Dodaj do ulubionych

Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy

IP: *.aster.pl 13.02.05, 21:45
"Zaciszne, zielone otoczenie, place zabaw, tereny zielone, ścieżki rowerowe,
kryty basen." -oto fragment zachwalający osiedle Ogrody Bema budowane przez
J.W. Construction. Szkoda tylko, że deweloper nie pisze o tym, że w odległości
100 m od osiedla ma iść Trasa S 7. Co więcej, przedstawiciel dewelopera w żywe
oczy kłamał mi, że w pobliżu nie planuje się trasy. Czy to aby uczciwe
postępowanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ppp Nie wiesz co to jest J.W.Construction ? IP: *.centertel.pl 14.02.05, 11:01
      To teraz już wiesz !
      • vampi_r Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przestrzen 14.02.05, 20:26
        Do developera można mieć pretensje. Ale jego teksty to tzw. marketing.
        Natomiast na każdym, kto dokonuje inwestycji swojego życia ciąży obowiązek sprawdzenia planów zagospodarowania przestrzennego, dostępne w UD Bemowo.
        Rezerwa pod trasy była od dawna i nigdy teren ten nie przestał być rezerwą.

Ja w 1998 roku o mało nie wszedłem w inwestycję na osiedlu Marynin.
        W reklamie stało: osiedle położone wśród ogródków działkowych.
        Ale w UD Bemowo poprosiłem o mapki zagospodarowania przestrzennego (dostępne chyba za darmo) i tam zorientowałem się, ze to "zaciszne" osiedle wkrótce znajdzie się 100 m od węzła Trasy AK i NS.

Od węzła!!!

Kto kupił mieszkanie na tym osiedlu (na marginesie - podejrzanie tanie jak na tamte czasy), sam sobie winien.
        • Gość: Anka Re: Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przes IP: *.noname.net.icm.edu.pl 25.02.05, 11:44
          Jasne vampi_r masz rację -trzeba sprawdzać u źródeł. Ja obejrzałam te plany i
          wiem. I mimo to kupię to mieszkanie, choć jest blisko trasy, ponieważ to jedyna
          lokalizacja jaka mi odpowiada. Ale chodzi mi o co innego -to co mówił mi
          przedstawiciel dewelopera TO NIE JEST MARKETING -TYLKO ZWYKŁE KŁAMSTWA! Wbrew
          obiegowym opiniom "marketing" i "kłamstwo" to nie są synonimy, podobnie jak nie
          są synonimami "kredyt" i "złodziejstwo"...
          • vampi_r Re: Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przes 25.02.05, 20:36
            Marketing, to inna nazwa kłamstwa.
            Zwróć uwagę na nazwy obecnie budowanych osiedli.
            Jakies 6-7 lat temu między Dywizjonu 303, a HIT-em (obecne Tesco) budowano osiedle "Zielony Staw". Ja długo szukałem tego stawu... i znalazłem tylko zaśmiecone bajoro jakieś 500 m dalej w stronę Lazurowej.
            Niedługo osiedle Zielony Staw będzie połozone bliżej trasy S-8 (przedłużonej AK), niż tego stawu.

Jasnym jest, że gdyby developerzy, czy SM Wola informowały wcześniej swoich klientów o planowanych trasach, to nie sprzedały by swoich mieszkań.
            Dla mnie grandą jest, że Gmina Bemowo sprzedawała te tereny pod osiedla. A ostatnie inwestycje za Carrefour, to już kryminał.
            Jednak to, że dzielnica sprzedaje te tereny, a developerzy budują, wcale nie oznacza, że ludzie muszą to kupić.

Developer będzie co najwyżej pisał o pobliskich laskach lub parkach, o szkołach i o ciszy. O planach inwestycji drogowych nie wspomni, a jeśli już, to w kontekście pozytywnym typu: szybki dojazd, nie pisząc jednak, że trasa będzie blisko, ale wjazd na nią 2 km z boku.

To własnie marketing lub kłamstwo, jak wolisz.
            • Gość: Anka Re: Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przes IP: *.aster.pl 11.03.05, 20:13
              "Dla mnie grandą jest, że Gmina Bemowo sprzedawała te tereny pod osiedla. A osta
              > tnie inwestycje za Carrefour, to już kryminał."
              Masz 100% rację -mocno wkurzające jest święte oburzenie władz gminy bemowo i ich
              fałszywa troska o mieszkańców!!! Wydając pozwolenia na nowe osiedla doskonale
              się orientowali na temat przebiegów trasy więc niech teraz nie zwalają winy na
              GDDiM tylko lepiej czynią starania by trasa poszła w tunelu. Te wszystkie
              pozorne ruchy władz bemowa i demonstrowanie "przeciwko trasie" to nic innego jak
              gra wyborcza. Może wpływu na przebieg trasy nie mieli i nie mają ale to oni
              zadecydowali o tym że osiedla zbudowano w bezpośredniej bliskości planowanej
              drogi. Także podziękujmy panom i paniom radnym itp...
              • rosebud68 Re: Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przes 11.03.05, 20:27
                Pewnie że dziękujemy, to bardzo dobry rejon na mieszkaniowke
            • Gość: Bemowiak Re: Trzeba sprawdzać plany zagospodarowania przes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 23:55
              Coś kiepsko szukałeś Zielonego Stawu, gdyż istnieje on, ma się dobrze i jest
              stale pielęgnowany. Znajduje się na zamkniętym terenie osiedla o tej właśnie
              nazwie. Nawet ryby tam wpuścili. Bajoro w kierunku Lazurowej, to już co innego,
              to Staw Jeziorzec. On też zostanie wkrótce zabudowany od południowej strony.
    • Gość: TUBYLEC Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:44
      Działania developerów to jawna granda!
      G.W. z 23.022005 - olbrzymie kolorowe ogłoszenia :
      1."Bemowo ZIELONE MIESZKANKO II" na mapce wszędzie zieleń,żadnych tras a na
      przebiegu trasy N-S strzałka -"Kapinoski P.N 10 km"!!!!!
      2."Bemowo OLSZYNY II" przy Obr.Tobruku to samo, mapka jeszcze bardziej zielona,
      ulice to tylko Powst.Śl. i Piastów Sl.
      3."Bemowo Lazurowa Dolina-Zycie w zgodzie z naturą"(k.Dywizjonu303)- szczyty
      obłudy i zakłamania!
      Na szczegółowej mapce wszystko oprócz tuz obok przebiegającego łącznika S-8
      4."Bemowo OSIEDLE PARKOWE - ATRAKCYJNA LOKALIZACJA" - niezwykle atrakcyjna bo
      tuż koło trasy S-7 k.Carrefoura na szczegółowej mapce oczywiście ani śladu tych
      tras, wokół sama zieleń!
      Oczywiście, developerzy nie oszukują, nie robią w konia, nie naciągają naiwnych
      chcących kupić dziwnie tanie mieszkanie w cichej okolicy - oni po prostu akurat
      nie mieli aktualnych mapek a dyrekcje zajmujące okazałe biura w śródmieściu nie
      słyszały o nowych trasach!
      WNIOSKI? - im większe ogłoszenia i okazje tym większy hohsztapler!!!!!!!!!!!!!!
      • rosebud68 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 26.02.05, 18:56
        co to znaczy dziwnie tanie?
        • Gość: bem_i_owo Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy IP: *.chello.pl 26.02.05, 19:08
          ja nie wyobrazam sobiem, zebym robiac inwestycje swojego zycia, nie sprawdzil
          planow zagospodarowania przestrzennego okolic.
          mozecie miec pretensje do developerow, ale jeszcze wieksze miejcie do siebie.
          • rosebud68 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 26.02.05, 19:33
            to juz bylo setki razy powiedziane, ja przynajmniej znam na pamiec i oswiadczam
            ze nie mam stresu zwiazanego z lokalizacja mojego mieszkania, wiec prosze nie nudzic
            zadalem proste pytanie: co to znaczy dziwnie tanie?
    • Gość: yelonek MAPY TRAS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.02.05, 17:36
      Mapy tras są na stronie bemowskiej PO:

www.bemowo.platforma.org
      • krzyk007 Re: MAPY TRAS 16.03.05, 09:50
        Gość portalu: yelonek napisał(a):

> Mapy tras są na stronie bemowskiej PO:
        >
        > www.bemowo.platforma.org

Warszawska PO? - powinni tego zabronić
        ;-)
    • ajek83 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 18.03.05, 13:43
      Następny przykład nieoddających rzeczywistości map J.W. Construction można
      znaleźć na stronie ich najnowszej inwestycji www.gorczewska.pl (w dziale
      lokalizacja). Niestety nie zaznaczono S8 i znów ktoś może być zaskoczony.
      • Gość: AM Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:51
        O ile można to oceniać, to jednak bardziej nie w porządku jest GDDKiA forsując
        z uporem maniaka trasę S7 przez centrum Bemowa niż deweloperzy. GDDKiA nie może
        żyć w oderwaniu od rzeczywistości i forsować tras w korytarzach, których nie
        zagospodarowano przez wiele dziesiątków lat. Trzeby było te trasy budować w
        latach siedemdziesiątych. Wtedy nie powstałyby bloki i osiedla na Bemowie. A
        dziś to jest miejsce na obwodnicę Warszawy po zachodniej stronie Kampinosu, a
        na trasę S7 przez Blizne i Groty !
        • siskom_tak Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 18.03.05, 17:46
          GDDKiA nie forsuje trasy przez środek Bemowa. S-7 ma iśc własnie na granicy
          Bemowa i Woli oraz Bemowa i Bielan. Prosze lepiej sprawdzić plany.

W latach 70-tych był komunizm w Polsce.
          Plany pod trasy robi się własnie na 30 lat na przód, by każdy inwestujący mógł
          sobie sprawdzić.
          Nie ma znaczenia, czy osiedle buduje się przy istniejącej trasie, czy przy
          planowanej. Rezerwa terenu jest i wszelka rozbudowa miasta od poczatku lat 70-
          tych zakładała (i zakłada) zbudowanie trasy w tym miejscu i kształcie.

I wy tego nie zminicie usiłując teraz wcisnac trase bogu ducha winnym ludziom z
          Bliznego i Grot.
          S-7 powstanie w wariancie 2, bo to majlepsze rozwiązanie. Trasa będzie w
          tunelu, więc nikt jej nawet nie zauwazy na Bemowie. A posłuzy się Wam.
          • rosebud68 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 18.03.05, 20:42
            siskom_tak napisał:

> GDDKiA nie forsuje trasy przez środek Bemowa. S-7 ma iśc własnie na granicy
            > Bemowa i Woli oraz Bemowa i Bielan. Prosze lepiej sprawdzić plany.
            >
            > W latach 70-tych był komunizm w Polsce.

...i siuskom zostal na tym etapie...
            proponuje kupic sobie stosowna mapke i sprawdzic gdzie jest granica bemowa i
            bielan, dla ulatwienia dodam, ze warszawa lezy w europie nad wisla (to taka
            rzeka) dalej powinniscie sobie poradzic...
            • vampi_r Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 18.03.05, 23:26
              A ja ci napiszę, ze od 1 klasy szkoły podstawowej uczą, że nazwy własne zaczyna sie z DUŻEJ litery.
              • rosebud68 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 19.03.05, 00:21
                chcesz sie pochwalic ze skonczyles podstawowke?
                jestem pod wrazeniem...
                to z ta mapa warszawy (dla przypomnienia - szukaj nad wisla!) powinienes dac
                sobie rade
                • Gość: Aceran Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 01:51
                  Odezwał się jeden z tych hohsztaplerów!
                  Rosebud68 na wszystkich forach broni developerów i ich braci w podejrzanych
                  interesach.
                  Szkoda czasu na polemike z takim zerem
                  • rosebud68 Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy 19.03.05, 17:48
                    Gość portalu: Aceran napisał(a):

> Rosebud68 na wszystkich forach broni developerów i ich braci w podejrzanych
                    > interesach.
                    > Szkoda czasu na polemike z takim zerem

buahahahaha
                    poprosze o JEDEN przyklad mojej obrony developerow
                    szkoda czasu na polemike z takim siusiakiem
                    • vampi_r Lista nieuczciwych developerów na Bemowie 24.03.05, 02:44
                      Zwróćcie uwagę na teksty reklamowe mówiące o ciszy i spokoju.
                      Króluje oczywiscie SM WOLA, która zabudowała wielkie połacie przy S-7, a teraz organizuje "społeczny" protest przeciw budowie tras ekspresowych.
                      Pana prezesa SM WOLA powinno się wsadzić do ciupy za te oszustwa.
                      I być może niedługo tak się stanie.

www.siskom.waw.pl/inwestycje_na_bemowie.htm
                      • p2g nieuczciwe SM WOLA 24.03.05, 19:17
                        vampi_r napisał:

> Zwróćcie uwagę na teksty reklamowe mówiące o ciszy i spokoju.
                        > Króluje oczywiscie SM WOLA, która zabudowała wielkie połacie przy S-7, a teraz
                        > organizuje "społeczny" protest przeciw budowie tras ekspresowych.
                        > Pana prezesa SM WOLA powinno się wsadzić do ciupy za te oszustwa.
                        > I być może niedługo tak się stanie.

Wszyscy developerzy na Bemowie działali nieuczciwie, zachwalając ciszę i spokój
                        obok tras. Ale od złamania dobrego obyczaju i nieuczciwości do "wsadzania do
                        ciupy za oszustwa" bardzo daleka droga. Dlatego lepiej powściągnij język, bo
                        facio może cię oskarżyć o pomówienie. Niestety. Z KK nic mu się nie da włożyć.

Organizowanie protestów w obronie interesów mieszkańców, którzy już mieszkania
                        kupili, stanowi raczej dowód zdrowego rozsądku i perspektywicznego myślenia.
                        Znaczy po prostu, że pan prezes jakoś tam dba o swoje imię. JWC nie reaguje w
                        ogóle, bo ma swoją markę w tyle, dokładnie tam, gdzie jeleni, którzy już
                        zapłacili. Ich problem. SM Wola w tym kontekście wygląda na trochę czystszą świnię.

Prawdziwy skandal, o którym tak cichutko, to wydawanie pozwolenia na budowę tych
                        osiedli, tuż obok rezerwy, gdzie wiadomo, że w przypadku budowy przekroczą normy
                        hałasu itd. Kto wydawał te pozwolenia na budowę? Duch Święty? Prezesi
                        spółdzielni są czyści, dostali glejt od gminy, nadzór budowlany odebrał budynki
                        i oddał w użutkowanie, a wszystko to w ostatnich 6 latach. No więc kto powinien
                        iść za kraty? Naczelnik planowania przestrzennego i architektury Bemowa. Ciekaw
                        jestem, czy nie boi się chodzić po ulicy. W końcu jakiś desperat może mu połamać
                        nogi, jak się okaże, że spłaca kredyt z balkonem na autostradę.

Gmina rządzi się u siebie jak chce. Po ludziach zostaje coś ludzkiego, po
                        świniach łajno. Po owocach pracy ratusza bemowskiego można powiedzieć, że jego
                        lokatorzy to wyjątkowe świnie. Kijem by ich gonić. Bo prezesów pogonić się nie
                        da, za pieniądze sprzedadzą własne matki. Najchętniej kika razy.

pozdro
                        • rosebud68 Re: nieuczciwe SM WOLA 24.03.05, 22:21
                          wyjatkowo zgadzam sie z pepegiem
                        • vin7 Re: nieuczciwe władze Bemowa 25.03.05, 10:18
                          p2g wyjąłeś mi to z ust (tfuj!) jasno i głośno napisałeś kto tu jest naprawdę winny!
                          Podpisuję się "obiema ręcami"
                          I jeszcze jedno. Można psioczyć na komunę, powoływać się że plany
                          perspektywiczne już nie obowiązują, ale jeżeli pójdziemy tym tropem to będzie
                          bajzel totalny - zabudują totalnie wszystko "bo plany nie obowiązują" i nie
                          powstaną ŻADNE drogi!
                          A przecież Bemowo tak się dynamicznie rozrasta że te tysiące nowych mieszkańców
                          musi mieć możliwość komunikacji.
                          • vampi_r Re: nieuczciwe władze Bemowa i developerzy 25.03.05, 11:48
                            Nieuczciwi są developerzy i władze Bemowa.
                            Teraz grają swoją rolę obronców pokrzywdzonych, a to oni doprowadzili do ich krzywdy. Zarówno Pan Całaka, jak i prezesi wszystkich firm budujących na terenie Bemowa wiedzieli doskonale o planach tras ekspresowych.
                            Czy informowali społeczeństwo?

Poczytajcie reklamówki developerów:
                            "Cisza, spokój, zieleń".

Pan Ambroziak w ostatnim czasie upodobał sobie tereny okołotrasowe. Zbudował osiedle tuz obok S-7 w okolicach Wola Parku. A teraz organizuje protest. Ale dobierzemy mu się do tyłka.
                            • rosebud68 nieuczciwa propaganda 25.03.05, 21:44
                              vampi_r napisał:

> Nieuczciwi są developerzy i władze Bemowa.

...tylko? Myslec!!!

> Pan Ambroziak w ostatnim czasie (...) Ale dobierzemy mu się do tyłka.
                              >

podejrzewam ze geje maja swoje forum wiec z laski swojej tam anonsuj podobne
                              niesmaczne zamiary
                              • vampi_r nieuczciwa SM WOLA 26.03.05, 12:51
                                Jedną z Wielu lokalizacji osiedli, jaką uzyskała ta spółdzielnia jest ulica Kluczborska - Górce. Czy Pan Ambroziak informował klientów, którzy kupowali u niego mieszkania, że osiedle zostało zbudowane tuż przy planowanej trasie S-7?

Władze Bemowa i Bielan też są winne, bo powinny tereny okołotrasowe przeznaczyć na inną zabudowę lub na zieleń. Jednak żadnych norm nie przekroczyli. Domy powstały w przepisowej odległości od rezerwy terenu. Możanaby miec pretensje do władz, gdyby wydały pozwolenie na budowę w pasie trasy i teraz trzebaby było burzyć bloki.
                                To na formach budujących na Bemowie i Chomiczówce spoczywał obowiązek informowania klientów o planowanych trasach ekspresowych.

Czy SM WOLA budując na osiedlu Górce informowała, że domy powstają tuż przy trasie?

A teraz Pan Ambroziak gra rolę obrońcy ludu, a barany za nim lecą i go bronią.
                                • Gość: gosc Re: nieuczciwa SM WOLA IP: 217.11.152.* 29.03.05, 16:09
                                  Facet, a kto zbudował szkoły, przedszkola i żłobki przy tej trasie???
                                  • vampi_r Re: nieuczciwa SM WOLA 29.03.05, 20:48
                                    Gość portalu: gosc napisał(a):

> Facet, a kto zbudował szkoły, przedszkola i żłobki przy tej trasie???

Facet. Ja piszę, kto zabudował ulicę Widawską blokami.
                                    Dziś dowiedziałem się, że SM WOLA nie informowała swoich klientów, że kupuja mieszkania tuż przy planowanej trasie.
                                    Pokazywałem dzis wielu osobom mape Bemowa, której rok druku jest 1996.
                                    również do zobaczenia na naszej stronie www: www.siskom.waw.pl/mapy/mapa-bemowa-mala.jpg wersja mała i
                                    www.siskom.waw.pl/mapy/mapa-bemowa.JPG wersja duża.

Wszyscy byli zdziwieni, że JUŻ wtedy były plany poprowadzenia tras eksresowych w tym miejscu (sic!). Bloki przy Widawskiej budowane były oddane do użyrku w 1998 i w 2001 roku. Zarówno własze SM WOLA, jak i organ wydający pozwolenie na budowę w tym miejscu doskonale wiedzieli, że osiedle nbudowane jest przy korytarzu zarezerwowanym pod trasę.

Pan Ambroziak to zwykły oszust.
                                    Podobnie jak i Pan SLD-owski burmistrz Całka.

Kto wydawał pozwolenia na budowe w rejonie tras szybkiego ruchu. Na Bemowie zwaszcza proceder ten nasilił się w ostatnich kilku latach.
                                    • vampi_r Re: nieuczciwa SM WOLA 29.03.05, 20:59
                                      A co do szkół i przedszkoli - wiem, że sa blisko rezerwy pod drogę.
                                      Dlatego optuję za trasą w tunelu.

Czy ktoś z Was myślał, ze Wasz protest przyniesie skutek i GDDKiA nie zbuduje tam trasy w tunelu, to NIGDY nie powstanie tam żadna trasa?
                                      Miasto zbuduje po prostu drugą Górczewską - 6-cio pasmową i wierzchem.
                                      Innego miejsca na poprowadzenie trasy wylotowej z miasta dla warszawiaków po prostu nie ma.

Macie wiec prosty wybór - albo 6-cio pasmowa trasa w tunelu, albo 6-cio pasmowa ulica wierzchem. Ruch w obu wersjach byłby taki sam z tym,że po ulicy o wiele bardziej uciążliwy.
                                  • rosebud68 Re: nieuczciwa SM WOLA 29.03.05, 22:13

> Facet, a kto zbudował szkoły, przedszkola i żłobki przy tej trasie???

jak to kto? wiadomo, developerzy na spole z lepperem i radiem maryja pod wodza
                                    oszustow
                                    • vampi_r Re: nieuczciwa SM WOLA 30.03.05, 02:16
                                      Byłem na tej WIELKIEJ manifie pod MI pod którą się podpieliscie.
                                      Królował LPR i Młodziez Wszechpolska.
                                      Oto dobry przykład jak kasa łaczy komuchów pokroju Całki z radyjami pokroju Jackowskiego.

Zastanawiające jest z jaką zawziętością rosebud68 broni Ambroziaka i Całki.
                                      hyhyhy.
                                      • Gość: gosc Re: nieuczciwa SM WOLA IP: 217.11.152.* 30.03.05, 16:09
                                        Dla mnie, na budowę tej trasy w tym wariancie jest juz za pózno. I nie co
                                        biadolic o oszustwach sm wola i innych.
                                        • vampi_r Re: nieuczciwa SM WOLA 30.03.05, 18:54

> Dla mnie, na budowę tej trasy w tym wariancie jest juz za pózno. I nie co
                                          > biadolic o oszustwach sm wola i innych.

Nie chodzi o biadolenie, ale o wyciągnięcie konsekwencji.
                                          Poza tym wcale nie jest za późno. Rezerwa terenu jest w wystarczających granicach.
                                          Trasa ma być w tunelu.
                                          Ktoś w to nie wierzy? To właśnie należy wymusić na nowych (miejmy nadzieję) władzach dzielnicy, by pilnowały ustaleń i obietnic GDDKiA.
                                          Ja staram się Wam uzysłowić, że pieniactwem niczego nie osiągniecie.
                                          Całka już dawno się skompromitował i przy jego rządzeniu dzielnicą nic już się nie da osiagnąc.
                                          czyli podstawowa kwestia:
                                          - wymusić wybór całego nowego zarządu Bemowa, niezwiązanego z SM WOLA
                                          - wymusić na nowych władzach doprowadzenie do ugody z GDDKiA i np. podpisanie jakiegoś porozumienia, że będzie tunel
                                          - pilnowanie tych ustalen.

Po zrobieniu projektu wykonawczego i wydaniu decyzji lokalizacyjnej odbęda się konsultacje na których zaprezentowany zostanie cały projekt. Gdyby się okazało, że tunelu nie ma, to wtedy można zablokować budowę na mocy porozumienia z zarządziem dzielnicy.
                                          Tak to sobie wyobrazam, ale nich specjalisci od prawa wyrazą się co do mocy prawnej porozumień.

A jak zostanie Całka i cały zarzad Bemowa, to nic tylko nadal będzie bicie piany. GDDKiA zbuduje tak i tak, ale wy nie będziecie mieć żadnego wływu na to, co zbuduje.
                                          • Gość: gosc Re: nieuczciwa SM WOLA IP: 217.11.152.* 31.03.05, 09:52
                                            GDDKiA przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji niech zrobi najpierw analizy
                                            wplywu na środowisko i przestanie traktować ludzi jak śmieci. Niech w koncu
                                            swoje stanowisko przedstawi MENiS i MZ. Niech Kaczynski wyjasni dlaczego w
                                            planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego Warszawy nie pozostawiono pasów
                                            ochronnych przy tych trasach. Niech wyjaśni kto za to odpowiada. Kto wydawał
                                            pozwolenia na budowy szkół, przedszkoli, żłobków przy samym korytarzu?
                                            Mam nadzieje że w Brukseli mają więcej zdrowego rozsądku i Dąbrowski dostanie
                                            kopa a nie kasę.
                                          • Gość: bemowiak Re: nieuczciwa SM WOLA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:20
                                            Nie wiem co wy chcecie od Burmistrza i Zarządu, też ich nie lubię ale chodzi o
                                            to że jak była Gmina to mieli własne zdanie a teraz jest DZIELNICA, która nic
                                            nie może - wszelkie decyzje należą do KACZORA, bemowo może zrobić conajwyżej
                                            referencum, które i tak nie będzie brane pod uwagę

Co do tajemniczych tras to już dwa lata temu były organizowane spotkania w
                                            szkołach na Tommego, Siemiatyckiej czy Oławskiej w sprawie tras- tzw.
                                            konsultacje społeczne więc raczej tajemnicy niebyło a informacja była powrzecha

• Gość: NIMBA NIMBA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 22:15
      Liberum Veto
      • Gość: Anka Re: NIMBA IP: *.noname.net.icm.edu.pl 29.03.05, 13:10
        A na co "nie pozwalasz"? Do czego odnosi się Twoja wypowiedź?
        • Gość: Do Anki Re: NIMBA IP: *.pse.pl / *.pse.pl 15.04.05, 18:03
          NIMBA= Not In My Backyard
    • Gość: M Re: Trasa S7 a nieuczciwi deweloperzy IP: *.gios.gov.pl / *.gios.gov.pl 15.04.05, 10:41

14.04.05 Nr 88

Szukaj

RZECZPOSPOLITA
      Pierwsza strona
      Publicystyka
      Kraj
      Świat
      Kultura
      Człowiek i nauka
      Sport
      Ekonomia i rynek
      Prawo co dnia
      Warszawa
      Moje Pieniądze
      Dobra Firma
      Dodatki- PORADNIK RZECZPOSPOLITEJ

Kalendarz wydań (wszystkie działy)

SERWISY
      Jan Paweł II
      Z ostatniej chwili
      Archiwum
      Ekonomiczny
      Prawny
      Unijny
      Ogłoszenia
      Tematy
      Program TV

SKORZYSTAJ
      Spis treści
      Prenumerata
      Płatne serwisy

USŁUGI
      Centrum kredytów
      Pogotowie prawne 24

WARSZAWA
      INWESTYCJE Miliardy euro na trzy obwodnice i dwa mosty

OMINĄĆ STOLICĘ

Aż siedem razy więcej funduszy unijnych niż dotychczas ma dostać Mazowsze w
      następnym podejściu budżetowym. Za te pieniądze powstać mają dwa nowe mosty
      przez Wisłę pod Warszawą oraz kolejne obwodnice wokół stolicy.

Urząd Marszałkowski jeszcze w tym miesiącu zaktualizuje powstałą w 2000 r.
      strategię rozwoju województwa. Ta strategia zaś w dużej mierze przesądzi, jakie
      inwestycje na Mazowszu będą mogły zostać sfinansowane z budżetu UE i państwa w
      ramach Narodowego Planu Rozwoju na lata 2007 - 2013. Według tego planu to
      samorządy wojewódzkie mają bowiem współdecydować o podziale funduszy unijnych i
      środków z budżetu państwa na inwestycje na ich terenie.

- W praktyce będzie wyglądało to tak, że jeśli Generalna Dyrekcja Dróg
      Krajowych i Autostrad będzie dzieliła środki inwestycyjne, powinna konsultować
      to z władzami województwa - mówi prof. Zbigniew Strzelecki, dyrektor
      Mazowieckiego Biura Planowania Przestrzennego i Rozwoju Regionalnego. - Teraz,
      jeśli ma na przykład problem z jakąś budową na Mazowszu, to przeznaczone na nią
      pieniądze przesuwa na drogę na Podlasiu. Takie praktyki nie powinny mieć
      miejsca.

Inwestycje zapisane w strategii będą miały pierwszeństwo przy przyznawaniu
      środków unijnych dzielonych przez Urząd Marszałkowski. A będzie ich niemało. Na
      wojewódzki program rozwoju regionalnego na lata 2007 - 2013 Mazowsze ma dostać
      aż 2,3 mld euro. To ponad 7 razy więcej niż w latach 2004 - 2006, na które
      naszemu regionowi przyznano do podziału 300 mln euro. A nie będzie to jedyny
      program unijny, z którego mogą zostać sfinansowane inwestycje na Mazowszu (będą
      też tzw. fundusze sektorowe, przeznaczone także na budowę dróg, o których
      podziale zdecydują ministerstwa).

Trzy koliste obwodnice
      Według informacji, które zdobyła "Rz", w zaktualizowanej strategii województwa
      znajdzie się wiele nowych, dotąd nieplanowanych, inwestycji. Przynajmniej
      częściowo rozładują one ruch na drogach Mazowsza i aglomeracji warszawskiej.
      Będzie to m.in. budowa dwóch nowych mostów przez Wisłę, tuż za granicami
      Warszawy. Jeden z nich ma powstać na wysokości Łomianek i Jabłonny, a drugi
      między Konstancinem i Józefowem. Będą one częścią tzw. mniejszej obwodnicy
      stolicy, która połączy Piaseczno, Konstancin, Józefów, Sulejówek, Wołomin,
      Legionowo, Łomianki, Ożarów i Brwinów. Powstanie ona z istniejących już
      odcinków dróg (zostaną one unowocześnione) uzupełnionych w niektórych miejscach
      o nowe arterie, np. Paszkowiankę - trasę, która pobiegnie od "gierkówki" koło
      Nadarzyna do autostrady A-2 obok Pruszkowa.

- Chodzi o to, żeby z ulic Warszawy zniknęła część ruchu tranzytowego, żeby
      ktoś, kto na przykład chce dojechać z Brwinowa do Józefowa, nie musiał jechać
      przez stolicę -mówi dyrektor Strzelecki. W takim samym celu powstać ma tzw.
      duża obwodnica Warszawy, spinająca Grójec, Żyrardów, Sochaczew, Nowy Dwór,
      Wyszków, Mińsk Mazowiecki (jest już w części gotowa). Ta inwestycja będzie
      polegać na unowocześnieniu istniejących dróg i budowie obwodnic wokół większych
      miast.

Pamiętajmy o kolei
      Ostatnia z nowych wielkich inwestycji drogowych, jaka znajdzie się w zmienionej
      strategii województwa, to wielka obwodnica Mazowsza, która połączy Radom,
      Siedlce, Ostrów Mazowiecką, Ostrołękę, Ciechanów i Płock. Będzie miała status
      drogi głównej przyspieszonej i także powstanie na bazie obecnych arterii, które
      zostaną zmodernizowane.

Urząd Marszałkowski chce też poprawić połączenia kolejowe na Mazowszu tak, żeby
      przemieszczanie się pociągami było szybsze. W zaktualizowanej strategii będzie
      więc zapis o budowie drugiego toru na linii Warka - Radom i Otwock - Pilawa, co
      znacznie skróci podróże w stronę Kielc i Lublina.

Jacek Krzemiński
      14.04.2005 r. "Rzeczpospolita".

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka