Dodaj do ulubionych

Sanwil to pewna sprawa

IP: *.chello.pl 08.12.05, 14:43
Sanwil to pewny zarobek .Nie po to wstrzymuja produkcje w Irlandii ,liscik
przysłali elegancki z samymi pochwałami.A to jest tylko zagrywka pod
rzeczywisty zakup akcji Sanwilu no nie?Bedzie rosl,tak to widze.
Z parkietowym pozdro.Byczysko
Obserwuj wątek
    • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 08.12.05, 14:54
      Widzę że jesteś blisko i uważnie czytasz ,to co piszę a póżniej sam analizujesz
      i dochodzisz do sedna.Myślę podobnie jak Ty,to już nie tylko ziomki kupują.To
      nie spekulacja.Teraz mały żarcki.Kiedyś ktoś na tym forum złośliwie napisał pod
      moim adresem,że czyta mnie zagranica.Czas pokazał ,że czytają mnie widocznie w
      Irlandii.Mario
    • Gość: soros Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 14:54
      W biznesie jak ktos chce kupić czyjeś akcje to nie trąbi o tym na lewo i prawo
      tylko po cichu je skupuje (tak działa np. Buffett).
      Moim zdaniem to jest zwykła lewizna i pewnie karty zostały właśnie rozdane.
      • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 08.12.05, 15:20
        Witaj.Często Twoje wypowiedzi są bardzo pesymistyczne i oderwane od
        rzeczywistości.Nie to żebym był złośliwy ,ale czy Ty teraz Soros ślepy
        jesteś?.Nikt nie trąbił że chce kupić czyjeś akcje informacji o irlandczykach
        nie było zbyt wiele.Zresztą co ja tu będę się rozwodził.Wystarczy popatrzeć na
        obroty to już widać wszystko.Natomiast jeżeli myślisz inaczej ,to proszę
        uzasadnij to.Może jeszcze dzięki Tobie wyskoczę dzisiaj i uratuje kasę.Mario
        • Gość: mixer Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.icpnet.pl 08.12.05, 19:55
          Ale właściwie dlaczego Irlandczycy podali to info? Mi przyszło do głowy że
          chcieli pobudzić podaż i szybko skupić, ale czy dobrze myślę? Soros ma rację i
          to jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem, że o chęci kupna się nie informuje. Jak
          już to o fakcie. (A jakby Irlandczycy kupowali, to ile % akcji mogliby dzisiaj
          kupić, zakladając że zrobili połowę obrotu?)
          • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 08.12.05, 20:26
            mixer.Co z Tobą? Tu piszesz co innego? Myślę że panikujesz za bardzo i radzę na
            przyszłość nie wchodź w tego typu spółki co Sanwil. Myślę że nie jesteś
            przygotowany do takiej ostrej gry.To nie są złośliwe uwagi ,lecz dobre
            rady.Trzym się Mario
            • Gość: mixer Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.icpnet.pl 08.12.05, 21:25
              Dzięki za radę, w tym co piszę tu i ówdzie nie ma sprzeczności, bo temat jest
              wielowątkowy, a poszczególne wątki wcale się nie wykluczają, ale uzupełniają.
              Pozdrowienia
              • Gość: soros Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.aster.pl 08.12.05, 22:10
                Mixer, moim zdaniem rozumujesz poprawnie.
                Trzymaj się zdrowego rozsądku, krytykuj konstruktywnie (mnie również) - staraj
                się mieć zawsze swoje zdanie.
                I nie przejmuj sie pyskówką w Internecie. Zawsze możesz włączyć inną stronę i
                jesteś w innym świecie.
                • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 08.12.05, 22:52
                  Soros proponuję dokładnie to samo.Jest dużo stron na których możesz się
                  wykazać ,bo myślę że tu nie masz za wiele do powiedzenia .Nie chciałem byś
                  zbytnio krytyczny pod Twoim adresem . Jeżeli jednak już zacząłeś,to myślę że
                  jedyną rzeczą którą potrafisz tu doskonale robić to jest właśnie krytyka
                  wszystkich i wszystkiego.To nie jest jakaś moja mała wojenka z Tobą.Facet nie
                  można wszędzie widzieć czarnych barw i szukac tylko,gdzie można wtrącić swoje
                  krytyczne trzy grosze.Może i masz jakieś tam sukcesy,ale raczej myślę że miałeś
                  więcej porażek.Może i masz doświadczenie ,w to nie wątpię.Lecz pamietaj inni
                  też chcą mieć sukcesy i zdobywać swoje własne doświadczenia.Co do rad
                  inwestycyjnych.Ha ha .Wspominasz np ,że ECHO to dobra inwestycja .Może i była
                  ona dobra ale rok temu.Nawet dzisiejsze info.potwierdzaja to co ja teraz
                  mówię . I mówię to z całą odpowiedzialnością ,ta spółka już dawała
                  zarobić,teraz to jedna z wieli trochęwiększych ;śmieci" .To co nazywasz
                  pyskówką jest niczym innym niż dzieleniem sie z innymi własnymi
                  spostrzeżeniami.Może w inny sposób niż Ty,a już napewno bardziej skuteczny.I
                  moja rada nie ,czekaj aż Mario się potknie ,bo życia Ci może nie
                  wystarczyć.Mario
                  • Gość: soros Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.aster.pl 08.12.05, 23:09
                    Człowieku, i to jest twój problem. Ty po prostu nie przyjmujesz krytyki. Jak
                    ktoś myśli inaczej to jest to albo pesymistyczne, albo nierealistyczne albo
                    jeszcze jakieś inne.
                    Myślę, że twoim głównym celem nie jest zarabianie pieniędzy tylko podbudowa
                    zwichniętej psychiki. I tyle.
                    A co do moich inwestycji - co ty o nich wiesz, że się wypowiadasz ? Chcesz mnie
                    sprowokować ? Nie uda ci się. Nie widzę najmniejszej potrzeby aby się w tym
                    temacie dalej wypowiadać bo nie muszę.
                    Wojenki też nie prowadzę - mam inne sprawy na głowie niz prowadzić jakieś
                    wojenki z facetem, którego na oczy nie widziałem i którego i tak nie poznam bo
                    to jest tylko forum i każdy tu może wypisywać co tylko chce. Ja po prostu nie
                    mam czasu na głupoty.
                    Żegnam
                    • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 08:04
                      Spadaj, a umoralniać to możesz swoje dzieci,jeżeli je w ogóle posiadasz.Ty tu
                      znosisz krytykę?Mącisz tylko w głowach i nic nie potrafisz wnosić na forum,po
                      za tym co każdy może wyczytać z książek.Spróbuj wskazać wieczorem spółkę ,która
                      rano da zarobić np 15%-20%tak jak to robi Mario.No cóż ale tego się nie
                      wyczyta ,to trzeba mieć w sobie.Nie martw się o moją psychikę ,myślę że jest
                      zdrowsza od twojej.Co do twoich inwestycji,nie rozśmieszaj mnie.Facecik z tego
                      co tu piszesz ,to mozna wywnioskować że są niewielkie lub ich nie ma.Nie dasz
                      się sprowokować? Ty po prostu nie potrafisz być Mario i to jest twój
                      problem.Nie musisz się tak bardzo obawiać Mario nie chce tu zajmować czyjejś
                      pozycji,ma on swoją i to ugruntowaną.Mario
                      • Gość: soros Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:41
                        He, he. Koleś, wyluzuj. Giełda to nie wyścig.
                        Ty masz naprawdę nieźle we łbie namieszane. I jeszcze mieszasz innym ludziom a
                        efekt jest taki, że po twoich wypocinach niektórzy myślą, że czarne jest białe
                        i odwrotnie.
                        Proponuję zacząć przyjmować leki lub udać się do specjalisty.
                  • Gość: chodek Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:11
                    znaczy ze sanwil trzeba czym predzej kupowac? nawet po dzisiejszym
                    oszalamiajacym wzroscie? Masz pewnosc Mario ze w dluzszym okresie bedzie to zyla
                    zlota? Dzisiaj zainwestowalem czesc kasy w mostostal plock liczac na zwyzke po
                    dywidendach i szukam czegos co ma przed soba nieskrepowane mozliwosci rozwoju...
                    • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 07:50
                      Ja tak nie twierdzę.Uważam tylko że z moich obserwacj wynika, że spółka ta da
                      jeszcze po prostu zarobić.Nie myślę o spółkach w dłuższej perspektywie
                      czasu.Mario
                      • Gość: Lucky Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:09
                        Może jeszcze da sie zarobić na Sanwilu a może nie.
                        ALE JEDNO JEST PEWNE, trochę to dziwne ze ktoś prezd chęcią kupna -/+ 20% akcji
                        przekazuje to do publicznej informacji, przy takiej ilości każdy grosz się
                        liczy, a cena może to tym infie skoczyć i to sporo, czy wtedy też kupią tyle
                        akcji ile zamierzami????? Będą chcieli wylóżyć tyle kasy???
                        TROCHE TO DZIWNE...
                        • Gość: tomek Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.12.05, 08:12
                          oni te akcje skupowali juz. czytalem na jakims forum ze od kilku dni badz
                          tygodni ktos skupowal duze pakiety :) a my leszcze nie obserwujemy spolek ktore
                          sa skazane na "bankructwo" jak wielu tu juz pisalo :)
                          • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 08:18
                            Nie myśl w ten sposób o sobie,nie jesteś leszczem.Są jednak ludzie ,którzy
                            obserwują takie sprawy ,tylko nie wszyscy mają ochotę się z tym podzielić z
                            innymi.Widzisz jak ja od jakiegoś czasu wskazuje pewne spółki ,to nazywa się
                            mnie tu ;wariatem".Sanwil szedł w górkę od jakiegoś czasu,wychamował tuż przed
                            wczorajszym skokiem.Zwróć uwagę,że przez kilka dni stał praktycznie w miejscu
                            przy sporych obrotac.Mario
    • Gość: Terefereqq wojenki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:05
      Bardzo lubie i cenie sobie wypowiedzi maria, sorosa i kilku innych. Sam sie nie
      wypowiadam bo gram w duzej mierze intuicyjnie (i nie narzekam) tutaj takie
      podejscie nie jest mile widziane. Dziwi mnie tylko ze stare konie kloca sie jak
      dzieci - i nie chodzi mi o polemiki. Mam taka obawe ze za miesiac wszyscy stali
      forumowicze poobrazeja sie na siebie i zostanie mi czytac pana g. pozdrawiam
      • Gość: mario Re: wojenki IP: 217.153.198.* 09.12.05, 09:08
        CZy nie widzisz ,że soros mnie prowokuje?Mario
        • Gość: Terefereqq Re: wojenki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:12
          Przestan prosze... Nawet jesli to sie latwo dajesz :-)
      • Gość: mario Re: wojenki IP: 217.153.198.* 09.12.05, 09:10
        Irlandzki Trimproof, kontrahent Sanwilu, jest bardzo zadowolony ze współpracy z
        polską spółką. Tak bardzo, że "poważnie rozważa" zakup nawet 25% jej akcji.
        Jeśli się na to zdecyduje, będzie musiał przejąć walory z rynku - wynika z
        naszych ustaleń. Kurs i obroty firmy eksplodowały.

Kurs Sanwilu rozpoczął wczorajszą sesję od ponad 15-proc. wzrostu. W miarę
        upływu czasu papiery zyskiwały na wartości. Wszystko tłumaczy pismo, które
        firma otrzymała, przetłumaczyła i rano opublikowała.

Irlandczycy listy piszą

"Nasza współpraca rozwija się z dużym sukcesem. Jak wspominaliśmy wcześniej,
        zatrzymaliśmy całą produkcję w Irlandii i zamówienia przenieśliśmy do Waszej
        firmy. Jakość i parametry materiałów produkowanych dla nas są doskonałe, a nasi
        klienci są bardzo zadowoleni z rezultatów" - taki list otrzymał zarząd Sanwilu.
        Autorem jest Denis Buckley, dyrektor zarządzający irlandzkiego Trimproofa.

Na początku roku informowaliśmy, że Sanwil przymierza się do zawarcia kilku
        znaczących umów. Jedną z nich był podpisany w lutym trzyletni kontrakt z
        Irlandczykami. Dotyczył sprzedaży sztucznej skóry, którą wytwarza zakład w
        Przemyślu. Nazwa partnera ani nawet kraj jego pochodzenia nie zostały wówczas
        ujawnione. Wiadomo było tylko tyle, że wartość zlecenia to 4 mln euro (około 16
        mln zł), a dostawy będą realizowane "w ilości i asortymentach według odrębnie
        składanych zamówień". Teraz Sanwil przyznał, że kontrahentem był Trimproof.

Ale nie pochwały pod adresem giełdowej spółki sprawiły, że list Irlandczyków
        stał się publiczny i wywołał euforyczną reakcję rynku.

Apetyt na papiery

"Bardzo ważną rzeczą dla nas jest zagwarantowanie, że współpraca pomiędzy
        Sanwilem a Trimproofem nadal będzie się bardzo dobrze układać. Z tego powodu
        chciałbym posunąć naszą współpracę o krok dalej" - napisał dyrektor Buckley. I
        przyznał, że zarząd jego przedsiębiorstwa bardzo poważnie rozważa zakup
        znacznego pakietu akcji Sanwilu. "Możliwe, że nawet aż około 25%" - uściślił.

Na tym konkrety się kończą. Kiedy, od kogo i w jaki sposób Irlandczycy
        chcieliby przejąć papiery, nie wiadomo. Jeśli zamierzają to zrobić szybko,
        muszą się liczyć z koniecznością ogłoszenia wezwania. Teoretycznie nie powinni
        mieć problemów ze znalezieniem chętnych do odsprzedaży walorów. W wolnym
        obrocie jest około 40% akcji przemyskiej firmy. Reszta należy do Adama
        Buchajskiego. Po splicie w stosunku 1 do 30 na niezłym poziomie utrzymuje się
        płynność walorów. W ostatnim miesiącu średni dzienny wolumen przekracza 4,1 mln
        sztuk - ponad 4% kapitału. Przy czym w handlu nie uczestniczy większościowy
        udziałowiec. Jego zaangażowanie nie zmienia się od dawna. Czy może się zmienić
        na korzyść Irlandczyków?

Zakupy tylko na rynku

- Nie prowadziłem z Irlandczykami żadnych negocjacji, ale pan Buckley zna moje
        stanowisko. Byłbym skłonny odsprzedać nieznaczny pakiet, ale instytucjom
        finansowym, a nie inwestorowi branżowemu - mówi PARKIETOWI A. Buchajski. -
        Irlandczycy mają więc świadomość, że jeśli chcą naprawdę zainwestować w akcje,
        to muszą to zrobić na rynku. Rozumieją i szanują moje stanowisko. Adam
        Buchajski zapewnia nas, że nawet po sprzedaży pakietu instytucjom finansowym
        chciałby zachować kontrolę nad giełdową spółką. - Docelowo zamierzam utrzymać
        zaangażowanie na poziomie "50% plus" - wyjaśnia.

Zastrzega też, że transakcja z instytucjami może mieć miejsce, kiedy spółka
        udowodni, że jej fundamenty są inne niż były i że restrukturyzacja daje
        efekty. - Myślę, że jesteśmy w trakcie przeprowadzania tego dowodu - mówi A.
        Buchajski. Po trzech kwartałach przychody przedsiębiorstwa wynoszą 27,3 mln zł,
        a strata netto prawie 0,7 mln zł. Ubiegły rok firma zakończyła przychodami w
        wysokości 40,8 mln zł i zyskiem 8,4 mln zł - w głównej mierze pochodzącym z
        rozwiązania rezerw.

Komunikaty podbijają kurs

Na koniec dnia kurs Sanwilu wyniósł 0,73 zł (+25,9%), przy rekordowym
        wolumenie - ponad 36 mln akcji (0,73% kapitału). Obroty sięgnęły... 50 mln zł -
        najwięcej na rynku. Wyższymi notowaniami przedsiębiorstwo mogło się pochwalić w
        lutym i marcu 1998 r. (12 lutego 1998 r. firma zadebiutowała na
        parkiecie).Ostatnie wieloletnie maksimum to 0,68 zł. Zostało ustanowione 23
        listopada, po kilkudniowej dynamicznej zwyżce, która wyniosła cenę papierów z
        0,36-0,37 zł na szczyt. Wolumen sięgnął wówczas ponad 14 mln walorów. Wtedy
        jednak inwestorzy interesowali się wieloma małymi firmami giełdowymi, ostro
        windując ich notowania i generując imponujące obroty. Sanwil był w tej grupie.
        Czy gracze spodziewali się ruchów w akcjonariacie przemyskiego zakładu, a
        przynajmniej deklaracji na ten temat? Spółka przekazywała w ostatnich
        tygodniach pozytywne informacje, ale o bez porównania mniejszym niż list
        Irlandczyków ciężarze gatunkowym. Pod koniec listopada podała, że pomyślnie
        przetestowała system izotopowego sterowania gramaturą i grubością powlekania na
        głównej linii produkcyjnej. Efektem modernizacji będzie zmniejszenie ilości
        odpadów, spadek zużycia substancji wykorzystywanych do wytwarzania materiałów
        powlekanych i poprawa jakości. To była kolejna inwestycja współfinansowana ze
        środków UE. Z kolei na początku grudnia Sanwil poinformował o porozumieniu ze
        związkami i zastąpieniu zakładowego układu zbiorowego pracy nowymi regulacjami.
        • Gość: Gorbi Re: wojenki IP: *.stat.gov.pl 09.12.05, 09:29
          Ty naprawdę Kochasz tą spółkę :)
          • Gość: mario Re: wojenki IP: 217.153.198.* 09.12.05, 09:32
            Bardziej od niej kocham kasę.Idę do pracy .Mario
    • Gość: rav_b Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:48
      Coś dzisiaj zabrakło optymizmu inwestorom, choć zaczynało się ładnie :(
      • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 13:07
        Chwilowa korekta.Zwróć uwagą,że ktoś kupował po 0,73 i to przy dużych
        obrotach.Cena celowo była zbijana,lecz została obroniona prz 0,75.Teraz już
        tylko wzrosty,choć już na pewno nie takie jak wczoraj.Mario
        • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 13:16
          Widzisz jak łykają po 0.75.Mario
        • Gość: Gorbi Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.stat.gov.pl 09.12.05, 13:25
          No ale jak byś stosował moją metodę to byś sprzedał za 0.79 zł i odkupił po
          0,73 zł.
          • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 13:39
            Tak było by najlepiej.Masz rację .Mario
    • Gość: woody Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.05, 13:46
      Pewne to jest rozwolnienie po "bigosie" zjedzonym na dworcu centralnym.
      • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 14:01
        Raczej po czytaniu niektórych proroków tu na Forum i ich przepowiedni na temat
        nadejściu bessy oraz budowie nowej spalarni ;smieci" Mario
        • Gość: krzysiek032 Re: Sanwil to pewna sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 15:53
          No i Sanwil obniżył loty :(
          Już na nim zarobiłem na pierwszym wejsciu, ale teraz cieniutko.
          No zobaczymy w poniedziałek jak będzie.
    • Gość: mario Re: Sanwil to pewna sprawa IP: 217.153.198.* 09.12.05, 16:10
      Dużo sprzedala podobno akcji Buchajowska Agnieszka-Wiceprezes Rady Nadzorczej.
      Pytanie komu,czy polskim instytucjom czy Irlandczykom. Tak wiec bedzie dalej
      jazda bez trzymanki. Zastanawiam się już teraz ,czy to aby na pewno
      irlandczycy ,a nie czasami nasze fundusze. Skłania mnie do takiego wniosku ta
      wypowiedź.cyt.- Nie prowadziłem z Irlandczykami żadnych negocjacji, ale pan
      Buckley zna moje stanowisko. Byłbym skłonny odsprzedać nieznaczny pakiet, ale
      instytucjom finansowym, a nie inwestorowi branżowemu - mówi PARKIETOWI A.
      Buchajski. - Irlandczycy mają więc świadomość, że jeśli chcą naprawdę
      zainwestować w akcje, to muszą to zrobić na rynku. Rozumieją i szanują moje
      stanowisko. Zastrzega też, że transakcja z instytucjami może mieć miejsce,
      kiedy spółka udowodni, że jej fundamenty są inne niż były i że restrukturyzacja
      daje efekty. - MYŚLĘ ŻE JESTEŚMY W TRAKCIE PRZEPROWADZANIA TEGO DOWODU- mówi A.
      Buchajski. Po trzech kwartałach przychody przedsiębiorstwa wynoszą 27,3 mln zł,
      a strata netto prawie 0,7 mln zł. Ubiegły rok firma zakończyła przychodami w
      wysokości 40,8 mln zł i zyskiem 8,4 mln zł - w głównej mierze pochodzącym z
      rozwiązania rezerw.-koniec cytatu. Teraz tylko wystarczy jedno info a Sanwill
      może poszybować do góry. Mario

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka