Dodaj do ulubionych

o wynikach wyborów

IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 12:38
1. Nie przejmowałbym się zbytnio obecnością Samoobrony, LPR czy PiS w Sejmie.
Po pierwsze, jest szansa, że zaczną prowadzić (mam na mysli partię A. Leppera)
cywilizowaną walkę polityczną, a LPR wyciszy antyzachodni ton swojej retoryki.
Po drugie, trudno odmówić słuszności np. Janinie Paradowskiej, kiedy przewiduje
ona rozpad tych partii w ciągu trwania kadencji. Już przy obecnych wynikach nie
będą miały wymienione partie wpływu na rządzenie (chyba że SLD zaproponuje
koalicję Lepperowi), a po nieuniknionych podziałach (w stylu późny AWS) w ogóle
przestaną się liczyć. Już teraz ujawniają się również tarcia wewnątrz PO:
Płażyński ciągnie w swoją stronę, Olechowksi i Tusk w swoją - kolejnym "jądrem"
destabilizacji PO może okazać się SKL Rokity i UPR (jeśli jej członkowie w
ogóle wejdą do Sejmu z list PO).

2. Najbardziej bolesny jest dla mnie ten fakt, że niecały rok po wielkiej
dyskusji nad książką Grossa "Sąsiedzi", po wstrząsie, jakim było Jedwabne, do
Sejmu wchodzą partie o silnym antysemickim entourage. Nawet jeśli PiS czy
Samoobrona nie pozwalają sobie oficjalnie na antysemickie wypowiedzi, wystarczy
poczytać na tym i innych czatach wypowiedzi zwolenników PiS, Samoobrony czy
LPR. Wystarczy poczytać wypowiedzi ludzi zachwyconych przegraną UW. Obok
niskiej frekwencji to chyba najbardziej bolesny wniosek tych wyborów. Okazuje
się, że po 12 latach demokracji nadal nie dorobiliśmy się społeczeństwa
otwartego, obywatelskiego. Nadal kierują nami ciemne odruchy, przesądy,
atawizmy...
Obserwuj wątek
    • Gość: DA Re: o wynikach wyborów IP: *.zm-skawina.com.pl 24.09.01, 12:47
      Co ma paszkwil Grossa do wyborów w Polsce?
      • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 12:52
        po pierwsze, nie paszkwil. po drugie, ma do wyborów o tyle, że nie spodziewałem
        się, iż wynikiem społecznej refleksji nad tym, co się stało w Jedwabnem, będzie
        głosowanie na partie bardziej lub mniej antysemickie. Widocznie tej refleksji w
        ogóle nie było.
        • Gość: Skrzypek Re: o wynikach wyborów IP: *.interklub.pl 24.09.01, 13:13
          Gość portalu: bart napisał(a):

> po pierwsze, nie paszkwil. po drugie, ma do wyborów o tyle, że nie spodziewałem
          >
          > się, iż wynikiem społecznej refleksji nad tym, co się stało w Jedwabnem, będzie
          >
          > głosowanie na partie bardziej lub mniej antysemickie. Widocznie tej refleksji w
          >
          > ogóle nie było.

Racja Polacy powinni wziązc przykład z Żydów i ich przeprosin za Koniuchy(300
          zamordowanych Polaków przez Zydów-łącznie z dziecmi i kobietami) oraz Grodno
          (bohaterska dezercja z jasniepanskiej Armii Polskiej i walka w wyzwolenczej
          Armii Czerwonej).

• Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 13:26
            Pani(e) Skrzypek, pomnaża Pan(i) niestety moje zmartwienie wynikami wyborów.
            Nie rozwijajmy teraz dyskusji nad historią stosunków polsko-żydowskich (powiem
            tylko, że żadna ze stron nie może być z siebie dumna). Na tym czacie jest wątek
            na ten temat z 20 września. Wolę się zastanowić, skąd w III tysiącleciu tyle
            zaściankowego żydożerstwa w społeczeństwie o zachodnioeuropejskich ambicjach?
            Czy Samoobrona, LPR, PiS osiągnęłyby taki wynik, gdyby wyeliminowały
            antysemityzm z arsenału swojej retoryki? Jak to jest, że w państwie, na którego
            ziemiach 50 lat temu doszło do Holocaustu, na plakatach wyborczych dorysowuje
            się gwiazdy Dawida???
            • Gość: mix Re: o wynikach wyborów IP: 157.158.65.* 24.09.01, 16:29
              O jej czy samoobrona powstała wczoraj. Jeżyli jest anty-żydowska, a polacy
              żydożercy to już dawno dostałaby te 10%. A tak na marginesie jeżeli Gross
              pisał, że zginęło 1600 żydów, a w rzeczywistości było to ok. 200 osób to jest
              osiem razy większą kłamcą niż ten kto mówi, że nie zginął nikt. I nie można się
              dziwić, że ludzie mają mieszane odczucia. Nie sądzę jednak, aby w Polsce były
              jakieś nastroje żydożerskie. Potwierdziły to poprzednie wybory, w których
              startowały partie jawnie antyżydowski (Tejkowski i inni których nawet nie
              pamiętam) i nie zdobyły nawet 1%. Dlaczego żydożercy mieli by głosować na
              partie które ukrywają swój antysemityzm, a nie na jawnie antysemickie - to bez
              sensu. Może jednak być tak, że część ludzie nie lubi żydów, ale przecież wolno
              im. Ja np. nie przepadam za Francuzami (bo socjaliści), a lubię Anglików (bo
              konserwatyści). Czy to znaczy, że jestem antyfrankofonem, a jeżeli tak, to czy
              to jest groźne i komuś szkodzi. Nie lubię też golonki, ciepłej coca-coli i
              wielu innych rzeczy. I nawet atak na WTC w Nowym Yorku nie zmienił mojego
              stosunku do ciepłej coca-coli. Czy to komuś szkodzi. Czy można to zmienić na
              drodze walki politycznej. Oczywiści, że nie. Dlatego śmieszą mnie wszelkie
              akcje walki z antysemityzmem, rasizmem, ksenofobią itp. A co ze szpinakofobią
              wielu obywateli. Jak ją zwalczać. Antysemityzm wydaje mi się straszakiem jak
              kiedyś kułak, zapluty karzeł reakcji, czy odwetowiec z Bonn mający zrazić do
              pewnych organizacji do których trudniej dobrać się merytorycznie.
    • Gość: Indris Od zachwyconego IP: *.ibspan.waw.pl 24.09.01, 13:28
      Informuję, że jestem zachwycony pogromem UW i AWSP, ale do głowy mi nie przyszło wiązanie
      wyników wyborów ze sprawą Jedwabnego. Chyba najważniejsze były szeroko rozumiane kwestie
      społeczne. A tutaj - przy całkowitym sprzeciwie wobec nacjonalizmu i ksenofobii - wolę nawet LPR od
      UW. Zresztą od UW wolałbym nawet stado małp. A na LPR nie głosowałem, głosowałem na Bugaja,
      który niestety przepadł (a głosowałbym na PPS, gdyby nie jej fatalne rokowania). Co nadmieniam,
      żeby nie uchodzić za nacjonalistę.
    • Gość: CCC Re: o wynikach wyborów IP: 213.77.91.* 24.09.01, 13:32

1. [... Przewidujesz rozpad wszystkich formacji poza SLD ...]
      To bardzo czarny scenariusz. Jedna partia która rządzi (i jest coraz bardziej
      zżerana przez korupcje i nepotyzm) i małe populistyczne partyjki które walczą
      pomiędzy sobą. Zaczniemy przypominać jakiś Amerykę Łacińską albo Meksyk sprzed
      lat a nie państwo europejskie.
      Pamiętaj ,że bez opozycji (najlepiej takiej która od czasu do czasu przejmuje
      władzę). SLD stanie się potworkiem niezdolnym do niczego poza czerpaniem korzyści
      z rządzenia.

> 2. Najbardziej bolesny jest dla mnie ten fakt, że niecały rok po wielkiej
      > dyskusji nad książką Grossa "Sąsiedzi", po wstrząsie, jakim było Jedwabne, do
      > Sejmu wchodzą partie o silnym antysemickim entourage.
      Może dlatego że Polacy odebrali sprawę Jedwabnego jako atak. Może osoby które
      oskarżały wtedy nasz kraj zapomniały (albo celowo pomniejszały to) ,że byliśmy
      wtedy pod okupacją niemiecką. Może głosy protestu odezwały się ponieważ ktoś
      całemu społeczeństwu próbował przypisać winy kolaborantów i zdrajców. Nigdy przy
      okazji sprawy Jedwabnego nie słyszałem o tym ,że ludzie którzy dokonali tej
      zbrodni byli kolaborantami i że zdradzili nasz kraj . ALE O TYM ,ŻE BYLI POLAKAMI
      SŁYSZĘ ZA KAŻDYM RAZEM !!! Może gdyby moja rodzina współpracowała w czasie wojny
      z Niemcami to ta kampania trafiła by do mnie ???

>Okazuje się, że po 12 latach demokracji nadal nie dorobiliśmy się społeczeństwa
      > otwartego,
      Słowa "społeczeństwo otwarte" kojażą mi się z utopią i ze zmienianiem nas na
      siłe.
      >obywatelskiego.
      Już lepiej. Myślę ,że jesteśmy społeczeństwem obywatelskim.
      Nie jesteśmy jeszcze dojrzałą demokracją dlatego głosujemy na partie protestu.
      Takie jak SLD (to partia która stosowała bardzo demagogiczną retorykę i image
      zmienia dopiero teraz),Samoobrona,LPR itp.
      Ale nie oceniaj nas zbyt surowo. Demokracja w Polsce jest młoda i dopiero się
      uczymy.

Pozdrwaiam CCC

> Nadal kierują nami ciemne odruchy, przesądy,
      > atawizmy...

• Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 13:45
        od razu mi lepiej po liście CCC. Nie do końca się zgadzam, ale przynajmniej
        poziom dyskusji jest o niebo wyższy niż np. wokół listu "poszedłem na Mszę
        św..." Oczywiście, SLD będzie narażony na korupcję, nepotyzm itd. Sądzę jednak,
        że jego politycy myślą w perspektywie dłuższej niż 4 lata i to ich powstrzyma
        do pewnego stopnia. Nie sądzę, aby szczytem ambicji Millera było stanowisko
        premiera i dlatego będzie on zwalczał w SLD przejawy w/w patologii. Oczywiście
        wolałbym, żeby w opozycji do SLD znalazła się UW, ale wyników wyborów już nie
        zmienię. Nie napisałem, że to dobrze, że PiS, Samoobrona i LPR będą się
        rozpadać, po prostu uważam, że tak będzie. Natomiast jestem przekonany, że
        lepiej by było, gdyby SLD był w stanie samodzielnie stworzyć rząd (teraz już
        staje się jasne, że musiałby to być rząd mniejszościowy) - jasne by było, kto
        jest odpowiedzialny za rządy, nie byłoby zgniłych kompromisów programowych. I
        za 4 lata moglibyśmy ocenić, jak te rządy wypadły. Obawiam się natomiast, że w
        mniejszościowym rządzie SLD nie będzie miejsca dla prof. Belki i jego odważnego
        planu ratowania gospodarki. Nowy minister finansów będzie musiał dla swoich
        działań pozyskiwać poparcie opozycji (PO, Samoobrony, PSL), a to oznacza, że
        możemy jeszcze długo tkwić w dziurze budżetowej.
        • Gość: Andrzej Re: o wynikach wyborów IP: *.law.uj.edu.pl 24.09.01, 14:46
          Nowy minister finansów będzie musiał dla swoich
          > działań pozyskiwać poparcie opozycji (PO, Samoobrony, PSL), a to oznacza, że
          > możemy jeszcze długo tkwić w dziurze budżetowej.

Trudno tu stawiać znak równości. Jeśli będzie pozyskiwał poparcie PO, to na pewno
          będzie to co innego niż poparcie (i jego cena!) PSL a zwłaszcza Samoobrony.
          Jeśli chodzi o refleksje dotyczące sprawy Jedwabnego i jej związku z wyborami, to
          zgadzam się z Tobą. Niestety, czeka nas jeszcze wiele "miłych niespodzianek" ze
          strony LPR i niestety chyba PiS. Pod tym względem Samoobrona paradoksalnie wydaje
          mi się bardziej przewidywalna. Dziś słyszałem chyba w TVN argument o szybkim
          ucywilizowaniu się Joschki Fischera po wejściu we współrządzenie mający służyć za
          podstawę do analogii z ... Lepperem (!) Oczywiście między Lepperem i Fischerem
          jest nie przepaść lecz kilka przepaści i milion lat świetlnych, ale coś w tym
          jednak jest.

• Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 14:47

> od razu mi lepiej po liście CCC. Nie do końca się zgadzam, ale przynajmniej
          > poziom dyskusji jest o niebo wyższy niż np. wokół listu "poszedłem na Mszę
          > św..." Oczywiście, SLD będzie narażony na korupcję, nepotyzm itd. Sądzę jednak,
          >
          > że jego politycy myślą w perspektywie dłuższej niż 4 lata i to ich powstrzyma
          > do pewnego stopnia. Nie sądzę, aby szczytem ambicji Millera było stanowisko
          > premiera i dlatego będzie on zwalczał w SLD przejawy w/w patologii. Oczywiście
          > wolałbym, żeby w opozycji do SLD znalazła się UW, ale wyników wyborów już nie
          > zmienię. Nie napisałem, że to dobrze, że PiS, Samoobrona i LPR będą się
          > rozpadać, po prostu uważam, że tak będzie. Natomiast jestem przekonany, że
          > lepiej by było, gdyby SLD był w stanie samodzielnie stworzyć rząd (teraz już
          > staje się jasne, że musiałby to być rząd mniejszościowy) - jasne by było, kto
          > jest odpowiedzialny za rządy, nie byłoby zgniłych kompromisów programowych. I
          > za 4 lata moglibyśmy ocenić, jak te rządy wypadły. Obawiam się natomiast, że w
          > mniejszościowym rządzie SLD nie będzie miejsca dla prof. Belki i jego odważnego
          >
          > planu ratowania gospodarki. Nowy minister finansów będzie musiał dla swoich

jak to SLD "bedzie narazony na korupcje i nepotyzm" ?? Przeciez to wszytsko juz w
          SLD jest !!!!!
          ALe i tak - mimo, ze milością do nich nie palam - wypadaja nieżle na tle całej
          reszty ....
          Wytłumaczcie mi, bo ja tego nie pojmuję - czym lepper tak porwał rodaków ? Czyżby
          obietnicą minimum socjalnego dla każdego ?? Przeciez to totalny hiper-nonsens
          przy mega dziurze budzetowej !!!!! Kto w to wierzy ????
          H E L P !!!
        • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 14:48

> św..." Oczywiście, SLD będzie narażony na korupcję, nepotyzm itd. Sądzę jednak,
          >
          > premiera i dlatego będzie on zwalczał w SLD przejawy w/w patologii. Oczywiście
          > za 4 lata moglibyśmy ocenić, jak te rządy wypadły. Obawiam się natomiast, że w
          > mniejszościowym rządzie SLD nie będzie miejsca dla prof. Belki i jego odważnego
          >

jak to SLD "bedzie narazony na korupcje i nepotyzm" ?? Przeciez to wszytsko juz w
          SLD jest !!!!!
          reszty ....
          Wytłumaczcie mi, bo ja tego nie pojmuję - czym lepper tak porwał rodaków ? Czyżby
          H E L P !!!
        • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 14:48

>
          >

SLD jest !!!!!
          reszty ....
          H E L P !!!
          • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 14:50
            sorry za ilosc wyslanych postow .... to chyba przez ten wyborczy szok .....
            • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 15:20
              Przyczyna sukcesu PO, PiS, LPR i Samoobrony to m.in. ogólne przekonanie (wręcz
              stereotyp) o skorumpowaniu polskiej klasy politycznej (które również Ty, Magdo,
              wyrażasz). Ludzie są już zmęczeni oglądanymi od 4 lat na ekranie twarzami, chcą
              nowych. Nie przeszkadza im fakt, że żadna z wymienionych partii tak naprawdę
              nie jest nowa, bo jej liderzy już gdzieś kiedyś byli. Wiara, że Lepper, Wrzodak
              czy Kaczyńscy nie kradną jest udziałem b. wielu Polaków. A w końcu klasę
              polityczną mamy taką na jaką zasługujemy. Łatwo nam wytykać złodziejstwo SLD,
              AWS i in., ale sami kradniemy bez skrupułów.
              • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 15:28

> Przyczyna sukcesu PO, PiS, LPR i Samoobrony to m.in. ogólne przekonanie (wręcz
                > stereotyp) o skorumpowaniu polskiej klasy politycznej (które również Ty, Magdo,
                >
                > wyrażasz). Ludzie są już zmęczeni oglądanymi od 4 lat na ekranie twarzami, chcą
                >
                > nowych. Nie przeszkadza im fakt, że żadna z wymienionych partii tak naprawdę
                > nie jest nowa, bo jej liderzy już gdzieś kiedyś byli. Wiara, że Lepper, Wrzodak
                >
                > czy Kaczyńscy nie kradną jest udziałem b. wielu Polaków. A w końcu klasę
                > polityczną mamy taką na jaką zasługujemy. Łatwo nam wytykać złodziejstwo SLD,
                > AWS i in., ale sami kradniemy bez skrupułów.

To, ze nowe, nieznane nie znaczy, ze lepsze !!!! To cos w stylu syndromu
                Tymińskiego !!! Jak możńa glosowac na kogos tylko dlatego, że jest nowy i tym
                samym - to domniemanie - nieskazonym korupcja i tego typu rzeczami ???
                A skoro nam sie tak opatrzyły te gęby, no to teraz bedzimy miec niezla
                odmiane ....... Chyba sobie znowu zaloze kablowke, zeby miec lepszy odbior. Do
                tej pory go nie potrzebowalam, no ale skoro taaakie czasy ida, to chyba powaznie
                to rozwaze.
          • Gość: Hugo Re: o wynikach wyborów IP: 159.107.89.* 24.09.01, 15:45
            Gość portalu: magda napisał(a):

> Wytłumaczcie mi, bo ja tego nie pojmuję - czym lepper tak porwał rodaków ?
            Czyżby
            > obietnicą minimum socjalnego dla każdego ??

Dokładnie tym !

> Przeciez to totalny hiper-nonsens
            > przy mega dziurze budzetowej !!!!!

To co, że nonsens ? Przecież Lepper nie ma zamiaru rządzić - toteż nie będzie
            musiał rozliczać się z pustych obietnic.

> Kto w to wierzy ????

Z grubsza licząc: 29mln uprawnionych * 47% frekwencja * 10% poparcie = 1363000
            Polaków. Są to ludzie, którzy nie chcą zastanawiać się nad tym, co słyszą, bo to
            tak przyjemnie brzmi... Z drugiej strony patrząc - jak źle musi się tym ludziom w
            wolnej Polsce powodzić, skoro wierzą obietnicom bez możliwości pokrycia ?

Pozdrawiam. Hugo.
            • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 16:00
              Gość portalu: Hugo napisał(a):

> Gość portalu: magda napisał(a):
              >
              > > Wytłumaczcie mi, bo ja tego nie pojmuję - czym lepper tak porwał rodaków ?
              >
              > Czyżby
              > > obietnicą minimum socjalnego dla każdego ??
              >
              > Dokładnie tym !
              >
              > > Przeciez to totalny hiper-nonsens
              > > przy mega dziurze budzetowej !!!!!
              >
              > To co, że nonsens ? Przecież Lepper nie ma zamiaru rządzić - toteż nie będzie
              > musiał rozliczać się z pustych obietnic.
              >
              > > Kto w to wierzy ????
              >
              > Z grubsza licząc: 29mln uprawnionych * 47% frekwencja * 10% poparcie = 1363000
              > Polaków. Są to ludzie, którzy nie chcą zastanawiać się nad tym, co słyszą, bo t
              > o
              > tak przyjemnie brzmi... Z drugiej strony patrząc - jak źle musi się tym ludziom
              > w
              > wolnej Polsce powodzić, skoro wierzą obietnicom bez możliwości pokrycia ?
              >
              > Pozdrawiam. Hugo.

Dzięki Hugo, wiem, ze sie starales (patrz:podanie tych cyferek:)) Ale na nic
              to !! Nie przemawia to do mnie ! Czy wierzenie w obietnice bez pokrycia jest
              spowodowane tylko desperacja i tym, ze zle sie komus powodzi .... hmmmmm, nie
              sądzę, ze tylko tym ..... Nie chce tu zle pisac, bo czytajac czasem tu
              niektorych, mam wrazenie, ze zbyt skwapliwie korzystaja z wolnosci slowa .....
              Ale - jakos mi dziwnie z tymi wynikami i .... co zrobic ?? A moze odbieram to
              zbyt osobiscie ?
              pozdrawiam
              m

• Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 16:03
                magdo, miałaś okazję wpłynąć na wynik wyborów. nie zrobiłaś tego. ty nie
                rozumiesz sukcesu Samoobrony. a ja nie rozumiem twojej decyzji.
                • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 16:08

> magdo, miałaś okazję wpłynąć na wynik wyborów. nie zrobiłaś tego. ty nie
                  > rozumiesz sukcesu Samoobrony. a ja nie rozumiem twojej decyzji.

Byc moze bzyt szybko sie zniechcecam .... Wiem, ze to niezbyt racjonalne, ale ja
                  jeszcze nigdy nie bylam zadowolona z wynikow wyborow ! Tzn. jasne ze
                  prawdopodobnie nigdy nie beda one DOKLADNIE takie jakbym chciala, ale chociaz w
                  przyblizeniu !!
                  Poza tym, pisalam o tym, jakby to napisac, moja decyzja to jedno, a mozliwosci to
                  drugie. ALbo inaczej - okolicznosci=mozliwosci tylko poglebily moje przekonanie
                  by nie isc !
                  A jesli mozesz - wytlumacz mi jak ty widzisz sukces samoobrony :)
                  pozdrawiam ..
                  • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 16:20
                    Poza powtarzanymi przez wszystkich przyczynami (frustracja, protest, zmęczenie
                    elitą polityczną) bardzo znaczący wkład w sukces Samoobrony wniósł pan Potr
                    Tymochowicz (pozdrawiam, panie Piotrze!). Po pierwsze, nieco ucywilizował
                    Leppera: garniturek, fryzurka, żadnych chamskich wypowiedzi. Nauczył go podobno
                    nawet protokołu dyplomatycznego. Te kretyńskie krawaty to też strzał w 10.
                    Tworzenie wizerunku Samoobrony było o tyle łatwiejsze, że kojarzy się ona
                    jednoznacznie z Lepperem. A wiadomo, że wyrazisty konkretny lider to połowa
                    sukcesu (tzn. nie dla wszystkich wiadomo, patrz UW). Krótko mówiąc Samoobrona
                    miała świetną kampanię reklamową. I doszło do sytuacji niebywałej w Polsce:
                    elektorat chłopski reprezentuje więcej niż jedna partia (PSL). To dobrze i źle
                    jednocześnie. Źle, bo: obie partie są populistyczne i za żadne skarby nie poprą
                    (nie mówiąc o zainicjowaniu) reformy polskiej wsi w kierunku tworzenia
                    gospodarstw większych, nowoczesnych, samowystarczalnych, zdolnych konkurować z
                    rolnikami z UE. Dobrze, bo: SLD może grać na konflikcie PSL-Samoobrona. Cena
                    (populizm i podtrzymywanie marazmu na wsi) za koalicję z którąś z tych partii
                    będzie niższa, bo zawsze można zmienić koalicjanta.
                    • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 16:28
                      wybacz, ale lepper dla mnie zawsze bedzie lepperem - bo co z tego, ze przylize mu
                      sie troche włoski, kupi gajer od Armaniego i sprawi, ze nie bedzie wypowiadał sie
                      jak .....spod budki z piwem ?? Dla mie to zmiana tylko i wylacznie
                      powierzchownosci, za ktora nic innego nie idzie !! Chyba jestem zbyt nawina
                      wierzac, ze ludzie na cos takiego nie moga poleciec. Tzn. na pewno jestem -
                      patrz: wynik wyborów anno domini 2001 !
                      • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 16:38
                        ależ ja wcale nie uważam, że Lepper jest super. Tłumaczę ci tylko, dlaczego
                        znalazł się w Sejmie.
              • Gość: Hugo Re: o wynikach wyborów IP: 159.107.89.* 24.09.01, 16:35
                Gość portalu: magda napisał(a):

> Dzięki Hugo, wiem, ze sie starales (patrz:podanie tych cyferek:)) Ale na nic
                > to !! Nie przemawia to do mnie ! Czy wierzenie w obietnice bez pokrycia jest
                > spowodowane tylko desperacja i tym, ze zle sie komus powodzi .... hmmmmm, nie
                > sądzę, ze tylko tym .....

Zauważ Magdo, że Lepper wyjechał do góry nie tylko na obietnicach bez pokrycia
                ale i na ewidentnych, udowodnionych i osądzonych (!) kłamstwach: w piątek przed
                wyborami przegrał 2 sprawy w trybie wyborczym za oszczerstwa przeciwko liderom
                PSL ! Ogłosiły to wszystkie media i co: poparcie Leppera wzrosło od ostatnich
                sondaży (8-9%) do 10% na wyborach. Jak ktoś nie chce słyszeć prawdy, to jej nie
                przyjmie do wiadomości, choćby była ogłoszona wyrokiem sądu. Taka jest duża (i
                rosnąca) część naszego społeczeństwa. Kto się lepiej nauczy nimi manipulować, ten
                będzie wygrywał. Nie tylko w tych wyborach, ale i w każdych następnych.
                Najlepszym lekarstwem na Leppera będzie dopuszczenie go kiedyś do władzy -
                społeczeństwo trochę pocierpi jak za AWS-UW, międzynarodowo będą nas tępić jak
                Haidera, ale za to w następnych wyborach Lepper już nie wejdzie do Sejmu. Głupoty
                można się oduczyć tylko na własnej skórze - przekonywanie nic nie pomoże. Wróżę
                Lepperowi piękny sukces wyborczy za 4 lata. Lepper na premiera !

Pozdrawiam. Hugo
        • Gość: CCC Re: o wynikach wyborów IP: 213.77.91.* 24.09.01, 15:42

[... O korupcji i nepotyźmie ...]
          >Sądzę jednak,że jego politycy myślą w perspektywie dłuższej niż 4 lata i to ich
          >powstrzyma do pewnego stopnia.
          Powstrzymać ich może jedynie obawa o własne stołki. A żeby politycy SLD się on
          nie bali trzeba: i niezależnych mediów (żeby nagłośniły) silnej opozycji (żeby
          przejęła władze jeżeli SLD przesadzi). Jeżeli te warunki nie będą spełnione to
          żadne strategie nie pomogą. Jesteśmy biednym krajem i pokusa szybkiego
          dorobienia się jest olbrzymia.
          [.... O gospodarce ,reformach i min Belce ...]
          Miller wspominał coś o "zawiśnięciu na Belce". Być może podwyżki podatków są
          konieczne (na pewno są bolesne). Mam nadzieję ,że w kraju gdzie podatki są bardzo
          wysokie podnoszenie podatków spowoduje wzrost (a nie spadek) dochodów budżetu.
          Mam nadzieję ,że oprócz zabierania nam pieniędzy Belka ma jakiś plan oszczędności
          w wydatkach.

Ps. Mam uczucie ,że odebrane mi pieniądze rządzący poprostu zmarnują.

Pozdrawiam CCC
          • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 15:59
            w Polsce są wolne media i jest opozycja (wprawdzie nie taka, która może przejąć
            władzę od SLD). I są wybory maksymalnie co 4 lata. Wierzę, że to powstrzyma SLD
            od nadużyć. Aczkolwiek trudno nie spodziewać się wymiany kadr na wyższych i
            średnich szczeblach administracji i w zarządach spółek Skarbu Państwa. To
            zaklęte koło, niestety, już się za bardzo rozkręciło, żeby je można było
            zatrzymać.
            Mój optymizm w stosunku do naszej klasy politycznej wynika zapewne z faktu, że
            na co dzień mam do czynienia z rosyjskimi "elitami" politycznymi. Tam dopiero
            są egzemplarze! Spojrzycjcie czasem, co się dzieje na Białorusi, Ukrainie i w
            Rosji. Może poczujecie się wtedy lepiej pod rządami rodzimych polityków.
            • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 16:04

> w Polsce są wolne media i jest opozycja (wprawdzie nie taka, która może przejąć
              >
              > władzę od SLD). I są wybory maksymalnie co 4 lata. Wierzę, że to powstrzyma SLD
              >
              > od nadużyć. Aczkolwiek trudno nie spodziewać się wymiany kadr na wyższych i
              > średnich szczeblach administracji i w zarządach spółek Skarbu Państwa. To
              > zaklęte koło, niestety, już się za bardzo rozkręciło, żeby je można było
              > zatrzymać.
              > Mój optymizm w stosunku do naszej klasy politycznej wynika zapewne z faktu, że
              > na co dzień mam do czynienia z rosyjskimi "elitami" politycznymi. Tam dopiero
              > są egzemplarze! Spojrzycjcie czasem, co się dzieje na Białorusi, Ukrainie i w
              > Rosji. Może poczujecie się wtedy lepiej pod rządami rodzimych polityków.

Hmmmm.. marne pocieszenie .... Dlaczego porównywac sie do tych najgorszych ?? A
              moze bysmy mierzyli wyzej ? Np. do klasy politycznej Wlk. Brytanii. Tak wiem
              wiem, tam demokracja liczy sobie latek .. ho ho... a u nas to mlodziutkie
              zwierze .... ale mimo wszystko - lepiej patrzec zawsze na tych, od ktorych mozemy
              sie czegos nauczyc.
              A tobie Bart - zycze samych sukcesow kontaktach z wymienionymi przez ciebie -
              trzymaj sie !!!
              • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 16:09
                przypominam, że w parlamencie Wlk. Brytanii przeciwne strony sali rzucają w
                siebie jabłkami, butami, a w najlepszym przypadku mięsem. Tego na Wiejskiej nie
                było (jeśli nie liczyć "kurwy mać", która wymknęła się marsz. Zychowi) i chyba
                nie będzie nawet przy Lepperze i Wrzodaku. Chociaż, kto wie? "Wsjo bywajet"
                mówią moi kochani Rosjanie.
                • Gość: magda Re: o wynikach wyborów IP: 192.160.110.* 24.09.01, 16:12

> przypominam, że w parlamencie Wlk. Brytanii przeciwne strony sali rzucają w
                  > siebie jabłkami, butami, a w najlepszym przypadku mięsem. Tego na Wiejskiej nie
                  >
                  > było (jeśli nie liczyć "kurwy mać", która wymknęła się marsz. Zychowi) i chyba
                  > nie będzie nawet przy Lepperze i Wrzodaku. Chociaż, kto wie? "Wsjo bywajet"
                  > mówią moi kochani Rosjanie.

a ja mysle, ze rzucanie miesem stanie sie nowym poselskim obyczajem ha ha ha .
                  Zreszta - z czego ja sie smieje, skoro wcale nie powinno mi byc do smiechu ????
    • samsaranathanal Re: o wynikach wyborów 24.09.01, 16:12
      Cześć bart

w związku z tym, co napisałeś mam kilka pytań. Najpierw cytat: "Nawet jeśli PiS
      czy Samoobrona nie pozwalają sobie oficjalnie na antysemickie wypowiedzi,
      wystarczy poczytać na tym i innych czatach wypowiedzi zwolenników PiS, Samoobrony
      czy LPR. Wystarczy poczytać wypowiedzi ludzi zachwyconych przegraną UW."

1. Czyli uważasz, za udowodnione, że w tych ugrupowaniach jest spora grupa
      antysemitów? Przecież żeby wiedzieć ilu ich jest musiałbyś znać logi Forum - a i
      to nie koniecznie wystarcza. Jeśli znasz, to przepraszam, ale jeśli nie znasz to
      zwracam uwagę, że żeby napisać dziennie 500 postów typu: "jestem za PIS
      nienawidzę żydłaków" i podpisywać je różnymi nickami wystarczy jeden
      zdeterminowany antysemita (mam kolegę informatyka, który twierdzi, że do pisania
      takich postów nie jest potrzebny ŻADEN antysemita, a aplikację losowo ustalającą
      treść maila i wysyłającą z RÓŻNYMI podpisami, to on sam w parę godzin napisze
      (byle bym mu zrobił bazę tekstów do konfiguracji). (Uwaga dla nie czytających
      najuważniej: z powyższych zdań NIE wynika, jakobym twierdził, że za postami o
      wymowie antyżydowskiej kryje się jakiś automat - przedstawiłem tylko wątpliwość
      co do solidności argumentu wysuniętego przez adwersarza)

Podkreślam: nie zaprzeczam, że w wymienionych przez Ciebie stronnictwach i wśród
      ich zwolenników są ludzie, którzy mają na koncie wypowiedzi, które można
      zakwalifikować jako antysemickie (przypominam, że nie ma stronnictwa, w którym
      komuś by się oberwało. NAWET UW - przypominam sprawę pani Śledzińskiej -
      Katarasińskiej. Na życzenie przedstawię i przedstawicieli innych stronnictw).
      Prośba: jeśli przedstawiasz tezę, która może kogoś zranić, to bardzo proszę, o
      argumenty. Inaczej może się okazać, że niesłuszne posądzenie zwolenników
      jakiegokolwiek stronnictwa spycha ich na pozycje antysemickie (opisałem ten
      mechanizm w postcie z listy głównej pt "Instruktaż: jak zachęcić do głosowania na
      SLD"

> Nadal kierują nami ciemne odruchy, przesądy, atawizmy...

Ja się z tezą zgadzam, ale gdzie agumenty?

pozdrawiam
      • Gość: bart Re: o wynikach wyborów IP: *.osw.waw.pl 24.09.01, 16:35
        znam kilku zwolenników PiS osobiście. Są antysemitami. Znam polską wieś
        (Samoobrona, PSL). Jest antysemicka aż do bólu. Znam polski Kościół (LPR).
        Wiele (zbyt wiele) w nim antysemityzmu, choć od ogólnych stwierdzeń się odcinam
        ze względu na szacunek chociażby wobec Jana Pawła II, ks. Tischnera, czy bpa
        Pieronka. W szeregach zwolenników SLD też są antysemici (znam osobiście), co
        boli mnie najbardziej. Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie te partie są
        antysemickie. Zamiast jednak długaśnego wywodu o technicznych możliwościach
        podszywania się pod cudze poglądy na czacie, powiedz mi (pseudo też masz
        długaśne - nie jestem go w stanie przywołać), jakie wg ciebie uczucia wobec
        Żydów żywi LPR, Samoobrona czy PiS. Tylko szczerze. Zasadę, żeby nikogo nie
        urażać, uważam za podrzędną wobec zasady, żeby mówić prawdę.
        • samsaranathanal Re: o wynikach wyborów 24.09.01, 17:40
          > Zamiast jednak długaśnego wywodu o technicznych możliwościach
          > podszywania się pod cudze poglądy na czacie, powiedz mi (pseudo też masz
          > długaśne - nie jestem go w stanie przywołać), jakie wg ciebie uczucia wobec
          > Żydów żywi LPR, Samoobrona czy PiS. Tylko szczerze. Zasadę, żeby nikogo nie
          > urażać, uważam za podrzędną wobec zasady, żeby mówić prawdę.

Cieszę się że odpisałeś

I bardzo się cieszę, że mam sojusznika w dążeniu do prawdy. (Od razu podam
          używaną używaną przeze mnie definicję:"zgodność słów z rzeczywistością" -
          Arystoteles. W logice zdanie prawdziwe oznaczamy 1.)

Niestety na twoje pytanie mogą udzielić odpowiedzi, która chyba Cię nie
          usatysfakcjonyje: nie wiem. Z tego co wiem, to partie nie możgą żywić uczuć.
          Wiem, że miałeś na myśli członków partii, ale to co teraz napiszę jest dla mnie
          bardzo ważne. Jestem wrogiem kolektywizmu i generalizacji (Polacy są dobrzy,
          Żydzi są dobrzy, Żydzi nas nienawidzą, Nasza partia żywi uczucia, Członkowie
          naszej partii żywią uczucia - to zdanie jest nieprawdziwe jeśli choć jeden
          członek partii ma uczucia inne) Partie wolno oceniać, TYLKO po programie,
          wypowiedziach i czynach. Jeżeli uważasz, że w którymś z tych punktów wymienione
          przez Ciebie stronnictwa są antysemickie, to nadal czekam na przykłady i dowody.

Zwracam uwagę, że jeżeli w partii (niech to będzie np PO) większość mają
          miłośnicy wina reńskiego to chyba nie nazwiesz tego stronnictwa "partią
          miłośników wina reńskiego": przecież w programie PO nie znajdzie się z tego
          powodu zapis o krzewieniu miłości do wina reńskiego! Dopóki nie zaczną czegoś
          związanego z tym trunkiem robić, mówić, lub postulować to nie wolno ich tak
          nazywać. To znaczy wolno, ale to nie będzie prawda.

Antysemickie to są partie narodowo-socjlalistyczne w Niemczech, albo "Grunwald" w
          Polsce - o nich wiem, o innych czekam na informacje. ( od razu zastrzegam, że
          jeśli ktoś jest zdania, że np. w Jedwabnem mordowali tylko Niemcy - to jeszcze
          żadnym antysemitą nie jest: co najwyżej antygermanitą.)

Dlatego ZAWSZE gdy pada oskarżenie pytam o dowody, przykłady! Po czy poznajesz,
          że antysemita, to antysemita? Jeśli nazywasz tak swoich kolegów, to oczywiście
          przyjmuję do wiadomości, że ty ich uważasz za antysemitów. Ale dopóki nie
          przedstawisz dowodów uważam, że się mylisz. Dopiero po poznaniu wypowiedzi
          podejrzewanych o bycie antysemickimi mogę sobie wyrobić zdanie.

Antysemityzm jest groźnym epitetem i dlatego bardzo ostrożnie go używam.

pozdrawiam

p.s.1 Ja się bardzo chętnie zgodzę z Twoimi tezami. Tylko proszę o fakty!

p.s.2 Jestem semitą (chociaż nie Żydem - przypominam, albo informuję jeśli ktoś
          nie wie, że Żydzi stanowią zaledwie kilka procent rasy semickiej: reszta to
          Arabowie!), mieszkam w Polsce od urodzenia (a to już całkiem sporo, 30 lat na
          karku). Mieszkałem w Białymstoku przez 23 lata. Mam rodzinę na wsi, gdzie
          jeździłem kilka razy w roku (teraz rzadziej). Oświadczam: z aktami wrogości, o
          których mogę z całą pewnością powiedzieć, że miały tło rasowe spotkałem się DWA
          razy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka