Dodaj do ulubionych

Czy to rumień?

27.07.09, 14:43
Witam wszystkich,
mam pytanie odnośnie plamki, którą znalazłem na swoim ciele i nie wiem co o niej myśleć. Krótka historia:
17-19 lipca - zauważyłem koło pachy bąbla, wyglądał dokładnie tak jak po ugryzieniu komara jednak dłużej się utrzymywał i dosyć mocno swędział
22 lipca - zauważyłem wokół bąbla czerwoną plamę - średnica ok. 3cm jednolitej barwy

Do dzisiaj plama nie rośnie, zdaje się że raczej blednie. Nie ma wokół niej również pierścienia. Na początku trochę swędziała ale teraz nic już nie czuje. Mam w związku z tym pytanie - czy może to być rumień od boreliozy czy raczej jakiś odczyn alergiczny czy coś takiego? Dodam, że żadnego kleszcza nie widziałem, nie mam też żadnych objawów chorobowych.

Zdjęcie tej plamki można zobaczyć pod adresem - www.naan.home.pl/gawdzik/r.jpg

Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • lercm Re: Czy to rumień? 27.07.09, 19:36
      Nikt nie ma pomysłu co to może być? sad
      • grizac Re: Czy to rumień? 27.07.09, 19:40
        To może być cokolwiek.
        • tweiss Re: Czy to rumień? 27.07.09, 20:48

I ja nie mam pojecia co to moze byc. Korzystając z twojego wątku postanowilem umiescic swoje zdjecie. A w zasadzie fotke nogi kumpla. Prawie dwa miesiace temu ukąsił go kleszcz. Jest zaczerwienienie. Utrzymuje sie caly czas, nie zmniejsza sie ani nie powieksza. PYtał mnie czy to rumień. NIe umiałem jednoznacznie odpowiedzieć. Co o tym myślicie? Link w925.wrzuta.pl/obraz/1SfpWh6l4GP/czy_to_rumien
          • lercm Re: Czy to rumień? 27.07.09, 21:07
            Wygląda dosyć podobnie do mojego z tym, że w jego przypadku wiadomo, że był tam kleszcz tak? Oglądał to jakiś lekarz?

Pytanie do pozostałych forumowiczów - czy wokół ukąszeń owadów (jakichkolwiek) mogą tworzyć się takie dosyć długo utrzymujące się czerwone plamy wyglądające podobnie do rumienia ale nie będące nim?

Nie wiem czy zawracać głowę mojemu lekarzowi i iść z tym do niego. A jeśli nawet pójdę to jeśli to rumień to na tyle nietypowy, że i tak pewnie powie, że to co innego.
            • tweiss Re: Czy to rumień? 27.07.09, 22:28

Coś mi się wydaje, że nikt nie weźmie odpowiedzialności i nie zadecyduje czy to rumień czy nie. To zbyt trudne. Oba 'zaczerwienienia' nie przypominają typowych rumieni pokazanych w FAQ. Jest tam informacja, że rumień może przyjmować różne formy.

Ja zrobiłem tak. Jest już prawie dwa miesiące od ukąszenia wiec poleciłem kumplowi wykonać western blota w dwoch klasach. Jak będzie plus to leczymy jak minus to będziemy się martwić. We wrześniu mam termin wizyty u forumowego lekarza, pokażę zdjęcie i zapytam.
              • lercm Re: Czy to rumień? 28.07.09, 01:11
                Jeśli byłbyś tak miły i pokazał też moje to będę bardzo wdzięczny smile
                • lastszogun Re: Czy to rumień? 28.07.09, 01:24
                  ale macie dylematysmile

nikt wam nie zdiagnozuje przez net czy to rumień czy nie
                  wklepcie sobie w Google " borelioza rumień fotki" i sobie porównajciesmile
                  • tweiss Re: Czy to rumień? 28.07.09, 12:39

Umieściliśmy zdjęcia na forum z myślą, że może ktoś miał takie
                    samo 'zaczerwienienie' po ugryzieniu kleszcza i że swoje obecne
                    problemy ze zdrowiem wiąże z tym ugryzieniem. Tyle. Prześlij mi
                    fotke na kom., to zapytam pania doktor. Numer podam na priv.
                    • lercm Re: Czy to rumień? 28.07.09, 18:03
                      Dokładnie, dobrze to ująłeś - nie szukamy diagnozy a jedynie oceny, porady.

Właśnie jestem po wizycie u Pani Doktor, która w swojej wielkiej kompetencji
                      stwierdziła, że skoro nie widziałem kleszcza... to nie mogło go tam być bo bym
                      go zauważył smile

Stwierdziła, że zaczerwienienie to jakaś reakcja uczuleniowa, przepisała wapno +
                      parę innych rzeczy i wygoniła za drzwi. A ja zostałem dalej z moimi
                      wątpliwościami...

Tweiss, dziękuję bardzo - fotkę oczywiście wyślę, czekam tylko na Twój numer
                      telefonu na priv.
                      • tweiss Re: Czy to rumień? 02.08.09, 17:22

To zaczerwienienie, którego fotkę podałem kilka wpisów wyżej po
                        dwóch miesiącach przerodziło się w klasyczny rumień. Nie mamy już
                        wątpliwościsad. Pzdr. i zdrowa!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka