jowit 26.07.02, 00:43 Bereszit Doroh Elohim haszomain Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Do antysemitów IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 00:45 jowit napisał: > Bereszit Doroh Elohim haszomain Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
jowit Re: Do antysemitów 26.07.02, 00:47 Gość portalu: Ania napisał(a): > jowit napisał: > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? Trzeba znać język wroga:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do antysemitów IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 00:50 jowit napisał: > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? > Trzeba znać język wroga:) No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jowit Re: Do antysemitów 26.07.02, 00:56 Gość portalu: Ania napisał(a): > jowit napisał: > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > jowit napisał: > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? > > Trzeba znać język wroga:) > > No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do antysemitów IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 00:58 jowit napisał: > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczen > ie? > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. > > > Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Mam watpliwosci .Elohim to znaczy bogowie a nie Bog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek Re: Do antysemitów IP: *.100.hostpool.rsmi.com 26.07.02, 01:06 Gość portalu: Ania napisał(a): > jowit napisał: > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > jowit napisał: > > > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlum > aczen > > ie? > > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > > > No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. NO I CO JOWIT PEDALE. LASKA CIE ZAGIELA. > > > > > > Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. > > > Mam watpliwosci .Elohim to znaczy bogowie a nie Bog. Odpowiedz Link Zgłoś
jowit Re: Do antysemitów 26.07.02, 01:14 Gość portalu: kubek napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o > tlum > > aczen > > > ie? > > > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > > > > > No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. > NO I CO JOWIT PEDALE. LASKA CIE ZAGIELA. > > > > > > > > > Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. > > > > > > Mam watpliwosci .Elohim to znaczy bogowie a nie Bog. Niestety nie jestem biegły w gramatyce hebrajskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do antysemitów IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:09 jowit napisał: > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczen > ie? > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > No to przetlumacz te zdanie bede miala z glowy pierwsza lekcje. > > Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. K: Blad! Poprawnie bylo by "Na początku Bogowie (Elohim) stworzyli niebo i ziemię"! 1. Po hebrajsku "El" to Bog, "Elohim" to Bogowie (niektorzy tlumacza "Bog albo Bogowie", ale to jest mocno naciagane). W hebrajskim koncowka "im" oznacza bowiem liczbe mnoga: np. Cadyk (1 Cadyk), Cadykim (2 lub wiecej Cadykow). 2. Wazne jest tez, jakiego wyrazu uzyto na okreslenie Boga. Te ksiege (Bereszit, czyli Genesis, blednie tlumaczona na "Ksiega Rodzaju" - powinno byc raczej "Ksiega Stworzenia" czy "Genezy") pisal tzw. Elohist. Inne, gdzie uzywa sie na okreslenia Boga (Bogow) wyrazu Jehowa (Jahweh, JHWH), pisal tzw. Jahwist. Tyle na poczatek. Wiecej mozesz sie dowiedziec od Rabina, a jeszcze lepiej od Cadyka. Ewentialnie pastora, bo ksiadz jest na ogol glupi jak but, jesli chodzi o Stary Testament. Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł kiedy rusza kurs? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 08:47 jowit napisał: > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? > Trzeba znać język wroga:) Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: kiedy rusza kurs? IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 09:29 Gość portalu: diabeł napisał(a): > jowit napisał: > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > jowit napisał: > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczenie? > > Trzeba znać język wroga:) > > Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? Trzeba znalezc dobrego profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł Re: kiedy rusza kurs? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 10:12 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > jowit napisał: > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlumaczen > ie? > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? > > Trzeba znalezc dobrego profesora. ZYX bylby dobry ale napewno zna tylko jezyk polski. Trzeba oglosic konkurs. wreszcie bylaby jakas korzysc z tej zydomanii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: kiedy rusza kurs? IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 10:25 Gość portalu: diabeł napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > > > jowit napisał: > > > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o tlum > aczen > > ie? > > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > > > Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? > > > > Trzeba znalezc dobrego profesora. > > ZYX bylby dobry ale napewno zna tylko jezyk polski. > Trzeba oglosic konkurs. wreszcie bylaby jakas korzysc z tej zydomanii.... Wiesz ja to przemyslalam i doszlam do wniosku,ze przy takim natezeniu antysemityzmu w Polsce to jeden profesor moze nie wystarczyc.43% Ile to jest ludzi?Ilu profesorow potrzeba?Ja jestem kiepska z matematyki moze ktos pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł Re: kiedy rusza kurs? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 11:01 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie prosic o > tlum > > aczen > > > ie? > > > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > > > > > Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? > > > > > > Trzeba znalezc dobrego profesora. > > > > ZYX bylby dobry ale napewno zna tylko jezyk polski. > > Trzeba oglosic konkurs. wreszcie bylaby jakas korzysc z tej zydomanii.... > > > > Wiesz ja to przemyslalam i doszlam do wniosku,ze przy takim natezeniu > antysemityzmu w Polsce to jeden profesor moze nie wystarczyc.43% Ile to jest > ludzi?Ilu profesorow potrzeba?Ja jestem kiepska z matematyki moze ktos pomoze. Dla Forum GW wystarczyl by jeden. Reszta 10 milionowej rzesz antysemitow niech sobie sama znajdzie profesorow hebrajskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: kiedy rusza kurs? IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 11:04 Gość portalu: diabeł napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: diabeł napisał(a): > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > > > > > > > > > jowit napisał: > > > > > > > > > > > > > > > Bereszit Doroh Elohim haszomain > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Ja jestem antysemitka ale nie rozumniem.Mogie pro > sic o > > tlum > > > aczen > > > > ie? > > > > > > Trzeba znać język wroga:) > > > > > > > > > > Kiedy rusza kurs hebrajskiego ? > > > > > > > > Trzeba znalezc dobrego profesora. > > > > > > ZYX bylby dobry ale napewno zna tylko jezyk polski. > > > Trzeba oglosic konkurs. wreszcie bylaby jakas korzysc z tej zydomanii > .... > > > > > > > > Wiesz ja to przemyslalam i doszlam do wniosku,ze przy takim natezeniu > > antysemityzmu w Polsce to jeden profesor moze nie wystarczyc.43% Ile to je > st > > ludzi?Ilu profesorow potrzeba?Ja jestem kiepska z matematyki moze ktos pom > oze. > > Dla Forum GW wystarczyl by jeden. Reszta 10 milionowej rzesz antysemitow niech > sobie sama znajdzie profesorow hebrajskiego. No to moze na forum swiat znajdzie sie jakis profesor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNOR Re: Do antysemitów IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 03:17 Ale bełkot... Nic dziwnego, że już starożytni Grecy uważali Was za barbarzyńców... Odpowiedz Link Zgłoś
jowit Re: Do antysemitów 26.07.02, 04:05 Gość portalu: +++IGNOR napisał(a): > Ale bełkot... > > Nic dziwnego, że już starożytni Grecy uważali Was za barbarzyńców... Co nazywasz bełkotem. Cóż , Ignorant Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 09:45 nie wiem czy napiszę to poprawnie. Ściagę mam teraz niedostępną. Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-pełna (cała) pierś(tors?). Jak to rozumieć? Niech ktoś pomoże! d. Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 09:51 danka.jp napisała: > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > Ściagę mam teraz niedostępną. > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-pełna > (cała) pierś(tors?). > Jak to rozumieć? > Niech ktoś pomoże! > d. i wtedy hebrajskie słowo określające Boga jako Elohim mialoby jakieś wytłumaczenie. lm-2 piersi- ma kobieta. co dalej idąc tym tropem mogło by oznaczać, iż Bóg żydowski ma w sobie też pierwiastek żeński. Czy trop dobry? Niech ktoś się wypowie. d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 09:56 danka.jp napisała: > danka.jp napisała: > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-peł > na > > (cała) pierś(tors?). > > Jak to rozumieć? > > Niech ktoś pomoże! > > d. > > > i wtedy hebrajskie słowo określające Boga jako Elohim mialoby jakieś > wytłumaczenie. lm-2 piersi- ma kobieta. > co dalej idąc tym tropem mogło by oznaczać, iż Bóg żydowski ma w sobie też > pierwiastek żeński. > Czy trop dobry? > Niech ktoś się wypowie. > d. www.pytodp.republika.pl/noframes/bk-elohom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Znow sie pomylilam slepa jestem IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 09:59 Gość portalu: Ania napisał(a): > danka.jp napisała: > > > danka.jp napisała: > > > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znacz > y-peł > > na > > > (cała) pierś(tors?). > > > Jak to rozumieć? > > > Niech ktoś pomoże! > > > d. > > > > > > i wtedy hebrajskie słowo określające Boga jako Elohim mialoby jakieś > > wytłumaczenie. lm-2 piersi- ma kobieta. > > co dalej idąc tym tropem mogło by oznaczać, iż Bóg żydowski ma w sobie też > > > pierwiastek żeński. > > Czy trop dobry? > > Niech ktoś się wypowie. > > d. > > > <a href="www.pytodp.republika.pl/noframes/bk- elohom.htm"target="_blank"> > www.pytodp.republika.pl/noframes/bk-elohom.htm</a> www.pytodp.republika.pl/noframes/bk-elohim.htm Teraz powinno byc dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Znow sie pomylilam slepa jestem 26.07.02, 10:24 Aniu! Na pocieszenie. Wszyscy jesteśmy czasem ślepi. Ale to co przytoczylaś w swoim poście nie zaprzecza, że Eliszadaim jako JEDEN BÓG jest reprezentantem wszystkich bogów, lub inaczej, zawiera kwintesencję ich wszystkich. Nawet śmiem teraz twierdzić, że w takim ujęciu pierwsi Izraelici z jednej strony uprościli sprawę. Co stało się potem? d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Znow sie pomylilam slepa jestem IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 10:33 danka.jp napisała: > Aniu! > Na pocieszenie. > Wszyscy jesteśmy czasem ślepi. > Ale to co przytoczylaś w swoim poście nie zaprzecza, że Eliszadaim jako JEDEN > BÓG jest reprezentantem wszystkich bogów, lub inaczej, zawiera kwintesencję ich Oczywiscie nie zaprzecza jest tam przeciez podobne okreslenie"El-Szaddai" > wszystkich. > Nawet śmiem teraz twierdzić, że w takim ujęciu pierwsi Izraelici z jednej > strony uprościli sprawę. > Co stało się potem? > d. Ja czytalam kiedys duzo na temat religi i stad wiedzialam,ze Elohim to liczba mnoga i ,ze oznacza to wyraz bogowie. Link podalam,zeby sie podeprzec zrodlem.Ale przyznasz,ze jest ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Znow sie pomylilam slepa jestem 26.07.02, 10:52 Aniu! Bardzo ciekawy. I ta dyskusja może stać się ciekawa i pouczająca. Tylko, że ja, podobnie jak ty, dużo czytałam , ale mało miałam możliwości (prawie wcale) porozmawiać obiektywnie na temat religii i wiary. Może Kagan? Może inni się włączą? d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Znow sie pomylilam slepa jestem IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 10:58 danka.jp napisała: > Aniu! > Bardzo ciekawy. > I ta dyskusja może stać się ciekawa i pouczająca. > Tylko, że ja, podobnie jak ty, dużo czytałam , ale mało miałam możliwości > (prawie wcale) porozmawiać obiektywnie na temat religii i wiary. > Może Kagan? > Może inni się włączą? > d. Kagan zajmuje sie podrabianiem Oszoloma i innych ale sprobuje go skaptowac. Z tym,ze tytul wayku jest taki,ze ludzie boja sie tu wdepnac.Ja to co innego ja mam diabelska nature i ide na przekor tam gdzie nie wypada.Taka juz jestem politycznie i nie tylko niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Znow sie pomylilam slepa jestem 26.07.02, 11:37 Gość portalu: Ania napisał(a): >mam diabelska nature i ide na przekor tam gdzie nie wypada.Taka juz jestem > politycznie i nie tylko niepoprawna. Aniu! A GDZIE TY-TAM JA. Danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Znow sie pomylilam slepa jestem IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:23 danka.jp napisała: > Gość portalu: Ania napisał(a): > > >mam diabelska nature i ide na przekor tam gdzie nie wypada.Taka juz jestem > > politycznie i nie tylko niepoprawna. > > Aniu! > A GDZIE TY-TAM JA. > Danka I ja tez! Kliknijta na: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=2552480 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Znow sie pomylilam slepa jestem IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:22 danka.jp napisała: > Aniu! > Bardzo ciekawy. > I ta dyskusja może stać się ciekawa i pouczająca. > Tylko, że ja, podobnie jak ty, dużo czytałam , ale mało miałam możliwości > (prawie wcale) porozmawiać obiektywnie na temat religii i wiary. > Może Kagan? > Może inni się włączą? > d. www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=2552480 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:21 danka.jp napisała: > danka.jp napisała: > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-peł > na > > (cała) pierś(tors?). > > Jak to rozumieć? > > Niech ktoś pomoże! > > d. > > > i wtedy hebrajskie słowo określające Boga jako Elohim mialoby jakieś > wytłumaczenie. lm-2 piersi- ma kobieta. > co dalej idąc tym tropem mogło by oznaczać, iż Bóg żydowski ma w sobie też > pierwiastek żeński. > Czy trop dobry? > Niech ktoś się wypowie. > d. BOG jest DUCHEM! Nie ma wiec plci: ani gonad, ani innych narzadow plciowych, ani potomstwa ani rodzicow. Plec i rodzine dorobil mu kler na uzytek glupawych wiernych... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIABEŁ mOŻE NAJLEPIEJ BYC PANTEISTą ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 14:00 Gość portalu: Kagan napisał(a): > danka.jp napisała: > > > danka.jp napisała: > > > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znacz > y-peł > > na > > > (cała) pierś(tors?). > > > Jak to rozumieć? > > > Niech ktoś pomoże! > > > d. > > > > > > i wtedy hebrajskie słowo określające Boga jako Elohim mialoby jakieś > > wytłumaczenie. lm-2 piersi- ma kobieta. > > co dalej idąc tym tropem mogło by oznaczać, iż Bóg żydowski ma w sobie też > > > pierwiastek żeński. > > Czy trop dobry? > > Niech ktoś się wypowie. > > d. > BOG jest DUCHEM! Nie ma wiec plci: ani gonad, ani innych narzadow > plciowych, ani potomstwa ani rodzicow. Plec i rodzine dorobil mu kler > na uzytek glupawych wiernych... > Kagan cALĄ PRZYRODA TO bOG I WSZYSTKO Z GŁOWY. mY , LUDZIE TEZ JESTESMY JEGO CZASTKA. UWAZANIE, ZE BOG JEST OSOBA LUB DUCHEM TO NAPRAWDE ZABAWNE. aLE : KAZDY NIECH SOBIE WIERZY W CO CHCE, WIARA JEST NIESZKODLIWA. CI KTORZY NIE WIERZA, PO PROSTU JEJ NIEPOTRZEBUJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:18 danka.jp napisała: > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > Ściagę mam teraz niedostępną. > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-pełna > (cała) pierś(tors?). > Jak to rozumieć? > Niech ktoś pomoże! > d. K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". I kto ma tu racje? Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol ceny... Znam juz poczatki! Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 12:25 Gość portalu: Kagan napisał(a): > danka.jp napisała: > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-peł > na > > (cała) pierś(tors?). > > Jak to rozumieć? > > Niech ktoś pomoże! > > d. > K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? > Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". > I kto ma tu racje? > Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w > Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol > ceny... Znam juz poczatki! > Kagan Tak! Chodziło mi i tłumaczenie(moja niedostępna ściąga) Elszadaj-Pan moich cycków Danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:28 danka.jp napisała: > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > danka.jp napisała: > > > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znacz > y-peł > > na > > > (cała) pierś(tors?). > > > Jak to rozumieć? > > > Niech ktoś pomoże! > > > d. > > K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? > > Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". > > I kto ma tu racje? > > Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w > > Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol > > ceny... Znam juz poczatki! > > Kagan > > Tak! > Chodziło mi i tłumaczenie(moja niedostępna ściąga) > Elszadaj-Pan moich cycków > Danka K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co o nich mysle... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 12:42 Gość portalu: Kagan napisał(a): > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > o nich mysle... > Kagan A ja myślę???? Myślę. Eureka!!! Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.vic.bigpond.net.au 26.07.02, 12:48 danka.jp napisała: > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim > > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > > o nich mysle... > > Kagan > > A ja myślę???? > Myślę. > Eureka!!! > Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! > D. K: A czego (kogo) Panem jest wiec Jehowa (Jahweh albo JHWH). I od czego sa ci inni Bogowie Starego Testamentu (Elohim)? A co z Miriam i jej nieslubnym synalkiem Jeszu z Nowego Testamentu? A Mormoni twierdza, ze jest jeszcze jeden wiecej Bog! I to Amerykanski! Powinien sie wiec spodobac Polakom! Kagan ===== Odpowiedz Link Zgłoś
danka.jp Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 12:58 Gość portalu: Kagan napisał(a): > danka.jp napisała: > > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > > > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim > > > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > > > o nich mysle... > > > Kagan > > > > A ja myślę???? > > Myślę. > > Eureka!!! > > Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! > > D. > K: A czego (kogo) Panem jest wiec Jehowa (Jahweh albo JHWH). > I od czego sa ci inni Bogowie Starego Testamentu (Elohim)? > A co z Miriam i jej nieslubnym synalkiem Jeszu z Nowego Testamentu? > A Mormoni twierdza, ze jest jeszcze jeden wiecej Bog! I to > Amerykanski! Powinien sie wiec spodobac Polakom! > Kagan > ===== A o panu moich cycków to było z ;))) Danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIABEŁ POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 14:07 Gość portalu: Kagan napisał(a): > danka.jp napisała: > > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > > > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim > > > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > > > o nich mysle... > > > Kagan > > > > A ja myślę???? > > Myślę. > > Eureka!!! > > Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! > > D. > K: A czego (kogo) Panem jest wiec Jehowa (Jahweh albo JHWH). > I od czego sa ci inni Bogowie Starego Testamentu (Elohim)? > A co z Miriam i jej nieslubnym synalkiem Jeszu z Nowego Testamentu? > A Mormoni twierdza, ze jest jeszcze jeden wiecej Bog! I to > Amerykanski! Powinien sie wiec spodobac Polakom! > Kagan > ===== tO WSZYSTKO POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH, KIEDY CZCZONO ROZNYCH BOGOW : WIATRU, BURZY, PLONOW, OGNIA ETC CZYLI CZCZONO PRZYRODE. ALE , ZE LUDZIE( TWORCY KOSCIOŁOW W TYM WYPADKU) SA genetycznymi meGALOMANAMI ZROBILI Z TEGO POLITYCZNO-DOKTRYNALNY KOKTAJL, DLA WLADZY I PIENIEDZY. Odpowiedz Link Zgłoś
drkrisk Re: POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH 27.07.02, 10:09 Gość portalu: DIABEŁ napisał(a): > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > danka.jp napisała: > > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > > > > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatnim > > > > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > > > > o nich mysle... > > > > Kagan > > > A ja myślę???? > > > Myślę. > > > Eureka!!! > > > Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! > > > D. > > K: A czego (kogo) Panem jest wiec Jehowa (Jahweh albo JHWH). > > I od czego sa ci inni Bogowie Starego Testamentu (Elohim)? > > A co z Miriam i jej nieslubnym synalkiem Jeszu z Nowego Testamentu? > > A Mormoni twierdza, ze jest jeszcze jeden wiecej Bog! I to > > Amerykanski! Powinien sie wiec spodobac Polakom! > > Kagan > > ===== > tO WSZYSTKO POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH, KIEDY CZCZONO ROZNYCH > BOGOW : WIATRU, BURZY, PLONOW, OGNIA ETC > CZYLI CZCZONO PRZYRODE. ALE , ZE LUDZIE( TWORCY KOSCIOŁOW W TYM WYPADKU) SA > genetycznymi meGALOMANAMI > ZROBILI Z TEGO POLITYCZNO-DOKTRYNALNY KOKTAJL, DLA WLADZY I PIENIEDZY. Oczywiscie! Kagan o tym pisze od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł Re: POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.02, 22:15 drkrisk napisała: > Gość portalu: DIABEŁ napisał(a): > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > danka.jp napisała: > > > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > > > K: Niemniej, spotkalem sie z innymi tlumaczeniami. > > > > > Niestety, nie moge isc do zadnego rabina, bowiem po ostatni > m > > > > > bombardowaniu Palestyny przez Izrael powiedzialem im, co > > > > > o nich mysle... > > > > > Kagan > > > > A ja myślę???? > > > > Myślę. > > > > Eureka!!! > > > > Ja wiem kto jest Panem MOICH CYCKÓW! > > > > D. > > > K: A czego (kogo) Panem jest wiec Jehowa (Jahweh albo JHWH). > > > I od czego sa ci inni Bogowie Starego Testamentu (Elohim)? > > > A co z Miriam i jej nieslubnym synalkiem Jeszu z Nowego Testamentu? > > > A Mormoni twierdza, ze jest jeszcze jeden wiecej Bog! I to > > > Amerykanski! Powinien sie wiec spodobac Polakom! > > > Kagan > > > ===== > > tO WSZYSTKO POZOSTALOSCI po PIERWOTNYCH WIERZENIACH, KIEDY CZCZONO ROZNYC > H > > BOGOW : WIATRU, BURZY, PLONOW, OGNIA ETC > > CZYLI CZCZONO PRZYRODE. ALE , ZE LUDZIE( TWORCY KOSCIOŁOW W TYM WYPADKU) S > A > > genetycznymi meGALOMANAMI > > ZROBILI Z TEGO POLITYCZNO-DOKTRYNALNY KOKTAJL, DLA WLADZY I PIENIEDZY. > Oczywiscie! Kagan o tym pisze od dawna... A Ty piszesz o czym ? O KAGANie? Od DAwna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIOŁ Re: Do antysemitów?_____ nie tylko IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 14:02 Gość portalu: Kagan napisał(a): > danka.jp napisała: > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znaczy-peł > na > > (cała) pierś(tors?). > > Jak to rozumieć? > > Niech ktoś pomoże! > > d. > K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? > Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". > I kto ma tu racje? > Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w > Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol > ceny... Znam juz poczatki! > Kagan tRZEBA ZNALEZC JAKIEGOS rabbiego PRZEZ INTERNET, MOZE JAKIES PODSTAWY MOGLBY WDRAŻAĆ ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_belgii Re: Do antysemitów?_____ nie tylko 26.07.02, 14:04 Gość portalu: ANIOŁ napisał(a): > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > danka.jp napisała: > > > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno znacz > y-peł > > na > > > (cała) pierś(tors?). > > > Jak to rozumieć? > > > Niech ktoś pomoże! > > > d. > > K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? > > Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". > > I kto ma tu racje? > > Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w > > Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol > > ceny... Znam juz poczatki! > > Kagan > > tRZEBA ZNALEZC JAKIEGOS rabbiego PRZEZ INTERNET, MOZE JAKIES PODSTAWY MOGLBY > WDRAŻAĆ ?! Tyle, ze trudno o rabiego niesyjoniste. Stad wole Oxford... Sprobuj jewsnotzionists. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re:Dla Jowita zgodnie z obietnica IP: *.upc.chello.be 26.07.02, 23:25 A o pani Kublik i jej sondazu to ja juz wole nie wypowiadac swojego zdania.Bo jej zaraz wyniki podskocza.Ten sondaz byl zrobiony zle!!!Na aktualnosciach sie o tym pisze na ,swiecie a tu nie wolno?A dlaczego?Czy krytyka sondazu,ktoey zawyza wyniki antysemityzmu jest antysemityzmem?Latamy w kolko i niedlugo ugeyziemy wlasny ogon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabeł syjoniści to analfabeci, czy co ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 04:28 ania_z_belgii napisał(a): > Gość portalu: ANIOŁ napisał(a): > > > Gość portalu: Kagan napisał(a): > > > > > danka.jp napisała: > > > > > > > nie wiem czy napiszę to poprawnie. > > > > Ściagę mam teraz niedostępną. > > > > Ale Bóg w hebrajskim to chyba Eliszadaim( w wymowie)-co podobno > znacz > > y-peł > > > na > > > > (cała) pierś(tors?). > > > > Jak to rozumieć? > > > > Niech ktoś pomoże! > > > > d. > > > K: Masz na mysli EL SZADAJ (El Shaddai), czyli "Pan moich cyckow"? > > > Ale niektorzy tlumacza to jako "bog pustyni" albo "Bog sztormow". > > > I kto ma tu racje? > > > Chyba poprosze fundacje Batorego o forse na kurs hebrajskiego w > > > Oxfordzie... Ma kto jakie dojscia? Bde was pozniej ksztalcil za pol > > > ceny... Znam juz poczatki! > > > Kagan > > > > tRZEBA ZNALEZC JAKIEGOS rabbiego PRZEZ INTERNET, MOZE JAKIES PODSTAWY MOGL > BY > > WDRAŻAĆ ?! > Tyle, ze trudno o rabiego niesyjoniste. Stad wole Oxford... > Sprobuj jewsnotzionists. > Odpowiedz Link Zgłoś