Dodaj do ulubionych

Jedzmy buraki

27.04.15, 09:18
Zdrowe, dają masę pomysłów na spożytkowanie. Dziś znalazłem taki przepis:
kobieta.interia.pl/kuchnia/salatki/news-trojkolorowa-salatka,nId,1722624
A Wy w jakiej postaci jecie ich najwięcej?
Obserwuj wątek
    • badencja Re: Jedzmy buraki 27.04.15, 18:32
      Ja co roku robię sałatkę z buraczków z papryką w formie weków i później mam na cały okres zimy smile a oprócz tego w barszczu, ścierane do obiadu na ciepło albo z chrzanem jako ćwikłę smile
    • ziom229 Re: Jedzmy buraki 27.04.15, 22:11
      Buraczki zasmażane, mniam!
    • zenobi11 Re: Jedzmy buraki 28.04.15, 09:54
      U nas gotuje się buraki. Następnie kroi się w grube plastry. Rozkłada się na talerzu, polewamy oliwą z oliwe i posypujemy pestkami z dyni. Na prawdę świetne. Jako przystawka lub rodzaj surówki do obiadu smile
    • filipeczko Re: Jedzmy buraki 28.04.15, 14:42
      No ja w ogóle nie przepadam za burakami, i jestem wielce zdziwiony, że w ogóle można zrobić sałatkę z buraków big_grin
    • m.a.l.a_syrenka Re: Jedzmy buraki 20.05.15, 21:19
      Kiszone buraki, a potem z nich barszczyk
    • rene8 Re: Jedzmy buraki 29.05.15, 20:52
      Uwielbiam buraki ... oprócz tych do mielonych, sałatkowych.
      To tak...
      1. Piekę burakraki całe w piekarniku , w zależmości do czego mają być spożyte raz godzine ,raz dwie. Łuina schodzi , a buraka można jeść od razzu, co robię.
      2. Jak piękę dłużej to robię sałatę z tym burakiem ,fetą śledziem, kurczkiem wędzonym, grillowanym. Mniam
      3. Jak piękę krócej to robię "zupę komputerowca " ( nazwa dla dzieci dla użytku własnego). czyli gotuję wywar mięsny ,wsypuje ziemniaki i buraki w kostke pokrojone i dopprawiam słodką smietaną.
      4. Mój hit! Kupuje 4 \-5 buraków (tych upieczonych bo hurtem kupuje , ew , zamrazam i gotowe do zupy ) wyciskam przez sokowirówkę i mam esencję buraczną , którą solę, pieprzę, cytryniam i pije. Kuźwa ale to dobre! A jak zostanie przypadkiem to fruu do zamrażalki i do tych buraków do dodania.
      Moja zupa komputerowca nie ma równych.
      A buraki są cudowne!
      A i jedna sprawa- nie umiem zrobić botwinki.
      Jak widać nikt nie jest doskonały smile Smacznego burakowania wink
      • ains Re: Jedzmy buraki 29.07.15, 11:24
        Ostatnio tez zaczęłam sie zdrowo odżywiać, uznałam, ze zamiast drastycznych diet czas samej pomyśleć o tym co jem i zmienić coś na stałe. Kupiłam sobie blender Amiki i teraz codziennie mam takie pyszne drugie śniadanie. Nie sądziłam, ze jets tyle przepisów na kolorowe koktajle
      • saczek1 Re: Jedzmy buraki 15.08.15, 11:33
        Też uwielbiam buraki, ale zupy komputerowca to nie słyszałem. Muszę to wypróbować smile
    • bitedelite Re: Jedzmy buraki 05.08.15, 21:35
      świeżo wyciskane soki z jabłkiem albo odrobiną soku z cytryny, na prawdę pycha! Brownie z burakami też jest wyśmienite, najlepiej mi smakuje z bazyliowymi lodami smile
      • big_benka Re: Jedzmy buraki 22.10.15, 20:24
        Moje ulubione to upieczone w piekarniku, później pokrojone w kostke z oliwą i pietruszką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka