Dodaj do ulubionych

Granice absurdu.

03.04.07, 14:13
Musiałam założyć nowy wątek. Moja znajoma dostała skierowanie na WB
Zadzwoniła do PZH, gdzie oznajmiono jej że:
1.WB jej nie zrobią, bo nie jest to dowód istnienia boreliozy
2.Należy zrobić test Elisa, ponoć tylko on wykrywa boreliozę
3." Jeśli pani chce mieć dodatni wynik niech wyśle pani wyniki do Poznania"

Nawet nie potrafię tego skomentować!
Obserwuj wątek
    • rzepcia3 Re: Granice absurdu. 03.04.07, 14:35
      ale chamówa...
      "jesli pani chce mieć dodatki wynik" jezu aż korci żeby kopnąc w dupe taką albo
      przetoczyć jej swoją krew...
      • franiolek1 Re: Granice absurdu. 03.04.07, 14:39
        Witaj Agato w krainie boreliozysmile)
    • mark_bb Re: Granice absurdu. 03.04.07, 15:18
      Absurd jako dziecko Głupoty nie byłby sobą gdyby miał granice, bo i Ona ich nie
      posiada. A w naszym Matrixie Borelioza nie istnieje. I służba zdrowia też.
      Jak więc ktoś kogo nie ma miałby wykryć coś co nie istnieje ?
      Bądźmy Po Prostu Zdrowi !
      smile

• fikemola Re: Granice absurdu. 03.04.07, 15:45
        Może coś się ruszy,
        dzięki staraniom Stowarzyszenia do Sejmu trafiło zapytanie poselskie kierowane
        do Ministra Zdrowia dotyczące diagnozowania boreliozy, wiarygodności testów i
        uporczywej odmowy wykonywania Western Blota przez PZH.
        Niestety na razie na stronach sejmowych nie można przeczytać tekstu zapytania,
        ale wiadomo że wpłynęło smile
        • wroteknowynick Re: Granice absurdu. 03.04.07, 16:15
          To ciekawe czego dowodem jest WB. ^^ I po co się go zatem robi, skoro nie pokazuje
          choroby LOL
          • geodeta_31 Pani jest strasznie zła, ponieważ... 03.04.07, 16:58
            nie dalej jak 5 dni temu wybrałem sie tam z moim synkiem, który ma 2,5 roku i
            dodatniego PCR-a aby potwierdzić badaniem WB. Oczywiście wczesniej mialem juz
            przyjemnosc z tą pania i panem Ch. który to opisuje badania w PZH. Mnie się
            udało bez poruszania nieba i ziemi, ale w piątek... Zdecydowanie mi odmówiono,
            mówiąc to co powiedziała agata na początku wątku. Delikatnie sie wk...... bo to
            nie o mnie chodziło a o mojego malego brzdąca, który źle znosi kłucie i nie
            będę latał z nim wszędzie i potwierdzał czegoś tam ELISĄ! Więc po zdecydowanej
            odmowie pana Ch. zapytał już mniej grzecznie, kto jest nad nim w hierarchii
            PZH. Powiedział że jakas tam pani prof. której to zarządzeniem właśnie WB
            jedynie potwierdza ELISĘ a wykonanie samego WB o niczym nie świadczy a i jest
            wręcz niemożliwe! No to jeszcze bardziej sie wk....... i zapytałemkto zacz jest
            dyrektor PZH. Pan W. akurat był, więc uderzyłem do niego wyłuszczyć sprawę.
            Zrobił szerokie oczy, wykonał 1 telefon i WB jak ta lala zostało zrobione,po
            czym opowiedział mi na to że mur, że opory itd. o swoim przypadku (notabene
            zdarzyło się w PZH). Otóż człowiek ten zachorzał swego czasu na sepsę a że
            zakaźnik to wiedział że sepsa więc siknął w fiolke i na badania do PZH (ktorego
            był dyrektorem). Oddał próbkę akiedy po paru dniach zapytal jakie wyniki,
            powiedziano mu że nasikał w złą fiolkę więc wylano wszystko do kibla nie
            informując go o tym! Powiedział mi że gdyby nie to że jest zakaźnikiem i że
            zaaplikował sobie abx-a bo wiedział co sie dzieje, to juz by sie objawił dawno
            w krainie wiecznych łowów. Więc skwitował; jak Pan widzi każdemu jest trudno...

Puenta jest taka: chcecie zrobic WB w PZH, walcie od razu do Pana W. może ktoś
            tam się obudzi jak nas więcej zacznie walic....

Marcin
            • wroteknowynick Re: Pani jest strasznie zła, ponieważ... 03.04.07, 17:27
              Ja myślę że im Elisa z półek nie schodzi, bo nikt nie chce robic tego badziewia
              smile No to się denerwują i wciskają ludziom kit.
              • zazule Re: Pani jest strasznie zła, ponieważ... 03.04.07, 17:34
                W Krakowie na Koprenika zkażnicy mają najlepszy sposób diagnozownia boreliozy-
                brak temp = brak boreliozy
                pozdr
                zaz
                • franiolek1 Re: Pani jest strasznie zła, ponieważ... 03.04.07, 19:01
                  Jeden lekarz wytlumaczyl mi na czym polega problem z Elisa, w kazdym razie we
                  Francji. W spolce, ktora produkuje odczynniki do Elisy jest kilku lekarzy
                  bakteriologow, w tym taki jeden znany ze szpitala Salpetriere w Paryzu. Oni sa
                  osobami liczacymi sie w swiatku bakteriologii i infekcjologii, to oni dyktuja
                  protokoly w przypadkach infekcji ( na kongresach). Wedlug ich protokolow
                  postepuja inni lekarze. A oni maja w tym profit finansowy, by robic Elise a nie
                  inny test.
                  W dodatku nie jest zupelnie brana pod uwage mozliwosc epidemii boreliozy, wiec
                  wszystkie wyniki sa zanizane, by takiej epidemii nie bylo.
                  Elisa jest idealna: daje mozliwosc ustalenia z gory progu pozytywnosci. Wynik
                  nie jest jednoznacznie pozytywny lub negatywny, ale pozytywny od pewnego progu,
                  ktory codziennie mozna sobie zmieniac.
                  W ten sposob promowane jest badziewo....a chorzy i ryby glosu nie maja smile
                  • klematis7 nie chcialam zakladac nowego watku 03.04.07, 21:36
                    smutne

miasta.gazeta.pl/krakow/1,39245,2074903.html
                    serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2952292.html
                    • ccicci Re: nie chcialam zakladac nowego watku 31.08.07, 18:14
                      Zamiast włoczyć się po szpitalach, trzeba było wejść do
                      najbliższego weterynarza i zrobiłby to sprawnie za pare złotych.
    • beta32 Re: Granice absurdu. 04.04.07, 10:19
      Ja robiłam w listopadzie WB w PZH, zaniosłam pani ujemną ELISĘ, pani mocno
      kręciła nosem ale poświeciłam trochę oczami, opowiedziałam o swoich
      dolegliwościach i urobiłam panią. Uważałam to za swój sukces.
      Dzisiaj uważam ze to była porażka. I nie tylko dlatego że wynik był fałszywie
      ujemny. Za badanie które mnie kosztowało ponad 360 zł musiałam się kłaniać i
      korzyć, a w innym mieście (np w Krakowie lub Katowicach) wykonaliby mi je z
      pocałowaniem w rączkę za mniejsze pieniądze i wcale nie gorzej. Czasem nie warto
      patrzeć gdzie mamy bliżej - można zapytać o możliwość wysłania próbki lub
      skorzystać z jakiejś promocji w IC (np super wagon za 29 zł) i wzrobić sobie
      wycieczkę na południe Polski (podróż w 1 stronę poniżej 3 godzin). Szkoda tylko
      że pracownicy PZH taki bojkot będą mieli w nosie.
      BTW czy komuś udało się uzyskać ostatnio pozytywny wynik WB w PZH? Agata, Ty
      robiłaś Kasi w Diagnostyce.. oni teraz wysyłają do PZH czy do Krakowa?
      • zazule Re: Granice absurdu. 04.04.07, 10:41
        W Krakowie w Diagnostyce robia badanie WB (bez zadnego skierownia i pytań a
        nawet na tablicy info ze warto robic badanie profilatycznie, za wzgledu na duze
        zagrozenie borelioza). Czeka sie ok 3 - dni ( ja robiłam w pon w srode był juz
        wynik). Wyniki sa dosc dobrze opisane.
        Cena to 100 zł za klase. Diagnostyka ma swoje punkty w kazdy wiekszym miescie.
        Przeciwciła na chlamydie i mykplasmy (oraz pcr) tez robią. Badania wykonuje
        oddział we wrocławiu. Najlepiej jest tam zadzwonic, dowiedzieć się kiedy
        zaczynjaą badana (robią raz w tyg) i ooddac krew dzien wcześniej w swoim
        miescie. Po 3 dniach jest wynik. Uzyskłam informacje o wyniku dzwiniac do lab
        we Wrocławiu.
        pozdr
        zaz
        • stachenka Re: Granice absurdu. 31.08.07, 17:54
          zazule napisała:
          > Diagnostyka ma swoje punkty w kazdy wiekszym miescie.

Figa z makiem.

Czy ja mieszkam na Ukrainie? Czy może jednak w Polsce.
          • nataszkam Re: Granice absurdu. 31.08.07, 18:36
            Stachenko, a wiesz Ty przecież, że Lubelszczyzna to zad.pie UE smile
            To niby co tu miałaby robić Diagnostyka? big_grin
            Niestety, bliżej nam do Ukrainy, niż do UE.
            • stachenka Re: Granice absurdu. 31.08.07, 19:24
              Zadupie, ale jednak UE. A Diagnostyka miałaby tu zarabiać. Myślisz, że taki
              (rónież medyczny) wyPiSdówek się do tego nie nadaje?

Jak pojawią się w Lublinie, to im chyba bombę podłożę. Właśnie za to, że
              lokalizują nas w Ukrainie JAWNYM TEKSTEM. Zaz też niech na mnie uważa ;P
              • nataszkam Re: Granice absurdu. 31.08.07, 19:31
                Stachenka, nie wzięłaś jednego pod uwagę- tu mamy najlepszy sposób
                na diagnostykę boreliozy- panią dr n.med. M. z poradni. To po co nam
                jakieś laby, w których trzeba płacić za badania? Pani dr popatrzy w
                wynik ELISY, której nawiasem mówiąc, nie robią u siebie, lecz
                podsyłają do LUXMEDU i już wie, żeś zdrowa. Na chorobę Ci
                Diagnostyka? tongue_out
                • stachenka Re: Granice absurdu. 31.08.07, 19:34
                  A w Warszawie mają zamiast niej całą Wolską. No i?
                  • nataszkam Re: Granice absurdu. 31.08.07, 20:24
                    i wniosek z tego taki, że cała ta Wolska wobec naszej M. to mały
                    pryszcz smile Dlatego muszą się posiłkować diagnostyką big_grinDD
                    • stachenka Re: Granice absurdu. 31.08.07, 22:56
                      Poddaję się smile
      • agata2723 Re: Granice absurdu. 04.04.07, 10:59
        Ja robiłam w Diagnostyce. Oni wysyłają krew do Krakowa. Nie robią zadnych
        trudności, są bardzo pomocni. Chciałam zrobić badania w PZH, ale ja teraz nie
        mam siły na dodatkowe stresy.
        • beta32 Re: Granice absurdu. 05.04.07, 10:08
          Warszawska diagnostyka wysyłała kiedyś próbki do PZH, widać coś przestało tam
          grać skoro już wysyłają do Krakowa. Cena była wtedy kosmiczna, nie wiem jak jest
          teraz. Więc może jednak opłaca się zrobić sobie wycieczkę. W każdym razie ja
          bojkotuję PZH.
    • stachenka Re: Granice absurdu. 31.08.07, 18:04
      zazule napisała:

> W Krakowie na Koprenika zkażnicy mają najlepszy sposób diagnozownia boreliozy-
      > brak temp = brak boreliozy
      > pozdr
      > zaz

W Lublinie na Jaczewskiego w jednej z klinik też mają ciekawy sposób.

Przyjmująca mnie na oddział p. doktor zleciła morfologię i "test na boreliozę".
      Dwa tygodnie po wyjściu ze szpitala w końcu mieli moje wyniki i telefonicznie
      uzyskałam informację, że test ten wyszedł negatywnie.

Tydzień później udało mi się wydębić wypis, a w wypisie po teście na boreliozę
      (jako też po innych, o których mi w czasie pobytu trąbiono) ani śladu.
    • nataszkam Co z PZH vs WB? 31.08.07, 18:39
      Czy się ktoś orientuje w sprawie wykonania WB przez PZH przy ujemnej
      ELISIE? O ile mnie pamięc nie myli, to odpowiedź na zapytanie
      posłanki miała zawierać wyjaśnienia PZH w tej sprawie. Może TVN
      zainteresować? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka