02.01.19, 01:02

Na tym forum a2-a prowadzi dyskusję z tade-53,która do niczego nie prowadzi.
Chcę "ożywić" to forum dla większej liczby uczestników i opiszę pewien problem.
Przytoczę słowa samego Jezusa jakie przytacza św. Jan w Piśmie Świętym czyli
w swojej Ewangelii. (Ewangelia św. Jana, rozdz. XV, 6) oto dokładny cytat:

"Jeżeliby kto we mnie nie trwał, precz wyrzucony będzie, jako latorośl, i uschnie,
i zbiorą ją, i do ognia wrzucą, i zgore"

Ten cytat był przyzwoleniem dla KK do mordowania całych nacji poprzez "nawracanie mieczem", mordowaniem ludzi innej wiary, prowadzenie wojen religijnych itd., a także podstawą działalności Świętego Oficjum czyli osławionej Inkwizycji, która wprowadziła tortury,
paliła niewinnych ludzi na stosach, paliła na stosach ludzi inaczej myślących, paliła niewinne kobiety, które zmuszano okrutnymi torturami do "przyznania się" do konszachtów z diabłem i czynienia czarów. Przez ten cytat z Ewangelii św. Jana podane jako słowa wypowiedziane przez samego Jezusa, dopuszczono się do ludobójstwa na ogromną skale.
Wynika z tego, że winę za ogrom zbrodni odpowiada sam Jezus. Jak to rozumieć?
Obserwuj wątek
    • a2-a Re: Problem 02.01.19, 08:03
      kociak40 napisał:

> Wynika z tego, że winę za ogrom zbrodni odpowiada sam Jezus. Jak to rozumieć?
      >

Z powyższego co najwyżej wynika, że to Pan tak uważa, jednocześnie nie przedstawiając żadnych dowodów, że cytowany tekst ma związek z przypisywanymi zbrodniami.
      • kociak40 Re: Problem 02.01.19, 08:30

Nie ja tak uważam, tylko KK miał w tym zapisie uzasadnienie i przyzwolenie do tej działalności.
        Powstanie Inkwizycji oparte było na tym przyzwoleniu do palenia ludzi na stosach. Dokładnie
        tak jak podany jest zapis. Taka jest prawda. Są opracowania naukowe w tym temacie np.
        "Polowanie na czarownice" - Brian P. Levack. Ten cytat z Ewangelii usprawiedliwiał KK w paleniu
        ludzi na stosach i było to traktowane jako rytuał oczyszczający. Poczytaj opracowania naukowe
        historyków o tamtym okresie działalności KK, masz zbyt małą wiedzę aby tylko opierać się na swoim
        mniemaniu.
        • a2-a Re: Problem 02.01.19, 10:57
          To że sobie tak pan Levack napisał, nie jest dowodem na to, że cytat z J 15, 6 miałby cokolwiek usprawiedliwiać, zwłaszcza że mimo iż dotyczy on ognia, to chodzi tu o ogień piekielny.
          • kociak40 Re: Problem 02.01.19, 15:45

Nie tylko pan Levack napisał, jest wiele opracowań naukowych gdzie jest przytaczany ten cytat. KK właśnie z niego
            korzystał dla swojego przyzwolenia palenia ludzi na stosach. Nie ważne jak możemy obecnie to rozumieć.
            Ważne jest to, że przez ponad 500 lat KK mordował niewinnych ludzi i z tego się do chwili obecnej nie rozliczył.
            Stosy paliły ludzi nie "ogniem piekielnym" tylko ogniem płonących stosów. Jeżeli uważasz, że podany cytat nie był
            powodem ogromu zbrodni KK, to co według Ciebie nim było? Jaka była motywacja i na co się powoływał KK, że
            mordował ludzi na ogromną skalę. Czym motywował KK swoje ówczesne postępowanie?
            • a2-a Re: Problem 03.01.19, 07:52
              kociak40 napisał:

>
              > Ważne jest to, że przez ponad 500 lat KK mordował niewinnych ludzi i z tego się
              > do chwili obecnej nie rozliczył...

Nie można się z tym zgodzić, zwłaszcza że Jan Paweł II w 1995 roku w Ołomuńcu tego dokonał:
              „Dziś ja, papież Kościoła rzymskiego, w imieniu wszystkich katolików proszę o przebaczenie wszystkich krzywd wyrządzonych niekatolikom w ciągu burzliwej historii tych ludów i jednocześnie zapewniam o przebaczeniu ze strony Kościoła katolickiego wszelkiego zła, które wycierpieli jego synowie”
      • kociak40 Re: Problem 02.01.19, 08:42

Inna sprawa.
        Podałem Ci dokładnie z podaniem źródłowym np. różnic w przypadku Judasza.
        Jest to niewygodne dla Ciebie i nic nie skomentowałeś. Też jest to tylko mój "wymysł"?
        • a2-a Re: Problem 02.01.19, 11:00
          Chodzi zapewne o temat z innego wątku, którym się jeszcze nie zająłem.
          • kociak40 Re: Problem 02.01.19, 11:40
            "Chodzi zapewne o temat z innego wątku, którym się jeszcze nie zająłem" - a2-a

Wobec tego przytoczę go jeszcze raz w tym wątku:

"Czasem logika płata psikusy..., dlatego opieramy się na słowie" - a2-a

To jeszcze bardziej zawodne. Dam przykład słowa pisanego. Jak podaje jedna z Ewangelii, Judasz po wydaniu Jezusa, dostał 30 srebrników, które później rzucił w świątyni kapłanom i powiesił się.
            Co innego podaje św. Piotr w Dziejach Apostolskich (Dz. 1,18). Judasz nie zwrócił srebrników tylko za nie kupił sobie pole, na którym miał wypadek - "upadek na polu, które kupił za srebrniki, a upadłszy pękł na dwoje i wypłynęły wszystkie wnętrzności jego". Czyli nie powiesił się, nie zwrócił srebrników, kupił sobie za nie pole i tam miał wypadek.
            Powstaje zatem pytanie, kto kłamie? Można logicznie przyjąć, że jeden zapis i drugi to "lipa". Wskazuje na to odkrycie
            pism tz. Ewangelii Judasza.
            • a2-a Re: Problem 02.01.19, 15:01
              Mam prośbę, aby nie przenosić pytań z innych wątków, tylko pozostać w temacie jednego najlepiej odnosząc się do postu założycielskiego.
              Tamtym zagadnieniem tam się zajmę, jak tylko znajdę chwilę czasu, cierpliwości :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka