Dodaj do ulubionych

IGG IGM....

09.03.06, 11:34
wiem, ze ten watek byl poruszany wielokrotnie, ale ja juz dostalam krecka, bo
kazdy mi mowi inaczej. Od poltora roku mam bolerioze. Ostatni wynik Elisa w
klasie IGG byl ujemny, w IGM byl dodatni. Teraz chcialabym zrobic Western
Blota, ale nie stac mnie na dwie klasy. Ktora powinnam zrobic? Mi sie wydaje,
ze IGM, ale moj lekarz kazal mi zrobic IGG. Juz zglupialam. Chodzi mi o
stwierdzenie czynnego procesu, czyli wlasciwie faktu, ze jestem niedoleczona
( antybiotyki 21 dni : ). Czekam na podpowiedz !!!
betty
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: IGG IGM.... 09.03.06, 14:23
      IgM bardziej swiadczy o czynnej chronicznej chorobie niz IgG. Czyli ty masz racje a nie twoj lekarz.
      • artur737 Re: IGG IGM.... 09.03.06, 16:45
        ... ale oczywiscie czynna choroba moze wystepowac nawet wtedy gdy Western blot jest calkowicie ujemny.
        Majac czynna borelioze IgM wyjdzie ci dodatnio jezeli masz tzw fart.
        • predrak Re: IGG IGM.... 09.03.06, 21:12
          Arturze nie masz do końca racji ja mam tylko IgG o bardzo wysokim mianie i mam
          czynną boreliozę ImM nie mam wcale i pomimo to mam potworne kłopoty ze stawami i
          układem nerwowym.
          • freshka Re: IGG IGM.... 09.03.06, 21:44
            Na dwoje babka wrozyla...
            W igG jest wiecej prazkow do wykrycia. W IgM sa o wiele wezsze kryteria.
            Nie okreslam tu zadnych preferencji, bo jakbym zrobila jedna klase to bym sie
            pewnie potem zastanawiala, czemu nie zrobilam tej drugiejwink
          • artur737 Re: IGG IGM.... 09.03.06, 21:56
            To jest tylko kwestia prawdopodobienstwa. W czynnej boreliozie mozesz miec dowolna kombinacje wynikow. Prazki IgM sa jednak najbardziej prawdopodobne i do tego maja znaczenie diagnostyczne. Podwyzszone IgG - mozna argumentowac pochodzi od przebytej infekcji w przeszlosci i niekoniecznie oznacza chroniczna chorobe. IgM jest wysokie zaraz na poczatku infekcji oraz wlasnie w przewleklej boreliozie niejako wbrew logice. Dzieje sie tak byc moze, ze w przewleklej boreliozie bakterie siedza juz sobie w komorkach i kiedy od czasu do czasu pojawia sie w krwiobiegu by sobie cos innego zainfekowac to organizm je zauwaza i traktuje jako swieza infekcje - znowu produkuje IgM.
            • freshka Re: IGG IGM.... 09.03.06, 22:06
              Podobna sytuacja z IgM ma miejsce w innych przewleklych infekcjach - np. WZW C
              i jest to fakt, z ktorym nikt nie dyskutuje.
              • bettyalaross Re: IGG IGM.... 15.03.06, 11:25
                no i nie mialam farta....IGM wyszlo ujemne. Tylko jakies P41 i P62 cos tam
                wykazuja, ale to wedlug standardow europejskich o boleriozie nie swiadczy. I co
                dalej?
                Znowu mnie odesla do psychiatry uncertain

moze zrobic to IGG ( chociaz w Elisie bylo ujeme...)
                betty
                • freshka Re: IGG IGM.... 15.03.06, 14:19
                  A gdzie robilas? W PZH?
                  Zadzwon do pracowni, spytaj osoby wykonujacej Twoj test o intensywnosc
                  swiecenia prazka 41. On w klasie IgM tylko przy silnej reakcji (mocno swieci)
                  jest uwazany za +. Moze Twoj wynik nie jest ujemny ale watpliwy/slabododatni.
                  p62 to chyba nigdzie w IgM nie jest uznawana za +.
                  • bettyalaross Re: IGG IGM.... 15.03.06, 14:29
                    rozmawialam, ale nic nie mowili zeby wogole swiecil. cos tam tylko przebakneli,
                    ze p41, ale ja juz nie wiem co, bo mam czarna dziure w glowie i mozna do mnie
                    10 razy mowic, a ja nie kojarze.ogolnie stwierdzili, ze wg norm ujemny wynik i
                    szukac gdzie indziej, czyli idz i sie powiesic : /
                    betty
                    • iwonkowato Re: IGG IGM.... 17.03.06, 09:53
                      Ja też przed chwilą rozmawiałam z laboratorium w PZH. Chciałam zapytać o koszt
                      i ogólnie o badanie WB. Pan w laboratorium powiedział mi, że powinnam zrobić
                      sobie badanie w klasie IgG bo przy przewlekłej boreliozie tylko ta klasa się
                      liczy. Na moje stwierdzenie, że słyszałam, że właśnie IgM jest ważniejsze
                      odpowiedział, cyt:"pewnie się pani w inrenecie naczytała". Zbaraniałam....
                      • marteczkac1 Re: IGG IGM.... 17.03.06, 10:28
                        no nie wiem..., nie bede mówic o swoim przypadku gdzie wychodza mi same IgM, a
                        choruje prawdopodobnie od 1,5 roku, ale leżąc na oddziale zakaźnym widzialam
                        wyniki samych IgM u pacjentów, ktorzy byli na drugiej kuracji(2 lata później)-
                        więc choroba wczesniej byla udowodniona.
                      • artur737 Re: IGG IGM.... 17.03.06, 15:12
                        Temu panu sie tam za duzo wydaje i lepiej by zrobil gdyby sie wstrzymal od komentarzy skoro sie na tym nie zna.
                        • artur737 Re: IGG IGM.... 15.03.07, 01:10
                          Podbijam by nie zniknął w czeluściach Internetu
                    • alutka1977 Re: IGG IGM.... 12.10.13, 15:45
                      Widzę że się znacie... Mam prośbę o konsultację wyników. IGG ujemny 5ptk, IGM dodatni 8ptk. Bolerioza- mam objaw: ok. 10 m-cy. Jak Wy to widzicie? Przeszedłem leczenie podstawowe 20 dni, i dostałem teraz antybiotyk na kolejne 30dni.
    • ida42 Re: IGG IGM.... 20.03.07, 20:28
      witam, jestem tu nowa. Jakiś czas temu odnalazłam to forum szukając przyczyn
      swojego złego samopoczucia. Trwa to już kilka lat , lekarze niestety nic nigdy
      nie widzieli. Zaczęłam więc sama szukać...i teraz potrzebuję waszej rady.
      Zrobiłam testy.
      igG 0,4 norma : ujemny <3, wątpliwy 3-5, dodatni >5
      igM 6,9 norma : ujemny <3, wątpliwy 3-5, dodatni>5
      Na wyniku przy igG zaznaczono pogrubiałą czcionką słowo ujemny, przy igM
      dodatni.
      Czy mam boreliozę czy powinnam powtórzyć bdanie?
      Będę wdzięczna za odzew. Pozdrawiam.Ida
      • mile13 Re: IGG IGM.... 20.03.07, 21:23
        Cześć.
        Ja zaczynałam leczenie przy takim właśnie wyniku iGg ujemny,iGm
        dodatni.Poczytaj FAO izacznij szukać dobrego lekarza.Powodzenia.
        • ewax100 Re: IGG IGM.... 20.03.07, 21:35
          Różnie to jest a ja mam IGG dodatnie a IGM ujemne -jestem dopiero na poczatku
          tej drogi przed leczeniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka