Dodaj do ulubionych

lody i inne

19.04.05, 11:32
Hej,
mam th.od tygodnia i bardzo mnie fascynuje... Jak robicie lody? Ja wrzucam
mrozone owoce na wirujace noze, dosypuje troche cukru i dolewam slodka
smietanke. Wychodza pycha. Probowalam zrobic sorbet - tj bez smietanki, ale
nizbyt dobry wyszedl. Zrobilam tez buleczki i biszkopt z zupami
eksperymetuje. Czy th-miksowe maslo jest tansze od sklepowego?
Obserwuj wątek
    • syso Re: lody i inne 21.04.05, 08:35
      To chyba zalezy oc ceny smietanki. Z litra smietanki wyszlo mi troche ponad 300
      gram masla. A smietanka 3zl z kawalkiem chyba (nie pamietam ceny), ale moze te w
      woreczkach sa tansze? Niestety nie ma ich w moim sklpie.sad Maslojednak jest IMO
      o wiele smaczniejsze i do pieczenia mozna kupic jakies tanie w markecie, a do
      chlebka wlasne.

A co to lodow, to jeszcze nie robilam w TM. Chyba najbardziej lubie takie
      tradycyjne na zoltkach i z dodana smietanka niz zmrozona smietane z owocami. Ale
      spobuje, moze nam posmakuje smile
      A moze ktos wie jak zrobic w TM lody na tzw. budyniu (zoltka z cukrem utarte i
      gotowane z dodatkiem smietanki czy mleka)?
    • rubin3 Re: lody i inne 26.04.05, 13:35
      WITAJ!!!

Mam pytanie: Jak zrobić pyszny biszkopt w TM? Mam go od miesiąca i nie umiem
      zrobic dobrego biszkoptu. Proszę o poradę na mój adres. Z góry dziękuję. A co
      do lodów - sorbet należy na koniec należy dodać banana. Wyrabiać na interwale.

Pozdrawiam

jola
      • syso Re: lody i inne 27.04.05, 16:07
        Robila pare razy, ale wole recznym mikserem, make przeciez trzeba dodac
        delikatnie na koncu, a jakos mi w TM nie wychodzi ta subtelnosc i co za tym
        idzie biszkopt, wychodzi taki sobie. Ale moze ktos ma jakis sposob na biszkopt?
        • atunia Re: lody i inne 27.04.05, 16:30
          Doświadczenia z biszkoptem nie mam żadnego, ale mam wrażenie, że do delikatnego
          dodawania to służy sypanie/lanie na przykrywkę...

Atunia
          • syso Re: lody i inne 28.04.05, 08:09
            No tak, z laniem to jeszcze moge sobie wyobrazil, bo plyn sobie powolutki scieka
            do srodka, ale make to jednak wole lapka tzn taka plastikowa lopatka wmieszac w
            ciasto.smile
            • atunia Re: lody i inne 28.04.05, 08:11
              No to przecież właśnie opisałaś kopystkę wink. Mąkę na pokrywkę, kopystkę w dziurę
              i jakieś wolne obroty? Ale oczywiście ciągle teoretyzuję, w życiu nie zrobiłam
              biszkoptu.

Atunia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka