Dodaj do ulubionych

Boże Narodzenie - obchody

06.09.22, 22:22
baga napisała:
Zakładam wątek poświęcony tradycjom i obrzędom okresu Bożego Narodzenia, jednego z
najważniejszych świąt chrześcijańskich.
Prosimy więc o wklejanie zdjęć z okresu Bożego Narodzenia - począwszy od Adwentu, aż do
Święta Objawienia Pańskiego, potocznie nazywanego Świętem Trzech Króli. Wiadomo, że ten
okres obfituje w różnego rodzaju obrzędy, ludowe tradycje, pełen jest symboli, więc chyba nie
będzie problemu z wypełnieniem wątku.
Chętnie zobaczymy jak wyglądają te tradycje w różnych regionach Polski, a także poza jej
granicami.
Zdjęcia szopek umieszczamy w osobnym wątku.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/19ow9y4yaR-lMr5yPW0f8ufUjiI7xOf7B/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • chris.w5 ADWENT 03.01.23, 16:17
      baga 19.12.11
      Adwent to w kościołach chrześcijańskich okres trwający od I nieszporów czwartej z kolei
      poprzedzającej Święto Bożego Narodzenia niedzieli do 24 grudnia, okres przypominający
      oczekiwanie na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa
      • chris.w5 Re: ADWENT 03.01.23, 16:24
        dekoracja adwentowo-świąteczna przy Marie-Elisabeth-Lüders-Straße, Charlottenburg, Berlin
        • baga_i_s-ka Re: ADWENT 03.01.23, 19:06
          chris.w5 napisał:

> dekoracja adwentowo-świąteczna przy Marie-Elisabeth-Lüders-Straße, Charlottenburg,
          > Berlin

W krajach protestanckich jest tradycja dekorowania okien światłami, które symbolizują oczekiwanie, oświetlenie drogi przychodzącemu. U nas raczej dopiero w Wigilię zapalało się światełka, dekorowało domy.
          Ale, że stajemy się globalną wioską, to i u nas coraz popularniejsze stają się te tradycje. Przyznam się, że mnie osobiście spodobały się takie symbole i sama przez czas Adwentu mam zapalone świeczniki w oknach, a na stole stoi wieniec adwentowy, w którym co niedziela zapalam kolejną świecę.
          • chris.w5 Re: ADWENT 03.01.23, 19:18
            baga_i_s-ka napisała:
            > tradycja dekorowania okien światłami, które symbolizują oczekiwanie, oświetlenie drogi przychodzącemu

ładna tradycja, dekoruję też. W zasadzie do 6 stycznia Trzech Króli, u mnie piramidka świetlna świeci w oknie dłużej
        • chris.w5 Re: ADWENT 01.06.23, 23:55
          dekoracja adwentowo-świąteczna przy Marie-Elisabeth-Lüders-Straße, Charlottenburg, Berlin
      • baga ADWENT - Czechowice-Dziedzice 18.12.23, 11:29
        Dekoracja adwentowa w kościele MB Wspomożenia Wiernych w Czechowicach-Dziedzicach.
        • baga ADWENT - Żywiec 24.12.23, 23:47
          Dekoracja adwentowa w Konkatedrze Żywieckiej.
      • baga ADWENT 18.12.24, 18:49
        Dekoracje adwentowe w:
        - kaplicy szpitalnej w Żywcu
        - kościele parafialnym w Kobielicach k/Pszczyny
        - kościele Przemienienia Pańskiego parafii w Cięcinie.
    • can_x Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 17:39
      Mędrcy świata, monarchowie,
      Gdzie śpiesznie dążycie?
      Powiedzcież nam, Trzej Królowie... Nic monarchów nie odstrasza,
      Do Betlejem śpieszą... Taki obrazek spotkałem w Kluczborku, z ochroną oczywiście.
      • kot.peter Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 18:19
        Odkąd zobaczyłam to zdjęcie na FB - wielkie dzięki za wklejenie go tutaj! - zastanawiam się, skąd w Kluczborku wytrzasnęli wielbłąda. Z całym szacunkiem dla Twojego miasta - wielbłąd w każdym domu i zagrodzie?
        • baga Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 18:41
          kot.peter napisała:

> Odkąd zobaczyłam to zdjęcie na FB - wielkie dzięki za wklejenie go tutaj! - zas
          > tanawiam się, skąd w Kluczborku wytrzasnęli wielbłąda. Z całym szacunkiem dla T
          > wojego miasta - wielbłąd w każdym domu i zagrodzie?

Kiedyś organizatorzy Orszaku robili internetowe głosowanie i orszak, który zdobył najwięcej głosów dostawał wielbłąda. Może Kluczbork wygrał taki plebiscyt?
          • kot.peter Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 18:52
            baga napisała:
            >
            > Kiedyś organizatorzy Orszaku robili internetowe głosowanie i orszak, który zdobył najwięcej głosów dostawał >wielbłąda.
            Na zawsze go dostawał?!

>Może Kluczbork wygrał taki plebiscyt?
            Czekamy na wyjaśnienie Cana.
            • baga Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 18:55
              kot.peter napisała:

> baga napisała:
              > >
              > > Kiedyś organizatorzy Orszaku robili internetowe głosowanie i orszak, który zdobył najwięcej głosów dostawał >>wielbłąda.
              > Na zawsze go dostawał?!

No nie, na konkretny, najbliższy orszak.
              Swoją drogą właśnie przeczytałam, że te wszystkie zwierzęta w szopkach i orszakach zaczynają być problematyczne. Kiedyś pewnie szło to na żywioł, a teraz potrzebne są świadectwa weterynaryjne, szczepienia itp.
              • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 08.01.23, 07:02
                Baga , a gdzie Twoje Orszaki z okolic Żabnicy. czekamy.
            • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 19:01
              Mam zdjęcia wczorajsze z Orszaku w Warszawie , wkleję jutro ( po 24 h zgodnie z założeniami dawnego FF), ale jest problem, zawsze obrabiałam trochę na Picasie 3, teraz mi nie przyjmuje, nie wiem dlaczego. Mam je na swoim dysku, jak przyjdzie syn to mi je wstawi, ja nie potrafię.
              • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 19:10
                Teraz zaskoczyłam tu chyba nie obowiązuje już 24 h.
              • kot.peter Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 19:12
                ewak225 napisała:

> Mam zdjęcia wczorajsze z Orszaku w Warszawie , wkleję jutro ( po 24 h zgodnie
                > z założeniami dawnego FF),
                Te założenia już nie obowiązują, niczego wszak nie zasłaniamy.

> ale jest problem, zawsze obrabiałam trochę na Picasie 3, teraz mi nie przyjmuje, nie wiem dlaczego. Mam je na > swoim dysku, jak przyjdzie syn to mi je wstawi, ja nie potrafię.Na to nic Ci nie poradzę. sad
            • can_x Re: Boże Narodzenie - obchody 08.01.23, 09:48
              😋Onegdaj w Oleśnie( niedaleko Kluczborka) wielbłąd przechadzał się po drodze. Zwierzę uciekło z cyrku😝
              26 cze 19 10:56
              Kierowcy jadący przez Olesno (woj. opolskie) przecierali oczy ze zdumienia. Po poboczu drogi przechadzał się wielbłąd. Najprawdopodobniej zwierzę uciekło z pobliskiego cyrku 😋 poinformował portal nto.pl. wiadomosci.onet.pl/.../olesno-wielblad.../5jsd7q7 A ten z orszaku jakiś taki mikry😟 wiem, że kluczborski radny przed świętami zorganizował żywą szopkę na kluczborskim Rynku, poprowadził też przez miasto Orszak Trzech Króli, sprowadził do Kluczborka nawet prawdziwego wielbłąda! Zdjęcie zrobiłem przypadkiem i pospiesznie. Mogło być lepsze.
              • baga Re: Boże Narodzenie - obchody 08.01.23, 19:57
                can_x napisał:

> 😋Onegdaj w Oleśnie( niedaleko Kluczborka) wielbłąd przechadzał się po drodze.
                > Zwierzę uciekło z cyrku😝
                > 26 cze 19 10:56

Ciekawe smile
              • can_x Re: Boże Narodzenie - obchody 06.01.24, 17:54
                Dziś prawdziwych wielbłądów już nie ma- wielbłąda w Kluczborku żal...tylko konie, tylko konie...Ludzie powiadają, że wielbłąd już nie żyje...Dawne życie poszło w dal
                Dziś na zimę...
                • baga Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.24, 11:44
                  can_x napisał:

> Dziś prawdziwych wielbłądów już nie ma- wielbłąda w Kluczborku żal...tylko koni
                  > e, tylko konie...Ludzie powiadają, że wielbłąd już nie żyje...Dawne życie poszło w dal
                  > Dziś na zimę...
                  >
                  Konie też ok, chociaż wielbłąda żal, jeśli to prawda z tym jego życiem. A może tylko nie lubi śniegu? Skąd wy śnieg wzięliście?
      • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 19:06
        Super. Can, też mam warszawskiego wielbłąda z wczorajszego Orszaku, ochrona i wojsko tez było.
        Porządek musiał być, było bardzo dużo ludzi, tych maszerujących w Orszaku i tych patrzących zza barierek.
        • can_x Re: Boże Narodzenie - obchody 08.01.23, 10:07
          😍
    • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 07.01.23, 19:18
      Warszawa. Wczorajszy Orszak Trzech Króli. Jutro dalsza część.
    • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 08.01.23, 07:07
      Warszawa. Orszak Trzech Króli 2023.
    • baga Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 08.01.23, 20:01
      To ja dorzucę kilka zdjęć z tegorocznego Orszaku w Żywcu
      • baga Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli, Żywiec 2023 08.01.23, 20:03
      • kot.peter Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 08.01.23, 20:10
        baga napisała:

> To ja dorzucę kilka zdjęć z tegorocznego Orszaku w Żywcu

Super. Czekam na "diabły."!

• baga Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 08.01.23, 23:14
          kot.peter napisała:

> baga napisała:
          >
          > > To ja dorzucę kilka zdjęć z tegorocznego Orszaku w Żywcu
          >
          > Super. Czekam na "diabły."!
          >
          A diabły to nie Orszak.
          • ewak225 Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 09.01.23, 06:52
            Diabły warszawskie też były jakieś nijakie w pociętych czarnych workach foliowych.
            Czekałam na króli na koniach, ale się nie doczekałam, to takie charakterystyczne w każdym Orszaku.
            Królowie przybyli w Warszawie na " łajbach ". Ubogo było, zobaczymy w 2024.
            W Katowicach bardziej bogato i dostojnie.
            • baga Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 09.01.23, 18:04
              ewak225 napisała:

> Diabły warszawskie też były jakieś nijakie w pociętych czarnych workach foliowych.

E nie, w Żywcu poczet diabłów był okazały! Pisząc o innych diabłach miałam na myśli widziane przez Kota u mnie na fb diabły noworoczne.
              photos.google.com/u/2/album/AF1QipOdujtwkz9glhtRNj331CJdr7k2UPYgJn5abQaG/photo/AF1QipOusbFvVrRPKpl4rUnJv-FmAsKLaH0CsH5dVAFY
              • baga Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 11.01.23, 21:27
                Podobno tamten link nie działa, to wklejam inny wg wskazówek Wędrowca:
                photos.app.goo.gl/wfKbjLjKQ7miBmjs9
                • kot.peter Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 11.01.23, 23:07
                  baga napisała:

> Podobno tamten link nie działa, to wklejam inny wg wskazówek Wędrowca:
                  > photos.app.goo.gl/wfKbjLjKQ7miBmjs9

Ten lin działa i jest super, ale dlaczego oni tak przerażająco z tych batów strzelają?!
                  • kot.peter Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli 11.01.23, 23:08
                    kot.peter napisała:
                    > Ten lin działa i jest super, ale dlaczego oni tak przerażająco z tych batów str
                    > zelają?!

LINK.
                    Lin to w śmietanie.
    • ewak225 Re: Boże Narodzenie - obchody 09.01.23, 06:09
      Warszawa. Orszak Trzech Króli 2023.
    • baga Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli w Żabnicy 20 11.01.23, 00:17
      • ewak225 Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli w Żabni 11.01.23, 00:28
        Super, prawdziwe kadzidło , a nie samowar...
        • baga Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli w Żabni 11.01.23, 21:29
          ewak225 napisała:

> Super, prawdziwe kadzidło , a nie samowar...

W kościele chyba kadzidła nie brakuje? smile
          • ewak225 Re: Boże Narodzenie - Orszak Trzech Króli w Żabni 12.01.23, 05:15
            To aluzja do warszawskiego orszaku, zdjęcie wyżej.
            • chris.w5 Weihnachtsmarkt 01.06.23, 12:43
              jarmark bożonarodzeniowy Weihnachtsmarkt, Potsdamer Platz, Tiergaten, Berlin
              • chris.w5 Weihnachtsmarkt 03.06.23, 04:01
                jarmark bożonarodzeniowy Weihnachtsmarkt, Wilmersdorfer Straße, Charlottenburg, Berlin
                • chris.w5 Weihnachtsmarkt 03.06.23, 22:23
                  jarmark bożonarodzeniowy Weihnachtsmarkt, Wilmersdorfer Straße, Charlottenburg, Berlin
                  • chris.w5 Weihnachtsmarkt 04.06.23, 22:18
                    • chris.w5 Weihnachtsmarkt 07.06.23, 21:52
                      • chris.w5 Weihnachtsmarkt 08.06.23, 22:08
                        • chris.w5 Weihnachtsmarkt 09.06.23, 22:26
    • baga Boże Narodzenie - dekoracje 07.01.24, 11:53
      Ozdobny talerz z kolekcji śląskiej porcelany Ireny i Romana Gatysów.
    • baga Boże Narodzenie - dekoracje 26.12.24, 21:31
      W kościele parafialnym w Żabnicy
    • baga Boże Narodzenie - kolędnicy 06.01.25, 22:31
      Cięcina k/Żywca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka