Dodaj do ulubionych

Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ...

23.04.12, 08:14
To naturalna sytuacja i nie ma co oburzać się zanadto. Podobnie było na Ursynowie, tyle, że ze względu na zmiany ustrojowe, czas od otwarcia metra do powstania nowych osiedli był odsunięty w czasie. Ta się bowiem składa, że dobra infrastruktura, dogodna i szybka komunikacja z centrum miasta powoduje powstawanie nowych osiedli.
Obserwuj wątek
    • Gość: AND Antosik...były prezes SM IP: *.jmdi.pl 23.04.12, 08:20
      Antonik to były prezes spółdzielni mieszkaniowej...a teraz zarządza oświatą na targówku. Bez komentarza...jego wiedza o oświacie i kultura osobista rodem z Alternatyw. wyrazy współczucia.
      • Gość: gosc Re: Antosik...były prezes SM IP: *.aster.pl 23.04.12, 08:30
        nie bardzo rozumiem, o co chodzi autorowi artykułu?
        to źle, że w mieście, największym w Polsce, bedzie sie budować?
        to chyba naturalna kolej rzeczy...
        • asperamanka Re: Antosik...były prezes SM 23.04.12, 08:55
          No właśnie. Tak naprawdę Targówek to jakieś 6 km do Centrum. To gdzie mamy budować? W Nowym Mieście nad Pilicą?

A jeśli miasto ustala takie stawki za użytkowanie wieczyste jak ustala, to co sie dziwić że Spóldzielnia teren sprzedaje. Przecież za to ludzie w czynszu płacą.

Poza tym wydaje mi się że w latach 1950-tych metro tam jechaać nie miało. Ono było budowane w pobliżu Dworca Wileńskiego jako ewentualny podziemny łącznik kolejowy pod Wisła na "wypadek W". Jeszcze jakiś tydzień temu na stacji Wilanowska na antresoli była ładna wystawa planów metra od lat 1930-tych, może jeszcze tam jest, z tym że ja od tego czasu metrem nie jechałem.
          • Gość: From Stara with... Re: Antosik...były prezes SM IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 11:02
            ... love. Asperamanku, jesteś takim mądrym chłopcem (i już dorosłym, jak nie omieszkałeś się pochwalić... ostatnio), a nie wiesz, że w spółdzielniach wibra... pardon lokatorzy nie płacą czynszu, tylko opłaty eksploatacyjne. A a dzięki wynajmowaniu powierzchni użytkowych, mogą nawet płacić mniej, niż musieliby płacić u jakiegoś wstrętnego kamienicznika. Przepraszam za dosadność określenia, ale to muszą być d..., a nie spółdzielcy, jeśli wyprzedają ziemię, na której ktoś zbuduje, żeby zarobić. Inna sprawa to okoliczności w jakich spółdzielcy (i nie tylko) stali się potentatami ziemskimi w naszym nieszczęśliwym mieście.
            P.S.Ach ta Gazeta, to potrafi obudzić wspomnienia. Na miejscu wydawcy, któregoś dnia dołączyłbym do wydania składane kozetki.
            • asperamanka Re: Antosik...były prezes SM 23.04.12, 12:05
              Nie przywalaj. Ja mam w tym tygodniu urlop to po prostu czytam i komentuję. Z nudów i może głupio, Twoje prawo tak ocenić.

Wiem. Nie płacą. U mojego byłego sąsiada na Bemowie wisi na klatce ogłoszenie SM że w tej jednej klatce łączne zadłużenie jest chyba 60 tysięcy na 9 pieter po trzy mieszkania na piętrze. I zaraz tam zabudują wszystko co sie da, łącznie z placem zabaw i rogiem ulicy, zanim powstanie obok S7, która w planie jest od zawsze, ale kupujący mieszkania nie sprawdzają. U mnie w bloku na Saskiej Kepie to samo.

Chocbyś zabudowała wszystko, to i tak sporo ludzi płacic nie będzie. Nie dlatego że element. Wielu ludzi nie stać na czynsz, media i telefony razem biorąc, a spółdzielnia natychmiast nie żąda. A prąd odłączą.

W naszym mieście spółdzielnie kiedyś dostały hektary do rzadkiej zabudowy. Też uważam, że to trzeba uzupełnić. Ale z głową.
    • Gość: sd najbardziej mi szkoda kolektury lotto! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 23.04.12, 08:37
      trzeba się cieszyć, że Targówek będzie zagęszczony. Rynek da sobie radę. na Targówek zawita normalność. To dobra wiadomość!
      • konkretniekarol Re: najbardziej mi szkoda kolektury lotto! 23.04.12, 11:01
        > trzeba się cieszyć, że Targówek będzie zagęszczony.

Nie wiem, kto i z czego miałby się cieszyć. Targówek Mieszkaniowy - w sensie urbanistycznym - to obecnie jedno z najlepiej funkcjonujących osiedli w Warszawie. Osiedle wybudowano w oparciu o kompleksowy projekt, uwzględniający pełne spektrum potrzeb mieszkańców. Póki co oryginalny układ przestrzenno-funkcjonalny nie został zanadto "ulepszony" przez współczesne inwestycje, dzięki czemu może służyć jako dobry przykład dla porównania jakości życia na "starych" i "nowych" osiedlach. W takim porównaniu zarówno zbudowane od zera Miasteczko Wilanów, jak i "dogęszczony" Ursynów, odpadają w przedbiegach.

Oczywiście nie neguję celowości "dogęszczania" w ogóle, ale powstrzymałbym się z zachwytami. Nowa zabudowa powinna powstawać w oparciu o sensowny plan zagospodarowania przestrzennego (a ten na Targówku wciąż jest w opracowaniu), a nie o "widzimisię" spółdzielni i deweloperów.
        • Gość: srg Re: najbardziej mi szkoda kolektury lotto! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 23.04.12, 12:06
          jedna rzecz. jeśli nie zagęści miasto będzie miało 60 km długości i 40 szerokości. chcesz jechać do pracy 2 godziny (samochodem)? komunikacja publiczna nie uniesie takiego ciężaru. miasto zamiast budować przedszkola, będzie budowało kolejne linie metra tramwaju, mosty.

w mieście musi być gęsto, a w Warszawie jest nadal bardzo RZADKA zabudowa (poza kilkoma wyjątkami). Jak chcesz mieć rzadko, wyprowadź się pod Węgrów.
          • konkretniekarol Re: najbardziej mi szkoda kolektury lotto! 23.04.12, 14:28
            > w mieście musi być gęsto

Najłatwiej jest powtarzać takie slogany i przetwarzać je bezmyślnie na argumenty w dyskusji. Tak, w mieście musi być gęsto, ale mamy do wyboru dwie drogi: zrobić z Warszawy Tokio, albo dogęszczać planowo i racjonalnie - zaczynając tam, gdzie obecnie jest "najrzadziej" (a funkcja mieszkaniowa nie kolidowała będzie z innymi). Innymi słowy - budzi moje wątpliwości dogęszczanie osiedli, które stanowią spójny układ urbanistyczny, który dobrze funkcjonuje - i to w sytuacji, gdy na danym obszarze nie obowiązuje plan zagospodarowania, który pozwalałby koordynować realizację nowych inwestycji. Prawda jest taka, że np. RSM Praga nie buduje tam, gdzie dogęszczanie byłoby wskazane i racjonalne z punktu widzenia urbanistycznego, tylko tam, gdzie będzie najtaniej (bo np. dysponuje terenem zdobytym "kiedyś tam" na korzystnych zasadach). Przy czym nie neguję prawa inwestorów do zabudowy działek, które mają we władaniu, lecz zwracam uwagę na konieczność koordynowania poszczególnych inwestycji za pomocą czegoś takiego, jak dobre mpzp.
    • Gość: ania Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.polsat.net.pl 23.04.12, 08:39
      Tyle że w centrum są same banki i duże sklepy, nie ma punktów usługowych itp.
      Coraz mniej Wawa się nadaje do mieszkania.
      • dorsai68 No coś takiego?! 23.04.12, 08:51
        Zakupy robią w małym sklepie 50 metrów od domu, do zegarmistrza, szewca czy krawca mam jakieś 400-500 metrów. Do fryzjera nie chodzę, bom stary i łysy, ale wiem, że w bezpośrednim sąsiedztwie są przynajmniej wa zakłady.

Aniu, centrum to nie tylko Marszałkowska, Świętokrzyska i Złote tarasy.
        • przechrztaimason Re: No coś takiego?! 23.04.12, 09:48
          Dla całej masy ludzi Centrum to teren w promieniu najwyżej 400 metrów od stacji metra. Oczywiście głównymi ulicami, boczne nie istnieją.
    • Gość: eryk tak, zburzcie biblioteki ! IP: *.aster.pl 23.04.12, 08:39
      potem będziecie budowac więzienia i domy poprawcze
      • Gość: pika Re: tak, zburzcie biblioteki ! IP: *.rtr.bait.pl 23.04.12, 08:45
        tak będzie już jakiś mądry profesor mówił o tym
        zamykać przedszkola,szkoły,wszystkie placówki oświatowo-kulturalne
        chować pokolenie analfabetów bez pracy,bez przyszłości
        osiedla,a kto będzie kupował te mieszkania?za co
        paranoja
        • Gość: jack Re: tak, zburzcie biblioteki ! IP: *.dyn.iinet.net.au 23.04.12, 09:39
          skoro te wspaniale instytucje wychowaly tak wybitnego intelektualiste jak ty to juz dawno powinne byc zrownane z ziemia !! po to sie buduje metro zeby zagescic zabudowe i wyeliminowac potrzebe dojezdzania wszedzie samochodem . czy wg ciebie powinno wygladac tak ze blisko metra jest park, przedszkole , paterowe pawilony ,parking a mieszkania pare kilometrow dalej ? bo ludzie lubia parokilometrowe spacery do metra o 7 rano w dzeszczu zeby dojechac do pracy !
          • zegrz Re: tak, zburzcie biblioteki ! 23.04.12, 09:49
            A po co mieliby dojeżdżać? Dziś miejsca pracy powinno się tworzyć tam gdzie już mieszkają ludzie. Nie są to przecież już olbrzymie fabryki, tylko głównie usługi i biura.
            Naprawdę sądzicie że jak zgrupujecie w jednym miejscu kilkanaście tysięcy urzędników w kilkudziesięciu biurowcach to będą lepiej pracowali? To tylko kłopot z dojazdem i parkowaniem jest.
          • Gość: xymox Re: tak, zburzcie biblioteki ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 15:01
            Ciekawe, po domenie wnioskując jesteś z Australii więc skąd ta biegła znajomość problemów urbanistycznych Warszawy? ponadto akurat twoja wypowiedź świadczy raczej o problemach z analfabetyzmem funkcjonalnym - w tekście nie ma mowy o hektarach nieużytków tylko o wyburzeniach istniejącej zabudowy usługowo-handlowej oraz socjalnej i oświatowej a także likwidacji wszelkiej zieleni. Rozumiem że dla ciebie mającego wokół pustynny krajobraz jest wszystko jedno, ale dla ludzi w Warszawie ma znaczenie czy mieszkają w betonowym getcie czy też jest ono urozmaicone placami i zielenią, a zakupy i korzystanie z usług mogą mieć pod domem a nie wiele kilometrów od domy w centrum handlowym. I o tym jest artykuł.

PS. Oczywiście prezesi spółdzielni mieszkaniowych już liczą kasę, ale do tego jeszcze daleko, po pierwsze muszą dostać WZ albo musi być MPZP, dalej trzeba zaprojektować budynki któe nie będą przesłaniały ani zacieniały sąsiednich budynków, dalej trzeba wybudować miejsca parkingowe na terenie lub pod ziemią - wysokie budynki=dużo miejsc, na powierzchni krucho bo zagęszczamy więc pozostają pod ziemią, garaż wielokondygnacyjny dla budynku mieszkalnego? powodzenia :-) ciekawe kto za to zapłaci, im głębiej tym drożej szczególnie że w otoczeniu istniejących budynków trzeba będzie robić ścianki szczelinowe lub inne obudowy wykopu (przy dwóch kondygnacjach w dół raczej nie da się zrobić wykopu wielkoprzestrzennego czy ścianki berlińskiej. Dodatkowo za kilka dni (29.04) wchodzi ustawa deweloperska która narzuca na deweloperów obowiązek pełnego i prawdziwego informowania o inwestycji, lokalizacji i okolicznych zagrożeniach - ciekawe jak na kupujących będzie wpływała informacja o likwidacji handlu, usług i infrastruktury oświatowej i wypoczynkowej w okolicy pod budowane właśnie budynki? na pewno nie będzie wzmacniała poczucia chęci osiedlenia się w tym miejscu :-) A zatajenie takiej informacji może dewelopera drogo kosztować nawet bankructwo.
        • Gość: kropka Re: tak, zburzcie biblioteki ! IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 23.04.12, 09:56
          Gość portalu: pika napisał(a):

> osiedla,a kto będzie kupował te mieszkania?za co
          > paranoja

No jak to kto? Słoiki
    • wkkr Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... 23.04.12, 08:46
      Przecież miasto moze wymusić na inwestorach umieszczenie usług na parterze
      • Gość: and Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.nask.waw.pl 23.04.12, 10:06
        wkkr napisał:
        > Przecież miasto moze wymusić na inwestorach umieszczenie usług na parterze

tylko to usługi to:
        - Rossman
        - eko sklep z mlekiem za 10 złotych
        - Deichmann
        - Pizza Hut
        - Indyjska restauracja
        - Sushi bar
        - Apteka
        - Bank skandynawski
        - Produkty benedyktyńskie

zero punktów usługowych dla normalnych ludzi, nie mówiąc już o małych przedsiębiorcach.
    • Gość: gośćgość Prezes spółdzielni jest na ponsji spółdzielców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 09:31
      Trzeba go zmienić, bo widać chrapka na premię przesłoniła mu myślenie o wspólnym dobru spółdzielców - współwłaścicieli tej ziemi.
      Może trzeba go z hukiem odwołać?
    • Gość: franek Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... IP: *.play-internet.pl 23.04.12, 09:34
      No rzeczywiście!!! Jeśli zamkną sklep z gitarami i salon kosmetyczny to zacznie się koszmar. Lepiej nie budować metra!
      • Gość: 123 Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.srv.volvo.com 23.04.12, 09:49
        chyba tekst artykulu jest za trudny .
        Jest w nim o zabudowywaniu terenow miedzy starymi blokami a nie o tym , ze beda cos burzyc zeby metro wybudowac
    • Gość: SŁOIK Białołęka za to nie pogardzi metrem IP: 178.73.49.* 23.04.12, 09:49
      dlatego można do nas je podciągnąć ;)
    • Gość: gość Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... IP: *.dynamic.mm.pl 23.04.12, 09:54
      Mieszkam niedaleko wspomnianych pawilonów. Oba są szpetne, zaniedbane i zabierają sporo przestrzeni. Budowę na ich miejscu nowych budynków z lokalami usługowymi na parterze uważam za bardzo dobry pomysł.
      • Gość: kropka Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 23.04.12, 09:57
        A potem na parterze będziesz mieć banki bo nikogo innego nie będzie stać na wykup lokalu. Faktycznie, super
        • Gość: gość Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.dynamic.mm.pl 23.04.12, 10:13
          Obok, na Remiszewskiej wybudowali nowy budynek i na parterze jest piekarnia i mięsny. Spokojnie to nie centrum czy żoliborz żeby banki wciskali w każdy lokal usługowy.
      • asperamanka Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 10:05
        Pewnie tak jest. Koło mnie na Saskiej Kępie z Gazety sie ostatnio dowiedziałem że takie mniej szpetne pawilony sa wspaniałym przykładem modernizmu z 1959 roku.

Ale nie o to chodzi. Niecały rok temu wracałem do Warszawy samolotem i to był mały ATR, więc dość wolny. Na Okęciu była burza i pilot zrobił ze trzy kółka nad miastem. Wyglądałem sobie przez okno i widać oczywiście PKiN i wieżowce w Centrum, i poza tym Warszawa z powietrza wygląda jak las, z którego gdzieniegdzie wystaje dach budynku. Pierwszy raz to zrozumiałem. To był chyba lipiec i wszystko było zielone. Własnie las. Może to też jest wartość?
        • alik-w-plomieniach Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 10:42
          > miastem. Wyglądałem sobie przez okno i widać oczywiście PKiN i wieżowce w Cent
          > rum, i poza tym Warszawa z powietrza wygląda jak las, z którego gdzieniegdzie w
          > ystaje dach budynku. Pierwszy raz to zrozumiałem. To był chyba lipiec i wszystk
          > o było zielone. Własnie las. Może to też jest wartość?
          W epoce straszenia globalnym ocipieniem taki las to rzeczywiście może być wartość. Jak jest zielono, to tak miło jest. A poza tym tradycja jest, że jak okupant, to ukrywamy się po lasach.
          • asperamanka Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 11:05
            Jasne. Kiedyś w latach 1990-tych miałem road show po UK. To były czasy kiedyv szefem Urzędu Rady Ministrów był niejaki Pan Monkiewicz który miał u ludzi tzw. "ksywkę" Gajowy, bo to był ten dowcip że przyjdzie gajowy i wygoni i Niemców i Partyzantów z lasu. OK, w tej Anglii pytają nas o co chodzi z tym gajowym, to ja opowiadam dowcip. Anglicy nie rozumieją. Siedzi na sali niejaki Pan Schmidt, szef pewnego banku inwetsycyjnego, Niemiec, i mówi mi Jarek, oni nie zrozumieją bo ostatnie lasy w XII wieku wycięli u siebie Jak pood Nottingham im numer zrobił niejaki Robin Hood. A poza tym powiedz im ten dowcip, że w Poznaniu nie było partyzantki bo kiedy Powstańcy poszli dworzec główny zdobyć to zabrakło biletów peronowych. To zrozumieją ;-)
            • sportif Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 11:29
              w granicach administracyjnych Londynu 39% to tereny zielone
            • alik-w-plomieniach Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 11:48
              ...i to z Robin Hoodem to jest jeszcze lepszy dowcip! :D
              Zresztą i tak teraz w centrum Wawy mają najgorzej, bo tam co 100 metrów to koparka. Od chyba miesiąca już mi napier... pod oknem w pracy, okna nie można otworzyć bo łeb urywa, taki hałas. Ale co począć, obiecali nam metr metra na Euro 2012, i cały ten metr wykopią.
              • asperamanka Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 12:20
                alik-w-plomieniach napisał:

> Ale co począć, obiecali nam metr metra na Euro 20
                > 12, i cały ten metr wykopią.

Wszystko już było. Ja za dużo nie napiszę bo mi zaraz znów odpiszą że jakiś nienormalny jestem. I Pan Pietrzak to dziś nie jest gość z mojej baajki. Ale połowa lat 1980-tych, kabarett pod Egidą, Marszałkowska, sporo miasta stało bo Al. Niepodległości była w związku z budową metra zamknieta. Tekst Pietrzaka, podrożał alkohol. Cytat, dawniej pod monopolem się słyszało od obywatela "kup Pan cegłę od sieroty, kup Pan cegłę za 100 złotych, cegła tańsza od kapoty". W zamian się jednak miało cegłę z rozbiórki. Dzis się od władzy słyszy "kup pół metra na pół metra metra". ;-)
                • alik-w-plomieniach Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 15:26
                  Taaa, teraz to pan Pietrzak może sobie śpiewać piosenkę represjonowanego patrioty:

"Chociaż byłem całkiem trzeźwy,
                  To wywieźli mnie na Kolską,
                  Bo ta Polska, bo ta Polska,
                  Bo ta Polska nie jest WOLSKĄ!"
                  • asperamanka Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 16:10
                    Taa. A wtedy Pan Pietrzak miał raz skecz, że najbardziej znany na świecie warszawski szlak turystyczny, który ogladają wszyscy turyści z ZSRR, to trzy ulice. Piwna. Pawia. Kolska ;-)

Władza go zdjeła. Podobno dlatego że się kojarzyło, bo wtedy kursowała w Warszawie anegdota, podobno prawdziwa, jak to Generał Wieniawa w latach 1930-tych, mieszkał gdzieś na szlaku kolei za Ząbkami, i w środku nocy przyszedł, jak zwykle w nocy na bani, na Wileński, po bilet do domu, i powiedział pani w kasie, proszę na Wschód normalny, przez Ząbki do Rygi. ;-)
        • Gość: Stara bez love Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 11:17
          Mnie się podoba ten "las mangrowy" nad Wisłą. Na Woli całkiem spory lasek wyrósł nawet na jednym stadionie, tak długo developera z Hiszpanii przekonują miłośnicy... sportu i zieleni w mieście. W końcu nie było nas był las, nie będzie nas będzie las.
          Muszę uciekać, więc powiem Ci Asperamanku, że naprawdę nie ma znaczenia, czy ateerem, czy innym wylądujesz w Lesie Kabackim czy na Forcie Okęcie. W końcu wystarczy jedna brzoza i oczywiście błąd pilota, o co przy złej pogodzie nietrudno...
    • kazimierzp Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 10:02
      Jeżeli spółdzielnia ma zamiar budować na terenie dzisiejszego parkingu to ciekawe jak zapewni miejsca do parkowania nowym lokatorom bo wszystkie wolne miejsca wokół na osiedlu już są zawalone samochodami. Jeżeli urząd zgodnie z wymogami prawa przed wydaniem pozwolenia na budowę wymusi na inwestorze budowę miejsc postojowych w obrębie działki objętej daną inwestycją to spółdzielnia będzie musiała budować wielopiętrowe podziemne parkingi.
      • Gość: and Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.nask.waw.pl 23.04.12, 10:18
        w nowych blokach na ursynowie tak nie jest.
        Stoi sobie wielki blok z centrum handlowym i czescia mieszkalna na 12 pieter i zaledwie kilka miejsc parkingowych przy ulicy. Reszta platna tylko dla mieszkancow. Zaparkowanie przy metrze mozliwe jest tylko miedzy 11 a 15, jak okoliczni mieszkancy, ktorzy sa wtedy w pracy, zwolnia miejsca.
      • Gość: gość Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.dynamic.mm.pl 23.04.12, 10:19
        Dokładnie, powinny być wielopoziomowe parkingi na Targówku. Zwolniłoby się wtedy mnóstwo miejsca pod zabudowę.
    • liberpal Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... 23.04.12, 10:12
      Takie są prawa wolnego rynku
      • Gość: z Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 12:05
        równie dobrze mogłeś/aś nipisać "taka jest wola nieba"...
    • Gość: Toni Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 23.04.12, 10:26
      Jednak budownictwo PRL bylo bardziej humanitarnei zostawialo ludziom wiecej przestrzeni zyciowej. Zadaniem spoldzielni, statutowo, jest dbanie o dobro mieszkancow a nie konkurowanie z deweloperami.
      • Gość: pit Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 14:08
        Jak sie najpierw nakradli prywatnej ziemi to mogli sobie zostawiac niezagospodarowana przestrzen.
    • Gość: supersonik "Tędy przeszła Warszawa" IP: *.home.aster.pl 23.04.12, 10:28
      Taki napis widnieje w miejscu upamiętniającym ludzi,którzy po upadku Powstania Warszawskiego znaleźli się w obozie przejściowym w Pruszkowie.Tytuł artykułu jest w najwyższym stopniu niestosowny,a co najważniejsze kaleczy nasz ojczysty język.
      • Gość: pt Re: "Tędy przeszła Warszawa" IP: *.197.49.40.threembb.co.uk 23.04.12, 11:13
        A niby dlaczego jest niestosowny? Kombatanci zastrzegli używanie zwrotu "tędy przejdzie" wyłącznie do celów martyrologicznych? Bo naprawdę nie rozumiem, z czego robisz problem.
    • korzona113 Wyborcza jak zawsze bzdury bez sprawdzenia 23.04.12, 10:47
      tutaj wszedzie sa sklepy,copare krokow,zaraz niedaleko w strone Radzyminskiej jest duzy
      sklep a takze przy Trockiej wspaniale zaopatrzony i BARDZO tani Lidl ,a poza tym sklepy i uslugi sa doslownie wszedzie.
    • sus231 Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... 23.04.12, 11:03
      Na Targówku Mieszkaniowym jest sporo sklepów i punktów usługowych, ja nie widze problemu. Przecież te pawilony to faktycznie rudery!
      Bardziej niepokoi mnie fakt, że nikt nie pomyślał o parkingach!
      • mw1969 Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym 23.04.12, 11:54
        Parkingi? A po co? Bufetowa każe porozstawiać parkometry na ulicach, i pozamiatane!
    • Gość: Stefan Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.12, 11:06
      Tak się składa, że już niedługo się stąd wyprowadzam. Z obecnego blokowiska Robotnicza SM Praga zrobi mega-blokowisko, zmniejszając liczbę miejsc parkingowych, obszary zielone i wykurzajac usługi, handel i kulturę. Dziki kraj, dzika spółdzielnia.
    • konkretniekarol Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... 23.04.12, 11:35
      Brzydkie pawilony z lat 70. nie pasują do dzisiejszej nowoczesnej architektury. Teraz buduje się wysoko, żeby zaspokoić potrzeby mieszkaniowe. Trzeba unowocześniać osiedle

Nieprawda, panie kierowniku Federczyk. Po pierwsze - buduje się wysoko, by zaspokoić żądzę zysku spółdzielni i deweloperów. W Warszawie nie brakuje wolnych terenów pod inwestycje,a znakomita większość poszukujących lokali wolałaby mieszkanie w kameralnym 2-4 piętrowym bloku niż w wieżowcu. Gdzie jest więc ta korelacja między potrzebami mieszkaniowymi a budowaniem wysoko?

Po drugie - co oznacza pojęcie "nowoczesna architektura" w kontekście tego, co mamy obecnie na Targówku? Ogrodzone osiedle przy Piotra Skargi, które wylądowało jak UFO pomiędzy ogródkami działkowymi a ścianą wieżowców z lat 70-tych? Zespół mieszkaniowy "Pratulińska" (zresztą wybudowany przez RSM Praga), który poza dziesiątkami mieszkań i w miarę ciekawą architekturą, urbanistycznie nie wnosi nic pozytywnego, ba wręcz niweczy potencjał znakomitej lokalizacji, tuż przy skwerze Wiecha?

Po trzecie - czy "unowocześnianie" osiedli to rzeczywiście bezrefleksyjne "dogęszczanie" i "budowanie wysoko"? W Polsce może w to uwierzą, bo Polska w dziedzinie budownictwa mieszkaniowego może konkurować obecnie jedynie z krajami trzeciego świata. Ale zagranicą już jakiś czas temu wpadli na to, że minimum dla "zdrowego mieszkalnictwa" to dokonanie wyboru: albo dogęszczanie, albo budowanie wysoko, a nie jedno i drugie naraz.
    • Gość: edek Nowoczesne slumsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 11:35
      Ale chętni pewnie się znajdą. Blokowiska są be, bo powstały za komuny. Nie to co nowoczesne apartamentowce, kilka metrów od siebie, bez żadnych usług. Ale co tam, każdy ma samochód, chętnie w nim posiedzi w korku po np. paczkę fajek....
    • maly_wa Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... 23.04.12, 11:43
      ciekawe dlaczego na drodze metra znajdują się same potrzebne płacowki, a nie likwiduje się sklepów z wódką
      władze Targowka są naprawdę .....
      faktem jest, że zaraz naprawdę nie będzie gdzie parkować i będzie to samo co na nowych osiedlach okno w okno, już widać jak życie dzielnicy przenosi się, pod nowe ośrodki "kultury" czyli sklepiki z wódką
    • Gość: laskl Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.v-net.com.pl 23.04.12, 12:05
      Nie bedzie pawilonow.

A na zakupy do marketu, a żeby do marketu, to trzeba mieć auto - bo daleko, a auta trzeba mieć gdzie zaparkować, a więc staną na trawnikach i boiskach. Boiska niepotrzebne, bo dzieci spaslaki i biegac im sie nie chce; siedzą w domu przed kompem, a gdziekolwiek to albo rodzice je wożą, albo same wozić się już próbują autem.

auto auto auto auto auto
    • Gość: Mniej Scowy Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowymi ... IP: 83.238.101.* 23.04.12, 13:02
      Bardzo uprzejmie proszę wynocha od bazarku przy Trockiej. Że nieładnie tam? Że bez koncepcji urbanistycznej? Szanowni planiści, zechciejcie wreszcie zrozumieć, że przeciętny mieszkaniec okolicy - a, jak sama nazwa wskazuje, takich jest najwięcej - serdecznie ... lekceważy wydumane koncepcje, głosując nogami i portfelem ZA bazarkiem. Ponadto pozwolę sobie zauważyć, że:
      - handel jest od tysięcy lat filarem, niekiedy nawet przyczyną życia miejskiego,
      - w każdym zestawie ludzkich potrzeb te "proste", jak karmienie rodziny, są daleko pilniejsze i ważniejsze niż zaspokajanie wymagań estetycznych,
      - w drugiej dekadzie XXI wieku bez najmniejszych wątpliwości istnieją inżynieryjne rozwiązania umożliwiające budowę metra i pozostawienie powierzchni bez ingerencji; przykład: historyczne centrum Londynu (parlament, Big Ben, itd.) od dawna stoi w zasadzie na ruszcie, nie na ziemi; podczas budowania rusztu niczego nie burzono, ani nie wywożono na prowincję,
      - takie rozwiązania są drogie, fakt, ale ile kosztuje zanik kilkuset miejsc pracy w perspektywie wielu lat, ile paliwa trzeba będzie spalić na dojazdy daleko od domu, żeby uzyskać te same/podobne towary/usługi, ile podatków nie wpłynie do budżetu i wreszcie to najważniejsze, lecz słabo mierzalne - o ile zmaleje poziom życia w okolicy i nie tylko (sprzedawcy mogą mieszkać gdzie indziej)?
      - proszę nie rozciągać gumy mojej naiwności ponad jej wytrzymałość: żadne tam "ludzie zbudują gdzieś indziej porządnie zaprojektowane pawilony handlowe, a z powodu walki o klienta ich usługi/towary nie będą droższe" ani "znikną te sklepy, ale pojawią się inne" - to wszystko bzdury. Sklepy się nie pojawią, bo nie ma miejsca, a jeśli nawet, koszt budowy w żadnym wypadku nie będzie obojętny dla klienta. Ewentualnie dany klient pojedzie do hipermarketu; cudownie, kupi tam o wiele mniej jadalne mięso, za to wzbogaci firmę wyprowadzającą dochody za granicę,
      - za pomysł "dogęszczania" (straszne słowo) serdeczne gratulacje; proponuję także przymusowo dokwaterować (błee...) rodziny/obce osoby do mieszkań i zmusić do zakupu kóz, minimalnie po jednej na lokal,
      - w ogóle administracyjne decyzje "dla dobra społeczeństwa" - z całkowitym pominięciem ludzi, najwyraźniej nie tworzących społeczeństwa - pachną słusznie minioną epoką centralnie dekretowanej szczęśliwości mas pracujących.
      • Gość: me Re: Tędy przejdzie metro. Zabudują wszystko nowym IP: *.me.uk 25.04.12, 19:38
        > - w ogóle administracyjne decyzje "dla dobra społeczeństwa" - z całkowitym
        > pominięciem ludzi, najwyraźniej nie tworzących społeczeństwa - pachną
        > słusznie minioną epoką centralnie dekretowanej szczęśliwości mas
        > pracujących.

Bo wbrew pozorom system w tym zakresie właściwie się nie zmienił. Zresztą jak miał się zmienić, skoro na wielu urzędniczych stołkach nadal zasiadają ci sami ludzie, co w latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych – przecież ich mentalność nie zmieniła się magicznie ani na jotę, a co więcej – wychowują oni w tym duchu kolejne pokolenia urzędników. System zmienił się o tyle, że teraz mamy otwarte granice i aparat państwowy nie pacyfikuje ludzi za niewygodne poglądy. Tylko tyle i aż tyle. Dzięki temu możemy głosować nogami, ale zanim w Polsce nastanie jaka-taka normalność to w Wiśle jeszcze wiele wody upłynie. O ile w ogóle nastąpi to kiedykolwiek...
    • abszperwentyl pewnie jakis radny tam mieszka i metro sobie podci 23.04.12, 16:19
      pewnie jakis radny tam mieszka i metro sobie podciaga :)
    • Gość: m Prawdziwe miasto to zwarta zabudowa IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.12, 19:30
      Kamiennice średniej wysokości, 4-5 pięter z usługami na parterze.
      Nie są przy tym mniej pojemne, bo stoją gęściej niż blokowiska. A tereny zielone to mogą być np. ogródki na dachach.
    • Gość: chinche dogęszczenie samochodami IP: *.bsace703.e.brasiltelecom.net.br 23.04.12, 20:10
      najlepszy pomysł to zabudować parking blokiem. mieszkańcy nowego bloku (bo oczywiscie nie będzie parkingu podziemnego) będą dogęszczać samochody na pozostałych kawałkach ulic, bo nowe zabudowy będą miały ogrodzenia. Zrobi się to co chyba na Stegnach, dogęscili bloczkami, bloczki ogrodzili, brak miejsc parkingowych to się zaczęła wojna parkingowa, bo nowi walczą o miejsca starych lokatorów.
      mądra polityka urbanistyczna polega na tym, iż w miejsce kamienicy na 4 mieszkania, buduje się blok na 16 albo i więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka