eela 27.12.01, 08:15 Gdzie na Mokotowie znajduja się podwórkowe kapliczki?. Ja osobiście znam tylko jedną uliczna przy Grażyny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Re: Kapliczki Mokotowa IP: *.ztm.waw.pl 27.12.01, 12:25 Na pewno jest kilka kapliczek w podwórkach kamienic przy ul. Narbutta sasiadujących z murem więzienia. Jest bardzo ładna (ostatnio odremontowana) kapliczka przy ul. Podchorążych przy ogrodzeniu Łazienek. Przechodziłem tamtedy wczoraj - była bardzo ładnie wystrojona na święta, świeciły się lampki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Kapliczki Mokotowa IP: 10.133.131.* 28.12.01, 19:40 kapliczka przy Podchorążych jest rzeczywiście urokliwa, ale niestety to już chyba teren Śródmieścia. O ile się nie mylę, granica między Mokotowem i Śródmieściem przebiega ul.Podchorążych i strona Łazienek należy już do Śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Kapliczki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 27.12.01, 19:42 Dokładnie na Narbutta są chyba cztery kapliczki. Jedna na podwórku kamienicy na skrzyżowaniu z Sandomierską (po lewej stronie idąc od Puławskiej). Dwie są na podwórkach kamienic przy skwerze Słonimskiego. A czwarta nie pamiętam. Ale obiecuję, że zdobędę dokładne adresy. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kapliczki Mokotowa 28.12.01, 08:50 To zdobądź. A gdzie jest skwer Słonimskiego? Czy to ten placyk przy kinie Iluzjon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Kapliczki Mokotowa IP: *.stacje.agora.pl 28.12.01, 22:33 No więc: skwer Słonimskiego to owszem ten, na którym stoi Iluzjon (niegdys Stolica). A co do kapliczek: zbadałam sprawę i stwierdzam, że z czterema to przesadziłam. Są trzy - ta przy Sandomierskiej i dwie przy wspomnianym skwerze pod adresami Narbutta 42 i 52. Przypomniały mi się jeszcze natomiast dwie inne - jedna na rogu Puławskiej i Olszewskiej a druga na Opaczewskiej zdaje się 34. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Kapliczki Mokotowa 28.12.01, 23:46 eela napisał(a): > Gdzie na Mokotowie znajduja się podwórkowe kapliczki?. Ja osobiście znam tylko > jedną uliczna przy Grażyny Bardzo stara kapliczka uliczna jest na rogu Rejtana i Sandomierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Kapliczki Mokotowa 29.12.01, 19:40 Przejdę się do tych kapliczek teraz w wolne dni, może uda się zrobic zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś