Dodaj do ulubionych

Aresztowanie oszustów internetowych

03.06.04, 13:54
tak sie klucili ze az zaklucili siec internetowa, moze z policja sie tak klucili?
Obserwuj wątek
    • toja3003 zaklocanie sieci internetowej 03.06.04, 14:01
      fajne pojecie, podam jeszcze inne
      z policyjnego slownika:
      mandat "za niemanie swiatel"
      a moze jest tez kara za
      robienie calych przewodnikow z polprzewodnikow.

A na powaznie to nie rozumiem jak mozna
      wypuszczac na rynek taki bubel platniczy
      jak karta kredytowa bez PIN-u.

Poprawcie sie bankowcy.
      • jan.kulczyk Re: zaklocanie sieci internetowej 03.06.04, 14:46
        Co ty za bzdury wypisujesz? Gdzie w necie podajesz PIN przy transakcjach kartowych? Albo przez telefon?

Mam propozycję: podaj mi nr swojej karty, datę ważności, imię i nazwisko. PIN ustal sobie jaki chcesz. Aha i odczekaj jakieś dwa tygodnie.

Do zobaczenia na wakacjach w ciepłych krajach.
        • toja3003 wlasnie o tym mowie karty kredytowe nie maja PIN! 03.06.04, 14:54
          dodam dla precyzji, ze moga (niektore)
          miec po to aby pobierac nimi
          pieniadze z automatu ale
          dla platnowci wystarcza dane, ktore
          wymieniles.

Wlasnie dlatego nie uzywam kart
          kredytowych chyba, ze ktos
          mnie do tego zmusi a to zdarza
          sie dosc rzadko, choc przyznaje,
          ze sa takie sytuacje ale
          nie uzywam tego z zasady w internecie
          i to jest problem dlatego apeluje
          do bankowcow: wymyslcie cos innego.
          • Gość: polished teraz karty kredytowe maja ubezpieczenie IP: *.dc.dc.cox.net 03.06.04, 15:14
            w usa to standard, w Polsce nowosc: bank ponosi 95 albo 100% odpowiedzialnosci
            za strate twoje karty czy jej nielegalne uzycie przez kogos

pol
            • Gość: lam Re: teraz karty kredytowe maja ubezpieczenie IP: 63.150.174.* 03.06.04, 15:57
              > w usa to standard, w Polsce nowosc: bank ponosi 95 albo 100%
              odpowiedzialnosci
              > za strate twoje karty czy jej nielegalne uzycie przez kogos
              >
              > pol

oczywiscie.
              nie ma z tym zadnych problemow.
              ja w zasadzie uzywam karty kredytowej do wszystkiego
              od kupowania biletow lotniczych (jak to w ogole zrobic bez karty ???)
              po codzienne zakupy typu benzyna, czy artykuly spozywcze.
              Za kazde $100 wydane na karte dostaje $1 rabatu na zakup benzyny.

W dzisiejszym swiecie, przynajmniej w USA po prostu nie da sie
              funkcjonowac bez karty kredytowej.
              Wiele transakcji jak np. zarezerwowanie pokoju w hotelu
              lub rezerwacja samochodu w wypozyczalni czy wspomniany
              wczesniej zakup biletu lotniczego jest praktycznie
              nie do wykonania, albo nieslychanie trudne gdy nie posiadasz
              karty kredytowej.

A PIN jest potrzebny wylacznie przy pobieraniu gotowki
              z ATM co w przypadku kart kredytowych jest zupelnie nieoplacalne.

• Gość: Hel Re: teraz karty kredytowe maja ubezpieczenie IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.06.04, 16:05
                A ja robiac zakupy w niektorych sklepach ,zamist wklepywac pin musze sie
                podpisac,po czym debilna pani kasjerka czesto mowi mi ze to eni moj
                podpis,kluci sie ze mna po czym i tak sprzedaje mi te produkty.Czy te glupie
                babsztyle sa grafologami(nie sadze bo to moja legalna karta)?MOim zdaniem karta
                bez pinu to bubel.
                • toja3003 na debilne babsztyle jest debilny sposob, ja np. 03.06.04, 16:28
                  na mojej karcie podpisalem sie pieknymi
                  drukowanymi literami i mam spokoj
                  a co nie moge miec takiego podpisu?
                • Gość: AdamC Karta kredytowa bez pinu to bubel? IP: *.sympatico.ca 03.06.04, 17:29
                  Karta Kredytowa funkcjonujaca przez dziesiatki lat bez pinu to bubel? Lecz sie
                  czlowieku.

Karta kredytowa (wlasnie bez pinu) z punktu widzenia wlasciciela jest
                  naibezpieczniejszym srodkiem platniczym. Jej uzywanie w wiekszosci przypadkow
                  nic nie kosztuje.

Jesli ktos Ci zrobi zakupy uzywajac karty debetowej z PIN za $10,000.00, to
                  mozez sobie co najwyzej podskoczyc ze zlosci. Gdy to sie stanie z karta
                  kredytowa, to nie jest Twoj problem (zazwyczaj sprzedawca Z(ktory nie sprawdzil
                  podpisu), czasami bank musi zjesc te $10,000.00).

W USA i Kanadzie twoja calkowita odpowiedzialnosc za jakakolwiek transakcje
                  kredytowa wynosi $50.00 i to tylko wtedy, gdy w ciagu 48godz od ukradzenia
                  karty nie powiadomiles swego banku. Jesli w ciagu 48godz powiadomiles o stracie
                  karty, twoja odpowiedzialnosc finansowa wynosi $0.00.

Ja osobiscie wszystkie zakupy robie uzywajac karty kredytowych i przez ostanich
                  15 lat nie mialem zadnych problemow.
                  • toja3003 oduczyli cie myslec w tych stanach? 04.06.04, 09:07
                    co mi chcesz wytlumaczyc, ze drzwi bez klucza
                    sa bezpieczeniejsze niz z kluczem?
                    A jaki bylby problem wyposazyc karty
                    kredytowe w PIN? Co ci to przeszkadza?

• toja3003 "delikatne" roznice 03.06.04, 16:32
              owszem sa klauzule, ze
              bank moze poniesc np. 90% szkod
              ale nie musi, orzneli cie juz
              tak kiedys? Nie zycze ci
              potem dochodzenia swoich
              praw z bankiem, jak ci ktos
              kupi samochod za 10000 a ty
              potem nawet jak dostaniesz po czasie
              95% to i tak bedziesz mlodszy o
              te 500 nie? Dla mnie to jest
              problem i uwazam ze karty bez PIN-u
              to buble.
              • Gość: AdamC Re: "delikatne" roznice IP: *.sympatico.ca 03.06.04, 17:36
                To nie sa klauzule. W USA czy kanadzie jest to PRAWO.

Bez jasnego i prostego prawa zabezpieczajacego klienta system finansowy a
                zarazem gospodarka nie moglaby sie rozwijac. O ile wiesz, w USA 2/3 produktu
                nardowego to wydatki konsumentow.

To nie ty musisz udowodnic, ze nie ty zrobiles zakupy za 10000, tylko bank musi
                udowodnic, za podpis pod transakcja za 10000 jest TWOJ.
                • toja3003 alez prawo wlasnie z tych klauzul sie sklada 04.06.04, 09:12
                  czy moze nalezysz do tych radosnych klientow
                  bankowych, ktorzy nie czytaja umow
                  jakie zawieraja?
                  Powtarzam karta kredytowa bez zabezpieczen
                  to bubel!
        • Gość: Bartek CVV2 IP: *.t-systems.com.pl 03.06.04, 15:20
          CVV2 to angielski skrót nazwy kodu (Card Verification Value 2) służącego do
          weryfikacji, czy osoba posługująca się kartą jest jej prawowitym posiadaczem. W
          przypadku karty Visa Gold kod ten znajduje się na odwrocie karty - są to 3
          ostatnie cyfry numeru wydrukowanego na pasku na podpis. W przypadku eKARTY kod
          ten otrzymasz osobną przesyłką w bezpiecznej kopercie. O podanie kodu CVV2
          możesz zostać poproszony przez sklep internetowy, jeśli zdecydujesz się
          zapłacić kartą. Jednak nie wszystkie sklepy będą tego wymagały, ponieważ
          organizacja Visa International jedynie zaleca, ale nie wymaga aby kod ten był
          sprawdzany.
          • toja3003 CVV2 to nie zadne zabezpieczenie 03.06.04, 16:29
            spisuje ten twoj numerek z twojej karty
            i jestem gosc, nawet ci jej nie musze krasc
    • Gość: woti Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: 83.168.96.* 03.06.04, 14:05
      Takich złoczyńców to policja powinna ścigać i łapać jak najszybciej i jak
      najczęściej. BRAWO!
    • Gość: Krzysztof K. Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 03.06.04, 14:10
      Bigstrand, naucz się matole pisać ortograficznie. Poza tym idź do sklepu i kup
      sobie troche mądrości.
    • Gość: andrzej kolejne literowki ;-P (n/t) IP: 213.77.95.* 03.06.04, 14:11
    • Gość: Informatyk Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.06.04, 14:22
      Jeżeli już ktoś próbuje pisać na tematy choćby odrobinę związane z informatyką,
      to niech przynajmniej będzie kompetentny. Bo to co jest tu napisane, to bełkot.
      Nie wspominając błędów stylistycznych na poziomie gimnazjum. Wstyd! Po prostu
      wstyd!
    • Gość: DIALEROALERGICZNY Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: 195.136.30.* 03.06.04, 14:37
      A JUŻ MYŚLAŁEM, ŻE ZAMKNĘLI NASZĄ KOCHANĄ tepsę ZA OSZUKIWANIE KLIENTÓW NA
      RACHUNKACH TELEFONICZNYCH. CZY firma, KTÓRA NIELEGALNIE BOGACI SIĘ NA
      POŁĄCZNIACH TYPU "DIALER" JEST PRZESTĘPCĄ ŚCIGANYM Z URZĘDU CZY Z DONIESIENIA?
      CZYM SĄ CI MALUTCY STUDENCI PRZY NASZYM ULUBIONYM MOLOCHU?
    • Gość: smieszka Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 15:03
      Kłócili sie zapewne o to kto mądrzejszy i czy ortografia ma wpływ na
      jakośc przekazu .... i co inni myśla o autorze takich byków:))))))
    • Gość: spoko kiedy policja aresztuje oszustów politycznych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 16:10
    • Gość: Roksana Nadużycia netowe//niepożądany gość/Help, please :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 11:17
      Gdy ostatnio zwróciłam się do jednego z providerów z prośbą o zdyscyplinowanie pewnego upartego internauty, który od stycznia obraża systematycznie ludzi odwiedzających moją stronę, spamuje skrzynki mailowe i dwukrotnie próbował się włamać, to usłyszałem, że się takimi sprawami nie zajmują, a nawet gdyby się zajmowali, to nie mają możliwości technicznych (sic!).

Czy ktoś zna może jakiś sposób, za pomocą którego mogłabym mu przygnieść palce? Nadmieniam, że wchodzi na modemie i ma zmienne IP... Myślałam czy nie zainstalować na stronie dialera, takiego jak na stronach XXX, który ponoć zwielokrotnia koszty połączenia... Co Wy na to ? Tylko skąd wziąć taki dialer?

Z góry dziękuje za pomoc
    • Gość: pp Re: Aresztowanie oszustów internetowych IP: *.ippt.gov.pl 04.06.04, 12:44
      Czyli goscie odpowiadac beda nie za kradzieze i oszustwa, tylko za "zaklocanie
      sieci"! Dobre. Niedlugo zlodzieje, ktorzy wlamali sie do sklepu i rozkradli
      towar beda odpowiadac przed sadem nie za kradziez, tylko za zaklocanie spokoju
      mieszkancom (jak tlukli szybe to przeciez zrobili uciazliwy halas)

PS To prawie jak z Lapinskim, ktory wylecial z Partii nie za rozlozenie sluzby
      zdrowia, tylko za pobicie fotografa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka