Dodaj do ulubionych

Wypadek polskiego autokaru z dziećmi - "są ofiary"

11.07.08, 10:10
Piętrowym autobusem z Rudy Śląskiej wracało z wczasów w Bułgarii ok.
70 osób, ok. 40 z nich to pracownicy kopalni "Ziemowit" w
Lędzinach. - Autokar był pełny. Jechało nim 35 dzieci na kolonię.
Reszta osób to pracownicy - dowiedział się Onet.pl w Kompanii
Węglowej. Jak zaznaczyła Ścibisz, wiadomo, że część spośród
poszkodowanych pasażerów trafiła do szpitali w Suboticy i Nowym
Sadzie.
Ambasada RP w Belgradzie

ul. Kneza Milosa 38, 11000 Beograd

Telefon: (00-381 11) 2065 301, 2065 318, 2065 322 (sekretariat)

Faks: (00-381 11) 361 75 76

E-mail: ambrpfrj@Eunet.yu

Wydział Konsularny
Telefon: (0038111) 2065 316, 2065 317, 2065 314 (sekretariat)

Faks: (00-381 11) 361 69 39
wiadomosci.onet.pl/1786905,12,item.html
Obserwuj wątek
    • w36 Re: Wypadek polskiego autokaru z dziećmi - "są of 11.07.08, 16:46
      sibeliuss skopiował i wkleił:

> Piętrowym autobusem z Rudy Śląskiej wracało z wczasów w Bułgarii ok.
      > 70 osób, ok. 40 z nich to pracownicy kopalni "Ziemowit" w
      > Lędzinach. - Autokar był pełny.

Sibeliusie, uwierz w końcu, że my tu w Rudzie nie mieszkamy na drzewach jak
      Tobie się wydaje i mamy telewizję, prasę, internet itp. , i potrafimy wbrew
      Twoim przekonaniom też samodzielnie dotrzeć do aktualnych wiadomości, tym
      bardziej do takich ważnych przekazywanych przez wszystkie media wiadomości.
      Masz coś w tej sprawie od siebie do powiedzenia to proszę bardzo ale "prasówki"
      tu nie rób.
      Stanowisko administracji w tym temacie znasz. Nie muszę Ci chyba przypominać
      Twojego poprzedniego epizodu zakończonego niesmaczną dyskusją na FoF?
      • grzegorz1948 Re: w36 11.07.08, 21:50
        Sibeliusie, uwierz w końcu, że my tu w Rudzie nie mieszkamy na
        drzewach jak
        > Tobie się wydaje i mamy telewizję, prasę, internet itp. , i
        potrafimy wbrew
        > Twoim przekonaniom też samodzielnie dotrzeć do aktualnych
        No pewnie a najlepiej to obrabiac tu na forum dupe prezydenta.
        Jezeli dobrze uslyszalem w wiadomosciach to przewoznik byl z Rudy
        Slaskiej?!
        • w36 Re: w36 11.07.08, 22:49
          grzegorz1948 napisał:

> No pewnie a najlepiej to obrabiac tu na forum dupe prezydenta.

Zdaje się że nie znasz sprawy Grzegorzu. Tu akurat chodzi o spamera sibelisa,
          który dla reklamy swojego forum, wrzuca nagminnie już od lat na różne fora takie
          cytaty z newsów. On nic nie ma z Rudą wspólnego i ona mu całkiem wisi. Po prostu
          przeczytał Ruda to wrzucił tutaj bo była okazja się zareklamować.

Inni też mają dość tego gościa:

"tak jak kilkanaście innych forów założonych przez
          sibeliussa/sibeliusa_so/salon_sibeliusa/sloggi/..........
          wielonickowiec, rozsyłający dwuzdaniowe posty z cytatami z innych
          portali po kilkudzesięciu !!!!!! forach zostaje obdarzony zaufaniem
          i powierza mu się adminowanie społeczne"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=68509184&a=68540175

• grzegorz1948 Re: w36 11.07.08, 22:59
            Zdaje się że nie znasz sprawy Grzegorzu. Tu akurat chodzi o spamera
            sibelisa,
            > który dla reklamy swojego forum, wrzuca nagminnie już od lat na
            różne fora taki
            > e
            Mozliwe!Nie bawie sie w sledztwa.Czy potwierdzila sie wiadomosc ze
            przewoznik byl z Rudy Slaskiej i autobust nie byl w rejestrze
            autobusow dopuszczonych na trasy zagraniczne?
            Wiesz autobus ktory rozwalil sie w francuskich Alpach to moge
            jeszcze zrozumiec:navi wprowadzilo go na trase a potem nie mial
            gdzie nawrocic, ale tych spraw jest troche za wiele.
            • w36 Re: w36 11.07.08, 23:51
              grzegorz1948 napisał:

> Czy potwierdzila sie wiadomosc ze
              > przewoznik byl z Rudy Slaskiej i autobust nie byl w rejestrze
              > autobusow dopuszczonych na trasy zagraniczne?

Faktycznie autobus jest z firmy na Goduli. Z tym rejestrem to ktoś tam mówił w
              TV że nie jest to żadna istotna sprawa pod kątem tego wypadku czy był w nim czy
              nie.

> ale tych spraw jest troche za wiele.

Tu jest ciekawy artykuł i szczególnie wymowne wskaźniki statystyczne dotyczące
              bezpieczeństwa pasażerów autobusów:
              wyborcza.pl/1,76842,4375940.html
              ". Szacuje się, że ryzyko śmierci w autobusie jest 70 razy mniejsze niż w
              samochodzie osobowym. To, że ogólne wrażenie jest inne, wynika z nagłośnienia:
              śmierć czterech osób staje się wydarzeniem, podczas gdy nad 14 ofiarami, bo tyle
              średnio ginie dzień w dzień na naszych drogach, przechodzimy do porządku dziennego."
              • grzegorz1948 Re: w36 12.07.08, 21:14
                Mnie nie obchodza statystyki(Bismarck powiedzial "wierze tylko tym
                statystykom ktore sam sfalszowalem")to jest tragedia rodzin!Taka
                sama tragedia jak zbiorowe wypadki na kopalniach(i to obojetne w
                jakim kraju,ot solidarnosc zawodowa)Nie interesuje mnie ze tam
                gdzies cala rodzina zginela w BMW,bo jak chce kierowca kamikaze grac
                i jedzie 2metry za poprzednim autem to jest jego sprawa jego zony
                ze mu nie da w leb .Tak widzac tych durnych polskich kierowcow to
                przychodzi mi na mysl ze jezeli Japonia miala by tylu ochotnikow na
                kamikaze to wojna by sie do teraz nie skonczyla.
                • darek10004 Re: w36 12.07.08, 22:58
                  grzegorzu ty sie powinienes leczyc na leb - ciebie zwyczajnie po.. - mam
                  nadzieje ze na mnie kiedys trafisz na drodze bez wzywania policji naucze cie
                  zwyczajow na drodze, jak ty mozesz pie..c takie glupoty rozumu nie masz?
                  • grzegorz1948 Re:Dareczku! 13.07.08, 00:06
                    nadzieje ze na mnie kiedys trafisz na drodze bez wzywania policji
                    naucze cie
                    > zwyczajow na drodze, jak ty mozesz pie..c takie glupoty rozumu nie
                    masz?
                    Jak mi bedziesz siedzial mniej niz 15 metrow za auspufem to zwyczaje
                    pojda w kat a przepisy drogowe i twoja kieszen naucza cie moresu.
                    • darek10004 Re:Dareczku! 13.07.08, 22:13
                      jak bede ci jechal na zdezaku i zlosliwie przyhamujesz to dostaniesz z piesci
                      prosto w ryj kimkowlwiek jestes i wtedy nawet nie uratuje cie twoj starczy wiek
                      a potem mozesz se policje wzywac
                      • grzegorz1948 Re:Dareczku! 13.07.08, 22:25
                        Nie koteczku!Ty wyladujesz w szpitalu twoje auto na zlomie a jeszcze
                        twoj ubezpieczyciel zaplaci za moje auto-tak wyglada to ze strony
                        prawnej.Oczywiscie powiadomie ze za moim autem lezy jakis wrak
                        czlowieka i policje i pogotowie/bede uwazal zeby to byli "lowcy
                        skor" tak zebys juz wiecej nie zabrudzil mojego zderzaka/
                        Zycze Dareczku aby twoja rodzina jeszcze nacieszyla sie troche twoja
                        osoba.
                        • darek10004 Re:Dareczku! 13.07.08, 22:30
                          hehe nie no ty chyba jestes z innej planety
                          • grzegorz1948 Re:Dareczku! 13.07.08, 22:37
                            hehe nie no ty chyba jestes z innej planety
                            A co juz rozmawiasz z aniolkami?
                            • darek10004 Re:Dareczku! 14.07.08, 22:20
                              z aniołkami to ja codziennie rozmawiam w znaczeniu piękności żeńskiej ty w twoim
                              wieku pewnie przemierzasz trasę dom-budka ruchu po gazetka i- park- ławeczka-
                              koledzy emeryci, stop, naprawianie Polski- stop- prasówka - obiadek - telewizor
                              - stop - fleki na forum gazeta.pl-
                              niy jo naprowda niy chca dożyć tych lot, jo niychca bydź takim ZGREDYM!!!
                              • grzegorz1948 Re:Dareczku! 14.07.08, 23:35
                                www.benzinukrvi.com/klip49/Blamiranje%20DUCATI%20MONSTERA/
                                z aniołkami to ja codziennie rozmawiam w znaczeniu piękności
                                żeńskiej ty w twoi
                                > m
                                > wieku pewnie przemierzasz trasę dom-budka ruchu po gazetka i- park-
                                ławeczka-
                                > koledzy emeryci, stop, naprawianie Polski- stop- prasówka -
                                obiadek - telewizor
                                > - stop - fleki na forum gazeta.pl-
                                > niy jo naprowda niy chca dożyć tych lot, jo niychca bydź takim
                                ZGREDYM!!!
                                Moze przy takim stylu jazdy mojego wieku nie dozyjesz a moze
                                bedziesz mlody i do kiosku Ruchu bydziesz posylolsztiftow zeby ci
                                gazeta przyniesli.
                                (kliknij na motor)
                                • darek10004 Re:Dareczku! 16.07.08, 21:05
                                  grzegorzu motocykliści giną na drodze najczęściej przez kierowców samochodów, ja
                                  sam mam wielkiego stracha jak widzę za kierownicą 60-latka który ledwo na ślepia
                                  widzi a myśli że jest mistrzem kierownicy
                                  • grzegorz1948 Re:Dareczku! 16.07.08, 21:38
                                    grzegorzu motocykliści giną na drodze najczęściej przez kierowców
                                    samochodów, j
                                    > a
                                    Dziwne masz wiadomosci!Ale jak tak myslisz?!
                                    k wyglada teraz twoj Ducati:
                                    images.google.de/imgres?
                                    imgurl=www.rubbermag.com/news/0509/imgs/050919_monstera.jpg&im
                                    grefurl=www.rubbermag.com/news/0509/050919_10n.html&h=409&w=60
                                    0&sz=84&hl=de&start=2&um=1&tbnid=bEyuiu3U1Lv6qM:&tbnh=92&tbnw=135&pre
                                    v=/images%3Fq%3DDucati%2BMonstera%2B%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN
                                    A tak flach bedzie wygladal jak bedziesz jezdzil tak jak piszesz na
                                    forum tzn ARogancko
                                    www.muenzauktion.com/witte/pic/00004129(1).jpg
                                    • darek10004 Re:Dareczku! 16.07.08, 22:12
                                      te wiadomości to ja mam z tego co widzę na drodze a nie z gazet bądź internetu,
                                      naprawiasz Polskę na ławeczce w parku, czytasz prasę z budki przy twoim domku i
                                      oglądasz foty z internetu i na tej podstawie czerpiesz opinie - chopku boję się
                                      ciebie, proszę cię nie siadaj za kierownicę bo w twoim wieku i twojej
                                      mentalności jesteś zagrożeniem, ty możesz komuś krzywdę zrobić - siedź sobie
                                      jednak na ławeczce w parku, zostaw już kierowanie samochodem, daj se luz, twoje
                                      dobre lata minęły i nie wrócą może przez to uratujesz czyjeś życie
                • hepik1 Re: w36 13.07.08, 05:25
                  grzegorz1948 napisał:
                  >to jest tragedia rodzin!(...)
                  )Nie interesuje mnie ze tam
                  gdzies cala rodzina zginela w BMW,

Znaczy...jak ginie cała rodzina ,to nikt nie rozpacza i tragedii nie ma?

Ty to faktycznie durnowaty jesteś.
                  • grzegorz1948 Re:hepik 13.07.08, 17:31
                    Ty to faktycznie durnowaty jesteś.
                    Durnowaty jestes ty ze nie przeczytales mojego postu do konca.
                    Jezeli ktos chce zginac"na zadanie" i jedzie komus na tylnym zderzaku
                    i to z cala rodzina to mam go zalowac czy tego ktory "Bogu ducha
                    winny" zginal lub doznal strat z winy glupola?
                    Ale nie martw sie Darek tez ma wspolczucie z kamikaze.
                    • hepik1 Re:hepik 13.07.08, 21:38
                      Nie wiem skad ta projekcja ci sie wzięła z ta jazdą na zderzaku...Pierwsze przypuszczenia policji to nagłe hamowanie na widok fotoradaru,następna to zmiana pasa ruchu i zahaczenie o pobocze i wylot z drogi.
                      Normalnie to powinien wyleciec z drogi a wtedy nawet przy dachowaniu nie gina w samochodzie wszyscy...tylko ,że na tej trasie zabijaja rowy z betonowymi przepustami.
                      Wlatujesz do rowu,jedziesz jak w rynnie i na koniec jest ten beton.I finito.
                      W tym samym dniu co wypadek autobusu w okolicach Bydgoszczy zginęło 5 osób(z dwójka dzieci)Czołówka z odczepioną naczepą jadącej cieżarówki z naprzeciwka...i co? Tej rodziny też nie będziesz żałował?
                      • grzegorz1948 Re:hepik 13.07.08, 22:05
                        Nie wiem skad ta projekcja ci sie wzięła z ta jazdą na zderzaku...
                        Jest to normalka w Polsce ze odstep miedzy pojazdami jest za
                        maly.Jezeli najezdzasz na samochod za blisko(a jest to notoryczne w
                        POlsce) to automatycznie zmniejsza ci to pole widzenia na lewej
                        czesci jezdni i jezeli wykonujesz manewr wymijania to jest tylko
                        szarpniecie kierownica na lewo i noga na gazie do dechy i wtedy
                        jezeli z na przeciwka cos jedzie to szans nie masz pozostac na swoim
                        pasie.Taka jazda to czyste szalenstwo i to nagminne.Nawet podwojne
                        pasy ciagle na jezdni nie sa przez takich cymbalow zauwazane.Ty
                        sobie zobacz na A4 kolo Wroclawia te sensory z tablicami wskazujace
                        na przekroczenie szybkosci 130/110 km/godz sa artysci i to nie malo
                        ze specjalnie przekraczaja szybkosc aby im to zaswiecilo.Dziwia mnie
                        te wyswietlacze bo wystarczajaco by byly 3 takie stacje a reszte
                        polikwidowac a zamontowac fotoradary-petle indukcyjne sa juz
                        zamontowane w asfalcie.
                        Czy teraz mnie zrozumiales o co mi chodzi?
      • sibeliuss Re: Wypadek polskiego autokaru z dziećmi - "są of 14.07.08, 13:49
        A co ma sygnaturka (o ile rozumiesz ten termin) do informacji o
        wypadku, wypowiedz się merytorycznie.
        Ponadto w36 to nie jest Twój jedyny nick.
        • w36 Re: Wypadek polskiego autokaru z dziećmi - "są of 15.07.08, 00:44
          sibeliuss napisał:

> A co ma sygnaturka (o ile rozumiesz ten termin) do informacji o
          > wypadku, wypowiedz się merytorycznie.

Sygnaturka :o ? Chciałeś chyba dyskutować o wypadku w Serbii skoro założyłeś nam
          tutaj ten wątek? No przynajmniej taki właśnie wniosek mógłby wyciągnąć ktoś kto
          jeszcze nie zna Twojego spamerskiego procederu.

A tak na marginesie wracając do Twojej wklejki, to gdybyś przynajmniej zadał
          sobie trud przeczytania tego co przeklejasz to zauważył byś że poszkodowani w
          wypadku są związani z Lędzinami, a z Rudy Śląskiej pochodził tylko autobus.
          Gdybyś zadał sobie jeszcze więcej trudu i obejrzał mapę Śląska, to byś odkrył że
          Lędziny i Ruda Śląska to raczej dość odległe od siebie miasta.

> Ponadto w36 to nie jest Twój jedyny nick.

Ależ mnie osobiście całkowicie zwisa ile Ty masz nicków i nie robię Ci żadnych
          zarzutów w tej sprawie, byle byś tu nie śmiecił. Ten cytat z postu andromedy21
          przytoczyłem tu wyżej tylko ze względu na zwięźle opisany w nim szablon Twojego
          spamerstwa na regionalnych. Tyle jeszcze dodam, w ramach ciekawostki, że jak
          widzisz ten post andromeda pisała 2 miesiące po tym jak dostałeś pamiętny
          opieprz od adm za dokładnie takie samo spamowanie (i też na Rudzie):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=65110280&a=65150200

no ale jak widać jesteś całkowicie niereformowalny ;)
          Tylko po co śmiecisz nam akurat na tym forum?

• darek10004 Re: Wypadek polskiego autokaru z dziećmi - "są of 15.07.08, 22:52
            sibeliuss napisał:

> A co ma sygnaturka (o ile rozumiesz ten termin) do informacji o
            > wypadku, wypowiedz się merytorycznie.

używasz zwrotów koleś, których nie rozumiesz, słowem, znikaj od nas bo przestanę
            być taki kulturalny, merytorycznych sformułowań używasz hehe, szkoda, że nie
            użyłeś słowa aczkolwiek, następnym razem jak się tu pojawisz ordynarnie
            zostaniesz zje.. i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka