Dodaj do ulubionych

dylematy dylematy

30.08.06, 17:29
Witam,

Jestem tuż przed podpisaniem umowy zakupu mieszkania na Waszym osiedlu - i
jak to w życiu bywa pojawiają się pytania.Czy możecie rozwiać moje
wątpliwości? Otóż:
1. Od dłuższego czasu szukałem miejsca gdzie mogę zamieszkać, które chociaż w
jakimś stopniu będzie tak zielone i ciche jak rodzinne sopockie strony - czy
wiecie jakie są ew. dalsze plany zagospodarowania przestrzennego okolic
Sadyba Parku? Czy przypadkiem nie pojawią się w okolicy jakieś turbo bloki -
patrz Bemowo itp? Czy okolica jest spokojna i faktycznie odpoczywacie po
powrocie do domu - czy też może i ten zakątek jest nawiedzony hałasem ulic i
dzwiękami miasta?
2. Czy budynek lub jakaś jego część była oddana do zasiedlenia w roku 2005?
Tak twierdzi właścicielka ale na stronie developera pojawia się data 2000.
3. Jakie są plany co do drogi dojazdowej? Czytełem info z Gazety że ma
pojawić się budżet i obserwuję na forum dużo wątków na ten temat - finalnie
jak to wygląda? Jak radzicie sobie zimą?
4. Czy wspólne patio - jest miejscem zabaw dzieci - czy jest to raczej ciche
i spokojne wizualnie przyjamne miejsce?
5. Czy wszystkie usterki gwarancyjne zostały usunięte przez devevelopera?
6. Jaka jest średnia cena miejsca w garażu, piwnicy i jeżeli ktoś może mi
zdradzić metra kwadratowego w tej inwestycji - nie jestem do końca pewny czy
osoba od której kupuję mieszkanie nie przesadziła.
7. I inne sprawy - o których może byście chcieli mi powiedzieć żebym czegoś
nie przeoczył zanim się zdecyduję

Wiem że to trochę pytań i czytania i pisania - ale naprawdę będę serdecznie
wdzięczny.

Przyszły sąsiad. /hope so/
Konrad Lewicki
Obserwuj wątek
    • nilgau Re: dylematy dylematy 31.08.06, 08:54
      konradlewicki78 napisał:

> Witam,
      >
      > Jestem tuż przed podpisaniem umowy zakupu mieszkania na Waszym osiedlu - i
      > jak to w życiu bywa pojawiają się pytania.Czy możecie rozwiać moje
      > wątpliwości? Otóż:
      > 1. Od dłuższego czasu szukałem miejsca gdzie mogę zamieszkać, które chociaż w
      > jakimś stopniu będzie tak zielone i ciche jak rodzinne sopockie strony - czy
      > wiecie jakie są ew. dalsze plany zagospodarowania przestrzennego okolic
      > Sadyba Parku? Czy przypadkiem nie pojawią się w okolicy jakieś turbo bloki -
      > patrz Bemowo itp?
      bloki się pojawią bo kumpela już je rysuje.ale nie turbo i nie w bezpośr.
      sąsiedztwie:)

Czy okolica jest spokojna i faktycznie odpoczywacie po
      > powrocie do domu - czy też może i ten zakątek jest nawiedzony hałasem ulic i
      > dzwiękami miasta?

spokojna raczej

> 2. Czy budynek lub jakaś jego część była oddana do zasiedlenia w roku 2005?
      > Tak twierdzi właścicielka ale na stronie developera pojawia się data 2000.

w 2000 to tu był jeszcze hotel robotniczy - sprawdź na googlach na zdjęciach
      satelitarnych - trasa siekierkowska jeszcze w budowie a tu ruina hotelu

> 3. Jakie są plany co do drogi dojazdowej? Czytełem info z Gazety że ma
      > pojawić się budżet i obserwuję na forum dużo wątków na ten temat - finalnie
      > jak to wygląda? Jak radzicie sobie zimą?

podobno odrzucili projekt drogi i znów czekamy...moim zdaniem chodzi bardziej o
      to , że kasę stracili albo wydali na cos innego

> 4. Czy wspólne patio - jest miejscem zabaw dzieci - czy jest to raczej ciche
      > i spokojne wizualnie przyjamne miejsce?
      słuchaj, rocznik 78 też się kiedyś rozmnoży i wtedy zobaczysz...w zasadzie
      teraz rodzi głównie 77;)
      ale uspokoję Cię - nie jest to plac zabaw
      > 5. Czy wszystkie usterki gwarancyjne zostały usunięte przez devevelopera?
      Nie! np. podjazd do garażu, przecieki w garażu
      > 6. Jaka jest średnia cena miejsca w garażu, piwnicy i jeżeli ktoś może mi
      > zdradzić metra kwadratowego w tej inwestycji - nie jestem do końca pewny czy
      > osoba od której kupuję mieszkanie nie przesadziła.
      30 tys moim zdaniem za garaż, 5 tys za piwnicę. m.kw. podobno 8,5 tys?
      > 7. I inne sprawy - o których może byście chcieli mi powiedzieć żebym czegoś
      > nie przeoczył zanim się zdecyduję
      >
      zobacz czy nie masz nad sobą tarasu.wg mnie jest to ryzykowne - zwłaszcza w
      polskim klimacie i przy polskim wykonaniu (nie mówię tu oczywiście o tej samej
      sprawie na uchodźctwie - tam się polski budowlaniec bardziej stara)- przecieki
      itp.
      > Wiem że to trochę pytań i czytania i pisania - ale naprawdę będę serdecznie
      > wdzięczny.
      >
      > Przyszły sąsiad. /hope so/
      > Konrad Lewicki
      • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 31.08.06, 19:59
        DUZE DZIEKI wszystkim za wyczerpujące info.

Pzdr
        K
    • aniatab Re: dylematy dylematy 31.08.06, 14:12
      To ja też coś dorzucę ;-)
      Pkt 1
      Myślę, że okolica jest baaardzo spokojna. W końcu naokoło mamy tylko domy, na
      razie bloków nie widać. Jedyne hałasy "miejskie" jakie do mnie dolatują - a
      okna mam na Okrężną, czyli na tę ruchliwszą stronę - to czasem dźwięki ścigaczy
      jeżeli sobie debile urządzą wyścig akurat na Powsińskiej. I czasem sąsiad wraca
      ze Stachurskim na full w aucie ;-))
      Za to mam za oknem piękną zieleń w wolny ciepły dzień aż się prosi posiedzieć
      na balkonie z kawusią.
      Pkt 4
      Bardzo przyjazne wizualnie :-) Bez bawiących się dzieci. Te wybierają
      lokomotywę przy Placu R.
      Pkt 6
      Garaż chyba faktycznie 30, mieszkania łapią już chyba nawet 9 tys/m2.
      Pkt 7
      Dobry dojazd do centrum i generalnie niezłe skomunikowanie transportem
      miejskim. Do przystanku rzut beretem. Mały sklepik w miarę zaopatrzony tuż
      obok, czynny codziennie jakoś chyba do 22. Sprzedaje też alkohol ;-)

Pzdr
      Ania
      • lagier Re: dylematy dylematy 31.08.06, 16:46
        Powiem tak: Lepszej lokalizacji (jesli chodzi o male kameralne osiedle) na
        dolnym Mokotowie jak na razie nie widzialem, a mieszkam przy placu Rembowskiego
        juz ponad rok...
        Mam okna na poludnie, cale w zieleni i sloncu, do tego na wiosne ptaszki itp.
        Dla mnie raj i zaluje, ze nie kupilem wiekszego mieszkania tutaj.
        Pomijajac stan drogi i czasem wychodzace niedorobki, ale w Polsce to raczej
        norma - polecam jesli masz okazje i dysponujesz gotowka:)
        P.S. Jakie metraz masz do kupienia i ile za metr - tak z ciekawosci:)
        • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 31.08.06, 19:49
          Hmm - jestem coraz bardziej przekonany co do slusznosci decyzji ;)
          Dzieki za info - takie wlasnie sa najcenniejsze.

PS. mieszkanie o 'wielkosci' praaaawie 50mkw+miejsce w przeciekajacym
          garazu+piwniczka na wino - wychodzi za metr okolo 8200 - niby gotowe do
          wprowadzenia ale ktos to mieszkanie strasznie spieprzyl jesli chodzi o jakosc
          materialow - tak to jest jak sie niby robi pod wynajem ... no coz jesli dojdzie
          do transakcji to bedzie troche roboty ...

rgrds
          Konrad
      • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 31.08.06, 19:55
        Hmm - mysle ze czasami stachurskyyy+motocykle i tak sa niczym w porownaniu z
        tym co widzialem i slyszalem w ciagu tych kilku lat w okolicach starej ochoty
        czy tez nowego bemowa /pyszne te wyscigi na lotnisku lub zlot tuningowanych
        fiatow i beemek lub palenie gumy przez panow z szerokimi plecami...wrecz mniam/

Ok - tak serio to bardzo dzieki za info - duzo dylematow zaczyna sie
        rozwiewac ;) i jak to mawiaja widze swiatelko w tunelu

PS. jak z korkami do centrum w okolicach 7-8 rano i czy ten sklep posiada
        wina? ;)

Pzdr

Konrad

• patom1 Re: dylematy dylematy 01.09.06, 08:39
          Sklep posiada wina ... marki wino. Natomiast dla smokoszy w pobliżu są
          przynajmniej dwa wyspecjalizowane w winach sklepy: jeden w Sadybie Best Mall
          (do 10 minut spacerkiem) drugi w stronę Wilanowa (ok. 15 minut).

W okresie wakacyjnym do centrum jedzie się 15 - 20 minut. W okresie szkolnym,
          niestety troszkę dłużej, poniewiaż do Czerniakowskiej i Sobieskiego podłącza
          się cały Ursynów i jazda zajmuje do 30 minut. Droga jest bardzo przyjemna,
          ponieważ jedzie się dość płynnie ze względu na dość dużą przepustowość tych
          ulic jak na Warszawe.
        • rocco_sinffredi Re: dylematy dylematy 01.09.06, 21:24
          w stinki shopie (bo tak go nazywam)własciciel bedzie dla ciebie sprowadzal
          winko jakie chcesz (w miare mozliwosci)

zawsze ma Rioje na półce + wina z nowego świta do 30 pln

gdybyś chciał coś z okazją to jak pisał poprzednik lub sklep na Dolnej który ja
          osobiscie lubie najbardziej - zaleta to czynny do 22 plus tańszy
          • nilgau Re: dylematy dylematy 04.09.06, 21:33
            o, to nazw jest wiele - my nazywamy to U ZOUZY (bo kiedyś tak nienawistnie
            patrzyła, jak miała resztę wydać). Ale teraz my już swoi i jej oblicze
            rozjaśnia się nieco na widok naszej ferajny.
            • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 05.09.06, 12:08
              no to byc moze i mi sie uda jakas nazwe dla sklepu wkrotce wyszukac - dzisiaj
              podpisanie umowy z aktualna wlascicielka no i zobaczymy jak to sie dalej
              potoczy z remontem ... a jak juz jestem przy remoncie - czy obowiazują jakieś
              niepisane reguły ;) może tutuaj także coś powinienem wiedzieć? no i jeszcze
              pytanko - gdzie bezpiecznie wyrzucać gruz? nie będzie tego wiele ale nie chcę
              nikomu podpaść ...

Konrad
              • rocco_sinffredi Re: dylematy dylematy 05.09.06, 22:36
                polecam wykupic specjalny kontener na gruz, kosztuje ok 300 pln (zależy od
                wielkości )
                albo po "polsku" czyli potłuc kafle włożyć w papierowe worki i do kosza na
                śmieci ale wtedy podpadniesz ;-)

Które to mieszkanie? pytam ponieważ nademną jest na sprzedaż
                • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 06.09.06, 09:30
                  ok - zatem jezli przystapie do remontu to pojawi sie kontener na gruz ;)
                  co do mieszkania to klatka 9 mieszkania 12 - Nad Tobą?
                  • patom1 Wolne mieszkania ? 06.09.06, 09:46
                    Jeżeli ktoś posiada wiedzę o wolnych mieszkaniach na naszym osiedlu i
                    jednocześnie miałby bezpośredni namiar do sprzedających, proszę o kontakt 501
                    866 422.
                    • konradlewicki78 Re: Wolne mieszkania ? 06.09.06, 16:25
                      Wiem, że było jeszcze tydzień temu mieszkanie 40m 1 pokój od strony Okrężnej -
                      czyli chyba zachodniej - nie wiem czy to jeszcze jest aktualne. Ja trafiłem do
                      właścicielki bezpośrednio po prezentacji mi mieszkania przez agenta
                      nieruchomości - zostawiłem info u strażnika że kupię bez pośrednictwa i jakos
                      zadzialalo.

Pzdr
                      Konrad
                  • rocco_sinffredi Re: dylematy dylematy 06.09.06, 22:05
                    Nie ale bedziesz miał fajniejszą sąsiadkę za to :)
                    Oglądałem to mieszkanie 10 msc temu jak był sprzedawany ten blok
                    Kosztowało 4,4 k m2 + 25 k garaż

"zarobiłeś" więc 120 k, czyli 12 k miesięcznie

Viva mieszkaniowym spekulantom :-)

• lagier Re: dylematy dylematy 07.09.06, 11:15
                      Czyli to jest mieszkanie w budynku po dawnym hotelu - 8200... W morde to ja za
                      swoje chyba jak bede krzyczal 9000 to bedzie malo, hehe:)
                      • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 07.09.06, 11:43
                        Jezeli chodzi o ten "dawny hotel" - czy to byla jakas adaptacja starego budynku
                        czy calkowicie postawiono go na nowo - może powinno mieć to wpływ na niższą
                        cenę ;)?

Konrad
                        • nilgau Re: dylematy dylematy 07.09.06, 16:41
                          po hotelu został "stelaż" - ściany w większości nowe, czasem stare (ale fajne
                          bo grube jak dawniej i np. ościeżnice drzwi super na nich wyglądają).

jeśli chodzi o różnice cen m-dzy hotel a nie hotel to jej nie bedzie, bo to w
                          tej chwili nie ma znaczenia. liczy się lokalizacja. no i hotel ma najładniejszy
                          widok - na starą dobrą okrężną i domki oraz na latarnie gazowe, czego łatwo nie
                          znajdziesz w wawie.jest to zdecydowanie lepszy widok niż na siekierkowski
                          komin - chyba, że ktoś lubi industrialne pejzaże.
                      • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 07.09.06, 13:09
                        Dobra informacja dla wszystkich którzy juz są wlascicielami mieszkan w tym
                        miejscu -srednia cena z 4 biur nieruchomosci + 2 niezaleznych rzeczoznawcow -
                        to uwaga ... 9000 zl /mkw... i dodatkowa infoamcja - najwieksze zakupy na rynku
                        nieruchomosci w warszawie robia od 3 miesiecy ... Hiszpanie - bo ponoc bedzie w
                        Polsce tak samo jak u nich kiedys - syndrom UE... szkoda ze nie bedzie tez w
                        naszym kraju tak cieplo jak u nich...
                        dodatkow to co nie napawa optymizmem to fakt ze zarobki nie rosna w takim
                        tempie jak ceny nieruchomosci ... srednia z Sopotu kolo mojego rodzinnego domu -
                        15 tys zl ... i nie ma juz mieszkan hee
                    • konradlewicki78 Re: dylematy dylematy 07.09.06, 11:40
                      tia - to tez wiem jesli chodzi o sam koszt to faktycznie za tyle mozna bylo
                      kupic - fakt ze przechodzi ono przez kolejna osobe bo kobieta od ktorej
                      kupuje /albo i nie ;0 / kupiła je od kogos kto sie akrat rozwodzil jak wynika z
                      aktu notarialnego... ostatnie jakie zostalo sprzedane na tym osiedlu poszlo
                      przez agencje za 9600 z metra ... co zrobic - w tym przypadku placi sie
                      ponoc "za miejsce" ...

i znowu pojawily sie dylematy ;) taniej nie będzie? czy będzie?
            • remikz Re: dylematy dylematy 28.09.06, 00:03
              to zabawne, że każdy ma swoja nazwe na sklepik przy Okrężnej. My nazywamy
              go "wiejski sklepik" lub "lokal szop" (to ostatnie po Lidze Dźentelmenów -
              obsługa podobna ;-)

numerdwudziestypiąty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka