Dodaj do ulubionych

Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Moko...

07.03.13, 09:20
Najbardziej żal stadionu Skry. Za komuny chodziłem do liceum Słowackiego po drugiej stronie Wawelskiej, i na Skrze mieliśmy treningi. Na bieżni była pierwsza chyba w Warszawie nawierzchnia tartanowa, i poza tym ten obiekt żył. Sporo potem, około 1989 roku, powstał na nim megabazar Damisu przeniesiony później na Stadion X-lecia, i od tego czasu mamy ruinę, a nie obiekt sportowy.

Szkoda, masa dzieciaków tam trenowała i stawiała pierwsze kroki w sporcie :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: wdr projekt na potrzeby procesowe IP: *.emea.ibm.com 07.03.13, 09:59
      jak im się uda uzyskać przedłużenie użytkowania wieczystego to wrócą do poprzednich planów. mam nadzieję, że miasto wygra sprawę
      • Gość: korek Re: projekt na potrzeby procesowe IP: 193.110.123.* 07.03.13, 12:31
        Teren należy uprzątnąć, zasadzić drzewa i włączyć do Pól Mokotowskich
      • Gość: urabnista ustalenia planu miejscowego IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 14:08
        a użytkowanie wieczyste: ustalenia planu miejscowego są wiążące dla uzytkownika wieczystego - przedłużenie użytkowania wieczystego terenów Skry nie spowoduje zmiany planu, tyle tylko, że w obecnej sytuacji - wbrew temu co uważaja doradcy IGI nie ma najmniejszych podstaw do przedłużenia im tego użytkowania i nie ma na to wpływu publikowanie w prasie koncepcji inwestycji na niewielkim fragmencie tego terenu, nawet pozostającej w ścisłej zgodności z ustaleniami planu...
    • Gość: wawak Do ruiny doprowadzono Skrę po 1989 roku IP: *.dynamic.mm.pl 07.03.13, 10:05
      Był stadion, kilkanaście sekcji sportowych, oblegane latem baseny. Co jest teraz? RUINA!
      I to 3 km od centrum miasta, 1 km od urzędu gminy Ochota.
    • Gość: orient Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Moko... IP: *.ichf.edu.pl 07.03.13, 10:15
      Niech sobie wybudują w Irlandii. Miasto powinno twardo obstawać przy przejęciu terenu z rąk szmaciarzy.
    • Gość: planista Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Moko... IP: *.smrw.lodz.pl 07.03.13, 10:16
      Moim zdaniem poprzedni projekt był bardzo dobry. Powiększał on przestrzeń parku, eksponował nowy stadion skry, tworzył nowe powiązania funkcjonalne. Same budynki wysokościowe były w mojej ocenie dobrze zaprojektowane, tworzyły nową jakość w tej części miasta.
      Ten projekt jest bez polotu, bez pomysłu. Szkoda tego miejsca pod mały biurowiec bo ani to nie wpłynie korzystnie na fizjonomię miejsca jak i powiększenie przestrzeni biurowych dzielnicy. Tam potrzebny jest kompleksowy plan, mogący zostać jedną z ikon miasta. Trochę mi szkoda tego miejsca :/
      • Gość: uważny do planisty z Łodzi IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 17:35
        Warto żebyś wiedział, że poprzedni projekt (a raczej koncepcja zabudowypn. "Park Światła") był niezgodny zarówno z zapisami Studium dla tego rejonu jak i projektowanym wówczas planem miejscowym rejonu Pola Mokotowskiego. Ówczesny Inwestor i jego Wielki Architekt kontestowali oba te dokumenty i próbowali wyłączyć tereny Skry z obszaru planu, aby "wyrwać" dla swojego projektu tzw. WuZetkę... czy tak było lepiej ? czy jednak lepiej jest próbować zaprojektować coś w zgodności z ustaleniami planu miejscowego ? (a czy prezentowany projekt jest dobry, to inna sprawa...).
    • Gość: Gosc Re: Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Mo IP: 198.178.236.* 07.03.13, 10:55
      Szkoda, że w dzisiejszych czasach miasto nie jest w stanie zorganizować (wymusić na właścicielu) aby zamiast absurdalnego stadionu zrobić przynajmniej na części terenu infrastrukturę sportowo-rekreacyjną (boiska do kosza, korty tenisowe, mini boiska, itp. tego brakuje w naszym mieście, to jest idealne do ożywienia tego miejsca). No ale to trzeba by wydać kasę a nie ją liczyć o sprzedaniu wszystkiego co się rusza.
    • archiakcelerator BRAWO 07.03.13, 10:57
      Wielki sukces, będą budować zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego! No brawo, nie ma jak to odnieść sukces.
      Już niedługo dziennikarze będą pisać zgodnie z zasadami języka, nauczyciele będą nauczać, a sprzątaczki sprzątać na mokro i na sucho. I wszyscy będą się tym chwalić! Brawo!

• archiakcelerator Brawo redaktorzy 07.03.13, 11:04
      Brawo dziennikarze Gazety Stołecznej !!! Po latach pomijania faktu, że teren Skry nie jest formalnie Parkiem Pole Mokotowskie, ostatecznie redaktorzy w tym artykule przyznali, że "historycznie" jest to część Pola Mokotowskiego. A jeszcze kilka lat temu nagłówki krzyczały, że "inwestorzy chcą zabudować Park Pole Mokotowskie".
    • Gość: tester Oprocz elektronicznego paintballa.... IP: *.205.109.165.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.03.13, 12:22
      (calkiem fajnego zreszta) i Centrum Medycyny Sportowej teren SKRY to nieuzytek
      • Gość: ngondeg Re: Oprocz elektronicznego paintballa.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 12:37
        Są jeszcze beemiksiarze i skejtowcy. To jest ok. Powinni odrestaurować dawną ścieżkę zdrowia. Była świetna.
    • Gość: Dziki Re: Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.13, 12:29
      @asperamanka
      ja z kolei trenowałem na Skrze rugby, na takim niedużym boisku przy Wawelskiej - ono chyba zresztą sąsiaduje z tą działką inwestora. A potem na wspomnianym bazarze handlowałem kasetami. Piękne czasy to były, Stadion się później do Skry w ogóle nie umywał.
      Zresztą już wówczas, tj. ok 1986-87 roku stan tego obiektu (Skry) był tragiczny-bieżnia jakoś tam się trzymała ale już korty tenisowe przypominały bardziej obiekt rozszabrowany przez cyganów.
      No i raz (!) udało mi się popływać na klubowym basenie Skry. Tylko raz, bo potem go zaczęli remontować i robią to do teraz :)
      • Gość: ngondeg Re: Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 12:42
        O, to stara gwardia. :-) Choć są tam tacy co przychodzą od 75. Ja od 85 z przerwami do teraz. To miejsce dalej ma swòj urok.
    • Gość: Swissman Wpierw Manhattan, teraz "Carrefour"... IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 07:35
      Oczywiscie ten carrefoury, to tylko taka przenosna. Ja bardzo dobrze ta architekutre rozumiem, ktora tam powinna powstac. :) Ale czyz miasto nie moglo tam wkomponowac wysokosciowcow klasy do 100m a w zamian wywalczyc u developera budowy stadionu skry z remontem calego parku?( Marzylby mi sie tam ten lekkoatletyczny stadionik.) Czy miasto nie zyskalo by na tym finansowo. Polska nie jest (jeszcze) krajem miodem plynacym. Mozna bylo cos ugrac. Warszawa to nie Oslo, to nie Szwajcaria, nie lezy nad Fjordami, czy w Alpach. Warszawa, to Frankfurt, Londyn... W tym kierunku musimy zmierzac a czuje, ze drapacze chmur traca u nas zwolennikow a zaczeli sw.p. prezydent Kaczynski z panem Borowskim na czele. Na koncu bedzie tak, z zostaniemy z czterema "kikutami" na krzyz i dopiero bedzie ghetto a na Placu Defilad bedzie stal Carrefour, sorry - MarcPol! :) Musimy isc teraz dalej i nie spuszczac z kroku... Warszawa musi byc wielka, poniewaz nas historia tego nauczyla. To juz tak jest i nie lubie porownywania z Azja, bo jest to nie na miejscu. Dodam, ze w Berlinie tez chetnie budowano by dzis wysoko i jest to w pewnym sensie depresja stolicy Niemiec ale Berlin lezy na bardzo podmoklych terenach i miasto nie nadaje sie na wysokosciowce - niestety. ;) Trendu wysokosciowcow w Europie nie da sie zatrzymac... Chocby z prostego rachunku ekonomicznego.

Pozdrawiam! :)
    • taka_prawda500 Re: Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Mo 10.03.13, 12:26
      Wielka szkoda Skry:( Dlaczego nie można by tam urządzić porządnego stadionu żużlowego? Wstyd, żeby nie było żużla w stolicy!
    • Gość: j Nowy projekt. Co zamiast wieżowców na Polu Moko... IP: 185.15.0.* 17.03.13, 15:46
      Wedlug mnie wiezowce w tym miejscu to dobry pomysl, ale nie 200m jak bylo proponowano, tylko cos w rodzaju nowego budynku przy placu unii. Pole Mokotowskie by mogly sie stac Warszawskim central park. A stadion koniecznie trzeba ocalic. Swietne miejsce na imprezy lekkoatletycne w stolicy. Powinni go wyremontowac calkowicie i zadaszyc, tak zeby bylo miejce na 20 tys. osob plus. W ogole ta polnocna czesc Pol Mokotowskich musi byc zagospodarowana, bo nic sie narazie tam nie dzieje i ludzie tam nie chodza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka