Dodaj do ulubionych

Apartamentowce i osiedla na Mokotowie

23.01.02, 14:09
Na Czerskiej będzie budowane osiedle domów wielorodzinnych. Ciekawostka jest
to, ze będą na klatkach schodowych (tak wyglada z projektu)okrągłe okna, nie
spotykane w Warszawie po wojnie. Mozna takie zobaczyc jeszcze między innymi na
Narbutta w przedwojennej kamienicy
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 16:45
      Ale wpierw chyba beda musieli wyburzyc hale,sklady i komorki,ktore sie teraz
      znajduja na Czerskiej,tuz obok nowej redakcji GW zreszta.
      Te okragle okna,tzw.bulaje to nawiazanie do stylu okretowego,popularnego w
      latach 30.W wielu dzisiaj budowanych apartamentowcach stosuje sie je.
      • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 23.01.02, 16:53
        Bardzo mi się te bulaje podobają, dodaja dużo urody. To chyba szczęsliwy pomysł
        ten powrót do lat 30-tych. Budynki z tych lat mają na ogól dobre proporcje
        • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 18:12
          Tez tak uwazam.Zdecydowana wiekszosc obecnie budowanych apartamentpwcow w
          Warszawie(choc nie tylko)odwoluje sie do najlepszych tradycji architektury
          lat 30.Rownie czesto zamiast okraglych okien doswietlajacych klatki schodowe
          stosowano wstegowe okna.
          • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 18:17
            A tak w ogole to wiele sie dzieje(lub wkrotce dziac bedzie)na niewielkim
            stosunkowo obszarze:Villa Monaco przy Chelmskiej,przy Czerskiej nowa redakcja
            GW i wkrotce tez kolejny biurowiec,nowe osiedle Jacka I Agatki i wreszcie na
            rogu Sieleckiej/Gagarina kolejny luksusowy apartamentowiec.
            • Gość: michal Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 18:30
              Na str.34.dzisiejszego dodatku o nieruchomosciach jest reklama apartamentow
              "przy Oranzerii",w sercu zielonego Mokotowa,na miejscu niegdysiejszej bazy
              MPRO.Istny wysyp apartamentow.Krecka mozna dostac jak sie na nie wszystkie
              patrzy.
              • Gość: michal Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 22:33
                Na rogu Madalinskiego i Alei Niepodleglosci Dom pod Klonami.
                • Gość: michal Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 23:00
                  Za szkola przy Chelmskiej sa jakies baraki i komorki,ktore maja wyburzyc a na
                  ich miejscu pobudowac apartamentowiec.Jak cos o innych mokotowskich apartamen-
                  towcach mi sie przypomni to niechybnie dam znac.
                  • Gość: vinc Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 23:07
                    przy szkole na Bobrowieckiej, obok Chełmskiej, na terenie Filmow Dokumentalnych
                    też coś budują, poza tym w tej okolicy chyba TP SA buduje sporo, jakieś budynki
                    i hale, podobno maja tam kręcić w przysżłości różne seriale
                    • Gość: michal Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok IP: *.zigzag.pl 23.01.02, 23:11
                      Juz mialem wylaczac komputer i isc spac i w ostatniej chwili "Przypomnialy mi
                      sie" apartamenty mokotowskie przy Tynieckiej(juz zbudowane chyba)oraz przy
                      Sobieskiego/Sikorskiego,apartamenty Eco-Przyorle u zb.Al.Wilanowskiej i
                      Pulawskiej oraz przy ul.Pory.
              • eela Re: i jeszcze i jeszcze o apartamentowcach mok 24.01.02, 09:46
                Oprócz "Przy Oranżerii" jest jeszcze "Eco" bliżej Rostafińskich
    • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 24.01.02, 08:49
      Będzie apartamentowiec na rogu Grażyny i Różanej. Był wczoraj w dodatku "Dom i
      nieruchomości" rysunek. Ładny z ciekawymi balkonami
      • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 24.01.02, 09:08
        Na ktorej stronie moge zobaczyc rysunek?
        • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 24.01.02, 09:38
          Nie mogę teraz podac, bo nie mam przy sobie
          • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 24.01.02, 21:03
            Zdaje sie,iz budowali tez "cos" przy Lowickiej obok domu kultury,niedaleko od
            Falata.
    • lentil Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 24.01.02, 21:58
      ?
      • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 08:46
        ??
        • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 08:50
          Zaczyna się budowa na rogu Lenartowicza i Pilickiej, w pięknej cichej okolicy
          • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 15:41
            tez kolejny apartamentowiec?Czy jest tablica z rysunkiem?
            • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 15:58
              Właśnie nie wiem, bo juz było ciemno. Jutro zobacze w dzień. Wydaje mi się, że
              raczej apartamentowiec, bo nic innego tam nie pasuje. To jest okolica pięknych
              willi
              • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 19:04
                Jeszcze sie okaze,iz buduja na miejscu niegdysiejszej willi Jadwigi Smosarskiej.
                A tak w ogole to widze,slysze i czytam,ze Mokotow znajduje sie w scislej
                czolowce pod wzgledem ilosci budowanych apartamentow.I to nie tylko w Warszawie
                (gdyz ani Zoliborz,Ochota i Saska Kepa nie moga sie rownac)ale i w Polsce.
                To powod do dumy i chwaly.
                • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 21:05
                  Tez tak uwazam i cieszę się, że dzielnica pięknieje. Najważniejsze, że te nowe
                  gmachy nie kłócą się z istniejącą zabudową. Nic się nie dzieje na Madalińskiego
                  przy Alejach Niepodległości. Ta działka jest mała. Jest równiez puste miejsce
                  naprzeciwko. Tam przed laty były ruiny jakiejs starej fabryki
                  • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 21:23
                    Ach te mokotowskie apartamentowce.Wlasnie znowuz przypomnialo mi sie,iz sa
                    zakusy(wg mnie sluszne),aby na miejscu niegdysiejszego(nie wiem czy jeszcze
                    dzisiejszego)Domu Rzemiosla cos pobudowac.Zdaje sie,iz mial to byc biurowiec,
                    zas na tylach na miejscu targu przy Ludowej niewielkie osiedle na 73 apartame-
                    nty,rzecz jasna nawiazujace wygladem do miedzywojennego modernizmu.Oczywiscie
                    z zielonymi tarasami na dachach.
                    • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 21:44
                      To całkiem niezły pomysł. Dom Rzemiosła piekny nie jest. Jest tez plac na
                      przeciwko Domu Rzemiosła, Tuż przy Różanej. Jest tam niby skwerek, a tak
                      naprawde to dziura w pierzei.
                      • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 21:46
                        I jest tez plac przy Parku Dreszera. To miejsce po dworcu pekaesowym. Jest
                        teraz ogrodzone siatka. Ciekawe, co tam bedzie?
                        • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 21:48
                          A tak.Chyba mialo tam byc osiedle,nie koniecznie apartamentowe.Jaka dzisiaj jest
                          koncepcja zagosp.tej parceli to nie wiem.
                          • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 21:51
                            Jeszcze w mojej okolicy na Bytnara jest mały bazarek. Taka ciasnota, że przejść
                            nie można. A obok wybudowali dwa ładne apartamentowce. Az się prosi, żeby ten
                            bazarek zlikwidowac i wybudowac trzeci apartamentowiec, byłby vis a vis tego
                            drugiego
                            • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 21:53
                              Jakby sie dokladnie rozejrzec to moznaby znalezc jeszcze sporo miejsca na
                              kolejne apartamentowce.
                              • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 22:01
                                Szczególnie w tych miejscach, gdzie bloki przeplatają sie z ogromnymi pustymi
                                przestrzeniami. Ale apartamentowiec przy telewizji na Woronicza nie za bardzo
                                wyszedł. Taki ciężki. A może to nie apartamenty? Ale znów z drugiej strony w
                                takim dobrym miejscu
                                • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 22:05
                                  Przy Woronicza?Nie wiem,nie widzialem.Czytalem natomiast,iz przy ul.Joliot-
                                  Curie wybudowano apartamentowiec,ktorego inwestorem byla ta sama firma od
                                  apartamentowca przy Falata.
                                  • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 22:08
                                    Tak, całkiem zgrabny. To tu podobno mieszka K. Dowbor. Tam były kiedys obskurne
                                    garaże. Na ich miejscu powstał. Podoba mi się. Elegancja bryła. Co prawda
                                    częściowo wyłożony granitem, ale jakoś nie razi, bo kolorem dostosowany do
                                    okolicznej zabudowy
                                    • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 25.01.02, 22:13
                                      Czytalem,iz przy Belgijskiej wybudowali plombowy apartamentowiec autorstwa
                                      pracowni Szymborski-Zielonka,tej samej od nieszczesnej Swiatyni Opatrznosci
                                      Bozej.Mimo,ze ten ostatni projekt im nie wyszedl to w materii projektowania
                                      domow/biur/apartamentowcow odwolujacych sie do lat miedzywojennych sa oni na
                                      topie.
                                      • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 25.01.02, 22:19
                                        Jutro będę miała trochę czasu to sie przejde i pooglądam. Jak sie spotkamy
                                        jutro późniejszym popołudniem, to Ci opowiem. A jak, nie to potem w tygodniu.
                                        Zaciekawiłeś mnie tym miejscem po Jadwidze Smosarskiej. Na pewno sprawdzę
                                        • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 11:54
                                          Akuratnie czytam ksiazke o sztuce lat 30.,ktora za bezcen udalo mi sie kupic
                                          w antykwariacie na Koszykach.Jest tam rowniez rozdzial autorstwa Sp.Prof.
                                          Tadeusza Jaroszynskiego pt."Piekne dzielnice - uwagi o architekturze luksusowej
                                          w Warszawie w latach 30."Sa fotografie,wsrod nich m.in.lazienka w willi J.
                                          Smosarskiej,a w przypisach znalazlem informacje(zaczerpnieta z
                                          ks.J.Kasprzyckiego),iz willa ta znajdowala sie u zbiegu Naruszewicza i Pilickiej
                                          • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:09
                                            No więc miałes wczoraj racje. Ten odgrodzony teren to właśnie skrzyżowanie
                                            Pilickiej i Naruszewicza. Ale nie będzie to apartamentowiec. Inwestorem jest
                                            osoba prywatna, jakas kobieta
                                            • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 17:16
                                              Jesli nie apartamentowiec to co?Czy jest malowidlo na tablicy?
                                              • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:26
                                                Właśnie nic nie ma. Sa już wylane częściowo fundamenty, a częściowo tylko widac
                                                szalunki po ławy fundamentowe. Ale rzecz chyba nie będzie wielka. Działka
                                                wyglada mi na jakies 600 metrów, w rogu jest upchnięty barakowóz dla robotników
                                                i toi-toi
                                                • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 17:27
                                                  To skad ta pewnosc,iz nie bedzie to apartamentowiec?
                                                  • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:30
                                                    No własnie, zaskoczyłes mnie. Zasugerowałm się tym, ze inwestorem jest kobieta
                                                    i zrozumiałam, ze buduje dla siebie willę, a tak nie musi być
                                                  • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 17:33
                                                    Apartametowco-biurowiec wybudowali tez przy Tagora.Bardzo drogi apartamentowiec
                                                    z 6 lokalami oddano czas jakis temu przy Nowoursynowskiej.
                                                  • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:36
                                                    Ten na Tagore widziałam, bo jest w poblizu mnie. Czasami tamtędy wracam z
                                                    banku. Chyba nie sprzedali wszystkich lokali, jeszcze miesiąc temu mozna było
                                                    ogladac w srodku modelowe pomieszczenie, a jak jest teraz to nie wiem
                                      • eela Re: przy Belgijskiej 27.01.02, 18:51
                                        To jest plomba, całkiem zgrabna, prosta bryła. Otynkowany dwoma kolorami
                                        szarości, u samego dołu cokół z szarego granitu. Ale za to okoliczne budynki,
                                        szkoda gadac, czarna rozpacz. Szpeca ten apartamentowiec. Dziwi mnie polityka
                                        dzielnicy. Część pieniędzy za sprzedany plac mogliby przeznaczyć nA odnowienie
                                        sąsiednich kamienic, które po trochu zaczynaja przypominać rudery
    • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:33
      Widziałam ten nowy wykończony apartamentowiec na rogu Tynieckiej i
      Malczewskiego.
      • Gość: michal Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 17:34
        I jak?W reklamie podawali,ze na dachu ma byc oranzeria.
        • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 26.01.02, 17:41
          Parter w szarym granicie, a reszta jasny tynk. Jak sie patrzy od strony
          Tynieckie (stojac plecami do północy) to ładny, elegancki. Ale od strony
          Malczewskiego wyglada to troche gorzej, bo tam akurat willowa zabudowa.
          Możliwe, ze oranżeria jest, bo na samej górze duzo przeszklonej powierzchni.
          Obkiekt strzezony. Ogółnie podoba mi się. Tez ma bulaje
          • eela Re: Apartamentowce i osiedla na Mokotowie 27.01.02, 20:29
            Apartamentowiec przy Tynieckiej/Malczewskiego budowała Skanska. Zapomniałam
            wczoraj dodać
    • eela Re: Różana/Grażyny 26.01.02, 17:44
      Na działce między tymi ulicami (sa równoległe) jest bardzo zaawansowana budowa
      apartamentowca. Rysunek był w ostatnim "Domu i Nieruchomościach". Jedna strona
      tego gmachu będzie bardzo podobna do budynku, który juz jest na Różanej
      • Gość: michal Re: Różana/Grażyny IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 17:48
        Ostatni "Dom i nieruchomosci" przypadkiem wyrzucilem.Jest moze tablica informac
        yjna z malowidlem i inwestorem?
        • eela Re: Różana/Grażyny 26.01.02, 18:00
          Ja ogladałam budowe od tyłu, od strony Różanej, więc nie wiem, ale
          przypuszczam, że tak. Za duza budowa, zeby sobie to odpuścić. Jak przejdziesz
          się na Różana i zobaczyc gmach przy guliwerze, to ta zaokraglona część jest
          bardzo podobna do tego, co ma być w nowym apartamentowcu
          • eela Re: Różana/Grażyny 27.01.02, 18:57
            To jest właśnie ten ukończony apartamentowiec, który pokazali w Domu i
            Nieruchomosciach. A od strony Grażyny stoi prawie bliźniaczy apartamentowiec,
            tylko troche krótszy. Lepiej wyglada od tego z Różanej. Cechą charakterystyczną
            obydwu (ale od strony podwórka) sa ogromne bulaje, przez któe widać schody
            biegnące na piętra. Zas okolica na Grażyny szpetna. Wzdłuż pozapadanych
            chodników i dziurawych jezdni stoja pojemniki na smieci. Tuż obok tego
            apartamentowca
    • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości 26.01.02, 18:05
      Tam jest trudny teren, bo budynek najwyraźniej jest palowany i jeszcze nic
      ponad ziemię nie wychodzi
      • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:26
        Przy Grazyny/Rozanej jest juz apartamentowiec,z angielska zwany Flower House,
        projektu Szymborski-Zielonka.
        • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości 26.01.02, 20:33
          Ale on stoi na Różanej czy miedzy dwiema ulicami?
          • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:39
            Pomiedzy Grazyny a Rozana.
            • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości 26.01.02, 20:42
              Nie widziałam go. Pewnie stoi w poblizu tego, który się buduje
              • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 20:46
                To luksusowy budynek z basenem i wszelkimi wygodami,na zdjeciu widzialem tez
                okragle okna,tak lubiane w architekturze miedzywojennej.
                • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości 26.01.02, 20:51
                  Musze sie przejść w najbliższym czasie. Jak buduja apartamentowce, to całą
                  okolica zyskuje. Od razu mysla o nowych chodnikach itd
                  • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:00
                    Czas jakis temu widzialem jedna reklame w dodatku "Dom i nieruchomosci"
                    apartamentowca przy Rozanej.Wrazenie na mnie wywarl srednie,uwage zwrocily
                    polkoliste wykusze(czy moze balkony lub tarasy).Inwestorem byla firma Euro-City
                    ktora wybudowala osiedle na Mlocinach.
                    • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:03
                      Przy Madalinskiego Pax buduje dom o podwyzszonym standardzie przypominajacy
                      troche kamienice Wedla.
                      • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:11
                        Na starym Mokotowie duch dawnej Warszawy nadal zyje.
                    • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 26.01.02, 21:13
                      To pewnie ten z zaokraglonymi balkonami. Piękny nie jest, wielki i ciężko
                      wygląda. Wcale nie przypomina apartamentowca
                      • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:19
                        Wlasnie,ja tez nie bylem zachwycony,ba troche nawet bylem rozczarowany,ze
                        budynek o tak nijakim,bezbarwnym a nawet topornym wygladzie powstaje w tak
                        prestizowym miejscu.Bardzo to dziwne.
                        • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 26.01.02, 21:24
                          Specjalnie przeszłam na drugą stronę ulicy, zeby sie przyjrzeć :(. To chyba
                          dlatego, że zgodnie z obecnymi przepisami nie mozna zabronic budowy nawet
                          niezbyt pieknej, jesli projekt spełnia wszystkie warunki techniczne. Moze
                          władze dzielnicy zasugerowały się nazwiskiem architekta
                          • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:26
                            A kto jest architektem tego bezbarwnego domu?
                            • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 26.01.02, 21:44
                              Nie pamiętam, ale mysle, że byle komu nie zlecaliby projektu. Nawet nie wiem,
                              kto budował i kto był inwestorem
                              • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:50
                                Jesli po wybudowaniu dom ten bedzie tak nijaki i toporny jak na rysunku to
                                bedzie on przynosil ujme wytwornym,luksusowym mokotowskim apartamentowcom.
                                • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 26.01.02, 21:53
                                  To prawda. Ten wybudowany ma za małe okna w stosunku do kubatury budynku
                                  • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:58
                                    Widze,ze koniecznie musze odwiedzic mokotowskie strony i samemu dokonac
                                    wizji lokalnej.
                                    • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 26.01.02, 22:01
                                      koniecznie, nie zawiedziesz się. Dużo nowości, a i niedługo spod ziemi zacznie
                                      wyłazic nowy gmach telewizji. Jak bedziesz się wybierał, daj znac, chętnie
                                      oprowadzę :))
                                      • Gość: michal Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 22:04
                                        Dziekuje.Przy Wisniowej w obrebie Staroscinskiej Dipservice buduje (czy juz moze
                                        wybudowal)apartamentowiec;sami w reklamie pisza,iz dom nawiazuje do najlepszych
                                        tradycji architektonicznych miedzywojennego Mokotowa.
                                        • eela Re: Madalińskiego/Aleja Niepodległości/Rozana 27.01.02, 19:00
                                          To chyba ten z Reytana. Tam buduje Dipservis. Rzeczywiście ładny bedzie, widac
                                          nawet teraz, mimo, ze dopiero w budowie
                                • Gość: michal Re:Sobieskiego i Sikorskiego IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 21:56
                                  Tuz za dlugim,modernistycznym biurowco-apartamentowcem przy Sobieskiego tez
                                  cos sie buduje,jak rowniez u zbiegu Sobieskiego/Sikorskiego Stoen buduje
                                  apartamenty przy Trakcie Krolewskim.
                                  • eela Re:Sobieskiego i Sikorskiego 26.01.02, 22:02
                                    Tam w przyszłosci moze byc pięknie. Zeby tylko te działki polikwidowali, bo
                                    tylko menelstwo szwenda się po okolicy
                                    Stoen inwestorem?
                                    • Gość: michal Re:Sobieskiego i Sikorskiego IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 22:06
                                      Tak.A pobliskie dzialki faktycznie padaja ofiara zlodziejskich zapedow szumowin
                                      • eela Re:Sobieskiego i Sikorskiego 26.01.02, 22:09
                                        Dużo będzie się tam budowac?
                                        • Gość: michal Re:Sobieskiego i Sikorskiego IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 22:14
                                          Sporo,na narozniku,zreszta juz chyba sie buduje.Od strony ulic beda dluzsze i
                                          nizsze budynki o elewacji piaskowcowej,nawiazujac tym samym do miedzywojennej
                                          tradycji a w glebi postawia wyzszy punktowiec.
                                          • eela Re:Sobieskiego i Sikorskiego 26.01.02, 22:18
                                            Rzadko się zapuszczam w tamte strony to i nie wiem, co się dzieje.
                                            • Gość: michal Re:Sobieskiego i Sikorskiego IP: *.zigzag.pl 26.01.02, 22:21
                                              Ja rowniez,ale plansze z malowidlem Stoen prezentowal juz wczesniej na
                                              wystawach "Plany na przyszlosc" oraz w prasie.
                                              • eela Re:Sobieskiego i Sikorskiego 26.01.02, 22:23
                                                Nie widziałam, albo zapomniałam
    • eela Re:na Reytana 27.01.02, 18:44
      Na Reytana buduje sie mieszkalno-biurowy, o bardzo ciekawej architekturze.
      • Gość: michal Re:na Reytana IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 18:55
        Kto buduje,kto jest architektem,czy jest malunek na tablicy?
        • abc2001 Re:na Reytana 27.01.02, 19:05
          rany! czytam Was i jestem pełna podziwu, skąd Wy to wszystko wiecie?
          • eela Re:na Reytana 27.01.02, 20:21
            A, tu jest pełne zdanie, a odpowiedź niżej :))
        • eela Re:na Reytana 27.01.02, 20:07
          Niestety, malunku nie ma. Buduje Dipservice
    • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza 27.01.02, 19:04
      W ostatnim Domu był rysunek apartamentowca z Woronicza. Zupełnie nie mam
      pojecia, gdzie on może byc. W mojej bliskiej okolicy na pewno nie. Moze bliżej
      Żwirki i Wigury. Zachwalają, ze będzie miał prywatny park z 300 drzewami i
      egzotycznymi krzakami
      • abc2001 Re: Apartamentowiec na Woronicza 27.01.02, 19:10
        chyba niechcący dostałam odpowiedź na swoje pytanie...
        • Gość: 2222 Re: Apartamentowiec na Woronicza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.02, 19:27
          Sie wie!
          • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza 27.01.02, 20:09
            Gość portalu: 2222 napisał(a):

> Sie wie!

Słuchaj, 2222, jak nie zaczniesz pisac całymi zdaniami, to przy najbliższej
            okazji zrobie Ci lekka krzywdę :). Ja czasami w ogóle nie nadążam za Twoimi
            myslami
        • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza 27.01.02, 20:07
          A co? :)
        • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:10
          abc2001 napisał(a):

> chyba niechcący dostałam odpowiedź na swoje pytanie...

będziesz mieszkac w mojej okolicy? :))
          • abc2001 Re: Apartamentowiec na Woronicza/do Eeli 27.01.02, 20:18
            eela napisał(a):

> abc2001 napisał(a):
            >
            > > chyba niechcący dostałam odpowiedź na swoje pytanie...
            >
            > będziesz mieszkac w mojej okolicy? :))

niestety nie, chodziło mi o moje pytanie "skąd Wy to wiecie?"
            a Ty w międzyczasie napisałaś, że przeczytałaś w Domu,
            stąd to nieporozumienie,
            ale tak to jest jak sie nie pisze pełnymi zdaniami :)))
            • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza/do Eeli 27.01.02, 20:20
              My to wiemy z obserwacji i dodatku Dom i Nieruchomości
              Szkoda, że się nie sprowadzasz :))
              • abc2001 Re: Apartamentowiec na Woronicza/do Eeli 27.01.02, 20:23
                eela napisał(a):

> My to wiemy z obserwacji i dodatku Dom i Nieruchomości
                > Szkoda, że się nie sprowadzasz :))

Ja też żałuję, uwielbiam Górny Mokotów,
                ale ze względów finansowych jestem (mam nadzieję, że tylko
                narazie) przywiązana do mego mieszkanka na Ursynowie.
                • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:25
                  Przynajmniej masz ciszę

ps. słuchaj, mam do Ciebie sprawę, czy moge napisac na priv?
                  • abc2001 Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:26
                    oczywiście, że tak.
                    • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:33
                      Już wysłałam
                      • abc2001 Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:37
                        eela napisał(a):

> Już wysłałam

przeczytałam, ale niestety nie mam pozytywnej odpowiedzi, szkoda.
                        Mogę tylko obiecać, źe się rozejrzę, ale wiesz jak to jest, może to
                        trochę potrwać, a rozumiem, że sprawa jest pilna.

• eela Re: Apartamentowiec na Woronicza/do abc2001 27.01.02, 20:38
                          I to bardzo, bo tam źle się dzieje, sama pytam na lewo i prawo
      • Gość: michal Re: Apartamentowiec na Woronicza IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 20:43
        Tak,ale to nie bedzie kameralny apartamentowiec,tylko duzy.Postaram sie cos
        znalezc na jego temat.
        • Gość: michal Re: Apartamentowiec na Woronicza-detale IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 20:48
          Znalazlem:www.apartament.pl,potem developerzy,dalej arche i juz sie jest w
          apartamentowcu na Woronicza.
          • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza-detale 27.01.02, 20:49
            Zaraz tam zajrzę :)
            • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza-detale 27.01.02, 20:55
              Zajrzałam, czyli miałam racje na samym koncu. Ale ten pierwszy budynek A ma
              miec tylko 49 lokali. Drugi bedzie wielki. Ale zieleń bedzie piękna. Musze się
              tam jutro przejść i zobaczyc, co jest na zakręcie (tam, gdzie budowa będzie),
              bo zupełnie nie pamietam
              • Gość: michal Re: Apartamentowce - przypuszczenie IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 21:09
                Teraz w budowie(lub juz po)jest multum apartamentowcow.Niewykluczone,iz ktorys
                z nich zwyciezy w kolejnej edycji konkursu "Zycie w architekturze."
                Poza tym bezbarwnym przy Grazyny,pozostale prezentuja bardzo wysoki poziom i
                rownie wysokie walory estetyczne.
                • eela Re: Apartamentowce - przypuszczenie 27.01.02, 21:17
                  Tak, te na Grażuny wyjątkowo nieudane. A kiedy ten konkurs?
                  • Gość: michal Re: Apartamentowce - przypuszczenie IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 21:21
                    W przyszlym roku.SA edycje coroczne.
                    • eela Re: Apartamentowce - przypuszczenie 27.01.02, 21:27
                      Ten na Tynieckiej, na Fałata i ten u wylotu Fałata (ale jego adres, to widzi mi
                      sie Bruna) maja szanse
                      • Gość: michal Re: Apartamentowce - przypuszczenie IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 21:34
                        jeszce Merliniego,Reytana
                        • eela Re: Apartamentowce - przypuszczenie 27.01.02, 21:36
                          Zapomniaąłm napisac, że na Merliniego jest juz dach. A ta krawedź ściany, kóra
                          wydawała mi sie po ciemku zaokraglona, jest wklesła. Ładnie wyglada
                          • Gość: michal Re: Apartamentowce - przypuszczenie IP: *.zigzag.pl 27.01.02, 21:40
                            Widzialem rysunek.To na pewno bedzie jeden z najlepszych domow w calym miescie,
                            z ogrodem na dachu.Jedna sciana jest wklesla,albowiem obok rosnie okazaly
                            kasztanowiec,bedacy zreszta pod ochrona.
                            • Gość: michal Re: Apartamentowce - potwierdzenie IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 09:08
                              W tym roku wyroznienie otrzymal apartamentowiec przy Lowickiej tuz obok
                              Centrum Kultury Lowicka w konkursie ustanowionym przez firme Bosch;
                              "Srebrne,zlote i platynowe wiertlo" za najlepszy budynek mieszkalny,uzytecznosci
                              publicznej i najlepsza modernizacje.
                              • eela Re: Apartamentowce - potwierdzenie 28.01.02, 09:28
                                jeszcze go nie widziałam
                            • eela Re: Apartamentowce - przypuszczenie 28.01.02, 09:33
                              Na pewno bedzie ładny, ciekawe jaka otrzyma szatę zewnętrzną? Tak na
                              marginesie, obok tego apartamentowca jest dużo pustej przestrzeni. Czy tam tez
                              beda cos budowac - nie wiem. przydało by się zasłonic Warszawiankę, bo piękna
                              nie jest. Wierzbno w tym miejscu nabiera eleganckiego wyglądu (ten pałacyk
                              Ireny Eris - perełka), a jeszcze nie tak dawno były to odległe nieciekawe
                              peryferie. Będzie jakieś nawiazanie do pobliskiej Królikarni
                              • Gość: michal Re: Apartamentowce - zapytanie IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 15:48
                                kto lub co otrzyma szate zewnetrzna?
                                • eela Re: Apartamentowce - zapytanie 28.01.02, 16:10
                                  Apartamentowiec na Merliniego, czyli "co" :)
                                  • Gość: michak Re: Apartamentowce - konkluzja IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:12
                                    Ladna i stylowa szata bedzie skrywac rownie efektowne i luksusowe wnetrza.
                                    • eela Re: Apartamentowce - konkluzja 28.01.02, 16:19
                                      Juz niedługo będzie cos więcej widać
                                    • eela Re: na Łowickiej 28.01.02, 16:20
                                      Pójde dzisiaj zwiedzic, bo jeszcze nie widziałam. To pewnie w okolicy byłej
                                      starej kotłowni
                                      • Gość: michal Re: na Łowickiej IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:27
                                        To tuz obok Centrum Kultury na Lowickiej.Jak dwa,trzy lata temu szedlem do tego
                                        centrum na wystawe "Plany na przyszlosc" to budowa juz trwala.
                                        • eela Re: na Łowickiej 28.01.02, 21:05
                                          Byłam tam dzisiaj. Jest ukonczony i zasiedlony. Podoba mi się. Mimo, że wyzszy
                                          od okolicznej zabudowy z lat 50-tych, nie stwarza dysonansu. Podział okien i
                                          kształt okien architekt zachował taki sam, jaki jest w okolicznych budynkach.
                                          Fasada frontowa jest troche urozmaicona, pozostałe 3 sciany bardzo proste w
                                          wygladzie. Jasny tynk na przemian z jasnymi płytami w pionie.
                                        • eela Re: na Łowickiej 28.01.02, 21:06
                                          Trochę dalej, tam gdzie była stara kotłownia trwa jakas duża budowa, bo
                                          ogrodzony ogromny teren. Widac dźwig. Było juz ciemno i lało, więc nie wiem co
                                          tam jest
                                        • Gość: michal Re: na Łowickiej i przy Wilanowskiej IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 22:07
                                          W konkursie Boscha nagrode dostalo tez kameralne osiedle Park Wilanowski przy
                                          Alei Wilanowskiej.
      • eela Re: Apartamentowiec na Woronicza 28.01.02, 16:23
        Dzięki temu apartamentowcowi będzie połączenie Woronicza ze Zwirki i Wigury

Ciekawe, kiedy wreszcie zaczną budowac na Wygledowie w narozniku
        Racławicka/Żwirki i Wigury?
        • Gość: michal Re: Apartamentowiec -Wygledow IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:30
          Obawiam sie,ze nie predko,gdyz na razie jest opracowywana koncepcja.
          Zaangazowana jest w to jedna z najbardziej wzietych pracowni Kurylowicz &
          Associates.Na pewno beda to najwyzszej jakosci budynki.Mozna mowic nawet o
          zupelnie nowym zalozeniu urbanistycznym.
          • eela Re: Apartamentowiec -Wygledow 28.01.02, 16:34
            To ciekawe. Tak się zastanawiam, czy beda one połączone w jakis sposób z tymi z
            Woronicza, bo sa bardzo blisko
    • eela Re: na Kmicica przy Puławskiej 28.01.02, 09:37
      Tam bedzie nie apartamentowiec, ale duzy dom mieszkalny. Dlatego go
      zamieszczam, ze całkiem nieźle wyglada na rysunku. Bardziej mi się podoba od
      tego apartamentowca z Różanej
      • Gość: michal Re:cos niezbadanego w rejonie Dolnej IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:15
        Idac ongis Dolna dostrzeglem w glebi wysoki budynek w budowie.Nie wiem,czy to
        apartamenty czy tez biura.Kiedys bede musial to zbadac.
        • eela Re:cos niezbadanego w rejonie Dolnej 28.01.02, 16:18
          Ja nawet wczoraj jechałam Dolną, ale było ciemno i niewiele widziałam
        • Gość: michal Re:Nabielaka IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:20
          Dzisiaj przechodzilem obok tego dlugiego budynku przy Nabielaka,ktory wybudowali
          na miejscu niegdysiejszej,zagraconej bazy technicznej.Nie jest to jakas
          odkrywcza architektura,jednak dom dobrze honoruje kontekst miejsca.
          • eela Re:Nabielaka 28.01.02, 16:35
            Jeszcze go nie widziałam
            • Gość: michal Re:Nabielaka IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 16:39
              Wybudowano go pare lat temu.Wg mnie tez jest bezbarwny(mozna troche porownac
              do budynku przy Sieleckiej),ale w pozytywnym sensie.W ogole ulica Nabielaka
              podoba mi sie,przypomina troche nastroj Saskiej Kepy.
              • eela Re:Nabielaka 28.01.02, 16:53
                Ja na Nabielaka nie byłam juz wiele lat. Mam teraz okazje odswiezyc sobie
                obrazek. Dobrze, że na Dolnym buduje się, bo był troche zaniedbany w porównaniu
                z Górnym Mokotowem.
                • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 17:39
                  Ano wlasnie.Tyle pisalismy o G.Mokotowie,a przeciez i na Dolnym(w zasadzie jest
                  to Czerniakow)tez sa ciekawe miejsca i troche sie buduje.
                  • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 18:05
                    Ciekawie zapowiada sie apartamentowiec przy Sieleckiej r.Gagarina.To
                    wspolczesny wariant super luksusowej kamienicy z wewnetrznym patio.
                    • eela Re:Nabielaka i nie tylko 28.01.02, 20:57
                      Zaczęło sie już budować? gdzie mozna zobaczyć rysunek?
                      • Gość: michal Re:Nabielaka i Sielecka IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 21:05
                        Budowa zacznie sie na wiosne.Rysunek www.mostostal-invest.com.pl
                        • eela Re:Nabielaka i Sielecka 28.01.02, 21:10
                          Niebrzydki, pasuje do tej okolicy
                  • eela Re:Nabielaka i nie tylko 28.01.02, 20:57
                    Musimy zmienić kierunek, żeby było sprawiedliwie
                    • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 21:08
                      Tak,dla rownowagi i harmonii powinnismy tez poswiecic nieco uwagi tej okolicy.
                      Co prawda przed wojna najbardziej awangardowe budynki powstaly na G.M.,to jednak
                      Czerniakow tez ma swoj urok.Wkrotce otwarcie hotelu Hyatt,bardzo luksusowego i
                      jedynego w calej Polsce.To nie lada wyroznienie.
                      • eela Re:Nabielaka i nie tylko 28.01.02, 21:11
                        Jeszcze tego hotelu nie widziałam, a juz 2 razy wybierałam sie tam i 2 razy po
                        drodze spotkałam znajomych. Co za pech!
                        • Gość: Rosemary Re:Nabielaka i nie tylko IP: *.B1.srv.t-online.de 28.01.02, 21:33
                          Bardzo ladny apartamentowiec postawiono przy Al. Szucha chociaz przy Rozanej
                          sa rzeczywiscie ladniejsze. Szkoda, ze administracja Mokotow nie ma srodkow na
                          remont starych kamienic (np. na te, w ktorej mieszkal Wankowicz), gdyz to
                          wlasnie kamienice maja najwiecej uroku.
                          R.
                          • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 21:45
                            W Alei Szucha3 doprowadzaja do dawnej krasy stylowa kamienice,a ten apartamen-
                            towiec zostal uznany za najlepszy luksusowy dom mieszkalny dekady 1989-2ooo.
                          • eela Re:Nabielaka i nie tylko 28.01.02, 21:47
                            Świeta słowa. Często apartamenty stoja wśród obdrapanych kamienic
                            • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko-uwaga ogolna IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 21:51
                              No ale moze za oplaty z tych apartamentow bedzie kwota na renowacje poki co
                              obszarpanych kamienic.
                              • eela Re:Nabielaka i nie tylko-uwaga ogolna 28.01.02, 21:55
                                Jak na razie takich tendencji nie widać. Te wszystkie apartamentowce, które
                                ostatnio widziałam, stoja w strasznym otoczeniu. Szczególnie te na Starym
                                Mokotowie. Bo u mnie na Wierzbnie jest w miare porządnie i czysto. Za to na
                                Grazyny mozna paść z wrażenia. Jeden wielki syf tuż przy apartamentowcu.
                                Obrzydzenie ogarnia
                                • Gość: michal Re:Nabielaka i nie tylko-uwaga ogolna IP: *.zigzag.pl 28.01.02, 21:59
                                  Dysonans ten jest zadziwiajacy i zdumiewajacy.Ale miejmy nadzieje,iz to stan
                                  przejsciowy i za czas jakis wszystko sie unormuje.
                                  • eela Re:Nabielaka i nie tylko-uwaga ogolna 28.01.02, 22:04
                                    Tez mam taką nadzieję, ale jestem ciekawa, co dzielnice robia z pieniędzmi. Bo
                                    jak np. moja spółdzielnia sprzedała grunt pod ten biurowiec przy Woronicza, to
                                    od razu otynkowała na nowo sąsiedni blok
    • eela Re: Villa Monaco - wyjaśnienie 29.01.02, 09:17
      Niedawno pytałam o pałac Księcia Konstantego w okolicy Chełmskiej. Okazało się,
      ze jednak istnieje. Został włączony w kompleks Villa Monaco. Został przerobiony
      na kameralny biurowiec
      • Gość: michal Re: Villa Monaco - wyjaśnienie-watpliwosc IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 10:03
        Pierwsze slysze.A kto udzielal takich wyjasnien?
        • Gość: michal Re: Villa Monaco - wyjaśnienie-watpliwosc IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 10:05
          Swego czasu byl tez koncept,aby przebudowac dom Wedla,ale szczesliwie
          odstapiono od tej poronionej idei.
          • eela Re: Villa Monaco - wyjaśnienie-watpliwosc 29.01.02, 13:42
            A co chcieli zrobic z domu Wedla?
            • Gość: michal Re: Dom Wedla-wyjasnienie IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 16:11
              "W 1994r.ZOK wypatrzyl projekt nadbudowy domu Wedla(...),dom ten moze uchodzic
              za jedna z kilku budowli stanowiacych rodzaj kanonu nowoczesnej architektury
              w Polsce."Nadbudowa bylaby barbarzynstwem.Szybka reakcja ZOK-u,alarmistyczny
              artykul w GS,zaangazowanie wielu opiniotworczych srodowisk w Warszawie i
              zdecydowanie owczesnego wojewodzkiego konserwatora zabytkow Marii Brukalskiej
              uratowaly ten znakomity budynek przed zniszczeniem.""
              • eela Re: Dom Wedla-wyjasnienie 29.01.02, 16:31
                To brukalska chociaz raz dobrze się spisała, bo jej decyzje przewaznie były kontrowersyjne
                • Gość: michal Re: Dom Wedla-wyjasnienie IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 16:39
                  Moze w tym przypadku sumienie ja ruszylo.I bardzo dobrze.Przy Madalinskiego
                  Pax buduje dom bedacy wariacja domu Wedla.
                  • eela Re: Dom Wedla-wyjasnienie 29.01.02, 17:52
                    nie moge sie doczekac, kiedy bedzie cos widac
                    • Gość: michal Re: Dom Wedla-wyjasnienie IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 18:31
                      Mysle,ze zaniedlugi juz czas.Postaram sie cos znalezc.
                      • eela Re: Dom Wedla-wyjasnienie 29.01.02, 19:10
                        może jest rysunek?
                        • Gość: michal Re: Dom przy Madalinskiego IP: *.zigzag.pl 30.01.02, 08:52
                          www.pax.com.pl;oferta Madalinskiego 18/22
        • eela Re: Villa Monaco - wyjaśnienie-watpliwosc 29.01.02, 13:41
          Sa w dzisiejszej Stołecznej
          • Gość: michal Re: Rezydencja Przyorle IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 20:10
            W poblizu Alei Wilanowskiej jest w budowie:www.grupa-eco.com.pl
            Mozna zobaczyc tez Rezydencje Merliniego i podziwiac.
            • eela Re: Rezydencja Przyorle 29.01.02, 20:18
              Obejrzałam. Piękne sa. najbardziej podoba mi się na Merliniego. Ta Przyorle tez ładna, a Południowa
              trochę kanciasta. Nie wiem skąd taka dziwna nazwa Przyorle
              Rezydencja na Merliniego ma szanse na wygranie konkursu
              • Gość: michal Re: Rezydencja Merliniego IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 20:29
                Na pewno zostanie zgloszona do przyszlorocznej edycji konkursu "Zycie w archite-
                kturze",a ja byc moze na nia oddam swoj glos.
                • Gość: michal Re: Rezydencja Merliniego z gory IP: *.zigzag.pl 29.01.02, 20:44
                  Znalazlem strone:www.gszstudio.com.pl,nastepnie z oferty po lewej stronie
                  wizualizacja,gdzie sposrod roznych,ciekawych malowidel mozna wybrac tez
                  R.M.z gory pod nazwa Merlini.
                • eela Re: Rezydencja Merliniego 30.01.02, 11:05
                  Ja chyba też. ciekawa jestem, czy tam jest przewidziana zielona architektura,
                  czy tylko pozostanie spogladanie na Królikarnię
                  • Gość: michal Re: Rezydencja Merliniego-otoczenie IP: *.zigzag.pl 30.01.02, 20:51
                    Na pewno cosik zrobia,moze jakies pergole,moze jakas nawet rzezbe ustawia,czy
                    inne elementy malej architektury.Nawet nie wypada,aby przy tak ekskluzywnym i
                    efektownym budynku bylo jakies bezbarwne otoczenie.
                    • eela Re: Rezydencja Merliniego-otoczenie 31.01.02, 11:19
                      Poczekamy do wiosny, to juz niedługo :)
                      • Gość: michal Re: Rezydencje(?) przy Bielawskiej IP: *.zigzag.pl 02.02.02, 20:48
                        To osiedle "Skarpa" lub "Na Skarpie".
                        • eela Re: Rezydencje(?) przy Bielawskiej 02.02.02, 20:58
                          Zajrze tam, nigdy nie bylam. A zaczeli juz budowac?
                          • Gość: michal Re: Rezydencje(?) przy Bielawskiej IP: *.zigzag.pl 03.02.02, 08:58
                            Juz jest zbudowane.Fragment mozna zobaczyc na
                            zdjeciu:www.mitex.com.pl;referencje
                            • Gość: michal Re: Dom przy Narbutta IP: *.zigzag.pl 03.02.02, 11:03
                              Na witrynie www.mitex.com.pl;referencje;obiekty mieszkalne mozna tez znalezc
                              o wybudowanym przez nich domu przy Narbutta,niestety nie zamiescili zdjecia.
                              • eela Re: Dom przy Narbutta 03.02.02, 12:57
                                Na Narbutta, ale w części wysokiej, po stronie nieparzystej jest od kilku lat
                                nowy budynek. To chyba własnie ten. Taki sobie....
                            • eela Re: Rezydencje(?) przy Bielawskiej 03.02.02, 12:55
                              To ta sama firma, co budowała apartamentowiec przy Różanej
                              • Gość: michal Re: Rezydencje(?) przy Bielawskiej IP: *.zigzag.pl 03.02.02, 14:22
                                i przy Sieleckiej.
                                • Gość: michal Re: Rezydencje i apartamenty rozne IP: *.zigzag.pl 03.02.02, 15:30
                                  Znalazlem strone bedaca kompedium o budynkach,osiedlach i apartamentach:
                                  www.m2m.pl.Szczegolnie godne uwagi sa moim zdaniem:Apartamentowiec Pax-u przy
                                  Madalinskiego oraz szwedzkiej firmy Peab przy Al.Wilanowskiej/przy Grobli z
                                  okraglymi oknami klatki schodowej.
                                  • Gość: michal Re: Rezydencje i apartamenty rozne IP: *.zigzag.pl 03.02.02, 18:37
                                    Obejrzalem raz jeszcze apartamenty Dipservice przy Wisniowej 40.To jednak lubie
                                    najbardziej:bezposrednie nawiazanie do najlepszych miedzywojennych tradycji
                                    architektonicznych.
                                    • Gość: michal Re: Rezydencje i apartamenty rozne IP: *.zigzag.pl 04.02.02, 17:36
                                      I jeszcze dlugi biurowo-apartamentowiec Pax-u przy Sobieskiego.
                                      • Gość: michal Re: Rezydencje i apartamenty rozne IP: *.zigzag.pl 04.02.02, 18:50
                                        Nie pamietam czy juz o tym wspominalismy,iz przy Rostafinskich buduja caly
                                        kompleks apartamentow "przy Oranzerii", w stylu jak to niekiedy sie okresla
                                        "modernizm w stylu high-tech".
                                        • eela Re: Rezydencje i apartamenty rozne 05.02.02, 10:53
                                          Wspominalismy. Buduja i budują. Ale wiesz co? Zachowali od strony Wołoskiej te
                                          dwa stare budynki. Otoczenie będzie ładne. Aż się prosi, żeby zlikwidowac
                                          ogródki działkowe od strony Wołoskiej i załozyc park, połączony z istniejącym
                                          • Gość: michal Re: Rezydencje i apartamenty rozne IP: *.zigzag.pl 05.02.02, 17:38
                                            Niewykluczone,iz bedzie park,albowiem czytalem,ze te apartamentowce maja byc tak
                                            usytuowane,aby w ogole nie uszkodzic istniejacego drzewostanu i roslinnosci.
                                            Mysle,iz sama nazwa "Przy oranzerii" zobowiazuje.
                                  • eela Re: Rezydencje i apartamenty rozne 04.02.02, 11:21
                                    Mnie tez sie te dwa podobaja. Równiez 2 na Sobieskiego (Park Towers i Królewski
                                    Trakt). Może nie sa najpiękniejsze, ale maja w miare spójną architekturę, więc
                                    na tym pustkowiu zabudowywanym praktycznie od poczatku nawet pasują
                                    • Gość: michal Re:Spostrzezenie z Sadyby IP: *.zigzag.pl 07.02.02, 17:22
                                      Bedac na Sadybie u zbiegu SW.Bonifacego i Powsinskiej obejrzalem dom o charakte-
                                      rystycznej,fioletowej elewacji.Wywarl na mnie pozytywne wrazenie,szczegolnie
                                      srebrne wywietrzniki na dachu.
                                      Wracajac Sobieskiego widzialem w oddali masywna bryle budowanej Rezydencji
                                      Merliniego.To o wiele wiekszy dom niz sie moze wydawac.
                                      • eela Re:Spostrzezenie z Sadyby 07.02.02, 17:33
                                        Niedawno tamtedy jechałam, ale wieczorem i nie zwróciłam uwagi na ten fioletowy
                                        dom. rezydencja Merliniego od strony Puławskiej nie robi wrażenia wielkiej
                                        • Gość: michal Re:Spostrzezenie z Sadyby IP: *.zigzag.pl 07.02.02, 18:39
                                          Z Sobieskiego widac tez apartamenty na "Skarpie" przy Bielawskiej.Ponadto
                                          Stoen buduje jez juz z zbiegu Al.Witosa i Sobieskiego,cosik buduja tez miedzy
                                          kladka dla pieszych a dlugim budynkiem Pax-u przy Sobieskiego.
                                          • eela Re:Spostrzezenie z Sadyby 08.02.02, 12:30
                                            nie byłam, nie widziałam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka