Dodaj do ulubionych

Radni zacierają ślady??

01.06.07, 22:15
Myślę że ta sprawa która wypłynęła przy okazji sprawy aquaparku jest warta
osobnego wątku ze względu na ważność dla naszego miasta i walor poznawczy
jeśli chodzi o mentalność niektórych ludzi z władz samorządowych Rudy.

Oto jedenastoosobowa grupa radnych, którą tu jeszcze dla jasności wyliczę:
Abuzied Yousif, Dryja Władysław, Gładysz Cecylia, Grozmani Tadeusz, Jarocki
Jacek, Kania Jarosław, Kołada Joanna, Kucharski Władysław, Mucha Jan, Pytlok
Andrzej, Wyżgoł Jan dopuściła się na ostatniej sesji RM rzeczy kuriozalnej i
obrzydliwej.

Ci właśnie radni przed głosowaniem nad uchwałą w sprawie finansowania
aquaparku, przegłosowali sobie gwarancję że ich nazwiska nie znajdą się w
protokole z sesji, czego, co trzeba wyraźnie podkreślić, wyraźnie dopominał
się inny radny. Od biedy rozumiem jeszcze jakieś bajkowe wykręty pana Kani z
zeszłej kadencji, gdzie w odpowiedzi na interpelację radnego Sławika
domagającej się dokumentowania osobistego udziału radnych w głosowaniach,
wymyślał piętrzące się problemy techniczne, od drukarki poczynająć.
Ale tu na wyraźne żądanie jawności przy sprawie wyjątkowo wielkiej wagi dla
przyszłości miasta i jego finansów, ta grupa radnych, depcząc podstawy prawa
samorządowego, zrobiła sobie wyraźną kpinę z pozostałych radnych a przede
wszystkim z mieszkańców Rudy, których podobno reprezentuje.

Przy okazji ta sprawa ukazała po raz kolejny, jaki naprawdę klimat panuje
wokół sprawy aquaparku. Dlaczego radnym głosującym za tą, według zapewnień
pana Prezydenta świetnej, samofinansującej się inwestycji, trzeba zapewniać
anonimowość? To przecież jakaś gigantyczna hipokryzja.
Czego obawiają się Ci radni, nie godząc się na umieszczenie swojego nazwiska w
dokumentach dotyczących tej sprawy, nawet za cenę ubliżenia społeczności
samorządowej Rudy, skoro z przekonaniem popierają tą inwestycję?
Dlaczego wbrew posiadanym przez radnych materiałom, w sprawie aquaparku sięga
się po mechanizmy kojarzone ze zjawiskiem korupcji, jak to przypomniał radny
Sławik:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=62928537&a=63461065

Ciekawe coż jeszcze zdarzyło się na tej żenującej sesji? Niestety protokoły
sesji RM docierają do bipu z prędkością niepełnosprawnego ślimaka. Jeszcze
nawet protokół kwietniowej sesji tam nie dotarł.
Obserwuj wątek
    • grzegorz1948 Re: Radni zacierają ślady?? 01.06.07, 23:47
      Jezeli chodzi o AQUARPARK! W zeszlym roku bylem przypadkowym uczestnikiem
      rozmowy Andrzeja Stani z Kims???? i Wywnioskowalem z tej rozmowy jak lezy mu na
      sercu mlode pokolenie Rudy Slaskiej.Wtedy tylko krotko powiedzial" Jak
      mlodzierz nie znajdzie pracy i rozrywki w zamknietym kole to mam ta mlodzierz
      na ulicy a to jest bardzo niebezpieczne"Ja nie wiem jak sie wypowie na to nasz
      forumowy pedagog Jozek ale do ZMS nasze dzieci poslac tez nie chcemy..Zeby
      jeszcze bardziej dobitnie pokazac sytuacje Rudy Slaskiej to uslyszalem tez"
      Mamy trudnosci z iwestorami bo boja sie szkod gorniczych.Sklepy o lekkiej
      konstrukcji to jeszcze idzie ale zaklady przemyslowe to jest juz za wielkie
      ryzyko"a zreszta co ja tu bede nawijal?!Chyba nikt nie twierdzi na tym forum ze
      Prezydent unika spotkan z swoimi wyborcami a wiec poprostu zapytac.Moze
      wlasnieAQURPARK jest to co mlodzierz moze skupiac a nie budka z piwem.
      • w36 Re: Radni zacierają ślady?? 02.06.07, 00:13
        grzegorz1948 napisał:

> Jezeli chodzi o AQUARPARK! W zeszlym roku bylem przypadkowym uczestnikiem
        > rozmowy Andrzeja Stani z Kims???? i Wywnioskowalem z tej rozmowy jak lezy mu na
        >
        > sercu mlode pokolenie Rudy Slaskiej.

To nie jest humorystyczny wątek, grzegorzu.
        W sprawie aquaparku wygadywano już wiele farmazonów o podobnej wartości.

Gdyby ktoś się przejmował młodzieżą to nie ryzykowałby publicznych pieniędzy na
        ten koszmarny basen a przeznaczył środki na rozsądne finansowanie oświaty,
        kultury i sportu w mieście. A z tym jest wybitnie kiepsko.

> Prezydent unika spotkan z swoimi wyborcami a wiec poprostu zapytac.Moze
        > wlasnieAQURPARK jest to co mlodzierz moze skupiac a nie budka z piwem.

Skupiać?? Na parkingu koło basenu? No a kto tej młodzieży da kasę na wstęp?
        Wstęp do aquaparku kosztuje i nikt z rudzian oprócz vipów dla których pewno
        szykuje się darmowe bilety, za friko nie wejdzie. A młodzież którą by było stać
        i chciała się popluskać, ma przecież tylko dwadzieścia minut drogi do
        najbliższego istniejącego aquaparku.
        • grzegorz1948 Re: w36 02.06.07, 00:35
          Opowiem ci taka historyjke!Koledze na zakladzie nawalila maszyna.Ja nijak
          odpowiedzialny za nia otwarlem schemat powiedzialem ktory bezpiecznik ma
          zalaczyc i poszedlem.On dziekowal mi za to a wtedy mu odpowiedzialem"Ja za to
          nie ponosilem odpowiedzialnosci i nie wiem o tej maszynie nic wiecej niz ty i
          dlatego latwiej mi bylo ci ta rade dac" Tak wyklada to tez z tym
          kapieliskiem.Niestety prezydent bedzie musial ponosic pelna odpowiedzialnosc za
          ta inwestycje i jezeli wypali to to powiedza malkontenci "O udalo mu sie" a
          jezeli nie to to powiedza"A nie mowilismy".Powiem ci tak szczerze ja jestem tez
          urodzonym pesymita(co mo juz moj szef powiedzial) ale potrafie sie szczerze
          cieszyc jezeli moje pesymistyczne poglady sie nie spelnia_-to mowia moi koledzy.
          W moim miescie multi kulti jest taki obiekt i skupia on naprawde cale multi-
          kulti towarzystwo a o to chyba w tym projekcie chodzi.
          • w36 Re: w36 02.06.07, 01:27
            grzegorz1948 napisał:

> W moim miescie multi kulti jest taki obiekt i skupia on naprawde cale multi-
            > kulti towarzystwo a o to chyba w tym projekcie chodzi.

Coś się Chyba się nie rozumiemy.
            Zadałeś sobie może trochę trudu, by poznać rzeczywiste szczegóły tego projektu,
            tej uchwały i sytuacji istniejących aquaparków na Śląsku? Znasz warunki kredytu,
            który będziesz spłacał i Ty i Twoi potomkowie? Zauważyłeś zagadkowe
            faworyzowanie uznaniowo wybranej firmy w warunkach dużej konkurencyjności firm
            realizujących takie inwestycje, również polskich?
            Bo jakoś wydaje mi się że cała Twoja wiedza o aquaparku polega w większości na
            bajkach obficie generowanych w tym temacie przez magistrat, w które nawet sami
            radni nie wierzą, skoro depcząc podstawiowe prawa mieszkańców do jawności
            informacji, robią takie ohydne numery jak na tej niedawnej sesji.
            • rudy107 Re: w36 02.06.07, 21:35
              nie przejmuj się tym klakierem. Najwyraźniej nie potrafi (albo nie chce, bo
              skoro podsłuchuje rozmowy prezydenta Z KIMS, to po coś tam stoi i coś tam chce
              zyskać) wyciągnąć logiocznego wniosku nawet z tego faktu, jakim jest utajnienie
              głosowania takiej "świetnej sprawy". A poza tym zastanawiam się: czy to jest
              naprawde zgodne z prawem?
              • w36 Re: w36 03.06.07, 01:02
                rudy107 napisał:

> nie przejmuj się tym klakierem.

Ja nie mam żadnych pretensji do Grzegorza, bo o ile wiem nie jest decydentem w
                sprawach miejskich a jego poziom wiedzy o aquaparku jest chyba taki sam jak
                wielu innych mieszkańców Rudy. Faktycznie obraz aquaparku bazując tylko na
                lekturze WR czy sloganach serwowanych w dużych ilościach przez Prezydenta i jego
                ludzi, nie wygląda jakoś specjalnie podejrzanie. Włosy zaczynają się podnosić na
                głowie jeśli zaczyna się je weryfikować, sięgając głębiej w temat do innych źródeł.

> A poza tym zastanawiam się: czy to jest
                > naprawde zgodne z prawem?
                >

Były już sprawy dotyczące nieprawnego ograniczenia jawności na sesjach RM. I
                kończyły się skuteczną interwencją wojewody.
                N.p.:

www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?nadzor_prawny/3058_00

www.gazetylokalne.pl/print.php?sid=28

Zdaje się termin składania zażaleń do wojewody to 30 dni a upublicznienie
                protokołu z sesji w bipie jest u nas przeciągane zawsze ponad miesiąc. Celowo?
                • grzegorz1948 Re: w36 03.06.07, 15:18
                  Ja nie mam żadnych pretensji do Grzegorza, bo o ile wiem nie jest decydentem w
                  > sprawach miejskich a jego poziom wiedzy o aquaparku jest chyba taki sam jak
                  > wielu innych mieszkańców Rudy.
                  Tu trafiles w sedno sprawy/bez sarkacyzmu/
                  Wkurzylo mnie jedno jezeli Jozek twierdzi ze nie bral udzialu w sesji bo mial
                  tylko jeden dzien na przygotowanie sie/a moze mial cos innego jak zwykle na
                  uwadze-rybki footbol/Mozna isc na posiedzenie i zaraz na poczatku rozwalic to
                  posiedzenie za uchybienia w procedurze.Tu na forum chce wszystkich pouczac/nie
                  dziwota stary belfer-znam ten stan/ i profilowac z tego jaki on jest
                  prostolinijny.To jest wlasnie taktyka tych czerwonych Zombie.
                  A co do finansow!U mnie w rodzinie tez tak jest jak trzeba cos wiekszego
                  sfinansowac,zawsze dzielenie wlosa na cztery a po czasie okazuje sie ze leci
                  wszystko jak z platka.
                  www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-168000.html
                  Moze zeby troche osmielic.
                  www.skyscrapercity.com/archive/index.php/t-168000.html
                  To raz widzialem no i o ile wiem to miasto musi tez doplacac.Wtedy zazdroscilem
                  takiego obiektu Niemcom.
                  • grzegorz1948 Re: w36 przepraszam drugi link! 03.06.07, 23:24
                    www.sport-paradies.de/
                    a do porownania cen-
                    www.aldi-essen.de/
                    www.penny.de/index.php?id=5966&tx_nxangebote_pi1[markt]=1586&cHash=73b0fc1e9f
                    to nie jest reklama tylko krotkie porownanie cen karty wstepu i cen w ogolnie
                    dostepczych sklepach(najwiecej kupujacych)Zarobki o ile mi wiadomo to przy 18%
                    bezrobociu netto 800-1200Euro srednio(to podaje na podstawie rozmow) no a tylko
                    czynsz zabiera z tego skromne 1/3 plus ogrzewanie, prad,telefon, koszty
                    otrzymania itd.A wiec rachunek mozna sobie samemu zrobic.Jezeli ktos uwaza ze
                    mowie nieprawde to moge sciagnac taryfikatory i obowiezkowe potracenia z tym
                    tez problemu nie mam-tylko zaznaczam po niemiecku.
                  • w36 Re: w36 04.06.07, 03:47
                    grzegorz1948 napisał:

> To raz widzialem no i o ile wiem to miasto musi tez doplacac.Wtedy zazdroscilem
                    > takiego obiektu Niemcom.

Coś czuję co chcesz powiedzieć.
                    Niemcom można wielu rzeczy zazdrościć, ale trzeba też uwzględnić pewne wyraźne
                    różnice. Popatrz choćby na skalę popytu na usługi aquaparkowe tu i tam.
                    Popatrz dobrze:

dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/663447.html

i popatrz na mapę. Katowice, największe miasto w tej ponad trzymilionowej
                    aglomeracji. 300tyś. mieszkańców, obojętnie której dzielnicy mają do aquaparku
                    ledwo kilka, kilkanaście minut jazdy trasami szybkiego ruchu. Wokół Nemo też
                    wielkie miasta Dąbrowa, Będzin, Sosnowiec gdzie mieszka jeszcze drugie tyle
                    ludzi co w Katowicach. Nieco dalej koło dwudziestuparu minut jazdy mają do Nemo
                    podobno strasznie spragnieni igraszek w wodzie mieszkańcy Rudy Śląskiej, Zabrza,
                    Chorzowa itd. .

I co???
                    Ledwo 750 klientów dziennie. A nasi geniusze basenowi twierdzą że ich basen
                    postawiony na Halembie, będzie na przekór tym niezaprzeczalnym faktom wprost
                    pękał w szwach od chętnych i sam się będzie finansował. I te poręczenie kredytu
                    to tak dla formalności, niby. Bo to akurat nic nie znaczy że dwa istniejące na
                    Śląsku aquaparki przynoszą straty, nasz, umieszczony w dodatku niekorzystnie bo
                    z dala od autostrady i jeszcze dalej od średnicówki będzie miał prawie 2mln€
                    czystego zysku rocznie. Tak twierdzą rudzkie vipy.

No wybacz Grzegorzu, ale chyba mam podstawy mieć uzasadnione wątpliwości i
                    interpretować to jako ewidentną bzdurę. Tym bardziej że jak wiesz, powszechną
                    praktyką w braniu kredytu na inwestycje przynoszące z pewnym prawdopodobieństwem
                    dochód jest udzielenie kredytu w zastaw za taką inwestycję, przedstawiając
                    bankowi biznesplan. A tu w Rudzie biorą faktycznie normalny kredyt gotówkowy,
                    gwarantowany z miejskiej kasy. Nawet nie próbują jakimś bankowcom oferować tego
                    basenu w zastaw, bo by ich tylko narazili na spadnięcie z krzeseł ze śmiechu, na
                    te gadki o samofinansowaniu i ten biznesplan, który nawet jak widzimy teraz, nie
                    okazał się wystarczająco dobry do zbajerowania radnych, bo trzeba było sięgnąć
                    po inne środki.
                    Zauważ że nikt oprócz miasta (czyli Ciebie, mnie i innych) nie wnosi udziału w
                    ten basen (oprócz groszowego wkładu Niemców którzy i tak zgarniają całą kasę za
                    wybudowanie), nawet złamanego grosza, co też świadczy o wysokim sceptycyzmie dla
                    zyskowności.

A wracając do tych niemieckich aquaparków, których zazdrościsz Grzegorzu, to ja
                    życzyłbym sobie raczej by nasze władze najpierw postarały by Ruda Śląska
                    przybliżyła swój wygląd do byle miasta w Niemczech (i to nie tylko jakiś kawałek
                    głownej ulicy) a później dopiero możemy dyskutować o basenie z rurą.
                    • grzegorz1948 Re: w36 04.06.07, 15:40
                      Daj mi troche czasu bo musze poszperac w internecie.O co chodzi-to o inwestora
                      cos mi tu po glowie chodzi ze jest to ten sam ktory budowal podobny park kolo
                      Magdeburga(nawet tam raz przejezdzalem) i tam byly jakies afery.Zostaw mi
                      troche czasu a sam sie zglosze.
                      • w36 Re: w36 04.06.07, 18:25
                        grzegorz1948 napisał:

> O co chodzi-to o inwestora

inwestora :) :) Trochę to jednak przesadzone określenie. Inwestor to taki który
                        wykłada swój kapitał w przedsięwzięcie a tu jest wręcz na odwrót. Ekipa ma się
                        bawić za kredyt zaciągnięty pod zastaw rudzkich pieniędzy publicznych. Koenig
                        miał dostać z tego koło 0.5mln€ za bieganie z papierami a pozostałe dwie firmy
                        całą kasę za wykonawstwo. Czyli słowo wykonawca, dla tej niemieckiej trójki
                        wydaję mi się o wiele trafniejsze. Ale to taki mały drobiazg.

> Magdeburga(nawet tam raz przejezdzalem) i tam byly jakies afery.

Masz na myśli to?:

www.nautica-wasserwelt.de/

No to szukaj, będzie może ciekawie ;)

Tu jeszcze taka ciekawostka z Koszlina odnośnie naszych niemieckich "inwestorów".

W 2005 r. Puls Biznesu napisał:

"Koszalin przystąpi do projektu publiczno- -prywatnego, którego celem jest
                        wybudowanie w Koszalinie parku wodnego pod nazwą Błękit Bałtyku.

Koszt inwestycji — 11,8 mln EUR. Partnerem miasta jest konsorcjum trzech
                        niemieckich firm. Schick & Partner Freie Architekten od 20 lat specjalizuje się
                        w projektowaniu nowoczesnych rozwiązań aquaparków, Berndorf Bäderbau jest
                        producentem obiektów kąpieliskowych, a KF König Finanzbeteiligungen to inwestor
                        i pośrednik finansowy. Miasto wniosło do spółki budującej i zarządzającej
                        aquaparkiem aport w postaci działki o powierzchni 7,7 ha.

W minioną sobotę Mirosław Mikietyński, prezydent Koszalina, podpisał już umowę z
                        niemieckim konsorcjum na wykonanie Błękitu Bałtyku.
                        "

A już w 2006 r. ten sam wymieniony wyżej prezydent chwali się na stronach
                        koszalińskiego UM że udało mu się dla dobra miasta, spławić tych Niemców z
                        Koszalina.:

"Ofertę współpracy przedłożono kilkudziesięciu firmom i ostatecznie wyłoniono
                        potencjalnego
                        inwestora zainteresowanego budową aquaparku w Koszalinie tj. konsorcjum w skład
                        którego weszły następujące
                        firmy „Schick&Partner” Freie Architekten, Berndorf Bäderbau i KF,König
                        Finanzbeteiligungen GmbH&Co.KG.
                        Rada Miejska wyraziła zgodę na współpracę z KF,König Finanzbeteiligungen
                        GmbH&Co.KG, przy realizacji budowy
                        aquaparku w Koszalinie, a następnie na utworzenie spółki z o.o. pod nazwą Błękit
                        Bałtyku. Od września 2005 r. miasto
                        prowadziło z partnerem niemieckim rozmowy zmierzające do uzgodnienia
                        szczegółowych warunków finansowania
                        i ostatecznych kosztów inwestycji. Jednak przez tak długi okres czasu nie udało
                        się ustalić z firmą KF,König Finanzbeteiligungen
                        GmbH&Co.KG warunków finansowania aquaparku, w tym warunków uzyskania kredytu czy
                        harmonogramu
                        jego spłat. Wobec tego, bez znajomości konkretnych kosztów budowy, eksploatacji
                        i wyposażenia planowanej inwestycji
                        oraz zasadności wielkości tych kosztów miasto zrezygnowało z dotychczasowej
                        współpracy z tą firmą."

Ciekawe czy naszym entuzjastom basenowym z UM coś mówi określenie "zasadność
                        wielkości kosztów"? ;)
                        • grzegorz1948 Re: w36 04.06.07, 22:36
                          Poszukalem!Chodzilo tam o inwestora Dieter Behrmann.
                          www.tropenbad.de/sellin/presse/oz020110.htm -jezeli kogos interesuje to
                          troche wiecej?!
                          W wypadku Aquapark chodzi o inwestora powaznego(sprawa okreslenia jest sprawa
                          umowna)
                          www.koenig-consult.com/
                          Daje linki dla tych ktorzy moga z nich skorzystac.Niestety tlumaczenie ich tu
                          na forum stoi poza moimi mozliwosciami.
                          dlaczego tak tego szukalem bo obilo mi sie kiedys o uszy ze tam tez byly
                          przekrety,do teraz park ten w Magdeburgu prosperuje no i oczywiscie jak zwykle
                          do sukcesow to sie wszyscy przyznaja ale nie do przegranej. Czy przynosi
                          zyski???????!Tego w Niemczech nie zdradza.
                          • jozefosmenda szachownica 06.06.07, 09:31
                            Najbardziej z tego podoba mi się ta leżąca dama przed królem!
                            Kurcze blade czyżby na coś czekała?
                            Chociaż nie, to jest normalna poza w tej i każdej innej rudzkiej sytuacji.
                            • broneknotgeld Re: szachownica 07.06.07, 12:35
                              Pierombol, jak som podstawy prawne do uniyważniynio ty uchwały, to trza je
                              uruchomić. W końcu niy po to se wybiyrało radnych coby byli bezradni.
                              Idzie przeca jeszcze roz jom jawnie przegłosować.
            • grzegorz1948 Re: w36 02.06.07, 22:21
              Zadałeś sobie może trochę trudu, by poznać rzeczywiste szczegóły tego projektu,
              > tej uchwały i sytuacji istniejących aquaparków na Śląsku? Znasz warunki
              kredytu
              > ,
              > który będziesz spłacał i Ty i Twoi potomkowie?
              Powiem ci szczerze ze nie zainteresowalem sie tym projektem w szczegolach.Z
              prostej przyczyny ze nie nauczylem sie plywac ale z checia plywam kajakiem.
              Ta czesc mozesz odebrac jako troche z humorem.
              Jezeli chodzi o tego typu obiekty to miasto sie zadluza na dluzszy okres ale ma
              cos do powiedzenia w cenach biletow lub jest prywatny inwestor ktory dyktuje
              ceny a wtedy mozesz byc pewny ze do czasu gdy obiekt jest atrakcyjny(okolo 3-5
              lat) wyzyluje ceny a pozniej zostawia ruine i znika.
              A teraz moze pogdybajmy!Co mozna bybylo zrobic zeby mlodzierz nie przebywala na
              ulicach?
              A ta rozmowe to Prezydenta to slyszalem calkiem przypadkowo.
              Jawnosc informacji?!Co przez to ktos rozumie?!Internet nie jest przeznaczony do
              obwieszczen lub sprawozdan z narad.Z prostej przyczyny ze takie informacje moze
              dowolna osoba tak znieksztalcic ze nie mozna tej informacji nazwac urzedowa.
              Jezeli nie odpowiada komus praca magistratu to moze u radnego zlozyc zazalenie.
              Demokratyczne podejmowane decyzje to sa decyzje wiekszosciowe a w tym jak
              wskazal Jozek Osmenda wiekszosc radnych tak zadecydowala(chyba dosyc dosadnie
              okreslilem demokracje)A co Jozek mysli osobiscie to wiekszosc radnych to nie
              obchodzi.Lewica widocznie jeszcze nie nauczyla sie pojmowac slowa demokracja bo
              ostatecznie w PRL oni to wlasnie byli tymi sternikami narodu.Mozesz sobie
              posluchac Smolenia i Laskowika w Kabarecie TEY-Maluch.Tam dobitnie oni w
              Wroclawiu krotko przed stanem wojennym powiedzieli o demokracji w wykonaniu
              LEwakow.
              Chlopcy prosze tylko o jedno spojrzycie prawdzie w oczy(nie chodzi tu o jakis
              tam park) ktos probuje was urabiac na swoje kopytko.Zawsze takiego sie
              zapytajcie a cos ty zrobil jak cos zrobic mogles?
              • amarian2 BIP 02.06.07, 23:42
                www.bip.gov.pl/
                warto znać prawo, aby nie pisać ...
                • grzegorz1948 Re: BIP 03.06.07, 00:11
                  Bravo!
                  Informacja o podjeciu decyzji o budowie parku na podstawie BIP mozna podac ale
                  wyniki glosowania imienne?!
                  Prawo musisz troche poznac.Masz jakies inne paragrafy?
                  • amarian2 BIP Gliwice 03.06.07, 11:02
                    www.um.gliwice.pl/bip/index.php?id=15247/1&r=1&u=9613
                    • amarian2 BIP Opole 03.06.07, 11:16
                      awww.opole.pl/uchwaly/protokoly.php?id=230&offset=0
                      tak wyglądaja protokoły z Komisji wraz z wynikami głosowań imiennych.
                      • amarian2 Bip Kraków 03.06.07, 11:28
                        Tu można dowiedzieć się wszystko o działalności Rady i radnych, na komisjach,
                        sesjach. Specjalnie stworzona strona informuje o wszystkich głosowaniach.
                        www.bip.krakow.pl/?sub_dok_id=15421&info=punkt&PSS_ID=4344

www.bip.krakow.pl/?mmi=9872
                        • amarian2 BIP Poznań 03.06.07, 20:30
                          bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/kalsam.html?co=sesja&id=15631&p=&kd_id=2
                          a tak wygląda protokół ze sesji RM Poznań z 22 maja 2007.
                          wszystkie projekty uchwał, zmiany i kto jak głosował.
                  • broneknotgeld Re: BIP 04.06.07, 22:50
                    "Przejrzysto" Ruda jest, czy przejrzało?
                    Co bardzi bydzie tu sztimowało?
      • brynio5 Re: Radni zacierają ślady?? 02.06.07, 00:30
        a inni pokazują nam ślady jak to przypadkowo słuchali pana prezydenta.
        Jaki to dobry chop bo sie tak przejmuje co te śpikole robić bydom z wolnym czasem.
        Może z tych gratyfikacji za sprzet medyczny bedą też sfinansowane bilety wstępu?
        • grzegorz1948 Re: brynio5 02.06.07, 01:14
          Mogymy razem wypic ale niy te swinstwo.Postawie Henesi albo Dimple ale niy
          brynol! OK.Bylem swiadkiem tej rozmowy a wiec?!Wiysz takiemu gospodorzowi jest
          obojetnie skad pieniadze przyda grund ze je mo.
        • siostra_nr2 Re: Radni zacierają ślady?? 02.06.07, 14:58
          a najciekawsze jest to że w UM pierwsi wiedzą kto wygra przetarg
          obecnie jest przetarg na catering dla szpitala jak myślice kto wygra mimo
          nieścisłości prawnych dot. ustawy o zbiorowym żywieniu?
    • amarian2 Re: Radni zacierają ślady?? 02.06.07, 21:35
      Przesłałem do Pana Kani następujący email:

Przewodniczący Rady Miasta Ruda Śląska

W oparciu o Konstytucję RP, ustawę o samorządzie gminnym oraz Ustawę z dnia 6
      września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej proszę następujące
      informacje:
      1. Imienne głosowanie radnych przy projekcie zmiany uchwały nr
      1123/LXIV/2006 w sprawie poręczenia kredytu Spółce Park Wodny w Rudzie Śląskiej.
      2. Dlaczego nadal nie ukazują się w BIP imienne wyniki głosowań Radnych
      podczas sesji?
      3. Dlaczego takim opóźnieniem mieszkańcy otrzymują w Internecie
      informacje /protokoły/ z posiedzeń komisji problemowych? Dlaczego w tak dużej
      ilości są one „oszczędne” m.in. bez wyników poszczególnych głosowań.

Dla przypomnienia:
      1. Miasto Ruda Śląska zalicza się /taką opinię mają władze/ do Miast
      przejrzystych.
      2. Sprawa budowy Parku Wodnego ze względu na swoje wysokie koszty oraz
      podziały społeczeństwa powinna podlegać szczególnym procedurom na każdym kroku
      jawnym, przedstawianym mieszkańcom w wyczerpujący sposób. Na dzisiaj mieszkańcy
      są karmieni tekstami propagandowymi bez jakichkolwiek szczegółów.

Mam nadzieję na szybką odpowiedź, którą można będzie przedstawić
      zainteresowanym wyborcom.

Marian Sławik

czekam na odpowiedź, którą przedstawię na forum.
      • w36 Re: Radni zacierają ślady?? 03.06.07, 02:45
        amarian2 napisał:

>
        > czekam na odpowiedź, którą przedstawię na forum.

Sprawa rzeczywiście wielkiej wagi w obliczu specyfiki panującej w rudzkiej RM.
        Ale jakoś nie spodziewam się jakieś treściwej odpowiedzi, pamiętam doskonale tą
        zeszłoroczną interpelację.
        A tak na marginesie. Ile czasu średnio potrzebuje kancelaria RM od sesji do
        wypuszczenia zatwierdzonej wersji protokołu z sesji w wersji papierowej, zgodnej
        z tym co wieki później pojawia się w bipie?
        • amarian2 Re: Radni zacierają ślady?? 03.06.07, 11:07
          Każda sesja zatwierdza protokół z poprzedniej. Internetowy protokół z komisji
          oraz z sesji powinien ukazać się w dniu następnym po sesji lub komisji która
          zatwierdziła protokół.

• amarian2 Generalnie 03.06.07, 11:36
      • amarian2 Re: Generalnie 03.06.07, 11:40
        Po podaniu kilku prostych przykładów widać, że w innych miastach zostało to
        rozwiązane bez problemu. U nas wyraźnie są osoby które chcą trzymać działalność
        albo raczej brak działalności Rady w tajemnicy. Dla mnie osoby te działają na
        szkodę społeczności i jest to przynajmniej wykroczenie jeżeli nie przestępstwo.

• amarian2 Nasz BIP 03.06.07, 20:31
          Po przejrzeniu kilkudziesięciu stron internetowych miast można stwierdzić, że
          nasz BIP jest niestety mało przejrzysty a informacji posiada niewiele.
          Można chyba bez przesady przyjąć, że stworzono go po to aby maksymalnie
          utrudnić petentowi dostęp do informacji.

• w36 Re: Nasz BIP 03.06.07, 21:22
            amarian2 napisał:

> Można chyba bez przesady przyjąć, że stworzono go po to aby maksymalnie
            > utrudnić petentowi dostęp do informacji.

Trudno nie przyznać racji. Odnosi się wrażenie jakby się te informację komuś z
            gardła wyrywało ;) Zgubione załączniki, skany zamiast postaci tekstowej,
            zadziwiająca niska trwałość informacji typu wyników postępowania i inne kwiatki.

PS. Dzięki za info o procedurze z protokołami sesji RM. Teraz mam jasność.
    • lswaczyna Re: Radni zacierają ślady?? 03.06.07, 14:17
      w36 napisał:
      > Myślę że ta sprawa która wypłynęła przy okazji sprawy aquaparku jest warta
      > osobnego wątku ze względu na ważność dla naszego miasta i walor poznawczy
      > jeśli chodzi o mentalność niektórych ludzi z władz samorządowych Rudy.

Nie tylko osobnego wątku ale szerokiego upublicznienia. Stawiam do twojej
      dyspozycji moje możliwości nagłaśnienia problemu.

> Oto jedenastoosobowa grupa radnych, którą tu jeszcze dla jasności wyliczę:
      > Abuzied Yousif, Dryja Władysław, Gładysz Cecylia, Grozmani Tadeusz, Jarocki
      > Jacek, Kania Jarosław, Kołada Joanna, Kucharski Władysław, Mucha Jan, Pytlok
      > Andrzej, Wyżgoł Jan dopuściła się na ostatniej sesji RM rzeczy kuriozalnej i
      > obrzydliwej.
      Ci właśnie radni przed głosowaniem nad uchwałą w sprawie finansowania
      > aquaparku, przegłosowali sobie gwarancję że ich nazwiska nie znajdą się w
      > protokole z sesji, czego, co trzeba wyraźnie podkreślić, wyraźnie dopominał
      > się inny radny. Od biedy rozumiem jeszcze jakieś bajkowe wykręty pana Kani z
      > zeszłej kadencji, gdzie w odpowiedzi na interpelację radnego Sławika
      > domagającej się dokumentowania osobistego udziału radnych w głosowaniach,
      > wymyślał piętrzące się problemy techniczne, od drukarki poczynająć.
      > Ale tu na wyraźne żądanie jawności przy sprawie wyjątkowo wielkiej wagi dla
      > przyszłości miasta i jego finansów, ta grupa radnych, depcząc podstawy prawa
      > samorządowego, zrobiła sobie wyraźną kpinę z pozostałych radnych a przede
      > wszystkim z mieszkańców Rudy, których podobno reprezentuje.

Ciekawi mnie czy nasi kochani radni na czele z prezydentem byli by gotowi
      zaryzykować w tą inwestycję własne pieniądze.
    • rudy107 Re: Radni zacierają ślady?? 03.06.07, 21:34
      amarian, a kto może zgłosić rzecz do wojewody? Czy może być to każdy?
      • amarian2 Re: Radni zacierają ślady?? 03.06.07, 22:30
        Każdy mieszkaniec może zaskarżyć każdą uchwałę. W tym wypadku należałoby
        zaskarżyć cała procedurę uchwalania projektów na ostatniej sesji /czyli
        wszystkie uchwały/.
        Prawdą jest, że fizycznie wszystkie uchwały zostały przegłosowane w sposób
        tajny, co jest niezgodne z ustawą o samorządzie. Nawet osoba uczestnicząca w
        czasie sesji nie miała żadnej możliwości stwierdzenia jak radni głosowali.
        Głosowanie jawne jest wtedy kiedy obecni na sesji widzą jak dany radny głosuje.
        Radni przy głosowaniu poprzez automat w większości nie podnoszą ręki a wiec
        nie tylko nie wiemy jak dany radny głosował ale także można podnieś wątpliwości
        co do dokładności wyników poprzez automat. Zbyt często na przykład zdarza się,
        że dany radny nie zdążył lub za późno nacisnął guzik.
        Jeżeli nie ma wzrokowej kontroli głosowania radnych to nie jest to głosowanie
        jawne w żadnym przypadku. Ciekawe co na to odpowie prawnik rady.

• w36 Re: Radni zacierają ślady?? 04.06.07, 01:58
          amarian2 napisał:

> Jeżeli nie ma wzrokowej kontroli głosowania radnych to nie jest to głosowanie
          > jawne w żadnym przypadku. Ciekawe co na to odpowie prawnik rady.
          >

Porażające, ale faktycznie jest to prawdą. U nas w Rudzie głosuje się nad
          uchwałami RM w trybie tajnym. Co jest niedopuszczalne w świetle prawa
          samorządowego, które jasno i dobitnie tą kwestię określa.

Dowodzi że te uporczywe nietrafianie pana Kani w knefel od drukarki ma o wiele
          większe znaczenie niż mogło się wydawać.
          Rzeczywiście bez imiennego wydruku dostępnego co najmniej dla wszystkich
          uczestników tego głosowania w celu weryfikacji swojej decyzji i dotrzymania
          wymogu jawności głosów pozostałych osób, spisywanie wyników oficjalnych z
          wyświetlacza maszyny ma ewidentnie cechy głosowania tajnego, jeśli w ogóle ma
          jakąś wartość. I nic tu nie wnosi rejestracja video czy obecność świadków.

Ale czy naprawdę pan Kania nie zdawał sobie dotychczas sprawy z tego że wykonuje
          swoje obowiązki wadliwie jako prowadzący głosowania RM?
          • n50 Re: Radni zacierają ślady?? 04.06.07, 17:46
            >wykonuje swoje obowiązki wadliwie jako prowadzący głosowania RM?

to są podstawy nauki i podstawy wiedzy do objęcia teki prezydenckiej...
            • zoro333 Re: Radni zacierają ślady?? 07.06.07, 11:52
              Ustawa o samorządzie gminnym, ustawa o samorządzie powiatowym i ustawa o
              samorządzie województwa przewidują dwa rodzaje głosowania - jawne i tajne.
              Głos. jawne jest to taki sposób przeprowadzenia głosowania, w którym można
              określić, kto z członków ciała kolegialnego za jakim rozstrzygnięciem się
              opowiedział. Istnieją dwa rodzaje głos. jawnego: głos. jawne (poprzez
              podniesienie ręki) i głosowanie jawne imienne. Głos. tajne jest to taki sposób
              przeprowadzenia głosowania, który uniemożliwia identyfikację treści głosowania
              z konkretnymi członkami organu kolegialnego.
              Uchwały organów gminy i powiatu zapadają w głos. jawnym, chyba że ustawa
              stanowi inaczej. Z tego względu głos. tajne dopuszczalne jest jedynie w
              przypadkach wyraźnie wskazanych w przepisach prawa (decyzje kadrowe). Ustawa o
              samorządzie województwa również wprowadza zasadę jawnego głos. (z zastrzeżeniem
              że jej przepisy przewidują głosowanie jawne lub jawne imienne). Inny sposób
              podejmowania uchwał może wynikać jedynie z przepisów prawa.
    • rudy107 Re: Radni zacierają ślady?? 07.06.07, 18:00
      i wszystko jasne. Zorro, a czy przy tym głosowaniu była powołana komisja
      skrutacyjna?
      • zoro333 Re: Radni zacierają ślady?? 07.06.07, 21:53
        W "naszej" radzie nie ma powoływanej komisji skrutacyjnej bo było urządzenie
        elektroniczne z WYDRUKIM. Jak nie ma wydruku to nie jest to żadne głosowanie.
        Normalnie przewodniczący wyznacza sekretarza i jego rola jest liczenie w czasie
        głosowania. Tu nikt tego nie robi. Burdel i to delikatnie ujmując.
        • lernest Re: Radni zacierają ślady?? 11.06.07, 18:25
          Burdel powiadasz Zorro?
          Mam nadzieję,że Kania to czyta i wyciągnie właściwe wnioski lub poda się do dymisji?
          No ale jako kandydat na przyszłego prezia to nie ma co się dziwić!
    • rudy107 Re: Radni zacierają ślady?? 09.06.07, 08:05
      ...ale we wszelkich regulaminach i przepisach, powołanie komisji skrutacyjnej
      (przy głosowaniu tajnym) jest obligiem. Stąd łamanie prawa przez pana Kanię
      jest naprawdę wielowątkowe.
      • hepik1 Re: Radni zacierają ślady?? 10.06.07, 08:31
        Już wiadomo dlaczego głosowanie tajne.
        Radni nie chcą być ścigani przez ratownikówpozbawionych roboczych uniformów:
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4209875.html
    • rudy107 Re: Radni zacierają ślady?? 11.06.07, 20:31
      Lernest, o naszych politykach podających sie do dymisji możemy tylko marzyć. A
      już na pewno o panu Przewodnicząym RM. Dla mnie to jest osoba bez skrupułów -
      to obecny prezydent ma ich stokroć więcej (a przecież ciągle za mało). Jeżeli
      ten młodzieniec dojdzie do prawdziwej władzy, to jestem pewien, że wtedy
      dopiero poznamy oblicze wrednej polityki. Potrafi czerpać pełnymi garściami ze
      swojej pozycji, w oczy mówić prezydentowi, że jest OK, a za plecami
      przekonywać, że jemu wiele się tu nie podoba...
      • brynio5 Re: Radni zacierają ślady?? 11.06.07, 22:02
        rudy107 napisał:
        ... A już na pewno o panu Przewodnicząym RM. Dla mnie to jest osoba bez
        skrupułów ..... Jeżeli ten młodzieniec dojdzie do prawdziwej władzy, to jestem
        pewien, że wtedy dopiero poznamy oblicze wrednej polityki.....

A to ciekawe!
        Ja zawsze myślałem,że jak ktoś ma księdza w rodzinie a na dodatek jest po KUL-u
        to nigdy nie jest kanalią!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka