Dodaj do ulubionych

Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę

06.07.10, 18:58
Za tydzień mam konsultację w Por.Immunologicznej w związku z nietypowym
Hashimoto (o dziwnym przebiegu wg.kilku endokrynologów).
Jakie macie zdiagnozowane choroby immunologiczne,zwłaszcza interesują mnie choroby z dziedziny autoagresji.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich walczących.
Obserwuj wątek
    • smajki-m Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 19:07
      ja też mam skierowanie do poradni immunologicznej tylko te terminy
      najbliższy Prywatny! 6 sierpień tylko się stresuję , ja mam
      skierowanie w związku z zanikiem mięśni robią mi się dołki zanika
      tkanka tłuszczowa zapadły mi się oczy obwisły policzki ...a czuję
      się super podejrzewają ,,coś,, ale narazie ciężko postawić
      diagnozę...mam nadzieję że to bolerioza tak dała mi popalić a nie
      jeszcze cuś...Może ktoś ma podobne objawy pomóżcie bo nerwy
      siadają. sad
      • missmarta04 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 19:13
        lecze się już rok i też popadam w panike powoli,idę na usg stawów i
        mięśni,od boreliozy dostałam też hashimoto,na to biorę tyroxyne i
        selen.
        • mab62 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 19:42
          Ja wizytę u Immunologa mam w Klinice,termin ustalałam kilka m-cy temu.
          Mam wątpliwości,czy wniesie coś ona do mojej diagnostyki.Mam przykre doświadczenia ze specjalistami (kilkunastoma),których odwiedziłam w ubiegłym roku.Praktycznie pomogło mi dwóch lekarzy.Lekarz rehabil.med.i lekarz u którego leczę 6 m-c boreliozę.
          Mam dolegliwości które mogą być związane z chorobami odkleszczowymi,ale
          nie muszą.W dalszym ciągu mam wątpliwości,stąd ta konsultacja.
          • welwiczia1 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 20:56
            Hej!
            U mnie 3,5 roku leczenia nic nie dalo, a moj stan sie ciagle pogarsza.
            Wklejam post z mojego watku, bo dotyczy tematu:
            "Koszmaru ciąg dalszy, czuje sie caly czas bardzo zle, oslabienie i sennosc
            porazajace, do tego tachykardia ciagla (leki nie pomagaja), bole miesni, ciagle
            odrealnienie, braK SIL.
            Jesienia pojawily mi sie przed oczami latajace czarne paprochy, klebuszki -
            teraz jest tego tak duzo, ze prawie nic nie widze, a patrzenie na cokolwiek az
            mnie boli.

Do tego zanik tarczycy - a wyniki wszelkie tarczycowe z krwi jak najbardziej w
            normie - dlatego nikt jeszcze nie podjal sie mi tego leczyc, bo tylko wiadomo ze
            to choroba autoimmunologiczne - Hashimoto

USG TARCZYCY Z DNIA 27 maja 2010
            Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
            wynik opisany jako prawidlowy, ale OBJETOSC CALKOWITA TARCZYCY to 6,85 cm3
            (norma dla kobiet ok. 18 cm3)
            plat prawy objetosc 3,95 cm3
            plat lewy 2,90 cm3
            ciesn 5 mm

USG TARCZYCY z 19 stycznia 2006:
            Sama tarczyca jak najbardziej ok jesli chodzi o strukture, echogenicznosc itd,
            wynik opisany jako prawidlowy,, OBJETOSC CALKOWITA 12,7 cm3
            plat prawy 8,5 cm3
            plat lewy 4,2 cm3

Czyli tarczyca w ciagu 4 lat skurczyla sie o polowe!!!!"

Prosze napiszcie jak u Was przebiegalo Hashimoto?
            Mab62 na czym polega nietypowosc Twojego Hashimoto?
            Ja jak pisalam wyniki z krwi w normie, a tarczyca znika.

Prosze dajcie tez znac czy po wlaczeniu leczenia Hashimoto Wasze samopoczucie
            choc troche sie polepszylo?

Czemu przy Hashimoto zazywa sie selen?

Z gory dziekuje, pozdrawiam

• missmarta04 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 21:07
              na hashimoto biore tyroxyne i 200 mikrogramm selenu a u jakiego
              lekarza leczysz borelioze?
              • welwiczia1 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 06.07.10, 21:12
                Ja leczylam borelioze przez 3,5 roku bez skutku, teraz od pol roku nie lecze
                sie. Lecze sie za to objawowo - czyli serce i padaczke, no i pewnie wkrotce
                Hashimoto.
                Nie leczylam sie u zadnego z lekarzy forumowych, ale metoda ILADS.

Czy leczenie Hashimoto poprawilo Twoje samopoczucie? Masz niedoczynnosc?
              • ter69 Re: Choroby immunologiczne u lecz.boreliozę 11.07.10, 22:46
                Ja podobno też mam hasimoto. Od kilku lat biorę euterox. Ostatnio dość szybko
                muszę zwiększać dawkę. W ciągu paru miesięcy podwoiłam dawkę z 50 na 100. Moje
                samopoczucie się poprawiło, ale wynik TSH nadal jest zbyt wysoki (powyżej 6) i
                wskazuje na niedoczynność.O badaniach, o których piszesz lekarz nigdy mnie nie
                poinformował. Cudem udało mi się wyżebrać skierowanie na USG - wygląd tarczycy w
                normie. Pozdrawiam.
                • mab62 Re: Szukam endo w Krakowie,Katowicach lub okolicy. 12.07.10, 09:47
                  Ja dopiero o tym jakie badania powinnam mieć zrobione ,przed postawieniem diagnozy dowiedziałam się z forum Hashimoto.Zastanowił mnie spadek przeciwciał,po leczeniu przez dwa mies.abx-ami w ubiegłym roku.Oczywiście od endokrynologa usłyszałam,że abx nie mają wpływu na leczenie tarczycy.Po przerwaniu kuracji antybiotykowej poziom przeciwciał wrócił do stanu sprzed leczenia.
                  Wczoraj po przeanalizowaniu moich aktualnych wyników(wg.endo ok,ale ja mam objawy nadczynności)muszę zacząć szukać nowego endokrynologa.
                  Może ktoś z forumowiczów wie o dobrym endokrynologu w okolicach Krakowa,Katowic albo okolic.
                  Proszę o pomoc!
                  Pozdrawiam wszystkich chorych i tych wyleczonych również gorąco.
            • mab62 Nietypowość Hashimoto 07.07.10, 19:20
              Podejrzewam,że u mnie problemy z tarczycą to nie Hashimoto.
              Pięć lat temu przy bardzo dużej nadczynności,po zleceniu przez endo tylko TSH,FT3,p/c anty TPO i Usg(po zasugerowaniu lekarzowi podejrzenia hasimoto)zdiagnozowano tą chorobę.Leczono mnie tyrosanem i krótko niesterydowym lekiem przeciwzapalnym.Nadczynność nie ustępowała przez dwa lata.By nagle(teraz wiem,że po lecz.abx)nagle tarczyca była ok.Wielkość prawidłowa.Echogeniczność prawidłowa.FT3,TSH ok.Tylko p/c anty TPO przekroczone nadal 30 krotnie.Endokrynolog(konsultant krajowy)twierdziła ,że jest to choroba ciągle niezbadana i nie ma na to leków.Jako,że nie przeszkadzała mi ona za specjalnie nie drążyłam tematu.
              Przez następne dwa lata zlecano mi tylko TSH i USG- były ok.
              Półtora roku temu w tarczycy pojawił się guzek(ale mały i nieoperacyjny),przy prawidłowych FT3,FT4,TSH.(pobyt w szpitalu kardiol.i moje skargi na m.in.pieczenie i mrowienie szyi).

Teraz już wiem,że borelioza zaatakowała wtedy po elektrostymulacji.
              .
              Moja endo zbagatelizowała sprawę,więc zmieniłam endokrynologa.
              Ale to urzędnik który pomimo moich wątpliwości przepisał wcześniejszą diagnozę do kartoteki.
              Na moje sugestie,że to może nie hashi(nikt nie zlecił bad TRAB),
              a zapalenie tarczycy wywołane przez yersinie(IgG dodatnie),bartonellę
              (IgM dodatnie)albo borelie mówi,że to niemożliwe.
              Przeraża fakt,że to ordynator oddziału.

Obecnie :tarczyca prawidłowej wielkości,o prawidłowej strukturze,FT3,
              FT4,TSH -prawidłowe.P/c anty TPO przekroczone 30 krotnie,p/c anty TG
              Przekroczone 27 krotnie(TRAB nie mam gdzie zrobić).Guzek zniknął.
              Szyja piecze prawie codziennie,czasem wokół tarczycy zaciska się obręcz.Nie biorę hormonów od roku,bo sama zauważyłam że nie są mi potrzebne.Mam duże wątpliwości co do wcześniejszej diagnozy.
              Nie ukrywam,że moje wątpliwości dotyczą też konsultacji immunologicznej.Tracę wiarę w kompetencję lekarzy.
              • beata.kar Re: Nietypowość Hashimoto 12.07.10, 10:35
                Ola ma hashimoto i z chorób autoimmunologicznych miała mylnie
                zdiagnozowany toczeń
                • babaelka-0 Re: Nietypowość Hashimoto 12.07.10, 16:33
                  Witam!

Mab napisalas: Teraz już wiem,że borelioza zaatakowała wtedy po elektrostymulacji.

Masz pewnosc ,ze elektrostymulacja przyczynila sie do rozwoju choroby?
                  Jakie konkretnie zabiegi obwiniasz o pogorszenie Twojego zdrowia?

Pytam,bo jestem po dwoch seriach rehabilitacyjnych.Chyba jest lepiej.

Pozdrawiam
                  Elka

• mab62 Subiektywne odczucia na temat mojej rehabilitacji 12.07.10, 18:34
                    Jeśli chodzi o tą elektostymulację to pewności nie mam.
                    Ale:-w czasie pierwszego rzutu choroby ,gdy elektrostymulacją próbowano narzucić
                    rytm zatokowy serca wystąpiły u mnie mrowienia w całym lewym boku ciała.(został
                    mi po tym pojawiający się okresowo ból pod łopatką).Elektrostymulację przerwano.
                    -w ubiegłym roku w czasie rehabilitacji kręgosłupa musiałam zrezygnować z
                    zabiegów:ultradzwięki i interdyn,bo pojawiły się niepokojące objawy ze strony
                    układu przewodzącego w sercu.Wystąpiły też mrowienia wzdłuż całego
                    kręgosłupa,ból kłujący w uchu ,pieczenie podeszew stóp,potem doszło swędzenia
                    wzdłuż kręgosłupa..
                    Po tej rehabilitacji czułam się dużo gorzej niż przed.
                    -drugą rehabilitację musiałam przerwać po trzech dniach.
                    • mab62 Re: Subiektywne odczucia na temat mojej rehabili 12.07.10, 18:48
                      W czasie tej drugiej rehabilitacji miałam m.in.ultradzwięki i nastąpiło u mnie
                      takie pogorszenie ,że wylądowałam w szpitalu.Miałam mrowienia i pieczenia całego
                      ciała,dreszcze i moje serce zwalniało do 30 uderzeń na minutę.
                      Dzisiaj zaczęłam rehabilitację kręgosłupa piersiowego i stawów,bo choróbsko
                      znowu zaczyna w nich mieszać.
                      Na razie zaczęłam od rehabilitacji ruchowej.
                      Pozdrawiam wszystkich na forum.
                      • babaelka-0 Re: Subiektywne odczucia na temat mojej rehabili 12.07.10, 21:39
                        Nie boisz sie ,ze znowu zle zareagujesz?
                        Naturalnie zycze Ci aby wszystko poszlo dobrze.

Sprowalam rehabilitacji pradami gdzies tak po polrocznym leczeniu.Zareagowala
                        bardzo zle.Zrezygnowalam.

Obecnie po ponad poltororocznym leczeniu rehabilitacja troche mi
                        pomogla.Spodziewalam sie jednak wiekszej poprawy.

Gdzies tak w 4-5 miesiacu na abax zaczelam powolutku cwiczyc.Wczesniej nie bylam
                        w stanie .Bazuje na stretching,pilates.
                        Uwazam ,ze regularne cwiczenia moga wiele pomoc.Dzieki nim jestem w stanie
                        normalnie funkcjonowac.

Pozdrawiam
                        Elka

• mab62 Re: Subiektywne odczucia na temat mojej rehabili 13.07.10, 17:37
                          Ja też,w 5 miesiącu na abx zaczęłam lekko ćwiczyć.Były to ćwiczenia,po których się lepiej czułam w ubiegłym roku.Po konsultacji z moim lekarzem forumowym, zaczęłam rehabilitację ruchową pod okiem dr.rehabilitacji(mistrza w tej dziedzinie).Miałam szczęście,że w ubiegłym roku trafiłam do niego.Jednak późniejsze dwie rehabilitacje w innych ośrodkach zniweczyły,to wszystko co on naprawił.
                          Wczoraj zaczęłam od terapii manualnej i lekkiego rozruszania stawów barkowych.Następne ćwiczenia za tydzień.Ze względu na problem ze stawami kręgosłupa piersiowego i szyjnego musimy działać bardzo powoli.
                          Jeśli chodzi o inne zabiegi to na razie się boję i nikt na mnie nie naciska.Oczywiście rehabilitacja prywatna,bo na refundowaną przez NFZ już chyba się nie odważę nigdy.
                          Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka