Dodaj do ulubionych

WB IgM punktów 8

25.10.10, 21:55
Witam po rocznej przerwie. Przypomnę, że rok temu u mojej córki stwierdzono, że ma boreliozę. Miała rumień dostała Unidox- 1 miesiąc. Po roku zrobiliśmy badania WB IgM i ma 8 punktów. Nasza doktor powiedziała, że mam się nie martwić i za rok powtórzyć badania. A obecnie nic nie robić tym bardziej, że córka nie uskarża się na żadne bóle mięśniowe itp. Wiem, że coś tu mi nie pasuje, i że będę musiała jeszcze skonsultować się z innym lekarzem. Mam jednak pytanie do osób, które rozumieją wyniki WB, co oznaczają te 8 punktów? Moja dr jakoś pokrętnie mi to wyjaśniała i odniosłam wrażenie, że niestety ale ona się na tym nie do końca zna. Proszę o jakieś wyjaśnienie!
Obserwuj wątek
    • swigonka Re: WB IgM punktów 8 26.10.10, 08:34
      Jakie osiem punktów?
      Na wyniku powinnaś mieć "rozrysowane" w takiej tabelce paski.....
      Może Ty robiłaś elisę i wynik w IgM jest 8....
      Wyjaśnij....
      tak, czy siak....przy rumieniu 1 miesiąc unidoxu to raczej! dziecka nie wyleczył...
      Z drugiej str leczy się objawy, a nie wyniki testów.
      • abgf Re: WB IgM punktów 8 26.10.10, 10:01
        Witam, wyniki WB mam z lab. we Wrocławiu. Wynik jest taki:
        Borelioza IgM P100 -
        Borelioza IgM VIsE -
        Borelioza IgM P58 -
        -//- IgM P41 -
        -//- IgM P39 -
        -//- IgM OspA -
        -//- IgM(OspC) B.sensu +
        strico
        Borelioza IgM(OspC) B.afzelii <c.o.
        Borelioza IgM (OspC) B.garinii +
        Borelioza IgM (OspC) B. spielmanii +
        Borelioza IgM(P18)B.sensu -
        strico
        Borelioza IgM(P18)B.afzelii -
        BoreliozaIgM(P18)B.garinii1 -
        Borelioza IgM (P18)B.garinii2 -
        Borelioza IgM (p18) B.spielmanii -
        Borelioza IgM interpretacja dodatni,8pkt

Opis punktacji dla antygenów:
        p100 5 punktów
        VisE 5 pkt
        p58 4 pkt
        p41 1pkt
        p39 4 pkt
        OspA 5pkt
        Jeden z OspC: 8 pkt
        -B.sensu stricto
        -B.afazelii
        -B.garinii
        -B.spielmanii
        Jeden z p18: 5 pkt
        -B.sensu stricto
        -B.afazelii
        -B.garinii 1
        -B.garinii 2
        -B.spielmanii

Taki ma wynik moja córka. Na wydruku jest napisane Borelioza IgM met. western-blot. Elisa też robiłam na początku i był wynik 161,06, a po leczniu antybiotykiem i po odczekaniu 2 miesięcy był 97,52. Teraz nie robiłam już Elisa tylko WB.
        • great.blondino Re: WB IgM punktów 8 26.10.10, 16:16
          wyglada na dodatnia borelioza bo Osp C jest antygenem charakterystycznym.
          • swigonka Re: WB IgM punktów 8 26.10.10, 17:25
            Nie spotkałam się z przeliczaniem pasków na jakieś punktu...człowiek uczy się przez całe życie.
            A normy podali? smile że np. jak ktoś ma tylko p41 to ma 1 punkt i czy wynik jest dodatni, ujemny, a może wątpliwy?....
            W każdym razie dodatnie IgM świadczy o aktywnej chorobie. pozostaje zadać sobie pytanie- czy leczyć, skoro nie ma objawów. musisz brać jednak pod uwagę, że choroba może zaatakować nagle....jest Ci trudniej, bo to dotyczy dziecka....domyślam się, co przeżywasz....tylko domyślam, bo nie mam jeszcze swoich dzieci.
            Decyzja trudna...życzę właściwej. pozdrawiam.
            • abgf Re: WB IgM punktów 8 26.10.10, 21:31
              Normy są:
              ujemny=<5pkt
              graniczny 6 pkt
              dodatni >7 pkt.

Na razie szukam lekarza. Zostawić tak tego nie mogę. Dziękuję za wpisy. Rok temu gdy się okazało, że córka ma Boreliozę to po przeczytaniu postów na tym forum byłam załamana. Teraz trochę ochłonęłam ale zdaję sobie sprawę z wagi sytuacji.
    • maleoobeauty Re: WB IgM punktów 8 30.10.10, 09:13
      Hey. Jestem tu nowy i po raz pierwszy raz sie wypowiadam chociaż już wczesniej zaglądałem i czytałem wiele na forum. Chciłbym ponowić pytanie abgf ponieważ mam prawie identyczny wynik. Igm 8 punktów... moje objawy to głównie bóle stawowe kolan, karku, biodra i okoloce żeber z jednej strony. Proszę o jakieś wyjaśnienie jeśli ktoś coś wie.
      Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka