ewa.sm-borelioza 30.08.10, 14:12 Witajcie, Czy ktoś z Was orientuje się, od którego roku w Polsce jest dostępne testowanie boreliozy Western Blotem? Pozdrawiam, Ewa ewa.koszalin@gmail.com Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.sm-borelioza Re: Western Blot 30.08.10, 23:02 No dobra, a może ktoś miał wykonywane to badanie już w 2003 r? Chodzi mi o to, czy wtedy było już w obiegu... Odpowiedz Link
bagnowska Re: Western Blot 30.08.10, 23:47 ja gdzieś czytałam, że WB był dostępny w szpitalach już w 1996r, tak zapamietałam, bo wtedy Grzegorzowi przyłatano diagnozę SM.... Ale tak na 100% nie jestem pewna, czy chodziło o Elise czy WB. Postaram się odnależć to źródło. POzdr, Basia Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Western Blot 31.08.10, 00:00 Dzięki Basia. Po prostu chciałabym wiedzieć (chociaż może dla psychiki bardziej komfortowo byłoby nie wiedzieć, czy neurolodzy zniszczyli mi życie, bo nie mieli narzędzi czy tak po prostu-bo nie chciało im się zrobić dodatkowego badania. Trzymajcie się dzielnie, Ewa Odpowiedz Link
bagnowska Re: Western Blot 31.08.10, 00:26 Wiesz, Ewa, ta wiedza, którą posiadłam przez ostatnie 4 lata wcale nie ułatwiła mi życia... czasem nieświadomość jest łatwiejszym sposobem na przeżycie. Muszę bardzo pracować nad swoją psychiką i emocjami, żeby nie zniszczyć siebie nienawiścią do lekarzy.... Z biegiem czasu udaje mi się to coraz lepiej, ale kosztuje mnie to wiele... Nie chcę się pławić w uczuciu, które jest tak negatywne, ale mam chwile, że nóż w kieszeni mi się otwiera... Trzymajmy się razem, Ewa, ściskam mocno, Basia Odpowiedz Link
fionka21 Re: Western Blot 31.08.10, 09:09 Ewa, ja robiłam WB w 2004, na wiosnę. Krew pobierali mi na zakaźnym we Wrocławiu i szpital wysyłał do Białegostoku. Płaciłam prywatnie 300 zł. W tym czasie we wrocławiu żadne laboratorium tego nie robiło, ale nie wiem, czy Białystok miał wyłączność. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Western Blot 31.08.10, 13:17 Dzięki Fionka za odpowiedź. Czyli jest możliwe, że będąc studentką I roku i leżąc w jednym z "najlepszych, rozwijających się, z licznymi projektami badawczymi" w Polsce szpitali -w Krakowie w 2003 r., prawdopodobnie mogłam mieć wykonane "nieco bardziej czułe" badanie niż piep... Elisa. Albo chociaż mogli mnie uprzejmie poinformować, że takowe istnieje na rynku. Pognałabym i zrobiła prywatnie. Masz racje Basiu-czasem lepiej nie wiedzieć... Czasami mam ochotę wysłać wszystkim neurologom i zakaźnikom tego kraju "Under Our Skin" + parę teczek medycznych artykułów, które być może kiedyś by komuś uratowały życie. Się jakoś trzymajmy i jadem wewnętrznym nie zatruwajmy Ewa Odpowiedz Link
estrella-3 Re: Western Blot 31.08.10, 18:38 Wiecie co ja dopiero od czerwca tego roku wiem o istnieniu takiej choroby jak borelioza. I w tym krótkim czasie spotkałam już w swoim otoczeniu 3 osoby z diagnozą SM, którym nikt, absolutnie nikt nie powiedział, że może to być borelioza. Nikt im nie powiedział, żeby zrobili chociaż WB. To jest straszne!!! Odpowiedz Link
mab62 Re: Western Blot 31.08.10, 21:21 Też uważam,że brak wiedzy o chorobach odkleszczowych jest porażający. Najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie każdy z chorych ma siłę i możliwości żeby drążyć temat.Część osób już jest tak zmęczona ignorancją lekarzy specjalistów,że odpuszcza dalszą diagnostykę. Ja sama muszę się mocno mobilizować,żeby nie zatruł mnie jad nienawiści do nich.Dlatego staram się nie myśleć o tym,jak wyglądałoby moje życie gdybym 19 lat temu była zdiagnozowana i odpowiednio leczona. Odpowiedz Link
mab62 Re: Western Blot 31.08.10, 21:24 Z drugiej strony,myślę że miałam i tak dużo szczęścia. Szczęściem w nieszczęściu jest to,że jeszcze żyję. Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Western Blot 31.08.10, 22:16 No tak dziewczyny-lepiej późno niż wcale.Szkoda tylko tylu zmarnowanych życiorysów (albo właśnie się marnujących-mam na myśli tych, co przyjęli fałszywie postawione im diagnozy bez szemrania), cierpienia, łez itd. Dlatego trzeba tę sprawę nagłaśniać (ja przynajmniej tak sobie wewnętrznie to postanowiłamPrzerażająca jest też bezkarność lekarzy. Absolutnie niewybaczalna. Pozdrawiam serdecznie, Ewa Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: Western Blot 31.08.10, 23:02 Ewo a pobierali Ci płyn mózgowo rdzeniowy wtedy? Odpowiedz Link
ewa.sm-borelioza Re: Western Blot 31.08.10, 23:15 Tak, ale badaniem Elisa wyszedł ujemny. Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: Western Blot 31.08.10, 23:46 z płynu rozumiem.mnie tez szlag trafia,na neurologii kazano mi wywalic wnik dodatni bo pewnie jest mylny ylko,ze wprowadzili mnie w błąd.niby ten dodatni wyszedł w płynie,okazalo sie,ze w płynie (-) z krwi (+) elisa..i jestem w punkcie wyjścia.zrobiłam WB zobaczymy.rzygam juz na to wszystko i jak tu ufać białej mafii?? Odpowiedz Link