Gość: Muszkieter SL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.03, 18:03 Co przyjechali na Slask mieszkajac najpierw w ziemiankach a teraz ich dzieci sie szarogesia po Rybnickim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miejscowy Re: Co sadzicie o gorolach IP: 209.234.157.* 18.04.03, 22:37 Uwazam, ze to troche i naszywina, ze nawet trzecie i czwarte pokolenie repartianckich Polakow nie zintegrowalo i nie zasymilowalo sie na Slasku. Slazacy byli tradycyjnie bardzo tolerancyjni (chociazby ze wzgledu na wlasne zroznicowane pochodzenie - niemieckie, polski i czeskie), ale okres powojenny wywolal zbiorowa niechec do polskich "Heimatvertriebenen". Ale nigdy nie jes za pozno! Poprzez wymiane kulturowa ( np w szkolach powszechna nauka jezyka niemieckiego), uczenie historie bez nacjonalistycznych komentarzy, szeroko rozwiniety samorzad regionalny itp, mozny to nadrobic. Oni tez powinni sie czuc przede wszystkim Slazakami, bo mieszkaja tutaj, a Polska jest za Przemsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok Re: Co sadzicie o gorolach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 23:47 Witom Piynkie ! Jo też myśla coby goroli trza asymilować. Ni może być tak, że ich tu nom nawiyźli, i teraz bydom godać, że to je Polsko ziymia. Oni muszom zrozumieć, że som na Ślonsku, i że majom szanować ta ziymio. A tych co tej prowdy nie bydom chcieli zrozumieć, to trza nazot na wagony wsadzić i za Brynico wywiyść. Ślonsko ziymia je yno do tych co jom szanujom ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybniczanka Re: Co sadzicie o gorolach IP: *.rybnik.net.pl / 192.168.10.* 03.08.03, 12:42 Już chciałam na początku zaznaczyć,że jestem rodowitą Ślązaczką, a nawet rodowitą Rybniczanką.Muszę też jednak przyznać, że takie teksty o "gorolach" mnie denerwują.Piszecie tutaj,że powinni się całkowicie zasymilować.Moim zdaniem ich asymilacja powinna dotyczyć jedynie tych kwestii,które uważają za stosowne.Polska-a Śląsk jest częścią Polski-jest krajem wolnym i każdy ma prawo do własnej kultury i wyznania,więc również "golrole"na Śląsku mogą sobie zachwać własne tradycje i zwyczaje, a my to powinniśmy uszanować.Ciekawe jakbyście sie czuli na ich miejscu.Dla przykładu:Polacy za granicą staraja się pielęgnować swoją polską tradycje najbardziej jak mogą(przynajmniej niektórzy),więc czemu Pomorzanie czy Górale mieliby się całkowicie "ześlązaczyć"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROW Re: Co sadzicie o gorolach IP: *.GI1.srv.t-online.de 09.08.03, 00:47 Gos´c´ portalu: Rybniczanka napisa?(a): > Juz˙ chcia?am na pocza˛tku zaznaczyc´,z˙e jestem rodowita˛ S´la˛zaczka˛, a nawet > rodowita˛ Rybniczanka˛.Musze˛ tez˙ jednak przyznac´, z˙e takie teksty o "gorolach" > mnie denerwuja˛.Piszecie tutaj,z˙e powinni sie˛ ca?kowicie zasymilowac´.Moim > zdaniem ich asymilacja powinna dotyczyc´ jedynie tych kwestii,które uwaz˙aja˛ za > stosowne.Polska-a S´la˛sk jest cze˛s´cia˛ Polski-jest krajem wolnym i kaz˙dy ma > prawo do w?asnej kultury i wyznania,wie˛c równiez˙ "golrole"na S´la˛sku moga˛ sobie > zachwac´ w?asne tradycje i zwyczaje, a my to powinnis´my uszanowac´.Ciekawe > jakbys´cie sie czuli na ich miejscu.Dla przyk?adu:Polacy za granica˛ staraja sie˛ > piele˛gnowac´ swoja˛ polska˛ tradycje najbardziej jak moga˛(przynajmniej > niektórzy),wie˛c czemu Pomorzanie czy Górale mieliby sie˛ > ca?kowicie "zes´la˛zaczyc´"?? To zrob eksperyment i przyznaj sie otwarcie ze jestes slaska Niemka, zobaczysz jak tolerancyjni sa Polacy. Poza tym masz racje mowiac ze kazdy ma prawo zachowac swa kulture, ale sprawa ma sie inyczej jezeli pomalu stajesz sie mniejszoscia na wlasnej ziemi i musisz o to walczyc aby twoja kultura i tradycja nie zostala zastapiona "kultura" obcych przybyszy. Na to juz si enie da nic poradzic, tylko mozna wierzyc ze autonomia przyniesie renesans slaskosci i ta ziemia pomalu stanie si etym czym byla. Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encefala Re: Co sadzicie o gorolach IP: *.broker.com.pl 17.09.03, 16:06 A ja chciałam na samym poczatku powiedzieć ze nie jestem rodowitą ślązaczką, mimo, że urodziłam sie na śląsku i 30 lat tutaj mieszkam. Nie rozumiem, skąd taka wzajemna niechęć między Ślazakami i Polakami. To, jak sie nawzajem traktujemy nie wynika z racji pochodzenia, lecz z tego jakim się jest człowiekiem. Osobiście nie mam nic do zarzucenia Ślązakom jak i całej reszcie mieszkańców Ślaska. Jeśli kogoś nie lubię, to tylko dlatego,że coś przeszkadza mi w jego charakterze i poprostu nie trawię takiej osoby. Pozdrowienia dla wszystkich uczestników forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania Re: Co sadzicie o gorolach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 18:42 jesteś debilem Odpowiedz Link Zgłoś