Dodaj do ulubionych

Gąsienica Byrcyn

IP: 200.100.101.* 30.08.01, 07:06
Odwołując dyrektora TPN Gąsienicę Byrcyna minister Tokarczuk pokazuje swoją
głupotę i niekompetencje. A może ma w tym interes aby tak postepować. Czas
najwyższy że będą nowe wybory i tych oszołomów się wymieni. Dalsze takie
decyzje jak np. Ustawa o Ochronie Lokatorów czy zniszczenie TPN doprowadza do
katastrofy państwa. Nasi sąsiedzi się z nas śmieją że mamy takich oszołomów.

Pozdrowienia dla naszych kochanych ministrów - 0szołomów.

Ceper RP.
Obserwuj wątek
    • Gość: Onyx Re: Gąsienica Byrcyn IP: 62.87.254.* 30.08.01, 07:32
      Może to zakamuflowane rozwiązanie konfliktu Gąsienica Byrcyn - Bachleda
      Curuś. W Zakopanem wszyscy wiedzą, że panowie się nie lubią.
      Onyx
    • Gość: unikat Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 07:41
      Niech już jak najprędzej odejdą te Tokarczuki, Krzaklewskie i inne tłuki. Miał
      zwyciężyć rozum, ale widać dalej króluje głupota. I szkoda tylko tej ciszy w
      Tatrach.... Ale Szanowny Pan Minister Tokarczuk pewnie nie wie, o czym ja piszę.
    • Gość: Slon Czy Gasinnica to od glisty i czy to tez zoofil? IP: *.jwri.osaka-u.ac.jp 30.08.01, 07:49
      Wlasnie pytam sie, bo ja jestem Slon.
      • Gość: OLO 1 Re: Czy Gasinnica to od glisty i czy to tez zoofil? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 08:17
        nie bądź głupi sprawa jest poważna.
    • Gość: gaduła Re: AWs podlizuje się góralom ? - IP: *.IOd.krakow.pl 30.08.01, 07:54
      to wygląda ze AWS ma zamiar sie podlizac kolejnej grupie potencjalnych wyborców
      i dlatego wyrzuca sie teraz szefa TPN, nie dało się załatwić odszkodowań za
      grunty zajęte pod TPN, olimpiady nie będzie, to dyrektora TPN wylejemy za to że
      miał racje i się ostro stawiał,
      przy okazji na TOPR i smigłowiec znowu nie bedzie pieniedzy ale to juz nie
      nasza sprawa,
      a Tatry nasze są bardzo małe i piękne, i trzeba je bardzo chronić !
      • Gość: Chaladia Re: To normalne dla AWS IP: 194.139.172.* 30.08.01, 08:09
        To normalne dla AWS.
        1. Bauca wywalili za prawdę.
        2. Gąsiennicę Byrcyna też wywalili za pradę.
        3. Społeczeństwo w wyborach też się "pomyli" i powie prawdę. Oby tylko nie
        wywalili społeczeństwa.

Chaladia Bolandi
    • Gość: kasia Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 07:58
      Oczywiscie latwo odwolac dyrektora, potem powoli odraniczac teren parku
      narodowego, budowac nowe pansjonaty i skocznie, tylko ze w przyszlosci nasze
      dzieci nie poznaja radoci tatrzanskich wedrowek
    • Gość: Valer Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 08:07
      gazociąg przez Bieszczady, likwidacja parków narodowych, dalsze
      zanieczyszczenie Bałtyku... itd. itd.... A gdzie w zamian na urlop?: Tundra?
      Tajga? Morze Czerwone? - bo na pewno nie Wyspy Kanaryjskie, Lazurowe Wybrzeze
      ani nie Alpy - bo nikogo nie bedzie na to stać. A może o to chodzi, żeby tylko
      pracować, pracować, pracować... Zero wakacji. Polska - druga Japonia?
      A za kilka lat będziemy życ bez tlenu, bez swieżego powietrza, z zatrutą
      wodą... Organizm do wszystkiego jest się w stanie przyzwyczaić...
      • Gość: Alexx Re: Gąsienica Byrcyn IP: 62.87.254.* 30.08.01, 08:18
        Kolego Valer ależ ty masz piękny ideologiczny tekst.Możesz porywać tłumy.
        Trochę przesadziłeś z tą wizją całkowitej degrengolady i upadku środowiska
        naturalnego - przyroda jest silniejsza niż myślisz. Paradoksem jest, że Tatr
        trzeba bronić przed góralami, którzy w większośći z nich się utrzymują (jest
        jeszcze Ameryka).
        O tym co Tatrom zrobiono przez lata i co chcą im zrobić teraz można długo
        mowić.

Alexx
        • Gość: Valer Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 08:52
          Widzę Alexx, że jesteś za: niszczeniem parków narodowych, przeprowadzaniem
          gazociągu przez Bieszczady... Podaleś jako przykład dobrego
          zagospodarowaniania, a jednoczesnie turystycznej atrakcji GDYNIĘ. Własnie
          Trójmiasto jest najbardziej zanieszyszczonym wybrzeżem Bałtyku. Sam widzisz do
          czego prowadza takie inwestycje?
          Najpierw po mału niszczymy juz naszą kulturę, oświatę, teraz jeszcze zniszczymy
          przyrodę... Przemysł to nie wszystko ! Trzeba jeszcze umiec przewidzieć
          konsekwencje (także te, które mogą uwidocznić się dopiero za kilka, albo nawet
          kilkaset lat)!
          • Gość: Alexx Re: Do Valer IP: 62.87.254.* 30.08.01, 09:46
            To nie tak jak piszesz. Ty jesteś radykałem ja umiarkowanym. Jestem za ochroną
            przyrody uwzględniającą wszystkie elementy rozwoju cywilizacyjnego. Podając
            przykłady ochrony przyrody na zasadzie budowania płotów i zakazów, a nie
            logicznej koegzystencji elementów środowiska z interesami lokalnej
            społeczności i innych grup interesów (np. turystów, taterników, grotołazów,
            itp.) - na bazie uczenia ludzi dbania o środowisko i wciągania do współpracy.
            O ochronie krajobrazu na Jurze już pisałem, efektem czego jest zanik
            krajobrazu który był podstawą podjęcia decyzji o jego ochronie. Krajobraz,
            czyli wypreparowanie z otoczenia ostańców wapiennych był wynikiem gospodarki
            rolnej jaka tam była prowadzona, po wprowadzeniu zakazów, chaszcze pozarastały
            wiele kompleksów skalnych do tego stopnia, że ich nie widać.
            Dziewicza przyroda Tatr jest tylko w kilku dolinach, większość drzewostanu jest
            przyrodniczo obca tym górą - pierwotne drzewa, głównie liściaste zostały
            wyrąbane. Aktualnie dominujące świerki pochodzą z Alp i są sztucznie
            wprowadzone. Doliny tatrzańskie, tzw, polany są efektem gospodarki pasterskiej
            i po wyprowadzeniu owiec pozarastały tak, że otoczenie straciło pierwotnie
            chroniony charakter.
            Piszę to po to, żebyś mnie zrozumiał. Jeżeli coś chronimy, to nie na zasadzie
            budowy płotów, wprowadzania zakazów, zakładania biurokratycznych struktur,
            strażników, itp., tylko rzeczywistej ochronie wartości ekologicznych
            wcześniej zdefiniowanych. Ważny jest cel i narzędzia użyte do jego realizacji,
            mniej liczy się ideologia, demagogia, pseudoekologia, i inne tego typu
            podejścia do przyrody. Człowiek jest również elementem środowiska i o tym
            trzeba pamiętać. Nie jestem pewny, czy aby turyści nie zrobili i robią
            większych szkód w Bieszczadach niż ten projektowany gazociąg. Czy mamy
            wprowadzić zakaz chodzenia pop górach.

Alexx
          • Gość: Alexx Re: Do Valer IP: 62.87.254.* 30.08.01, 09:47
            To nie tak jak piszesz. Ty jesteś radykałem ja umiarkowanym. Jestem za ochroną
            przyrody uwzględniającą wszystkie elementy rozwoju cywilizacyjnego. Podając
            przykłady ochrony przyrody na zasadzie budowania płotów i zakazów, a nie
            logicznej koegzystencji elementów środowiska z interesami lokalnej
            społeczności i innych grup interesów (np. turystów, taterników, grotołazów,
            itp.) - na bazie uczenia ludzi dbania o środowisko i wciągania do współpracy.
            O ochronie krajobrazu na Jurze już pisałem, efektem czego jest zanik
            krajobrazu który był podstawą podjęcia decyzji o jego ochronie. Krajobraz,
            czyli wypreparowanie z otoczenia ostańców wapiennych był wynikiem gospodarki
            rolnej jaka tam była prowadzona, po wprowadzeniu zakazów, chaszcze pozarastały
            wiele kompleksów skalnych do tego stopnia, że ich nie widać.
            Dziewicza przyroda Tatr jest tylko w kilku dolinach, większość drzewostanu jest
            przyrodniczo obca tym górą - pierwotne drzewa, głównie liściaste zostały
            wyrąbane. Aktualnie dominujące świerki pochodzą z Alp i są sztucznie
            wprowadzone. Doliny tatrzańskie, tzw, polany są efektem gospodarki pasterskiej
            i po wyprowadzeniu owiec pozarastały tak, że otoczenie straciło pierwotnie
            chroniony charakter.
            Piszę to po to, żebyś mnie zrozumiał. Jeżeli coś chronimy, to nie na zasadzie
            budowy płotów, wprowadzania zakazów, zakładania biurokratycznych struktur,
            strażników, itp., tylko rzeczywistej ochronie wartości ekologicznych
            wcześniej zdefiniowanych. Ważny jest cel i narzędzia użyte do jego realizacji,
            mniej liczy się ideologia, demagogia, pseudoekologia, i inne tego typu
            podejścia do przyrody. Człowiek jest również elementem środowiska i o tym
            trzeba pamiętać. Nie jestem pewny, czy aby turyści nie zrobili i robią
            większych szkód w Bieszczadach niż ten projektowany gazociąg. Czy mamy
            wprowadzić zakaz chodzenia pop górach.

Alexx
    • Gość: OLO 1 Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 08:22
      To jest stała metoda tych szmaciarzy, przypomnijcie sobie jak powołano
      niedorzecznika Niezieńskiego, co się dzieje z dyrektorem Centrum Zdrowia
      Dziecka, krajowym konsultantem d/s położnictwa (to sie chyba tak nazywa) i w
      wielu innych przypadkach. Rządza krajem (i niestety nami) ludzie bez honoru,
      godności i przede wszystkim kwalifikacji. Załatwiają swoje małe brudne
      interesiki i kasę. Czy jest w rządzie Buzka chociaż JEDEN dżentelmen?
      23 września zbliża się - pamiętajmy!
      • Gość: Lola Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.waw.prokom.pl 30.08.01, 09:21
        Kasa, Misiu, Kasa...

Nie ma miejsca dla dżentelmenów w polityce. Modlę się tylko o jakiegoś
        niegłupiego fachowca (który nie dałby się od razu wywalić i robiłby swoje po
        cichu).
    • Gość: tomek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.sap-ag.de 30.08.01, 08:54
      Panie Dyrektorze, niech Pan sie nie poddaje, jestesmy z Panem i absolutnie
      popieramy Pana filozofie dzialania,

powodzenia
    • Gość: pupu Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.intercommerce.com.pl 30.08.01, 09:18
      To już nie jest śmieszne ,
      Tatry / podobnie jak tereny Centrum Zdrowia Dziecka / podzielą na kawałki
      miedzy kolesiów i zaprzyjażnione firmy i będą zgarniać pieniądze do własnych
      kieszeni
      A może by tak Polska / dziurawy budżet /miała coś z tego,
      Czy jest w Polsce choć JEDEN uczciwy polityk - minister ?????
      • Gość: Kamil Re: Gąsienica Byrcyn IP: 213.158.197.* 30.08.01, 10:02
        Zobaczycie jakie cuda wysmażą nam magicy z AWS na dzień przed wyborami.
        Wiedzą, że i tak przegrają, więc mogą porzucić resztki wstydu i robić świństwa
        i przekręty bez żadnej żenady. To się nazywa pragmatyczne podejście do wartości
        chrześcijańskich, którymi wycierali sobie gęby w poprzednich wyborach.
    • Gość: Maciek Re: Gąsienica Byrcyn IP: 195.216.125.* 30.08.01, 09:54
      Panie ministrze, proszę się zastanowić. Jeśli opinia Rady nic dla Pana nie
      znaczy, może głosy czytelników mają znaczenie. Odwołanie dyr. Byrcyna byłoby
      najbardziej nierozsądną decyzją. Dla Pana nie ma to znaczenia, gdyż za kilka
      tygodni przestanie Pan być ministrem. Pozostawienie dyr. Byrcyna na stanowisku
      Dyrektora TPN ma natomiast znaczenie dla ochrony Tatr. Apeluję o rozsądek.
      Maciej Myczkowski
    • Gość: bocian Re: Gąsienica Byrcyn IP: 157.25.119.* 30.08.01, 09:59
      Ale czy w normalnym kraju moąliwe jest by MINISTER OCHRONY ŚRODOWISKA odwoływał
      dyrektora za to że tego środowiska zadobrze broni!!!! Przecież to absurd.
      Odwołuja go za to że strzeże Park Narodowy przed zniszczeniem i okrojeniem! To
      tak jak by minister finansów zwalniał dyrektorów urzędów skarbowych za
      ściąganie podatków, a minister zdrowia wyrzucał dyrektorów szpitali za to że
      leczą ludzi (a jak że, przecież dopiero co wyrzucili za to dyrektora CZD!!!).
      A czy ktoś (np. Premier o buzce wiecznie zadowolonego kretynka) nie wpadł na
      pomysł że większość Polaków stanie za Byrcynem co powoduje kolejną utratę
      głosów przez nasz kochany AWS????
      Gratuluję bezczelności, cwaniactwa i bez skrupułowego załatwiania
      partykularnych interesów przed samymi wyborami! I prędzej mi reka uschnie niz
      miał bym jeszcze raz na ta chołotę głosować.
      pozdrawiam
      • Gość: zuzica Re: Gąsienica Byrcyn IP: 10.0.0.* / 217.11.134.* 30.08.01, 10:43
        Dyrektor TPN-u stanowi przeciwwage dla wszystkich tych, dla ktorych interes
        znaczy wiecej niz jakiekolwiek inne wartosci. Do ludzi tych nalezy niestety tez
        Pan Minister OCHRONY Srodowiska, ktory dla tejze ochrony nie zrobil nic,
        glownie szkodzil. Jezeli teraz odwola Byrcyna nie bedzie juz zadnych przeszkod
        by rozpoczac stopniowe okrajanie TPN-u. Jestem za odwolaniem Tokarczyka!!!
        Zasypmy mailami MOS!
        • Gość: Michał Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.siemens.pl 30.08.01, 10:51
          Gość portalu: zuzica napisał(a):

> Dyrektor TPN-u stanowi przeciwwage dla wszystkich tych, dla ktorych interes
          > znaczy wiecej niz jakiekolwiek inne wartosci. Do ludzi tych nalezy niestety tez
          >
          > Pan Minister OCHRONY Srodowiska, ktory dla tejze ochrony nie zrobil nic,
          > glownie szkodzil. Jezeli teraz odwola Byrcyna nie bedzie juz zadnych przeszkod
          > by rozpoczac stopniowe okrajanie TPN-u. Jestem za odwolaniem Tokarczyka!!!
          > Zasypmy mailami MOS!

Witam !!!
          Witam !!!
          Proponowałem to na innym forum, ale proponuję również i tutaj, bo widzę że nie
          tylko ja mam taki pomysł
          Proponuję napisać oficjalny email do Buzka i ministra, i każdy komu zależy na
          tym, aby nie odwoływać Byrcyna może wysłać taki list znajomym z prośbą o
          przesłanie pod wymienione adresy. Oczywiście trzeba będzie wówczas powstrzymać
          emocje i list ów napisać tonem spokojniejszym niż niektóre opinie. Mam nadzieje,
          że to spowoduje opamiętanie sie niektórych osób. Liczę na poważne opinie. Adresy
          o których wpominałem to:
          jerzy@buzek.pl
          Antoni.Tokarczuk@mos.gov.pl
          Pozdrawiam
          Michał
          • Gość: Marek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 11:13
            Opinia z Forum nikogo nie ruszy. Ale gdyby się to dobrze rozdmuchało może
            dałoby się Tokarczuka powstrzymać. Choć walka idzie o duże pieniądze więc dla
            dobra swojej partii nie odpuści bo nie tylko on jeden za tym stoi.

Wysłałem już te maile, może trzeba by trochę więcej szumu zrobić - jest szansa,
            że przed wyborami się przestraszą choć przykro, że na takie tylko argumenty
            można liczyć.
    • Gość: Rafał Re: Gąsienica Byrcyn IP: 10.0.6.* / *.pharm.am.lodz.pl 30.08.01, 11:09
      Pan Ministrowi Tokarczukowi życzę spotkania z bezdomnymi tatrzańskimi misiami
      (sam na sam)
    • Gość: Ceper RP Re: Gąsienica Byrcyn IP: 200.100.101.* 31.08.01, 13:46
      Cieszę się, że macie Państwo takie samo zdanie jak ja kiedy rozpoczynałem ten
      wątek na temat niekompetencji Tokarczuka. Trzeba wyrzucić Tokarczuka i całą
      sforę oszołomów a nie Byrcyna.

mam nadzieę, że te wiadomości wreszcie dotrą i do pana tokarczuka i będzie mu
      głupio ale nie wiem czy to zrozumie.

Cześć. Szanujmy nasze dobro i nie dajmy się zwariować.

Ceper RP z Bydgoszczy.
      • Gość: "." Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.01, 15:25
        Gość portalu: Ceper RP napisał(a):

> Cieszę się, że macie Państwo takie samo zdanie jak ja kiedy rozpoczynałem ten
        > wątek na temat niekompetencji Tokarczuka. Trzeba wyrzucić Tokarczuka i całą
        > sforę oszołomów a nie Byrcyna.
        >
        > mam nadzieę, że te wiadomości wreszcie dotrą i do pana tokarczuka i będzie mu
        > głupio ale nie wiem czy to zrozumie.
        >
        > Cześć. Szanujmy nasze dobro i nie dajmy się zwariować.
        >
        > Ceper RP z Bydgoszczy.

jezeli naprawde chcecie cos z tym zrobic to zajrzyjcie na strone
        http://www.salamandra.org.pl/magazyn. Sprawdzcie Aktualnosci.
        A potem do roboty, Tokarczukowi trzeba wystawic odpowiednia cenzurke za jego
        poczynania..destrukcyjne dla przyrody.
        Pozdrawiam i do dziela.

• Gość: Włodek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 20:40
        Odp:
        Portal-Włodek
    • Gość: wiem Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.01, 23:26
      1. ZOSTAWIĆ Byrcyna; nikt jak on nie będzie się opierał naciskowi góralskich
      polityków za którymi stoją pieniądze i chęć zdobycia jeszcze większych i
      większych pieniędzy
      2. ROZWALIĆ nepotyzm w TPN; żona Cezara ma być poza podejrzeniami!

• Gość: Włodek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 00:02
        OOOOOOOOOUUUUUUUUUUUUUUUUUU JJJJJJJJJJJJJEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!
        ZZGGAAADDDZZZAAAMMM SSSIIIĘĘĘĘ!!!!!!!
    • Gość: Włodek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 23:51
      Drogi Ceprze RP znam Wojtka od dziecka. Byłem jego sąsiadem. W pełni zgadzam się
      z Pańskim zdaniem co do "kochanego" ministra. Wojtek to wspaniały człowiek,
      uroczy kolega ale przede wszystkim profesjonalista i naprawdę wie co należy
      czynić aby ten przepiękny zakątek Polski przetrwał swój najtrudniejszy okres.
      Liczyliśmy kiedyś koźice w okolicach Kasprowego. Ciekawe kto je teraz będzie
      liczył. Może "kochany" minister?
    • Gość: Włodek Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 23:53
      Drogi Ceprze RP znam Wojtka od dziecka. Byłem jego sąsiadem. W pełni zgadzam
      się z Pańskim zdaniem co do "kochanego" ministra. Wojtek to wspaniały człowiek,
      uroczy kolega ale przede wszystkim profesjonalista i naprawdę wie co należy
      czynić aby ten przepiękny zakątek Polski przetrwał swój najtrudniejszy okres.
      Liczyliśmy kiedyś koźice w okolicach Kasprowego. Ciekawe kto je teraz będzie
      liczył. Może "kochany" minister?
    • Gość: chili Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 11:32
      Mam nadzieje, ze Gasienica-Byrcyn nie zostanie odwolany. To rzadkosc w Polsce -
      odpowiedni czlowiek na odpowiednim miejscu. Na szczescie za 3 tygodnie minister
      Tokarczuk przejdzie do historii. Oby tylko do tego czasu nie popelnil glupoty,
      jaka byloby odwolanie Byrcyna. Licze tez na premiera Buzka, ktory jest w stanie
      powstrzymac Tokarczuka przed idiotyzmem. Pamietajmy, ze Tatry to nasze wspolne
      dobro. Chcialbym, aby kolejne pokolenia mialy gdzie w Polsce podziwiac
      przyrode. Mam takze nadzieje, ze nie bedzie nigdy u nas olimpiady zimowej,
      ktora tylko doprowadzi do tragedii przyrodniczej. Dobrze by bylo rowniez, zeby
      przyszly rzad usunal ze stanowiska prezydenta Zakopanego, niejakiego Bachlede-
      Curusia. To szkodnik jakich malo, karierowicz chcacy zniszczyc Tatry.
    • Gość: info Re: Gąsienica Byrcyn - Do Przewod. Panstwowej Rady Ochrony Przyrody IP: 195.150.195.* 03.09.01, 17:10
      Zakopane 2.09.2001 r

Pan
      Prof. Dr hab. Andrzej Grzywacz
      Przewodniczący Państwowej Rady
      Ochrony Przyrody

Szanowny Panie Przewodniczący !
      Minister Środowiska Antoni Tokarczuk wystąpił do Pana o wyrażenie opinii przez PROP w sprawie
      odwołania Dyrektora Tatrzańskiego Parku Narodowego dr Wojciecha Gąsienicy Byrcyna. W związku z
      powyższym niżej podpisani członkowie Rady TPN pragną przekazać Panu Przewodniczącemu swoje
      stanowisko w przedmiotowej sprawie. Popieramy ostatnie działania Pana Ministra zmierzające do
      odbudowy zaufania pomiędzy środowiskami lokalnymi a administracją parku. Uważamy , że w
      obecnej chwili konieczna jest partnerska współpraca wszystkich środowisk dla ochrony Tatr a nie
      tworzenie permanentnych konfliktów ogniskujących się wokół osoby dyrektora. Dostrzegamy dużą
      troskę w pracy samorządów lokalnych o zachowanie niepowtarzalnych walorów przyrodniczych Tatr i
      Podtatrza co wyraża się w realizacji bardzo kosztownych inwestycji z zakresu ochrony środowiska,
      zapisach w planach zagospodarowania przestrzennego i lokowaniu inwestycji sportowo -
      turystycznych w miejscach o niższych walorach przyrodniczych, poza granicami obszarów chronionych.
      Z niepokojem obserwujemy tzw. " ekonomizację " działań parku, w której przyroda staje się często
      towarem a dążenie do osiągnięcia jak największego dochodu niejednokrotnie przesłania cele
      ochrony przyrody. Turyści i społeczność lokalna często informują o nieprawidłowościach przy wycince
      drzew, naruszaniu ostoi fauny ,budowie leśnych dróg transportowych do wnętrza rezerwatów,
      eksploatacji żwiru czy zaniedbaniach w utrzymywaniu lasów. Stało się codzienną praktyką, że dyrektor
      parku dowolnie interpretuje zapisy prawne dotyczące współdziałania różnych podmiotów i instytucji
      działających na terenie parku. Obecnie , gdy uzgadniany będzie projekt rozporządzenia Rady
      Ministrów w sprawie TPN atmosfera współpracy i zaufania pomiędzy wszystkimi uczestnikami tego
      procesu ma podstawowe znaczenie i to w naszym przekonaniu uzasadnia ostatnie działania Ministra
      Środowiska. Uważamy, że roztropna i wyważona opinia Państwowej Rady Ochrony Przyrody pomoże
      w tworzeniu takich rozwiązań, które służyć będą dobru tatrzańskiej przyrody i pomogą rozwiązać
      istniejące konflikty.

Członkowie Rady Tatrzańskiego Parku Narodowego :

Józef Babicz
      Piotr Bąk
      Andrzej Gąsienica Makowski
      Jan Gąsienica Walczak
      Wiktor Łukaszczyk
      Józef Milan Modła
      Jan Palider
      Jan Piczura
      Stanisław Solarczyk
      • Gość: Tomasz Re: Gąsienica Byrcyn - Do Przewod. Panstwowej Rady Ochrony Przyrody IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.01, 20:00
        Gość portalu: info napisał(a):

> Zakopane 2.09.2001 r
        >
        > Pan
        > Prof. Dr hab. Andrzej Grzywacz
        > Przewodniczący Państwowej Rady
        > Ochrony Przyrody
        >
        >
        > Szanowny Panie Przewodniczący !
        > Minister Środowiska Antoni Tokarczuk wystąpił do Pana o wyrażenie opinii przez
        > PROP w sprawie
        > odwołania Dyrektora Tatrzańskiego Parku Narodowego dr Wojciecha Gąsienicy Byrc
        > yna. W związku z
        > powyższym niżej podpisani członkowie Rady TPN pragną przekazać Panu Przewodnic
        > zącemu swoje
        > stanowisko w przedmiotowej sprawie. Popieramy ostatnie działania Pana Ministra
        > zmierzające do
        > odbudowy zaufania pomiędzy środowiskami lokalnymi a administracją parku. Uważa
        > my , że w
        > obecnej chwili konieczna jest partnerska współpraca wszystkich środowisk dla oc
        > hrony Tatr a nie
        > tworzenie permanentnych konfliktów ogniskujących się wokół osoby dyrektora. Dos
        > trzegamy dużą
        > troskę w pracy samorządów lokalnych o zachowanie niepowtarzalnych walorów przyr
        > odniczych Tatr i
        > Podtatrza co wyraża się w realizacji bardzo kosztownych inwestycji z zakresu o
        > chrony środowiska,
        > zapisach w planach zagospodarowania przestrzennego i lokowaniu inwestycji sport
        > owo -
        > turystycznych w miejscach o niższych walorach przyrodniczych, poza granicami ob
        > szarów chronionych.
        > Z niepokojem obserwujemy tzw. " ekonomizację " działań parku, w której przyroda
        > staje się często
        > towarem a dążenie do osiągnięcia jak największego dochodu niejednokrotnie przes
        > łania cele
        > ochrony przyrody. Turyści i społeczność lokalna często informują o nieprawidłow
        > ościach przy wycince
        > drzew, naruszaniu ostoi fauny ,budowie leśnych dróg transportowych do wnętrza r
        > ezerwatów,
        > eksploatacji żwiru czy zaniedbaniach w utrzymywaniu lasów. Stało się codzienną
        > praktyką, że dyrektor
        > parku dowolnie interpretuje zapisy prawne dotyczące współdziałania różnych podm
        > iotów i instytucji
        > działających na terenie parku. Obecnie , gdy uzgadniany będzie projekt rozporzą
        > dzenia Rady
        > Ministrów w sprawie TPN atmosfera współpracy i zaufania pomiędzy wszystkimi uc
        > zestnikami tego
        > procesu ma podstawowe znaczenie i to w naszym przekonaniu uzasadnia ostatnie d
        > ziałania Ministra
        > Środowiska. Uważamy, że roztropna i wyważona opinia Państwowej Rady Ochrony Prz
        > yrody pomoże
        > w tworzeniu takich rozwiązań, które służyć będą dobru tatrzańskiej przyrody i
        > pomogą rozwiązać
        > istniejące konflikty.
        >
        > Członkowie Rady Tatrzańskiego Parku Narodowego :
        >
        > Józef Babicz
        > Piotr Bąk
        > Andrzej Gąsienica Makowski
        > Jan Gąsienica Walczak
        > Wiktor Łukaszczyk
        > Józef Milan Modła
        > Jan Palider
        > Jan Piczura
        > Stanisław Solarczyk

no, no fajna Rada... V Kolumna TPN.
        "Dostrzegamy dużą troskę w pracy samorządów lokalnych o zachowanie
        niepowtarzalnych walorów przyrodniczych Tatr ..." kupa śmiechu - w wielkiej
        trosce o Tatry samorządom ciekła ślinka na mysl o olimpiadzie. Walory
        przyrodnicze Tatr są dla samorządów ważne o tyle o ile da sie z nich korzystac..i
        chyba to jest rowniez kierunek myslenia calej Rady TPN. Panowie ... Park Narodowy
        powinien głównie trwale CHRONIĆ unikalne walory przyrodnicze i krajobrazowe Tatr.
        Czy gwarancją skutecznej ochrony są samorządy czy Dyrektor Byrcyn...? A może
        Minister Tokarczuk zza warszawskiego biurka ? Dla mnie list skierowany do Prof.
        Grzywacza pokazuje tylko jacy ludzie zasiadają w Radzie Paku Narodowego.
        Czym kierują się członkowie Rady TPN, czyżby polityką... ?
        Zdaje sie że czeka Panów w przyszlosci zimny prysznic od kolegów po fachu....
        bardzo zimny.

• Gość: M.S. Re: Gąsienica Byrcyn - Do Przewod. Panstwowej Rady Ochrony Przyrody IP: 147.142.213.* 04.09.01, 16:22
        Dopoki szanowni czlonkowie Rady na publicznym forum czarne nazywaja bialym, nie
        fatygujac sie ani poprawna argumentacja, ani - minimum przyzwoitosci - wylozeniem
        istoty konfliktu, dopoty mam prawo uwazac, ze kieruja sie tylko i wylacznie
        checia nabicia swoich kieszeni. Czy czlonkowie Rady byliby laskawi w trzech
        slowach naswietlic istote konfliktu z dyrektorem Byrcynem? O coz poszlo? Czyje
        interesy zostaly naruszone?
        AWS-owskie obyczaje rodem z ciemnego PRl-u nie zatrzymuja sie na granicy parku
        narodowego. Smutne ale prawdziwe. Czlonkowie publiczneji Instytucji powolanej do
        strzezenia dobra publicznego przyznaja w otwartym liscie, ze beda dzialali na
        szkode tejze istytucji i tegoz dobra.
        Gratuluje dobrego samopoczucie, Panowie Zaufania Publicznego!

Gość portalu: info napisał(a):

> Zakopane 2.09.2001 r
        >
        > Pan
        > Prof. Dr hab. Andrzej Grzywacz
        > Przewodniczący Państwowej Rady
        > Ochrony Przyrody
        >
        >
        > Szanowny Panie Przewodniczący !
        > Minister Środowiska Antoni Tokarczuk wystąpił do Pana o wyrażenie opinii przez
        > PROP w sprawie
        > odwołania Dyrektora Tatrzańskiego Parku Narodowego dr Wojciecha Gąsienicy Byrc
        > yna. W związku z
        > powyższym niżej podpisani członkowie Rady TPN pragną przekazać Panu Przewodnic
        > zącemu swoje
        > stanowisko w przedmiotowej sprawie. Popieramy ostatnie działania Pana Ministra
        > zmierzające do
        > odbudowy zaufania pomiędzy środowiskami lokalnymi a administracją parku. Uważa
        > my , że w
        > obecnej chwili konieczna jest partnerska współpraca wszystkich środowisk dla oc
        > hrony Tatr a nie
        > tworzenie permanentnych konfliktów ogniskujących się wokół osoby dyrektora. Dos
        > trzegamy dużą
        > troskę w pracy samorządów lokalnych o zachowanie niepowtarzalnych walorów przyr
        > odniczych Tatr i
        > Podtatrza co wyraża się w realizacji bardzo kosztownych inwestycji z zakresu o
        > chrony środowiska,
        > zapisach w planach zagospodarowania przestrzennego i lokowaniu inwestycji sport
        > owo -
        > turystycznych w miejscach o niższych walorach przyrodniczych, poza granicami ob
        > szarów chronionych.
        > Z niepokojem obserwujemy tzw. " ekonomizację " działań parku, w której przyroda
        > staje się często
        > towarem a dążenie do osiągnięcia jak największego dochodu niejednokrotnie przes
        > łania cele
        > ochrony przyrody. Turyści i społeczność lokalna często informują o nieprawidłow
        > ościach przy wycince
        > drzew, naruszaniu ostoi fauny ,budowie leśnych dróg transportowych do wnętrza r
        > ezerwatów,
        > eksploatacji żwiru czy zaniedbaniach w utrzymywaniu lasów. Stało się codzienną
        > praktyką, że dyrektor
        > parku dowolnie interpretuje zapisy prawne dotyczące współdziałania różnych podm
        > iotów i instytucji
        > działających na terenie parku. Obecnie , gdy uzgadniany będzie projekt rozporzą
        > dzenia Rady
        > Ministrów w sprawie TPN atmosfera współpracy i zaufania pomiędzy wszystkimi uc
        > zestnikami tego
        > procesu ma podstawowe znaczenie i to w naszym przekonaniu uzasadnia ostatnie d
        > ziałania Ministra
        > Środowiska. Uważamy, że roztropna i wyważona opinia Państwowej Rady Ochrony Prz
        > yrody pomoże
        > w tworzeniu takich rozwiązań, które służyć będą dobru tatrzańskiej przyrody i
        > pomogą rozwiązać
        > istniejące konflikty.
        >
        > Członkowie Rady Tatrzańskiego Parku Narodowego :
        >
        > Józef Babicz
        > Piotr Bąk
        > Andrzej Gąsienica Makowski
        > Jan Gąsienica Walczak
        > Wiktor Łukaszczyk
        > Józef Milan Modła
        > Jan Palider
        > Jan Piczura
        > Stanisław Solarczyk

• Gość: Robert Re: Gąsienica Byrcyn IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 12:52
      Tak naprawdę to nikt tego już nie rozbierze. Strony konfliktu tak już
      zagmatwały sprawę. A prawda? Pewnie jak zwykle leży gdzieś pośrodku.
      W Karpaczu jest podobny konflikt, choć znacznie mniej znany w Polsce.
      Miasto chce wytyczyc nowe trazy narciarskie, których coraz bardziej brakuje, co
      hamuje rozwój miasta. Jest takie miejsce, które się do tego nadaje, porośnięte
      cherlawym laskiem. Jednak Dyrekcja Karkonoskiego Parku Narodowego mówi nie!
      Różnica pomiędzy Zakopanym a Karpaczem jednak jest. W Karkonoszach nie ma lobby
      dawnych prywatnych właścicieli. Jest za to ogromne bezrobocie i zastój w
      turystyce. Jako postronny obserwator oceniam, że więcej argumentów ma Gmina.
      Jest teren, nie trzeba praktycznie wycinać drzew i można podnieśc atrakcyjność
      miasta. Kto ma rację?
      R.
    • Gość: Czui Re: Gąsienica Byrcyn IP: 213.25.149.* 04.09.01, 15:31
      Popieram w pełni pomysł odwołania dyr. Byrcyna. Ludzie, którzy bronią Byrcyna
      nic nie wiedzą na temat tego co się rzeczywiście dzieje w TPN, a swoją wiedzę
      czerpią wyłącznie z mediów, które niestety nie są obiektywne w tym temacie.
      Mieszkam w Zakopanem i z tej perspektywy wygląda to zupełnie inaczej. Jestem
      zwolennikiem ochrony przyrody, uważam, iż pomysł olimpiady w Tatrach to
      głupota; jestem też przeciwny nowym inwestycjom na terenie TPN, ale mimo to
      BYRCYN POWINIEN ZOSTAĆ ODWOŁANY i to już kilka lat temu. Ten człowiek robi dla
      przyrody więcej złego niż dobrego, fatalnie zarządzając TPN-em i prowadząc
      rabunkową gospodarkę. Tylko ludzie z głębi Polski, nieświadomi tego co się
      tutaj dzieje i kształtowani przez media mogą wypowiadać takie opinie jak
      większość tutaj zamieszczonych.
    • Gość: Czui Re: ODWOŁAĆ dyr. Byrcyna IP: 213.25.149.* 04.09.01, 15:32
      Popieram w pełni pomysł odwołania dyr. Byrcyna. Ludzie, którzy bronią Byrcyna
      nic nie wiedzą na temat tego co się rzeczywiście dzieje w TPN, a swoją wiedzę
      czerpią wyłącznie z mediów, które niestety nie są obiektywne w tym temacie.
      Mieszkam w Zakopanem i z tej perspektywy wygląda to zupełnie inaczej. Jestem
      zwolennikiem ochrony przyrody, uważam, iż pomysł olimpiady w Tatrach to
      głupota; jestem też przeciwny nowym inwestycjom na terenie TPN, ale mimo to
      BYRCYN POWINIEN ZOSTAĆ ODWOŁANY i to już kilka lat temu. Ten człowiek robi dla
      przyrody więcej złego niż dobrego, fatalnie zarządzając TPN-em i prowadząc
      rabunkową gospodarkę. Tylko ludzie z głębi Polski, nieświadomi tego co się
      tutaj dzieje i kształtowani przez media mogą wypowiadać takie opinie jak
      większość tutaj zamieszczonych.
      • Gość: Piotr Re: ODWOŁAĆ dyr. Byrcyna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.01, 19:32
        Gość portalu: Czui napisał(a):

> Popieram w pełni pomysł odwołania dyr. Byrcyna. Ludzie, którzy bronią Byrcyna
        > nic nie wiedzą na temat tego co się rzeczywiście dzieje w TPN, a swoją wiedzę
        > czerpią wyłącznie z mediów, które niestety nie są obiektywne w tym temacie.
        > Mieszkam w Zakopanem i z tej perspektywy wygląda to zupełnie inaczej. Jestem
        > zwolennikiem ochrony przyrody, uważam, iż pomysł olimpiady w Tatrach to
        > głupota; jestem też przeciwny nowym inwestycjom na terenie TPN, ale mimo to
        > BYRCYN POWINIEN ZOSTAĆ ODWOŁANY i to już kilka lat temu. Ten człowiek robi dla
        > przyrody więcej złego niż dobrego, fatalnie zarządzając TPN-em i prowadząc
        > rabunkową gospodarkę. Tylko ludzie z głębi Polski, nieświadomi tego co się
        > tutaj dzieje i kształtowani przez media mogą wypowiadać takie opinie jak
        > większość tutaj zamieszczonych.

"Ten człowiek robi dla przyrody więcej złego niż dobrego, fatalnie zarządzając
        TPN-em i prowadząc rabunkową gospodarkę" - no a jakie masz przykłady tej
        rabunkowej gospodarki prowadzonej przez (lubo za przyzwoleniem) dyrektora ?
        Konkretnie ! Nieswiadomy tego co sie wyprawia w Zakopanem proszę Czui o
        rozjasnienie sytuacji...media sa ponoc w tej sprawie jednostronne.
        Wiec jaka jest ta obiektywna prawda ? Co konkretnie Byrcyn zrobil złego dla Tatr ?
        Tylko bez ogólników i lania wody..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka