elamigo1 19.06.06, 11:40 Miedź się wali. Ropa słaba. A my w ślad za europą. Ciekawe czy długo byki zdołają utrzymać nastrój. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:07 Ze miedz to ,sprawdzałem ale rope nie gdyż sądząc po bardzo dobrych notowaniach rafinerii byłem przekonany ze ropa w góre. A zresztą jakie to ma znaczenie,byle był dobry nastrój,był stan wojenny i ludzie sie tez bawili. Spogladając na wykres indeksu dzisiejszego dnia ,to jest tam dosyc dobra formacja namalowana.Trwa teraz lekka korekta jesli ,zatrzyma się w oklicach 2585-2590 i nastąpi z tego miejsca odbicie to mozna bedzie spodziewac sie nawet dzisiaj dobrego odpału.Ciekawe czy sie sprawdzi.Chyba sobie poszukam jakiegos kucyka. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:12 wzrosty w europie są trochę wybiórcze - wynikają w sporej mierze z informacji spływających z simensa i nokii. Ftse jest oderwany. Nerwowy rynek. Raczej stanąłbym po krótkiej stronie - ale do 14 dzisiaj nie inwestuję... Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:15 A skąd to wiesz,ze do 14godz?,tez zawsze uwazałem i nie raz zauwazałem ze własnie jest to cżesto godzina nieobojetna na polskiej giełdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:17 Godzina 14 wynika z moich czysto prywatnych ograniczeń - nie samą giełdą człowiek żyje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:16 ja widzę kontynuację linii spadkowej (kąt nachylenia - przedłużenie) z początku miesiąca. Widzicie jakąć formację szansy odbicia? Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:22 Ja widze na wykresie dzisiejszej sesji ładną formacje odwróconego spodeczka z rondelkiem,i wybiciem ,obecnie tra powrót do rondelka,Jesli od tych poziomów nastapi odbicie powinno to byc potwierdzenie tej dosyc silnek formacji wzrostowej. No ale kluczowy jest ten obecny powrót do strefy 2585-2590 +,- minimalne odchylenai,Jesli natomiast spadnie ponizej wtedy ja uznaje ,ze formacja znaikła. Jesli nie to uwazam ją zaaktualną ina cos wskocze ,zaryzykuje,chocby tylko dla sportu.jak widze ryzyko strat na dzisiejszej sesji jest znikome ,to mozna sie pobujac ewentualnie na koniec lub wczesniej zamknac ze strata,No ale cos wypadało by zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:27 Niech moc będzie z Tobą. Bo trend jest przeciwko:-) na razie nie mam zdania. Zobaczymy czy obroni wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:35 Chociaz jak na razie ida w kierunku zanegowania tej formacji,To na razie sie przygladam na wypadek gdyby jednak sie obronili.Szukam na taką ewentualnosc jakiegos rumaka oczywiscie patrze tylko po solkach duzych lub dobrze płynnych. Jak na razie to lubawka troche pojechałem po tej pierwszej korekcje spadkowej na 3,18 i juz nie mam ale chyba drugi raz nie usiade na nią.Bioton jest tak jak od paru sesji ,nikłe zainteresowanie skuły chodzi tak normalnie z lekkim sprzedawaniem.patrze troche po miedzi ale strasznie długi skok tam jest az 9 przedziałow zeby był procent.PEKAO chociaż ma mała płynnosc stosunko ale tam stawiaja mało przeszkód do jazdy w gore i zauwazyłe ze lubią nia czasami ciągnac jesli im zalezy na indeksach.Na Tpsa to co zawsze.Ktos kupuje ale ma czas,podejrzewam ze i ten co sprzedaje tez wie co robi.Czy aby sie oni nie znają.I przyokazji zabierają innym akcje stosując ta metode.Moze i bankier bylby dzisiaj dobry,debiut ,dobra płynnosc niewielki wzrost jak na debiut.no i ten skok cenowy fajny dwa przedziały i ponad 1%jest Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:46 niestety nie mam zbyt podzielnej uwagi - nie jestem w stanie obserwować zarówno notowań surowców, indeksów europejskich, newsów z agencji - na poszczególne spółki nie starcza uwagi. Być może będą tam okazje. Koncentruję się na całości - indeksie i kontraktach. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:53 Jak na indeksie to warto równiez na człony które go tworzą a przynajmniej juz na te o najwieszej wadze.przynajmniej z 10 spólek.mimo ze nie gram na kotraktach to indeksy ,oraz te 10 mnajmocniejszych społek zawsze obsrewuje.Ondeks nie zawsze potrafi powiedziec co moze byc za chwolie na nim.Natomiast na tych spókach zawsze dowiesz sie co za chwile moze byc naindeksie.Oczywiscie jak jest cos nienaturalnego na nich.Patrz przykadowo piatek.Od dwóch godzin było widac sztucznosc indeksu zawyzonego głownie spólkami nie małymi o małej plynnosci BpH i WBK.Zawsze jak widac spólke na która manie mały wpływ naindeks to jesli zdarzy sie to czego oczekujesz a mozna dosyc czesto domyslac sie tego to wtedy jestes krok do przodu w stosunku do obserwacji samego indeksu. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:09 w domu mam wypisane codziennie główne sparcia i opory 10 pierszych spółek z w20. Reaguję tylko na alarmy - kiedyś może kupię sobie dodatkowe monitory by na raz śledzić więcej. Na dzień dzisiejszy nieczęsto spoglądam na wykresy poszczególnych spółek (na wykresy bo ceny śledzę by widzieć kosze i alarmy) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:26 Dam ci przykład jak indeks wig20 ,często nie pokazuje prawdy i ty nie obserwujac społek nie małych z tego indeksu ale mało płynnych nie wiesz o tym. Jest na indeksie pewna wartosc ,któa została przykładowo ustalona w pewnej chwili spadkiem kursu bph,pekao,czy wbk o 4+- jednoczesnie był to rzut celowy przypadkowy gracza któy zauwazl mała ilosc ofert. Jest odzwierciedlone w indeksie,ale w tym samym czasie juz nadanej spółce sa oferty o których ty nie wisz bo nie obserwujesz, w granicach 0 po obu stronach ,wiec wiadomo ze obojetnie jaki ruch bedzie wykonany na danym walorze to wpływ jego zmieni obraz indeksu.Do tego często jest tak ze na tych spłkach sa dziury w ofertach wiec co bardzie dynamiczni gracze dla podkreslenia siły danego trendu uderzają w takie dziury czy to w dól czy w gore zaleznosci od kierunku trendu. Fakt za chwile ten kurs potrafi byc zblokowany ofertami takimi jak podałem wyzej czy w poo bu stronach K S podobnymi do tych która byla przed zadrzeniem,Ale z uwagi ze były luku w ofertach przed zadrzeniem .To tak postawione oferty potrafią jeszcze długo nie wpłynac na indeks od ostatniego zdarzenia na tym walorze mimo ze stoją znacznie wyzej czy nizej od ostatniegob kursu,Dopiero tranzakcja jakakolwiek na tym walorze to dziwne zdwrzenie wpływa na kurs.Do takich spólek zaliczam w większosci sesji bo nie wszystkie.WBK BPH,PEKAO, oraz spólki naktórych musi byc ten ruch większy co tez bywa czasami nie trudne patrząc na płynnośc.MOL,Prokom,BRE,GTC. No i jeszcze jedno jesli zauwaze budujacy sie trend na spólkach o duzej wadze,pko bp czy kghm ,czy pkn orlen czy grupiespólek przykładowo surowcowej czy bankowej to tez nie trudno sobie załozyc jak poszybuje indeks. w najblizszym czasie.Jest sie wtedy o krok szybciej na rynku i wcale nie trzeba zajmowac juz mieksca,ale jesli grasz na opory ,wsparcia to w ten sposób uzyskujesz dodatkowy wskaznik dla potwierdzenia twoich oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:45 co do obserwacji spółek. Masz rację. Niestety fizycznie nie jestem w stanie obserwować wszystkiego co bym chciał. Powinno się inwestować grupą, na sali gdzie każdy obserwuje i gra na wycinku rynku - uprzedzając innych co się dzieje na jego podwórku. Grając zespołem można nawet zabezpieczać scenariusze wydarzeń - hedgując niektóre pozycje. Pomijam granie koszykami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:30 eur/zł obronił wsparcie, umocnił sobie podłogę, i rośnie. Coraj bardziej skłaniam się ku czerwonemu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 12:58 Dzis np,masz na BPH potęzny obrót jak na ostatnie dni 42mln to i kurs jest normalny0.2% a na wbk tylko ponad 2,5 mln to kurs chodzi na 3% tak ze malym kosztem moze byc utrzymywany wkład tej spólki w lepszy obraz indeksu. Tak samo ruchy które mozna rozpznac i oczekiwac przykładowo na KGHM w danej chcwili dają ci wyobrazenie o zmianie indeksu ,której jeszczenie ma nim. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:06 obstawalem wczoraj ze bedzie lekkie wybicie. na koniec sesji mysle ze zjedziemy na dol Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:11 Nie byłbym tego taki ,pewny chocby tylko z jendej prostej zaszdy giełda jest nieprzewidywalna,Wiec po zachowaniu z piatku giełdy 75 dzisiejszych uczestników jest podobnego zdania-bo to proste,tylko gdzie zmiennosc.Giełda natomiast chodzi odwrotnie do oczekiwań większosci zazwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:13 to sprawdz wigometr ;) komentarz money.pl cytuje: Nie zmienia to faktu, że nadal trudno o optymizm na parkiecie. Inaczej jednak twierdzą ankietowani przez GPW. Wskaźnik WIGOMETR wzrósł w piątek aż o 70 pkt. W tym tygodniu blisko 70 proc. analityków spodziewa się zwyżki indeksu WIG20. Cieszyć się? Nie. Chyba trzeba zacząć się bać. Wskaźnik Wigometr to jeden z kodów GPW. Wskaźnik publikowany jest od lipca ub.r., jednak niezmiernie rzadko jego wskazania pokrywają się z koniunkturą giełdową. Na ponad 40 tygodni, zaledwie 13 notowań pokryło się później z rynkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Wskaźnik wigometr 19.06.06, 13:43 Powiem ci jak ja mysle o dłuzszym terminie-dłuzszym na ten tydzień i na te okolice na wigu.Czekam na zwyzke jaka jest, nastepnie oczekuje korekty,zwazywszy ze wszystko dzieje sie w oklolicach lini trendu wskazanego przez andzie,szczegołnie jestem ostrozny,własnie na tej korekcie ustanowienie w niej wyzszego dołka .czyli powrót do wzrostów przed pokonaniem obecnego minimum przy dobrych nastrojach(nie sam fixing 2%),po takim zdarzeniu praktycznie nie trzeba zagladac do wskazników AT juz podejrzewam z wartosci dzisiejszych ze będa dobre.Wtedy raczej warto wchodzic. Oczywiscie wielu zazuci a jak tak nie bedzie,nie wyjdzie ci od razu pójdą do góry. Zgoda poprostu nie wykorzystałem wzrostu ale to nie jest najwazniesze,Najwazniesze zrozumiec rynek i miec plan jakis działania.Chyba wystarczy. A jesli wskocze dzisiaj i nie zaczekam na swoje załozenia i oczywiscie bedzie spodziewana korekta ale niestety nie zatrzymuje sie powyzej ostatniego dołka tylko wali w ta linie trendu i przebija?.To jakie mam wyjscie stosując AT,chocby nawet była to tylko pułapka to ze wzgledu na przełamanie istotnych oporów nie mam prawa trzymac tej pozycj w zgodzie ze sobą A swoją drogą cos jednak w tym wykresie dzisiejszym jest .wskazywalem spadek do strefy 2585-2590 a oni jadą dla zmyłki do strefy 2580-2585 i toczą sie na tych 5 punktach od ponad godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: napięcie rośnie 19.06.06, 13:50 Płaskość rynku jest większa niż zwykle podczas lunchu. Kilka koszy może ten rynek rozbujać. Nawet bardzo bo uczestników niewielu. Sądzę że druga część sesji może przynieść niespodzianki. Wyobraźcie sobie ilość zleceń z limitami aktywacji czekających po jednej i drugiej stronie tej płaskiej południowej kreski. Na razie kończę. Napiszę coś po sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: napięcie rośnie 19.06.06, 13:54 Mogłes ta chwoel doczekac 14 sie zbliza Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 19.06.06, 13:32 zastanawiam się na ile motorola pociągnie indeksy w usa. Jest tuż przy sparciu. Wieści o siemensie i nokii to złe wieści dla motoroli. Odwrotnie było z boeingiem który "dołożył" airbusowi. Spora branża - choć jej wagi w indeksach usa nie znam. Ciągnąć w dół będą branże surowcowe. Nie wiem co z bankami. Złoto w dół. Czy zna ktoś korelację złoto - banki w usa? Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re:elamigo godz 14 godzina 0 19.06.06, 14:08 Jakby lekko ruszyli 0,4%magiczna godzina działa Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re:elamigo godz 14 godzina 0 19.06.06, 14:34 Dwadziesci punktów zrobili jak ten opór przejdą na 2600 to chyba jeszcze z 20 punktów co najmniej zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re:elamigo godz 14 godzina 0-dziekuje 19.06.06, 16:07 Wiem ,wiem powiesz brakło 0.06punktu. Autor: eliot33 Data: 19.06.06, 14:34 "Dwadziescia punktów zrobili jak ten opór przejdą na 2600 to chyba jeszcze z 20 punktów co najmniej zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik17 Re:elamigo godz 14 godzina 0-dziekuje 19.06.06, 16:59 Eliot ty jestes jakis jasnowidz? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 obiecałem po sesji - 16,20 19.06.06, 16:58 Aby zacząć grać około 14 muszę mieć czas na dojazd:-) z rana postuję z miejsca odlagłego o 11km od kompa z którego mogę bezpiecznie składać zlecenia. Odpalam ci ja kompa i ... coś drga do góry na niewielkim obrocie - ja krótka 65. Ciutkę spada ale tak niemrawo, przy złagodzeniu spadku miedzi i ropy (okazało się chwilowe na miedzi) że uznaję że rynek jest niepewny i realizuję 92 zł zysku. Wystawiam później zlecenieK z lim akt. 2575 na otwarcie w usa - ale widząc otwarcie i charakter naszego wzrostu daję anulatę. Z taką chimerą to ja się nie bawię. Jak mam tracić-ryzykować pieniądze bez sensu i przekonania to w kasynie przynajmniej się do ciebie uśmiechają ładne dziewczyny... Dziwna sesja. Wcale nie bycza - choć poziom indeksu wskazywałby na dominację byków. Nie przy obrocie 750 mln, na dodatek zrobiony w 1/3 i wzrost i obroty przez 2 spółki. Szukałem informacji o PKN. Dywidenda dopiero wiadoma 27, o możejkach dzisiaj nic nie czytałem. MOże to oni się na tego Leppera tak cieszą? No przeca Andrzej nie da im zbankrutować... Podobnie pkobp - co za info?? aż tak. Dlaczego kgh nie reagowała na zniżkę na miedzi? - czyżby ci którzy mieli z niej wyjść to już wyszli a siedza tylko fundusze i ofe (plus drobniejsi) wytłumaczyłem to sobie - emocje, głód wzrostu u tych co mogą tylko kupować - a nie mogą krótko sprzedawać. Sam nie wiem. Dziwna sesja. Znów byliśmy najlepszym rynkiem świata. W 8 przypadkach na 10, przy niskim obrocie, następny dzień okazywał się najgorszym dniem miesiąca. Do dziś pamiętam moment - w dzień ostatniego szczytu wigu20 też bylyśmy rekordową giełdą. POstowałem jescze tego samego dnia że tpsa (qwa jgo mć) uniemożliwiła mi złożenie zlecenia . Pamiętam ten dzień z powodu dużego wzrostu, stosunkowo niskiego obrotu jak na wzrost a szczególnie pamiętam go dlatego ponieważ byłem pewny że coś tam z tym wzrostem śmierdziało. Bylyśmy najlepsi na świecie bez żadnego info z fundamentów. Następnego dnia zaczęły się spadki które trwają właściwie do dzisiaj. Wymieniałem z sorosem2 posty - on bodajże zajął krótką pozycję... Podobne wrażenie mam dzisiaj. Wzrost na niskim obrocie ( szokująco niskim jak na skalę ruchu). Właściwie nie widzę powodów dla tego wzrostu. Oprócz tych postowanych, zleceń (choćby w głowach) z limitem aktywacji - jak się wybyje z kreski... Surowce się przeceniły, dolar bije kolejne maxima ostatniego czasu - a u nas prawie 3%. Sądzę, że istnieje duże prawdopodobieństwo że to była kojena akcja Panów spekulantów (tych przez duże P) by ostatecznie dać sobie szanse na wyjście z naszego rynku. Ale to oczywiście subiektywne gdybanie. Jednak zasada nie nocowania z pozycją powstrzymała mnie przed krótką na koniec. CHIMERA - moje nowe ulubione słowo. jeszcze coś napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: obiecałem po sesji - 16,20 19.06.06, 19:29 calkowicie sie zgadzam. obroty przy takim wzroscie to zenada. cos sie znow kroi Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: obiecałem po sesji - 16,20 19.06.06, 20:06 haa a co sie dzieje ze zlotowka :-) tak, to sa wzrosty obwieszczające hossęęęę Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: obiecałem po sesji - 16,20 19.06.06, 20:16 Jak mówicie żle to i ja dołoze swoje.Przytocze fragment o pierwszej ofiarze decyzji banku chińskiego jakze waznej dla naszego rynku; ,,"Ceny miedzi spadają, Chiny chcą powstrzymać boom inwestycyjny (PAP, pb/19.06.2006, godz. 11:26) Ceny miedzi spadają w poniedziałek w Londynie z powodu obaw o możliwy spadek popytu na metale w Chinach - podają maklerzy. Chiński bank centralny zlecił bankom krajowym zwiększenie ich rezerw kapitałowych, aby powstrzymać w Chinach boom inwestycyjny. Takie działanie może spowodować zmniejszenie zapotrzebowania na metale w chińskiej gospodarce, która zużywa najwięcej miedzi na świecie. Miedź w dostawach trzymiesięcznych na giełdzie metali LME w Londynie spadała w poniedziałek przed południem o 160 USD, czyli 2,3 proc., do 6.820 USD za tonę. Metal taniał też na giełdzie w Szanghaju, która podała w poniedziałek, że jej zapasy miedzi wzrosły w ub. tygodniu o ponad 20 proc., o 10.810 ton do 62.344 ton i są obecnie najwyższe od połowy lutego." Na miedzi w długim horyzoncie czasowym utworzyła sie dosyć mocna formacja podwójnego szczytu,gdzie drugi szczyt był nizej .Nastepnie formacja ta została wypełniona gwałtownym spadkiem cen miedzi co spowodowało mocne przebicie linii szyji i dalszy spadek.Od paru dni trwała korekta tego spadku czyli klasyczny powrót do linii szyji.W tym czasie cena miedzi urosła około 9%od dołka i zatrzymała sie około 5%przed linią szyji. Dla wzorcowego wypełnienia tej formacji brakuje nieudanego powrotu w kierunku linii szyji a następnie gwałtowny odwrót ku nowym dołkom. Pytanie czy ceny miedzi zakonczyły ten ruch powrotny w kierunku linii szyji,czy jest to jeszcze tylko korekta w tym ruchu i po niej podejmie jeszcze miedz ruch wzrostowy do tej przełamanej linii szyji. Czy to juz jest koniec tego ruchu poznac to bedzie mozna po tym jesli miedz ustanowi kolejny dolek cenowy nizszy od poprzedniego to wtedy mozna powiedziec ze trend spadkowy na miedzi zagoscił na dłuzej. Oczywiscie wzrost powyzej przebitej linii szyji neguje tą foramcje.Na dzis to wzrost około 7-10% Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: obiecałem po sesji - 16,20 19.06.06, 22:51 Postowałem w weekend o wpływie -potencjalnym - decyzji chińskiej na ceny surowców. (znów zbieżność myślenia) Rano sprawdzałem notowania miedzi w azji. Spadły zaledwie o 1800 renmibi. To w zakresie zwykłych wahań. Sporych. Choć ciągle w dół. Ale niewielkich. Zobaczymy co dalej z tą miedzią. Złoto się uspokoiło, może miedź też wyluzuje. Zastanawiający jest brak większej korelacji kgh do kursu miedzi w dniu dzisiejszym. Częściowo uzasadniam to arbitrażem który będzie trzymał do dywidendy. Ale nie wszystko. Coś tu jest nie tak. Zamknięcie w usa - negatywne, ale w niektórych średnioterminowcy horyzontach analizy nie wygląda aż tak źle. Ot zjazd o fibona ostatnich wzrostoów (na oko). Patrząc na reakcję europy (z lenistwa obserwuję głównie ftse i cac/niestety akcje.net nie podają notowań daxa.) rano się powinno lekko zdyskontować w dół. Ciutkę. Zależy jeszcze od azji. Jak zwykle... Po otwarciu europa to czrna magia. U nas ... po takiej sesji jak dzisiaj to wszystko się może zdarzyć. Gdybając z 51% prawdopodobieństwem - lekka luka otwarcia w dół (za bardzo napompowanyu wzrost w stosunku do ameryki, pompowany gdy otwarcie w usa oscylowało wokół 0zera., później naśladowanie europy bądź tańczenie w takt rosji i turcji. Nie zajmowałbym jednak żadnej pozycji z ceną otwarcia. Ryzyko jak w kasynie, tyle że spekuła ma swoje własne karty. Dla mnie obowiązująca na jutro strategia to KRÓTKIE. (ja naprawdę czasem zajmuję długie:-) Ale do 14tej wiele się może zmienić. ^migo Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: obiecałem po sesji - 16,20 20.06.06, 08:39 azjatyckie byki jaja zostawiły na pieńku chińskich rezerw obowiązkowych. Wisi nad nimi topór bernankiego. Nasze byki znów może ratować tylko pazerność rządu na dywidendy. Sądzę że pod to była wczoraj gra na pkn. Jeśli macie inne ifo - napiszcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:31 Turcja zaledwie koryguje wczorajsze wzrosty -1,6 na godzinę 9.28 jest szansa na stabilizację u nas na trochę niższym poziomie? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:35 my kopiujemy turcję czy turcja kopiuje nas?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:38 bardzo nerwowo. nie otwieram narazie pozycji Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:42 co moze swiadczyc o tak duzej ujemnej bazie ? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:47 nie obserwuję teraz kontraktów - z opóźnieniem nie ma sensu. Ujemna baza jest uwzględnieniem dywidend w cenie akcji. Arbitraż. Wczoraj była około 30pkt - jak spekulowałem online. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:49 teraz jest kolo 60 pkt. wig20 odrabia. ciekawe rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 09:56 Kontrakty reagują zwykle znacznie bardziej gwałtownie na POTENCJALNE zmiany lokalnych trendów. Emocje. Można to wykorzystać i grać na tym. Trzeba mieć platformę do szybkiego składania zleceń... 60 punktów to sporo. Nie widzę wykresu ale w ciemno mogę napisać - za dużo. Jeśli takie pociągnięcie kontraktów odbyło się na niskim obrocie - jest ciut większa szansa na zjazd kontraktów niż na wzrost. Jeśli na sporym obrocie - oczekuj raczej wzrostu indeksu. W tle notowań patrz na emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 10:16 Co do sesji ,nie podobało mi sie te otwarcie Idealne było by na plusie i dopiero potem spadek ale wiadomo nie mogło tak byc ze wzgledu na swiat.Wiec w takim razie zrobili to na co liczyłem,tylko ze w takim ukadzie wiem jeszcze mniej o ewentualnej przyszłosci.Czy bedzie ta korekta jednak na wykresie czy nie?Liniowym na koniec sesji Nie dawno bylismy swiadkami tego co wczoraj opisywałem,"warto obserwowac składowe wigu20" dokładnie poszli pomiedzy tymi dziurami na spółkach mało płynnych i szybko indeks wrócił na plusy.Najlepiej BPH otwarcie 625 zł a potem tylko wziąc pare sztuk po 646 i efekt murowany zwazywszy ze BPH ma nie mały wpływ na indeks a obrót na chwile obecną 500sztuk.Co do PKN orlen to mimo wszystko nie wydaje mi sie ze to gra pod dywidende(na dzisiaj to nawet nie wiadomo czy cokolwiek bedzie a jesli to ilosci sladowe)Mały połknął mniejszego(mozejki)czy czasami znowu nie krązy jaka plota ze ktos cos moze zrobic w stosunku do PKN zbyt duzy wzrost i olbrzymie obroty,to albo jest jakies info nie znane jeszcze ogólowi albo powazna plotka.Co do rynku to wydaje mi sie ze seja bedzie bez wyrazu ,głownie starała sie podązać przy indeksach zachdnich .Z mnieszym lub wiekszym przyspieszeniem ale zgodnie z ich kierunkiem.Co do obrotów na które to narzekał z jednym z postów elamigo .Ja juz to mówie od dawna,ze obroty od 23.05 są praktycznie w ilosciach bardzo skąpych.Od tego czasu ktory uznaje za dzień w któym akcje weszły w mocne rece,czyli głownie funduszy obroty są bardzo małe bo nie ma kto nimi obracac.Drobni nie chca wchodzic,fundusze nie maja je komu oddac-zagranica nie wraca.Praktycznie cały ten okres nawet te zjazdy dynamiczne które były odbywały sie na stosunkowo nie duzych obrotach porónujac je np. z wczesniejszą sesją paniczną na GPW.pójde chyba na spacer szkoda wzroku . Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 10:23 sesja może być ciekawa. Do obserwacji - nie do grania. Śledzimy trochę europę. Turcja notuje minimum dzienne. Nie sądzę by byki to wytrzymały. Ja standardowo "pogram" sobie od 14.00:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:16 Polskie fundusze podciągają indeksy giełdowe (Piotr Kuczyński, Xelion/ 20.06.2006, godz. 09:47) W poniedziałek nasze rynki finansowe od początku dnia usiłowały wymazać słabe nastroje, które musiało wywołać zakończenie piątkowego handlu. Indeksy giełdowe w poniedziałek rosły. Najmocniejszy był PKO BP i PKN, których fixingi w dużym stopniu przysłużył się bardzo słabemu zamknięciu piątkowej sesji. Zwyżki na początku sesji bardzo nieznacznie, ponieważ dolar na świecie pozostawał silny, co wywołało spadki cen na rynku surowców. Ciśnienie popytu było jednak tak duże, a sytuacja na świecie tak dobra, że nawet taniejące surowce nie przeszkodziły naszemu rynkowi w zwyżce. Z każdą godziną obóz byków nabierał pewności. Gwiazdą była Agora, ale gwałtownie rósł również kurs PKN, mimo że cena ropy spadała. Nawet KGHM praktycznie nie reagował na duże spadki ceny miedzi. Skąd takie reakcje? Odpowiedź tkwi w obrocie, który był o połowę niższy od uznawanego za normalny dla hossy. Wystarczyło, żeby jeden z funduszy doszedł do wniosku, że jakieś akcje są tanie i musiały one, przy biernej postawie rynku, mocno wzrosnąć. Sesja niestety ma w związku z tym bardzo małe znaczenie prognostyczne. Zwrot i to gwałtowny może nastąpić z byle powodu. Już dzisiaj początek sesji powinien być spadkowy (reakcja na zamkniecie sesji w USA), ale potem będziemy bacznie obserwowali rynki surowców i giełdy Eurolandu. Nie ulega bowiem wątpliwości, że poniedziałkowa akcja polskich funduszy może być w każdej chwili ostro skontrowana przez zagraniczne fundusze, które z cała pewnością mają jeszcze u nas bardzo dużo akcji. Musiałoby je tylko coś znowu wystraszyć. W nocy nic takiego się nie wydarzyło. gielda.onet.pl/0,1342745,komentarze.html Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:29 tylko potwierdza to moje przypuszczenia że nasze fundusze są na chama wykorzystywane przez mądrzejszych graczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasior Re: rozbieżności 20.06.06, 11:37 pojawia się pytanie, jak długo będą w stanie wyciągać indeks do góry Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:42 Na pewno ,przyjdzie im to zdecydowanie trudniej jak w hossie,w której to robiły za cudzą kase-łapali klientów swoimi reklamami. Obecnie jesli to robią to muszą sie jednak liczyc ze pomoc ze strony społeczeństwa prędko nie nadejdzie.Mówie oczywiscie o nowych zakupach jednostek uczestnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:38 Pamietaj kto w nich jest w przewazajacej większości włascicielem.Oni tez inwestuja na swoje konto.Jak chcą sprzedac to muszą miec kupca,najlepiej jak to będą polskie fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:24 Prognoza ruchu krótkoterminowa: trend spadkowy Prognoza ruchu średnioterminowa: trend boczny W układzie 60 – minutowym: po krótkiej 2 dniowej konsolidacji piątek przyniósł wybicie w gorę. Wszystko układało się po myśli byków. Oscylatory takie jak MACD, ROC czy RSI podążały stronę poziomów równowagi, a wtorkowa luka przestała pełnić role oporu. Niestety na drodze stanęła EMA-55 pokrywająca się z linia spadkowego trendu (2650). W konsekwencji nastąpił diametralny zwrot, a ceny sprowadzone na powrót w okolice środowego zamknięcia. Popyt stracił atut w postaci pozytywnych wskazań oscylatorów co postawi posiadaczy akcji na słabszej pozycji podczas dzisiejszej konfrontacji z krótkoterminowa (3 sesyjna) linia trendu. W układzie tygodniowym byki walczyły o przetrwanie na poziomie 62 % zniesienia rocznej hossy, natomiast w o wiele dłuższym bo 2 letnim horyzoncie przecena zatrzymała się na zniesieniu 38 %. Dolny cień młota nie jest zatem niczym nadzwyczajnym. Wciąż wysokie obroty ostrzegają zaś, że nie można liczyć na szybki zwrot akcji, a rozszerzona w dół wstęgą Bollingera pokazuje jak duże ryzyko towarzyszy próbom łapania dołka. W układzie dziennym zamiast osłabić opór na poziomie otwarcia wtorkowej luki bessy (2610) sesja piątkową spowodowała jego wzmocnienie. W miejscu tym wypada bowiem środek długiego 100 pkt. korpusu. To komplikuje sytuacje i sprawia, że kolejny zryw w okolice EMA-200 nie zyska już tylu popleczników. Wskaźniki szybkie wygenerowały sygnały kupna ale uczyniły to niejako „na zapas” reagując na lekkie wyhamowanie tempa deprecjacji. Na razie to wykres liniowy zdaje się ukazywać „cała prawdę” o rynku ostrzegając przy tym, że znajduje się on w drodze do poziomu 2250 pkt. (zasięg spadku z flagi). DM BOŚ SA Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: rozbieżności 20.06.06, 11:54 myślę że należy się szykować na reakcję na dane z usa i później tamtejsze otwarcie. Prognoza zezwoleń na nowe domy jest lekko ujemna. Myślę, że po wcześniejszej publikacji o niższej sprzedaży nowych domów - zezwolenia mają sporą szansę być niższe niż prognoza. To uderzy w kontrakty na indeksy amerykańskie i może wskazać na poziom otwarcia. Jeśli będzie wskazywało na czerwono - po wczorajszym dniu to będzie trudno utrzymać dzisiejsze szczyty na wigu. Dużo w tym ryzyka - ale kierunek zostałby podyktowany informacjami a nie emocjami jak dotąd. Czyli znów raczej krótka. Przeciw przemawia turcja - delikatnie rosła do niedawna(przestało mi aktualizować notowania na rosyjskim serwerze.) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 12:03 Z wykresów dzisiejszej sesji oraz dzienego wskazywało by ,ze to co juz było to powinno byc szcytem dzisiejszych osiągnięc.Chyba ze budują nowy trend.Gdyz jesli by jeszcze dzisiaj zakonczyli wyzej od tego co juz było to odczytując wykresy po dzisiejszej sesji bedzie sie trzeba zastanowic czy jednak nie udało im sie wymalowac czegos więcej niz zwykłą korekte. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 13:21 Mam nadzieje ze słowa te z godziny 12,03 wzieli sobie do serca i dzisaj mnie juz nie zawiodą; Z wykresów dzisiejszej sesji oraz dziennego wskazywało by ,ze to co juz było to powinno byc szcytem dzisiejszych osiągnięc." Co do tosyjskiego to podobnie ,ale to moze wynikało z tego ze kazali.Dla mnie szczytem było wypowiedzenie całej daty na lekccji. Nauczyciel jak sobie chciał poprawic humor na poczatku lekcji to kazał mi przeczytac cała date w całości.Ubaw byl przez co najmniej 10 minut. Miałem potem mozliwośc spradzenia swoich umiejetnosci językowych w rosyjskim w dawnej NRD.Zapoznałem tam paru oficerów z rodzinami,(bo tylko kadra byla tam z rodzianmi)w licznych i chucznych imprezach nie napotykałem barier językowychdosyc swobodnie człowiek sobie radził .Ale to moze skutek tego ze wtedy chciał i rozmawiał z ludzmi naprawde fajnymi. A imprezy były chuczne oj ,ze tylko wspomne jazde z Saszą i Lieną tankiem po ulicach Branderburga.Smiałem sie wtedy ze niemcom bieżnikujemy jezdnie pod ich łyse opony w trabantach. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 godzina14 20.06.06, 13:05 domyślam się (informacja niepotwierdzona) powodu dlaczego czasem godzina 14 jest magiczna. oczywiście dlatego że zaczynam aktywnie inwestować:-):-):-) oraz kończy się siesta w turcji.... W tych godzinach wykres turecki jest płaski. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi. Jeśli tam jest spory ruch to i u nas? coś w tym tkwi. szkoda tylko że mam to na rosyjskim serwerze a z ruska byłem napradę słaby w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:18 mój wykres turcji ruszył. Koniec sjesty. okazuje się że o 13 naszego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:22 A moze czas letni zmienili dopiero? Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:22 ci którzy pamiętają dawne czasy, o 13 baczniej przyglądają się akcjom Polmosów Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:25 "ci którzy pamiętają dawne czasy, o 13 baczniej przyglądają się akcjom Polmosów" a ci co jeszcze dawniejsze to chyba państwowej mennicy,bo oprócz godziny 13 musieli jeszcze miec kartki, Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:33 Turcja wystrzeliła. Przeciwwagę robi miedź - tym bardziej że wczoraj kgh ostawała z szeregu. Stawiałbym na ponowną próbę testowania szczytów. w najbliższej godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:40 Turcja wystrzeliła Mógłbys jasniej bo nie wiem czy nie prowokujesz.Widze ze na 13,36 mają -0.4 % to od czego odpalili,nie strasz.Co innego jakbyś powiedział BUX no 2,4% ale oni to chyba odrabiają wczorajsze zaległosci do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:53 pisałem wystrzeliła mając na myśli dynamikę . Nadal stoi około + 0,43. Skoczyła z minusów na plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:55 teraz moja przerwa. Miedź leci w dół. SYtuacja się zmienia. Sam nie wiem jak się ustawię do rynku. Może tylko popatrzę aż coś zauważę? do zobaczenia po sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 14:00 Proponował bym zanucic piosenke z filmu Kiler Jak sie wychyle to mam wszystko w tyle i chyba tak zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: godzina14- poprawka - 13 20.06.06, 13:58 To widocznie ktos tu leci u mnie na ntv jest 0,4%ale na czerwono i to z takim małym znaczkiem -0,4%.A swoją droga to chyba rzuciłeś za wczesnie ten sygnał ,ze odpalamy. Jednak nie ma to jak godz 14 i dzisiaj chyba jednak dół.Zreszta mnie to obojetne tylko zeby nie przeszli poziomów z 12 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 po sesji. prawie. 20.06.06, 16:24 nawet nie obserwowałem do końca. co do "odpału " pisałem o turcji a nie o polsce. Choć będąc na rynku pewnie przymierzałbym się wówczas do długiej. Turcja tak jak i odpaliła tak i zgasła. Dorzucam sobie ten indeks do obserwowanych podczas grania. (przeparaszam za to słowo ale jest krótsze niż spekulowania:-) Uwaga: amigo dzisiaj miał długą pozycję!. przez całe 11 minut! zarobiłem 2 złote (słowniez: d w a ). To zresztą wynik dzisiejszej sesji. 2zł. wejście i wyjście. Po prostu nie za bardzo wiem jak interpretować dzisiejszą sesję z tymi obrotami. No przecież mecz się zaczyna po czwartej. Gdzie oni wszyscy są? Pojawiają się spekulacje że tyle ludzi się okopało na swoich pozycjach (trzymania lub nie kupowania lub niesprzedawania) że aby to rozruszać to roman g musiałby się okazać kobietą - albo inna tego rodzaju "sensacja" Sam słyszałem że Balcerowicz się zapisał do samoobrony - a giełda nic;-) Postowałem kilka dni temu o możliwej konsolidacji - no chyba właśnie ją mamy. by coś gdybać uśrednijmy cenę z wczoraj i dzisiaj i mamy jakieśtam obroty na dwóch dniach. Gumką wymazujemy jeden dzień nowowań, i... wszystkie wczorajsze posty nadal zachowują aktualność. Najbardziej nudne będzie to jeśli to faktycznie potrwa do 29 czerwca. zobaczymy co u wuja sama, potem skośne i znów nasz grajdołek. Po takiej sesji to się nawet pisać nie chce. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: po sesji. prawie. 20.06.06, 16:36 Ja juz to mówiłem po dwunastej ,ze sesja bedzie jak by jej wogóle nie było,szkoda oczu i miałem racje ze tylko sobie dzisiaj dochdziłem sporadycznie do kompa. A co do jutra jak sie otworzymy nizej to jednak jutro powinien byc kierunek południowyryska juz jest na wykresie wypadało by ja troche pogłebic.Byc moze tylko na 2600 zrobia kolejny dołek i potem juz tylko zieleń na pare dni. Jeszcze pytanie odnosnie twoich zarobków dzisiejszych mówisz netto? czy brutto? Powiedz mi gdzie to dzisziaj widziałes tą turcje na zielono bo ja tam zaglądam sporadycznie ale miedzy 13 a 14 pare razy zajrzałem na NTV i tam nic ale ciągle czerwień była,0,3 0,,4 ale czerwień. Elamigo dzięki za rade z tymi ksiązkami odnosnie biblioteki ,byłem a własciwie "zajrzałem" i mam sporo ich bedzie co czytać Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: po sesji. prawie. 20.06.06, 16:56 dokładnie na minutkę lub dwie przed postem ise100 podskoczył o jakieś 200 punktów. jeśli chodzi o zarobek to faktycznie się pomyliłem. Kupno78 sprzedaż 82. zdjąć 17 zł prowizji i wychodzi. 23zł. Myślałem że to były tylko 2 punkty (takie ustawiłem limity) a były 4. prowizje teram mam 9 zł za kupno i 8sprzedaż DT. No i trochę dłużej byłem na rynku - około 20 minut. Oczywiście trzeba będzie od tego zapłacić belkowe aby było na becikowe. Ja bym niektórych zawinął w becik i przywalił belką. To już inna CH istoria. Biblioteka - miłego czytania. Mnie najbardziej wkurza kaucja którą niestudent musi płacić za książkę - 120 zł za każdą... Mam ulokowane trochę kasy bez procentów...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eliot33 Re: rozbieżności 20.06.06, 16:16 Ale sobie robią jaja na fixingu PKN najblizsza oferta jes t duza po stronie kupna po 43,5 teraz sobie to przykrył zledeniem pcro.A sprzedaz 62000 po PKC .Ciekawe co z tego wyniknie? Czy tylko sobie ktos jaja robi czy chce na koniec coś przyłozyc.Chociaz jaja to sobie pzna robic wielkim kupnem albo sprzedżą,po pkcAle zeby nie było zadnych zleceń od 43,5 do 47,5 po stronie kupna to chyba w tych szopkach musi wziąc więcej osób udział ,albo poprostu ktos cos przywali Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: rozbieżności 20.06.06, 16:51 pozycje krotkie dzis na koniec sesji: 15 pkt. na piwo bedzie. dziekuje. choc sesja bardzo niewyrazna. Odpowiedz Link Zgłoś