IP: *.net / 81.219.117.* 30.12.04, 19:59
Chciałem zapytać o procedurę wypłaty dywidendy. Kiedy ona przysługuje? Czy
trzeba być akcjonariuszem spółki przez jaki okres czasu? Czy należy
zawiadomić organa spółki o posiadaniu akcji? Zazwyczaj kiedy jest ona
wypłacana?
POZDR.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zibi Re: Dywidenda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 20:44
      Dywidenda jest wypłacana jeżeli spólka ma zyski i taką decyzje podejmuje Walne
      zgronmadzenie akcjonariuszy. Decyzja w tej sprawie zapada zwykle w II kw po
      sprawdzeniu przez biegłych bilansu za poprzedni rok obrachunkowy.
      Ogłaszając decyzję o wypłacie dywidendy podaje się dzień nabycia praw do niej
      oraz dzień wypłaty. Np Zarząd spólki może podać dzień nabycia praw 15 05.2005 a
      dzień wypłaty 10.08.2005r. (To są różne daty). Aby nabrać praw do dywidendy
      należy na swoim rachunku rozliczeniowym w dniu nabywania uprawnień posiadać
      akcje właściwej spółki. Czyli musisz je kupić najpóźniej na 3 sesje giełdowe
      przed. (Rozliczenie transakcji giełdowych trwa 3 dni sesyjne). Po nabyciu praw
      możesz je następnego dnia sprzedać a i tak dywidenda zostanie przekazana na
      twoje konto.

Spólki działające na GOPW raczej płacą bardzo niską dywidendę a ta jest
      obłożona podatkiem. Liczenie na dywidendę nie ma sensu ponieważ:
      - nie wszystkie spólki płacą
      - jest bardzo niska w stosunku do ceny akcji i obłożona dodatkowo podatkiem.

Bardzo często lepsze skutki przynosi przeniesienie zysku na kapitał zapasowy co
      zwiększa wycenę wartości spółki a tym samym powoduje często wzrost wartości
      akcji.
      Ostatnio PKN ORLEN chwali się, że będzie chciał wypłacić wysoką dywidendę (1,5
      zł /akcję tj 3x więcej niż w latach poprzednich). Ale nawet te 1.5 zł w
      stosunku do ceny akcji (38zł) to zaledwie 3,9% i to jeszcze obłożone podatkiem.
      Są dni w których kurs akcji tej spółki zmienia się nawet o 5 - 6%
      • Gość: gigi Re: Dywidenda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:12
        A czy podobna procedura (prawo własności) obowiązuje przy wezwaniach?
      • Gość: Tankred Re: Dywidenda IP: *.net / 81.219.117.* 30.12.04, 21:56
        Bardzo ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pisząc o dywidendzie miałem
        właśnie na myśli tą, którą prawdopodobnie będzie wypłacał Orlen. Kupiłem
        ostatnio 2000 akcji PKN po 39, później dość znacznie one spadły i mówiąc
        szczerze nie wierzę, aby szybko one się odbiły, tym bardziej że nadchodzi chyba
        głęboka korekta. Dlatego pomyślałem o dywidendzie jako o rekompenacie za
        dłuższe przetrzymanie akcji spółki.
        POZDR.
        • Gość: Zibi Re: Dywidenda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 22:48
          To dam Tobie ostatnią radę.
          Jako drobny akcjonarjusz sprzedaj te akcje na zwyżce kilka dni przed dniem
          ustalenia praw do dywidenjdy (jeśli wówczas będzie je jeszcze posiadał). Jeżeli
          przeanalizujesz sobie wykresy kursów akcji spółek płacących dywidendę to na
          kilka dni przed ustaleniem praw do niej kursy zwykle osiągaja lokalne maksimum
          a za chwilę spadają i to często kilkanaście procent. Ta gwałtowna zmiana kursu
          jest wynikiem obowiązującego regulaminu, który znosi widełki cenowe po dniu
          ustalenia praw. Pomyśl co się bardziej opłaci. A o wzrost wartości kursu PKN ja
          bym tak specjalnie się nie martwił. Wg mojej opinii na tej inwestycji jeszcze
          masz szanse zyskać o ile nie będzie jakichś gwałtownych zmian na GPW. Ale
          wówczas warto zamknąć pozycję nawet ze stratą - ale szybko bez ociągania.
          • prawdziwy_katolik Re: Dywidenda 01.01.05, 14:32
            A kiedy będzie ten dzień ustalania praw do dywidendy? I gdzie się można o tym dowiedzieć? Mój tata ma trochę tych akcji i ostatnio się zastanawia czy sprzedać czy nie - dlatego pytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka