wlajag 12.09.07, 09:55 Proszę o podzielenie się uwagami na następujący temat: W dniu wczorajszym spółka Elektrim ogłosiła wycofanie się z Giełdy. Kto dziś kupuje te akcje i w jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawodowiec4 Re: Spółka giełdowa Elektrim 12.09.07, 10:28 Nie wiem kto kupuje. Mogę się tylko domyślać. Kupującymi mogą być ci, którzy wiedzą dużo o tej spółce (np. główni akcjonariusze, poinformowani inwestorzy). Cały problem z tą spółką polega na wycenie aktywów i porównaniu tego z długami (w to wchodzi równiez wiedza na temat szacowanej wielkości tych długów - a to już jest dość skomplikowana sprawa). Jak ktoś to potrafi zrobić to być może zainwestuje w elektrim i poczeka na zakończenie całego procesu upadłościowego. Ale to raczej sprawa dla rekinów nie dla nas maluczkich. My możemy sobie spokojnie o tej spółce zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: Spółka giełdowa Elektrim 13.09.07, 09:09 Ja bym jednak wcale jej nie unikał, lecz wręcz przeciwnie szybko kupowł jej akcje. Mario Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Spółka giełdowa Elektrim 13.09.07, 09:36 Kiedyś pisałeś, że cena elektrimu dojdzie do jakichś tam astronomicznych poziomów. Dzisiaj jest koło 5 zł. A jak te akcje wycofają to co ? Bedziesz chodził za tym tematem ? To raczej sprawa dla troche innego typu inwestorów. Moim zdaniem, jedyne co wchodzi obecnie w grę to spekulacja tymi akcjami przed ewentualnym ich wycofaniem z obrotu. Ruchy moga być duże. Ale mnie to akurat nie interesuje (tak samo jak nie interesowało mnie spekulowanie tymi akcjami przez ostatnie kilka lat - no, może z dwa razy w to wchodziłem małą kasą). Jak zwykle - jeden lubi takie tematy (i jak rozumie ryzyko z tym związane to czemu nie) inny nie. Ale dla szarego inwestora/gracza - odradzam zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aloha11 Re: zawodowiec 13.09.07, 10:04 I tu muszę Cię poprawić........ja nogdy nie pisałem, że elek dojdzie do jakiś astronomicznych cen. Można zobaczyć / szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html? slowo=elektrim / zawsze uważałem ją za spółkę bardzo ryzykowną dla leszczy i tu się z Tobą zgodzę....... Tylko spekulacja, nie mająca nic wspólnego z inwestowaniem. PZDR Mario Odpowiedz Link Zgłoś