Gość: Maciek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:51 Co sądzicie o wynikach za półrocze , co z przetargiem na Ukrainie jakie perspektywy dla Bio Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soros Re: Bioton IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.05, 23:30 Perspektywy generalnie dobre aczkolwiek, moim zdaniem, nie aż tak bardzo. Krauze chce z tej spólki zrobić światowego gracza na rynku insuliny. Rynek insuliny, którą produkuje Bioton (insulina ludzka - super czysta, tu Bioton jest zajebiście dobrą spółką)jest wart około 5 mld USD rocznie a Krauze chce mieć 5% tego rynku czyli około 800 mln zł sprzedaży rocznie. Szybko licząc zysk netto byłby z tego (przyjmując dzisiejszą zyskowność) na poziomie około 100 mln. zł rocznie czyli wartość jednej akcji powinna wynosić około 13 zł (przyjmując wskaźnik C/Z na poziomie spółki o już ustabilizowanej pozycji - ja przyjąłem C/Z = 20). Jak widać to raptem wzrost o 75% w stosunku do dzisiejszej wyceny czyli...dla inwestorów fundamentalnych to gra warta raczej marnej świeczki, tym bardziej, że nie wiadomo czy i kiedy Bioton to osiągnie. Podsumowując, moim zdaniem spółka jest po prostu modna i przereklamowana z fundamentalnego punktu widzenia. Ale póki co mam trochę tego towaru (akcji bo insuliny jeszcze nie potrzebuję, na szczęście) Odpowiedz Link Zgłoś
botament Re: Bioton 02.10.05, 13:50 Kolega Soros w swojej analizie ograniczył się tylko do sprzedaży przez BIO insuliny(a i to niedokładnie :już teraz rentowność netto wynosi 18% gdzie nadal 40 % to sprzedaż stosunkowo nisko marżowych antybiotyków)czyli już mamy 144mln.zysku a,nie 100mln.C/Z dla BIO branży to 30.A więc kurs mógłby być 25 PLN.Kolega zapomniał o wartym 4mld. USD rynku interferonu i hormonu wzrostu.BIO już ma te specyfiki, tak samo jak czyściutkie analogi insuliny.Teraz musi to wszystko tylko sprawdzić klinicznie i zarejestrować,ostatnio podpisał umowę z Instytutem Famaceutycztym, dzięki , któremu będzie wpuszczał na rynek corocznie kilka tańszych specyfików,rozwija cały czas sprzedaż nie tylko w Polsce antybiotyków.Poza tym ma niesamowitą wartość w Instytucie Biotechnologii i Antybiotyków około setce wybitnych naukowców dla, których hormon wzrosty czy analogi insuliny to przeszłość, a przyszłość to nieograniczone możliwości biotechnologii. Odpowiedz Link Zgłoś