02.04.07, 20:00
Dlaczego ich nie mam przy tak agresywnym leczeniu,boje sie ze ja na to nie
ide ,pocieszcie mnie ze tak moze byc?...
Obserwuj wątek
    • rzepcia3 Re: herxy 02.04.07, 21:48
      Ja też nie mam,nie dygajsmile ja lecze się pełne dwa miesiące i dolegliwości
      ustąpiły w gruncie rzeczy całkowicie, pogryza mnie tylko grzybsmile jak nie jedna
      menda to druga smile
    • esadam1 Re: herxy 02.04.07, 22:34
      ja zacząłem leczenie od 23.12, po tygodniu trafiłem do Pani Beaty, dostałem
      tetrę i tylko raz, przez 5 godzin straciłem świadomość, poczucie czasu i
      myślałem że umieram........ ! od tego czasu do dziś, nie miałem herxów.... i też
      mam wątpliwości..... dlaczego ich nie mam??!!!
      • lifeontheice Re: herxy 03.04.07, 03:08
        Herxy nie zawsze wystepuja. Sa osoby, ktore zupelnie odzyskaly zdrowie na antybiotykach nie majac
        zadnych ujemnych reakcji. Faktem jest, ze ich brak denerwuje, ale jezeli symptomy choroby ustepuja, nie
        ma sie czym przejmowac.
        • geodeta_31 Re: herxy 03.04.07, 17:01
          Hmm a co jeśli nie ustepują a herxy... nie wiesz czy to herxy bo mniej więcej
          tak samo źle się czujesz cały czas? Pewne rzeczy natomiast cały czas postepują
          np. męty w oczach?
        • eter05 Re: herxy 03.04.07, 19:31
          lifeontheice napisała:

> Herxy nie zawsze wystepuja. Sa osoby, ktore zupelnie odzyskaly zdrowie na
          antyb
          > iotykach nie majac
          > zadnych ujemnych reakcji. Faktem jest, ze ich brak denerwuje, ale jezeli
          sympto
          > my choroby ustepuja, nie
          > ma sie czym przejmowac.

Ale jezeli nie wystepuja to jak sie zorientowac czy leczenie jest trafione?
          • ewax100 Re: herxy 03.04.07, 23:21
            Po jakim czasie leczenia wystepują u Was herxy?
            Ja jestem dopiero drugi dzien ale nie jest żle-nie mam żadnych herxów.Mam tylko
            dreszcze i czuje jakby osłabienie.Po wielu tygodniach bólu od ponad tygodnia
            lepiej sie czuję -na pewno znów przyjdzie okres bólu jak zawsze ale czy to
            bedzie herx czy mój ból to chyba nie bedę wiedziała.
            • zazule Re: herxy 03.04.07, 23:36
              Jak się zaczełam leczyć doksycykliną (bez diagnozy) - nie miałam pojęcia o
              istnieniu reakcji Herxaimera. Czułam się b zle, a ok 4 dniu doxy fatalnie,
              myslałam ze to antybiotyk mi szkodzi wiec chicałm go odstawić, ale poprawiały
              sie wyniki krwi (na szczescie wtedy zrobiłam badania) wiec dalej go zażywałam.
              Na poczatku miałam silne i wyraźne Herxy, teraz czuje się jakbym cały czas
              miała mniejszego herxa = stan grypy + zmęczenie + szereg innych obajwów.

pozdr
              zaz
              • rzepcia3 Re: herxy 04.04.07, 08:44
                Ja leczę się 3 miesiąc i od poczatku leczenia wsyztskie objawy mi zniknęły...raz
                na miesiąc dosłwonie zdazy się jeden wieczór gdzie czuje gorące kolana, tak poza
                tym to nic, skończyły sie dreszcze-sobie przypominam że z raz czy dwa jeszcze
                były podczas leczenia, w ogóle nie puchną mi juz kolana, refluksu ani razu w
                czasie leczenia, włosy mniej wypadają, funkcjonuje w miare normalnie-bo sie
                oszczedzam, ale chodze na długie spacery, do pracy,nie mam problemów ze
                wstawaniem, ale czuje za soba grzybka, cały czas czeka az stane się mniej czujna
                i mnie przyatakuje wtedy...weżły chłonne już nie bolą, poprawiła się miesiączka,
                w pierwszym miesiącu cyklu była tylko zaburzona. Z uprzykrzających zycie
                objawów, to czasem mi niedobrze jak łykne rano na czczo Tetracykline i popije
                zwykła woda.ojojo.niedobrzesmile
                I co tu myśleć smile?
                • anna-1958 Re: herxy 31.08.07, 17:14
                  rzepica napisz mi na emaila dam ci cos dobrego na grzyba kosztuje 90zl.90 tabl
          • lifeontheice Re: herxy 04.04.07, 05:08
            eter05 napisała:

> Ale jezeli nie wystepuja to jak sie zorientowac czy leczenie jest trafione?

Zdrowie sie poprawia. Dr Wheldon mial pacjentow, ktorzy calkiem wydobrzeli bez zadnych Herxow.
            Wiekszosc ludzi, ktorzy biora antybiotyki a leczenie jest trafione, ma reakcje. Ludzie ze stwardnieniem
            rozsianym czesto lecza sie empirycznie, nie majac zadnego dowodu, ze chlamydia pneumoniae
            spowodowala ich chorobe. Pierwsze oznaki poprawy maja czasami juz po 3-4 miesiacach. Niektorzy
            poprawili sie troszke po 8 miesiacach leczenia. Czasami sam fakt, ze przestali sie pogarszac trzyma ich
            w nadziei . Bez Herxow ciezko sie leczyc tak dlugo, mozna zrezygnowac za szybko.
            • ewax100 Re: herxy 04.04.07, 19:40
              No własnie jesli sie zdarza że nie ma herxów to niewiadomo kidy przerwać
              lecznie,Nie mówię o sobie bo mam dopiero trzeci dzien lecznia i nie wiem co
              bedzie dalej ale jak ktos sie leczy 3 miesiace jak Rzepcia i nie boli to trudno
              zdecydowac kiedy koniec leczenia.
              • geodeta_31 Re: herxy 04.04.07, 19:44
                Boli nie boli. Co jeśli kogoś nie boli a ma neuro? I objawy cały czas są? Herxy
                jeśłi były to jakies takie nijakie. Poprawa nikła jeśli jest. Hmm, co prawda
                choroba "stara" jak świat więc może i leczenie powinno być długie bardzo.
                Wprowadzam Buhnera za tydzień. Zobaczę jak będzie z ziółkami...
                • lucky_leprechaun Re: herxy 04.04.07, 20:46
                  Moja borelioza ma jakies 5 lat, nie wiem dokładnie,ile, bo ja z tych, co na
                  pewno nie miały kleszca big_grinDD, tzn.nigdy na sobie go nie widziałam, a rumienia
                  takiego klasyka, tez nie było. Najbardziejdokuczliwe dla mnie byłybóle głowy i
                  ciagłe osłabienie fizyczne. Leczę się tak łacznie 8 tygodni. Dawałam sobie pół
                  roku na poprawę, a potem ewentualnie miałam sie zastanowic, co dalej. Teraz juz
                  sie nie zastanawiam- jedynymlekiem, który rozprawił się - i to na razie na
                  stałe- z bólami głowy, był biotraxon- po tygodniu wreszcie odpusciło i już nie
                  wraca. Pozostał mi objaw, który cofa się najpóxniej, czyli brak sił, więc nie
                  oczekuje, że za 3-4 miesiące bede zdrowa. dodam tylko, ze bardziej herxuje na
                  tetra z tini i zamurem, niz na biotraxonie z azitro i tini.
                  • mile13 Re: herxy 04.04.07, 21:58
                    Zaczełam 12 miesiąc leczenia-długo nie? Na początku z dnia na dzień było coraz
                    lepiej objawy sie zmniejszały lub niektóre całkiem cofły.Był czas ,że nic mi
                    nie dolegało myślałam wtedy tak jak niektórzy z was,fajnie- 3,4 miesiące i
                    będzie koniec, znowu bede zdrowa.Nic mylnego, jeżeli chodzi o moją osobe
                    oczywiście. Na początku też zastanawiałam sie dlaczego nie mam herxów,ktore
                    pojawiły sie dopiero około 3 miesiąca leczenia ,a po zmianie abx to mi dopiero
                    dały popalić już nie chciałam wiedzieć co to są herxy ,chciałam tylko żeby sie
                    jak najszybciej skończyły.A one z dokładnością co 4 tygodnie uparły sie do mnie
                    wracać.Najpierw trzymały mnie w takim cyklu 4-tygodniowym około 2 tygodnie
                    czasem nawet 3,obecnie jest na tyle dobrze ,że coś sie jeszcze dzieje ,ale trwa
                    to już bardzo krotko 2 lub 3 dni. Za 2 tygodnie kończę tetracyklinę i ze
                    względu na nadchodzące lato zmieniam abx na domięśniową Debecyline.Zobaczę czy
                    po zmianie abx znowu nie pojawią się herxy.
                    • ewax100 Re: herxy 05.04.07, 08:53
                      Słuchajcie skad wiecie czy macie herxy czy nadal normalne objawy jak było przed
                      leczeniem co ok.2 tygodnie.Ja przez ostanie 2 tygodnie lepiej się czuje ale
                      wiem ze teraz w kazdej chwili może nadejść okres silnego bólu jak było całe
                      zycie.Skąd więc można wiedzieć ze to będzie "normalny"okres bólu czy
                      herxy.Chyba ze antybiotyki tak podziałaja że uniknę tego okresu bólu.
                      • franiolek1 Re: herxy 05.04.07, 09:24
                        Tego do konca nie bedziesz wiedziec.
                        W niektorych przypadkach i przy niektorych antybiotykach, gdy odstawisz
                        antybiotyk lub zmniejszysz dawke na dwa dni, objawy tez sie zmniejsza - to
                        znak, ze herxujesz.
                        Ale to tez delikatna alchemia, bo niektore antybiotyki utrzymuja sie dlugo we
                        krwi, inne eliminujemy juz po kilku godzinach...No, ale to moze byc test.
                        Borelioza jest choroba przy ktorej do konca i na pewno nic nie wiadomo. Jedyne
                        co jest zagwarantowane - to ze nie bedziemy sie przy niej nudzic smile
    • 12.9.meg Re: herxy 09.04.07, 13:57
      Czy może ktoś tak miał....Czy jest to może herx...?????Powiększyły mi się węzły
      na szyji i są doś tkliwe,nie jest to ból ale takie uczucie ,ze coś tam się
      dzieje.zastanawiam się czy to tzw.herx czy cos żle toleruje abx?Proszę o opinie
      • zazule Re: herxy 09.04.07, 14:51
        Cześć

U mnie przed leczeniem na 2 dni przed głownym atakiem chorby urósł węzeł
        chlonny szyjny był jak duzy guz.

W czasie lczeniaw czasie Herxów b bolała mnie szyja i szczeka, węzły chłonne
        szyjne nie były jednak powiekszone.

U mojej przyjaciółki natomiast węzły w czsie leczenia się powiększyły i bolały-
        trwało to ok 10 dni.

Oba przypadki miały miejsce na poczatku leczenia ok 1 miesiaca abx. My się
        leczymy na chlamydie i myokoplasmy ale reakcje organizmu Herxy są b podobne jak
        przy boreliozie.

pozdr
        zaz
      • anna-1958 Re: herxy 31.08.07, 17:20
        ja mam powiekszonego wezla pod lewa pacha ale sie zmniejsza bo ten francak ugryzl mnie pod piersia ale jeszcze mam piers troche napuchnieta.Lecze sie od czerwca
    • esadam1 Re: herxy 10.04.07, 21:19
      no i masz !!!! włączyłem sobie, tak dla sprawdzenia, Vilcacorę. Delikatnie....
      20 kropli na 100 ml wody. 2Xdziennie. już na drugi dzień zacząłem czuć się
      zmęczony (a już czułem się bardzo dobrze, pracowałem ciężko fizycznie po 12-14
      godzin !!!); zaczęły mnie stawy kolan boleć, kark zobił się sztywny i boli przy
      każdym ruchu, nie tylko głowy ale i rąk, mam tak jakby stan podgrypowy, z zatok
      mi ścieka...sad
      Kurczę!!! a już myślałem że niedługo koniec tetry!!!
      przybiło mnie to trochę psychicznie.....powiedzcie że to nie herxy....plizzzz!
    • eter05 Re: herxy 11.04.07, 19:55
      eter05 napisała:

> Dlaczego ich nie mam przy tak agresywnym leczeniu,boje sie ze ja na to nie
      > ide ,pocieszcie mnie ze tak moze byc?...

Czy mozna wlaczyc wilcacore jezeli nie ma herxow zeby je wywolac ,czy niech tak
      zostanie ze nie ma?
      • esadam1 Re: herxy 11.04.07, 20:28
        nom! ja właśnie tak poeksperymentowałem sad
        • ewax100 Re: herxy 12.04.07, 10:10
          Dziwne to wszystko ja miałam 1-2 dni bólu /okropnego/i jakos przeszło po
          Tramalu.Na razie nie wraca i jakos mi nie tęskno za nimi.Na mnie antybiotyki
          działają pozytywnie.Pozdrawiam
          • franiolek1 Re: herxy 12.04.07, 10:12
            Ewuniu! Jak sie ciesze z Twojego maila!!!! To bardzo dobra wiadomosc!
            Pozdrawiam Joasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka