No to świnia została dla ciebie!
                • grzegorz1948 Re: Wpomnienia 09.03.07, 21:58
                  No to świnia została dla ciebie!
                  Nic nowego tak samo mi klarowali gliniarze na komendzie czasie stanu wojennego.
                  Dziekuje ci Jozek za okreslenie jednoznaczne twojego swiatopogladu.Raz
                  komunista zawsze komunista.A tu jakbys zapomnial tekst to podaje zebys mogl z
                  kolegami pospiewac.

Wyklęty powstań, ludu ziemi,
                  Powstańcie, których dręczy głód.
                  Myśl nowa blaski promiennymi
                  Dziś wiedzie nas na bój, na trud.
                  Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata,
                  Przed nami niechaj tyran drży!
                  Ruszymy z posad bryłę świata,
                  Dziś niczym, jutro wszystkim my!

Bój to jest nasz ostatni,
                  Krwawy skończy się trud,
                  Gdy związek nasz bratni
                  Ogarnie ludzki ród.
                  Nie nam wyglądać zmiłowania
                  Z wyroków bożych, z pańskich praw.
                  Z własnego prawa bierz nadania
                  I z własnej woli sam się zbaw!
                  Niech w kuźni naszej ogień bucha,
                  Zanim ostygnie - przekuj w stal,
                  By łańcuch spadł z wolnego ducha,
                  A dom niewoli zniszcz i spal!

Rządzący światem samowładnie
                  Królowie kopalń, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.
                  W tej bandy kasie ogniotrwałej
                  Stopiony w złoto krwawy pot.
                  Na własność do nas przejdzie cały,
                  Jak należności słusznej zwrot.

Dziś lud roboczy wsi i miasta
                  W jedności swojej stwarza moc,
                  Co się po ziemi wszerz rozrasta,
                  Jak świt łamiący wieków noc...
                  Precz darmozjadów rodzie sępi!
                  Czyż nie dość żerów z naszych ciał?
                  Gdy lud wam krwawe szpony stępi,
                  Dzień szczęścia będzie wiecznie trwał.

Melodia
                  Źródło: "pl.wikisource.org/wiki/Mi%C4%99dzynarod%C3%B3wka"
                  Niech sie swieci 1-Maja.

• robot001 Re: Wpomnienia 10.03.07, 09:38
                    Bardzo dobry wiersz, postępowy i prawdziwy.
                    A ty co hrabia czy fabrykant - wyzyskiwacz?
                    Człowieku ciebie odbija, i to dokładnie. Nie wiesz co to historia! Nie znasz
                    podstaw poszczególnych faktów historycznych?
                    Ty wiesz w jakich warunkach pracowali robotnicy w czasie kiedy tworzono tą
                    pieśń? A to że została ona wykorzystana w niecnych celach to zupełnie inny
                    temat.
                    Człowieku skończ tą twoją skrajnie rydzykowską propagandę.

• grzegorz1948 Re: Wpomnienia 10.03.07, 11:35
                      robot001
                      Tak samo bylo z piosenka spiewana w monachijskich knajpkach"Heili,heilo"
                      A co do twojego wpisu to interesuje mnie historia ale nie komunistyczna bo po
                      wielu przerobkach trudno znalezc prawde.
                      Człowieku skończ tą twoją skrajnie rydzykowską propagandę.
                      >
                      Jestem wychowany w szkole na propagandzie PRL a w domu ot normalna slaska
                      rodzina.Do PZPR przyjac nie chcieli bo kazdy bal sie mi dac rekomendacji.
                      Wszystko jasne synku?
                  • jozefosmenda Re: Wpomnienia 10.03.07, 18:02
                    >>>grzegorz1948 m.innymi napisał:
                    > Dziekuje ci Jozek za okreslenie jednoznaczne twojego swiatopogladu.Raz
                    > komunista zawsze komunista.A tu jakbys zapomnial tekst to podaje zebys mogl z
                    > kolegami pospiewac.<<<

A cóż ty chłopie taki nerwowy jesteś?
                    Jednak mimo wszystko muszę cię rozczarować. Już to na tym forum poruszałem,że
                    dla mnie komunizm jest, był i będzie UTOPIĄ!
                    Jedynym prawdziwym komunistą na świecie ponoć był Chrystus. A przecież wiesz,że
                    dla mnie tym bardziej jest to inny świat!
                    A poza tym to nie przesadzaj bo w tyłku szczypie od takiej gadki przepełnionej
                    "chrześcijańskim" miłosierdziem! Przypomnij sobie jak to było w przeszłości z
                    twoją "legitką" i jak to potem poleciało a kto ci rękę podał.
                    Może bys sobie piosenkę o Bieszczadach zanucił?
                    Hej Bieszczady,hej Bieszczady,
                    Na Bieszczady nie ma rady... (tylko ze słuchem u ciebie kiepsko tak jak u Ramaji!)
                    • grzegorz1948 Re: Jozek 10.03.07, 23:41
                      poza tym to nie przesadzaj bo w tyłku szczypie od takiej gadki przepełnionej
                      > "chrześcijańskim" miłosierdziem! Przypomnij sobie jak to było w przeszłości z
                      > twoją "legitką" i jak to potem poleciało a kto ci rękę podał.
                      Pisza kaj o chrzescijanskiej milosci?
                      A Chrystusa do gemby niy bier bo som niy wiysz cos jest.
                      A o jaki ty legitce godosz?Chyba niy powiysz zes mnie widziol roz na zebraniu z
                      czerwona cholota?
                      A Bieszczady sa ponoc fajne ale zech tam jeszcze niy byl.A tak mi powiydz jest
                      ci tynskno za tymi pochodami 1-Majowymi jakie na poczatku szly pod twoimi
                      loknami a trybuna honorowych bandytow byla przy kinie Piast.
                      Pamiyntosz tyz moze nauczyciela Helmuta z szkoly gorniczej kop .Wirek?.Jak se
                      go przypomnisz to chyba o legitkach niy bydziesz chciol wiyncyj godac.
                      Mozesz tysz pozdrowic Stefanskiego od "kolegi" z ul,Janika 18.
                      • von-cymbergaj Porażające! 11.03.07, 13:11
                        Tak poczytałem sobie te wątki i szczerze powiedziawszy od razu widać kto jest kto.
                        Pan Józef proponuje wspomnienia a jakiś "ktoś" piszący oczywiście pod
                        pseudonimem wszystko wie lepiej i za kogoś!
                        Chłopie prymitywie - Grzegorzu, daruj sobie ten bełkot bo przepisywanie jakiegoś
                        durnego tekstu z Wikipedii tylko świadczy o tym, że naprawdę górnolotny to ty
                        nie jesteś ale tępy tak.
                        Poza tym to jeszcze nigdy nie spotkałem inteligentnego ministranta!
                        • grzegorz1948 Re: von-cymbergaj 11.03.07, 16:55
                          Idz pogrej se w cymbergaja .A co do ministrantow to bylo wielu pozniej na
                          wysokich stanowiskach panstwowych.A tak zamiast w cymbergaja umiesz jeszcze cos
                          innego? A jeszcze jedno Wikipedia jak czytalem ostatnio stala sie jedna z
                          bardziej informatywnych encyklopedii.Mam jeszcze encyklopedie z 1956 roku ale
                          jest ona dobra jednemu lub drugiemu trzasnac w leb.No i najnowsza ktora ma
                          certyfikat ze mozna na nia powolywac sie przed sadem.A wiec grej se dalej w
                          cymbergaja-a tak na marginesie czym strzylosz grzebieniem czy tez karta
                          kredytowa.Grzebien byl lepszy bo szlo grocza poslac lukiem.
                          • robot001 Re: von-cymbergaj 20.03.07, 16:52
                            Grzegorz napisał
                            "A co do ministrantow to bylo wielu pozniej na
                            wysokich stanowiskach panstwowych"
                            Już wiem dlaczego te państwo tak wygląda.
                            Kaczorki tyż ministranty?
                            • brynio5 Re: von-cymbergaj 20.03.07, 23:20
                              Jak tak dalej pójdzie to tylko ministranty będą mieli coś do powiedzenia i
                              awansować będą.Reszta do pierdla bo za inteligentni!
                        • rafalprencel Re: Porażające! 11.03.07, 21:21
                          Oj...nie ładnie...:) ja znam wielu inteligentnych ministrantów:) przez 14 lat
                          bycia członkiem służby ołtarza trochę ich poznałem w życiu:)
                      • jozefosmenda Re: Józek 11.03.07, 22:21
                        No cóż?
                        Do gymby to frele bierą i z taką godką to nie do mnie!
                        Nie znam ponadto żadnego Helmuta ze szkoły górniczej na kop.Wirek ale ze szkoły
                        na kop.Wanda -Lech to już prędzej! Co do "legitki" to miałem szkolną na myśli.
                        Natomiast co do tych honorowych bandytów to nie pamiętam by trybuna była przy
                        kinie Piast tylko ździebko wyżej na skrzyżowaniu ulic Sienkiewicza i
                        Dąbrowskiego.Ale mieszkałem w takim miejscu jak wiesz,ze tam oprócz czerwonych
                        to i czarno-biało-żółci bandyci z procesjo-pochodami przechodzili (jak my pod
                        "Strzechą" stoli). Zawsze się człowiek uloł ze śmiechu ile wlazło,ze ktoś może
                        być taki durny!
                        I nie tylko w 1-go maja.
                        • grzegorz1948 Re: Józek 12.03.07, 00:23
                          "Strzechą" stoli). Zawsze się człowiek uloł ze śmiechu ile wlazło,ze ktoś może
                          > być taki durny!
                          Pod jaka"Strzecha"Tego niy pamiyntom.
                          Na poczatku to byl trybuna kolo Piasta bo zech wtedy sie usmiol bo bohaterow
                          pisalo przez ch Pozniyj zech sie dowiedziol ze tyn transparent pisol moj
                          pozniejszy szwigerfater w malarni na hucie"Pokoj"
                          to i czarno-biało-żółci bandyci z procesjo-pochodami przechodzili (jak my pod
                          Lo kim to myslisz?
                          Ale jak my sa przy temacie.Lod szwagra synek uwalil do F-u. i lon starol sie
                          jak by byc przy synkowi.Powiadom mu to wstap do"Mniejszosci niemieckiej" i tam
                          se mozesz to wszystko zalatwic.Lon tak patrzy na mnie krzywo i powiado" A wiysz
                          kto tam jest przewodniczacym""Niy""Piyrszy sekretorz z Martynow ty go musisz
                          znac bos tam tyz robil" No tak daleko moja pamiec niy siegala.Tak to jest z
                          tymi szakieciorzami.
                          • jozefosmenda Re: Józek 19.03.07, 21:57
                            Dziś Józefa!
                            Wszystkim,którzy mi "życzyli" serdecznie dziękuję. Wprawdzie oficjalnie imienin
                            nie obchodzę ino "gyburstag" ale każda okazja jest dobra do ....?
                            Właśnie wspominam w pewnym gronie jak w ZSG"Wawel" było nas 8 Józefów (ośmiu)!
                            Było nieźle i zdrowo !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka