sibeliuss 27.04.15, 09:18 Zdrowe, dają masę pomysłów na spożytkowanie. Dziś znalazłem taki przepis: kobieta.interia.pl/kuchnia/salatki/news-trojkolorowa-salatka,nId,1722624 A Wy w jakiej postaci jecie ich najwięcej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
badencja Re: Jedzmy buraki 27.04.15, 18:32 Ja co roku robię sałatkę z buraczków z papryką w formie weków i później mam na cały okres zimy a oprócz tego w barszczu, ścierane do obiadu na ciepło albo z chrzanem jako ćwikłę Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Jedzmy buraki 28.04.15, 09:54 U nas gotuje się buraki. Następnie kroi się w grube plastry. Rozkłada się na talerzu, polewamy oliwą z oliwe i posypujemy pestkami z dyni. Na prawdę świetne. Jako przystawka lub rodzaj surówki do obiadu Odpowiedz Link
filipeczko Re: Jedzmy buraki 28.04.15, 14:42 No ja w ogóle nie przepadam za burakami, i jestem wielce zdziwiony, że w ogóle można zrobić sałatkę z buraków Odpowiedz Link
m.a.l.a_syrenka Re: Jedzmy buraki 20.05.15, 21:19 Kiszone buraki, a potem z nich barszczyk Odpowiedz Link
rene8 Re: Jedzmy buraki 29.05.15, 20:52 Uwielbiam buraki ... oprócz tych do mielonych, sałatkowych. To tak... 1. Piekę burakraki całe w piekarniku , w zależmości do czego mają być spożyte raz godzine ,raz dwie. Łuina schodzi , a buraka można jeść od razzu, co robię. 2. Jak piękę dłużej to robię sałatę z tym burakiem ,fetą śledziem, kurczkiem wędzonym, grillowanym. Mniam 3. Jak piękę krócej to robię "zupę komputerowca " ( nazwa dla dzieci dla użytku własnego). czyli gotuję wywar mięsny ,wsypuje ziemniaki i buraki w kostke pokrojone i dopprawiam słodką smietaną. 4. Mój hit! Kupuje 4 \-5 buraków (tych upieczonych bo hurtem kupuje , ew , zamrazam i gotowe do zupy ) wyciskam przez sokowirówkę i mam esencję buraczną , którą solę, pieprzę, cytryniam i pije. Kuźwa ale to dobre! A jak zostanie przypadkiem to fruu do zamrażalki i do tych buraków do dodania. Moja zupa komputerowca nie ma równych. A buraki są cudowne! A i jedna sprawa- nie umiem zrobić botwinki. Jak widać nikt nie jest doskonały Smacznego burakowania Odpowiedz Link
ains Re: Jedzmy buraki 29.07.15, 11:24 Ostatnio tez zaczęłam sie zdrowo odżywiać, uznałam, ze zamiast drastycznych diet czas samej pomyśleć o tym co jem i zmienić coś na stałe. Kupiłam sobie blender Amiki i teraz codziennie mam takie pyszne drugie śniadanie. Nie sądziłam, ze jets tyle przepisów na kolorowe koktajle Odpowiedz Link
saczek1 Re: Jedzmy buraki 15.08.15, 11:33 Też uwielbiam buraki, ale zupy komputerowca to nie słyszałem. Muszę to wypróbować Odpowiedz Link
bitedelite Re: Jedzmy buraki 05.08.15, 21:35 świeżo wyciskane soki z jabłkiem albo odrobiną soku z cytryny, na prawdę pycha! Brownie z burakami też jest wyśmienite, najlepiej mi smakuje z bazyliowymi lodami Odpowiedz Link
big_benka Re: Jedzmy buraki 22.10.15, 20:24 Moje ulubione to upieczone w piekarniku, później pokrojone w kostke z oliwą i pietruszką Odpowiedz Link