Dodaj do ulubionych

Pytanie do doswiadczonych inwestorów

IP: 194.42.116.* 12.11.05, 11:39
Od kilkunastu miesiecy gram na giełdzie. Podstawą do tego oprócz intuicji i
szczescia są aktualne wiadomosci ze spółek oraz opinie inncyh graczy. Ja
korzystam z serwisów bankiera, pulsu biznesu i gpw oraz z forów dyskusyjnych.
Pyatnie do Was: w jakich stron w internecie (jakich zródeł) korzystacie do
gry na giełdzie? Które sa najlepsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: keli Re: Pytanie do doswiadczonych inwestorów IP: *.veranet.pl 12.11.05, 13:31
      Jesli to sa twoje podstawy, to wpolczuje. Budujesz dom zaczynajac od dachu...
      • Gość: tolo Re: Pytanie do doswiadczonych inwestorów IP: 194.42.116.* 12.11.05, 14:03
        ale w czym problem? Rozumiem ze chodzi ci, ze najpierw powinienem analizowac
        fundamenty spółki? Zgadzam sie ze oczywiscie jest to wazne, ale nie do konca.
        Jesli spółka ma kiepskie fundamenty ale pojawia sie info o dobrym kontrakcie
        tzn. ze ma szanse np. na silny wzrost? Wyjasnij dlasczego nie podoba ci sie mój
        sposób inwestowania
        • Gość: Mav Re: Pytanie do doswiadczonych inwestorów IP: *.met.pl / 217.153.134.* 12.11.05, 14:18
          Ja inwestuje od 2 miesięcy mam nadzieje ze juz sie troszke nauczyłem ale
          polegam na wlasnej analizie wykresow , chetnie dowiedzial bym sie jak podejsc
          do analizy fundamenalnej i gdzie szukac takich informacji
          Pozdro dla nowych inwestorów
          Mav
          • Gość: soros Re: Pytanie do doswiadczonych inwestorów IP: *.aster.pl 12.11.05, 16:32
            Keli ma rację.
            Otto, poczytaj posty na tym forum, np. z ostatniego miesiąca - jest tam sporo
            ciekawych dyskusji o inwestowaniu - to może dać Ci jakiś pogląd.
            A jak nie...hmm,...nikt Ci nie napisze w paru słowach jak to robić. To są lata
            praktyki. Myślę. że po jakimś czasie sam dojdziesz do jakichś wniosków i
            uśmiejesz się jak przeczytasz to co napisałeś na początku.
    • Gość: keli Re: Pytanie do doswiadczonych inwestorów IP: *.veranet.pl 12.11.05, 18:21
      Twoje "podstawy" sa bardzo kruche. Intuicja? szczescie? Co to w ogole znaczy?
      Wg jakich zasad kupujesz a jakich sprzedajesz? Zalezy to od tego, ktora noga
      akurat wstaniesz? Opinie innych graczy...jesli podazasz za tlumem zawsze jestes
      o pare krokow do tylu. W hossie moze i zarobisz, ale hossa nie trwa wiecznie.
      Za bardzo skupiasz sie na wyborze "wygrywajacych" spolek. Nie mowie ze analiza
      nie jest wazna (czy to fundamentalna czy to techniczna), ale na pewno nie
      najwazniejsza. Nie ma jakis cudownych metod, ktore by gwarantowaly wybor
      tylko "wygrywajacych" akcji.
      Trzeba sie pogodzic z tym, ze rynek nie wie ze ktos taki jak ty w ogole
      istnieje i ma gdzies twoja intuicje czy szczescie. Nie masz zadnego wplywu na
      to, w ktora strone podaza ceny akcji. Nikt nie wie, jak bedzie wygladal rynek
      za tydzien, miesiac, rok...choc co poniektorym sie wydaje ze maja magiczna kule.
      W zwiazku z tym szukanie porad doradcow, analitykow, forumowiczow mija sie z
      celem.

Natomiast sa pewne aspekty ktore mozna i trzeba kontrolowac.
      Po pierwsze istnieje cos takiego jak zarzadzanie wielkoscia pozycji oraz
      zarzadzanie kapitalem. Nie bede sie rozpisywal na ten temat, bo odsylam do
      ksiazki Van Tharpa "Gielda, wolnosc i pieniadze".
      Po drugie metody wyjscia z rynku. Te sluzace do ucinania strat, jak i te do
      maksymalizacji zysku.
      Po trzecie i najwazniejsze (i najtrudniejsze)...odpowiednie nastawienie umyslu
      czyli dyscyplina emocjonalna, koncentracja itp.

To tak z grubsza sa prawdziwe podstawy. Odsylam do ksiazek i nauki. Z czasem
      odkryjesz co jest naprawde wazne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka