referent21 25.07.06, 15:13 Witam serdecznie, Czy możecie polecić ,mi jakąs miłą sympatyczną restauracyjkę w okolicach ronda Wiatraczna? Miejsce ciche, spokojne i z charakterem? Będę wdzięczny za odpowiedź serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: u Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: 193.178.143.* 25.07.06, 15:30 Na Kamionkowskiej, obok Muratora jest Pasta Cafe. Dobra pizza, salatki, makarony. Ogrodek! www.pastacafe.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 25.07.06, 15:31 Przy samym Wiatraku nie bardzo. Inne są tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=41842239&a=41842801 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek i Lolek Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:40 Soł i Pieprz na Łukowskiej - jedzenie tylko przeciętne a ceny trochę za wysokie. Plus to naprawdę bogate menu. Jadłem raz, może nie trafiłem akurat w specjalnosc szefa kuchni, jak za drugim razem zle trafię to trzeci raz juz nie pójde ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 15:52 Atena przy Grochowskiej, obok PZO - wprawdzie bardziej bar niż restauracja i niewielki wybór dań, ale gyros z frytkami jeden z lepszym w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 15:53 no i miejsce rozsławione przez film "Rozdroże Cafe" :) Odpowiedz Link Zgłoś
referent21 Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 30.07.06, 01:34 He he, dziekuje za opinię, czyli wnioskuje że w pobliżu samego "wiatraka" ilośc restauracji jest dośc znaczna, natomiast ciekaw jestem czy bylibyście zainteresowani czymś nowym? A jezeli tak to jakie wymogi wg was powinien spełniać taki lokalik? Czy uważacie że spotkałby się z aprobata tutejszego społeczeństwa? Z góry dzięki za sugestie, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fumek Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:03 Właściwie to nie jest zbyt znaczna, wszystkie restauracje wymienione powyżej znajdują sie dość daleko od wiatraka. Sądzę więc, że znajdzie się jeszcze miejsce na niejeden lokal gastronomiczny, zwłaszcza że ostatnimi czasy sprowadziło się w te okolice calkiem sporo ludzi, którzy mogliby się stać potencjalnymi klientami. Na samym wiatraku jest LIBO, które reklamuje się lunchami w dość przyzwoitej cenie. Wracając z pracy zawsze mam ochotę wypróbować tę knajpę ale jeszcze jakoś nie miałem okazji. Mimo wszystko jakaś restauracja z niezbyt wygórowanymi cenami i dość prostym ale smacznym jedzonkiem miałaby rację bytu. Na pewno brakuję fajnej kawiarni lub jakiegoś miejsca gdzie możnaby się napić piwa w normalnym towarzystwie (Edward choć świetny to troche dla mnie za daleko). Aha, nie wspomniałem jeszcze, że w okolicach wiatraka mamy co najmniej dwie knajpy typu kurciak kurciak oraz kebaba i jakiegoś Greka. Ale to juz wszystko nieco inna liga. Odpowiedz Link Zgłoś
referent21 Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 31.07.06, 16:31 Zgadza się, nie chciałbym w tą "ligę" włączać tego typu lokali :) Chodzi mi o lokal do którego miło jest pójśc i posiedzieć z dziewczyną, z przyjaciółmi z rodziną, w każdej chwili i na każda okazję, taki lokal z klasą i na poziomie a zarazem na luzie:) taka restauracje która nie bedzie kojarzyła się z niewiadomo jak wysokimi cenami i prestiżem.. tylko taka restauracja dla każdego,coś w stylu 3 w 1 tzn pub, kawiarnia i restauracja!ciekawe czy jest szansa .. Będąc optymistą wierzę że tak, więc jezeli coś takiego wyklaruje się w dzielnicy to dam znać :) Mam nadzieję że was to zainteresuje Odpowiedz Link Zgłoś
heelpinka Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 01.08.06, 10:32 Trochę nieładnie, udawać zainteresowanego klienta, a potem okazuje się ześ restaurator.Przecież można było zapytać wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Grochów chce knajp 01.08.06, 10:47 Przy Wiatraku jest jeszcze rest. Astoria w Universamie, czynna tylko w weekendy, ale to zupełnie inne klimaty, jak z Barejowskiego „Misia” - dansingi, obowiązkowa konsumpcja, miejsce dla wielbicieli PRL. Są jeszcze małe, lumperskie knajpki w stylu Bambo przy ul. Zakole (notabene najdłużej czynny lokal w okolicy, bo „aż” do północy) i Jaga II oraz niedaleko, przy Waszyngtona Pizza Hut. Plus wyremontowany i zaraz po remoncie zamknięty Grill Bar Rondel. Cafe Bar Libo (otwarty tylko do 22) to porażka. O ile kuchnia (głównie polska) poprawna, o tyle wystrój nie do darowania. Białe wertykale, łososiowe ściany, obniżony sufit z halogenami, meble z jasnej sklejki - design odpowiedni dla dziecięcego pokoju, a nie bistro z wyszynkiem. Reasumując, gastronomicznej konkurencji nowa knajpka na Wiatraku nie będzie miała praktycznie żadnej. Najłatwiej sprzeda się zapewne adaptowana do nadwiślańskich warunków włoszczyzna, ale sugerowałbym lekkostrawną kuchnię rodzimą, doprawioną wynalazkami zagranicznymi. Ceny proponuję podpatrzeć w Pastacafe, zaś menu wykreować, inspirując się ofertą: Składu Butelek, Łysego Pingwina, W Oparach Absurdu, naleśnikarni Balsamico na Gocławiu, tawerny Róża Wiatrów przy Wale Miedzeszyńskim i baru Pan Pierożek na bazarze za Universamem. Knajpa trzy w jednym to b. niezły pomysł. Lepsza byłoby cztery w jedny, czyli trzy wymienione plus jakiś mały program artystyczny wieczorami. Muzyka do kotleta ale na żywo, np. takie kameralne koncerty jazzowe (trąbka, kontrabas, bęben) jak w W Oparach Absurdu. Winszowałbym też wystrój nawiązujący do specyfiki okolicy: reprodukcje fotografii starego Grochowa/Kamionka i reklam tutejszych fabryk (Wedel, Perun, PZO, fabryka gilz Dzwon, Szpotański, Cora, Stomil i in.), a może i jakichś wyrobów. W menu mogłyby znaleźć się jakieś lokalne wersje w-wskich potraw, oryginalne drinki i jakieś kulinarium na bazie grochu, w końcu knajpa ma być w sercu Grochowa : ) No i lokal powinien być czynny do ostatniego gościa. Dziś, żeby przebałaganić noc w knajpie, trzeba się tłuc do Edwarda M., na Starą Pragę, albo do Śródmieścia. W każdym razie zachęcam. Sukces Edwarda M. pokazuje, że Grochów chce knajp. A Wiatrak, to chyba najlepsze miejsce na tego typu działaność. Czy ma na oku jakiś lokal? Polecam dawną piekarnię Teodora Reicherta, Wiatraczna róg G-skiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.crowley.pl 03.08.06, 09:35 czyli szukasz miłej restauracyjki czy sondujesz rynek? nie lepiej wprost napisać o co ci chodzi, zamiast wprowadzac w bład???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:50 nie ma już "Ateny" - Teraz to się nazywa bodajże "Eufrat" i menu z greckiego zmieniło się na tureckie. Generalnie nie ma dużej różnicy, a porcje, przynajmniej na razie, są większe niż w Atenie. No i menu jest o wiele bogatsze niż w Atenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pestka Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.infoplus.com.pl 01.08.06, 10:19 Podobno w budynku przy Grochowskiej 304 ma być niebawem otwarty jakiś lokal. Może wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
referent21 Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 01.08.06, 14:05 Restauratorem nie jestem.. jeszcze :) a czy bede to się jeszcze okaże :) Muszę pprzyznać że "pol-a" podał/a kilka ciekawych pomysłów i sugestii,których w szczerości przyznam nie brałęm pod uwagę - Dziękuję! Nie ukrywam że zastanawiam sie nad powazną inwestycją jaką jest restauracja w której byłaby możliwośc dowozu jedzenia, mam już nawet na oku jeden lokal w rejonie Urzędu Gminy,powiem również że myślałem o imprezach typu karaoke lub muzyce na żywo,może jakiejś wystawie poświęconej tej części Warszawy.. tylko nie bardzo jestem zorientowany jakby się to przyjęło, wiadomo co kraj to obyczaj a podobnie jest też z dzielnicami :)dlatego świętym powiedzeniem zdaje się tutaj sentencja "żeby była symetria obie strony chcieć muszą,dla Was jest - RESTAURACJA- Wy bądźcie jej duszą" Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 01.08.06, 14:46 Koło urzędu będziesz miał konkurencję. Jest PASTACAFE, która świetnie wstrzeliła się w okolicę i „zagospodarowała” głodną jedzenia i strawy duchowej (koncerty, wystawy, imprezy taneczne) żakerię z modnej SWPS oraz pracowników UD, Muratora i paru okolicznych firm. W dzielnicowym domu kultury jest bistro, a przy Grochowskiej restauracja Capiodoro - nie popełnij błędu tego zakładu. Droga i kiepska włoszczyzna, fatalny nowobogacki wystrój i permanentne pustki, co nasuwa podejrzenie, że ten lokal z założenia ma nie przynosić zysków ; ) Niedaleko jest też tanie bistro U Sylwii i budka z grecczyzną. Ale w perspektywie otwarcia sądów praskich i budowy osiedla na miejscu fabryki Cory, interes może się udać. Wiatrak wydaje mi się lepszy z kilku powodów. Jest naturalnym centrum dzielnicy, duży węzeł komunikacyjny, kilka szkół i urzędów wokół i nowe osiedla. W zasiedlonym częściowo kondominium PAXU koło Universamu zamieszkać ma docelowo 2 tys. osób. Jeszcze w tym roku ruszyć ma budowa wysokościowca na miejscu pawilonów m-dzy d. zakładem Albertynów a ul. Zakole. Ma tam powstać też placyk z fontanną. Przy Kickiego i Wiatracznej powstają nowe plomby. Kilka tysięcy nowych lokatorów, którzy będą chcieli od czasu zjeść, albo wypić małe jasne (lub duże ciemne) poza domem. W przyszłości przy Wiatraku ma być stacja metra, a pod „rondem” tunel, element trasy łączącej Grochów z Targówkiem. Universam ma iść pod kilof, a na jego miejscu projektowany jest fajny, półokragły budynek mieszkalny z galeria handlową. Słowem: knajpiarska ziemia obiecana. Podobne dylematy co Ty, mieli zapewne właściciele Edwarda M., Pasty czy Orient Expressu, czy Soli i Pieprzu. Nawet na tym forum niektórzy internauci hamletyzowali, że to się nie uda, to nie ta okolica, nie ci ludzie. Okazało się, że byli w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
referent21 Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? 02.08.06, 08:50 Zaskoczyła mnie poprzednia wypowiedż..! Mianowicie, widziałem że jest tam jakaś mała restauracja,właśnie ta Capiodoro i przyznam się szczerze że myślałem że jest to dośc znany lokal,może niezbyt prestiżowy ale z klasą, byłem raz i nie powiem na obsługę narzekać nie można,jedzenie hm.. ujdzie w tłumie,czyli dobre ale bez rewelacji!Wydawałoby się że lokalizacja super, lokal całkiem całkiem.. czyli murowałoby to sukces,chociaz zbyt krótko otwarty.. :( A długo to już istnieje..,i swieci pustkami? Natomiast jeżeli chodzi o inwestycje to owszem, owszem.. powstaję przeciez blok na Mińskiej, obok zaraz STRUS będzie budował osiedle Cory.. tak więc imigracja ludności nasuwa optymistyczna perspektywę :) Przyznac musze,że bardzo dużo dały mi wszystkie kwestie poruszone na tym forum, wszystkie przemyślałem i w zasadzie moje założenie się spełniło, tzn żeby dowiedziec sie czego klientela danego środowiska może oczekiwać..i po części uzyskałęm odpowiedź,któa bardzo mnie satysfakcjonuje :) Jestem już jakoś ukierunkowany, ciekawe jak wyciągniete przeze mnie wnioski zostaną zastosowane w praktyce? Ale może czas pokaże... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Restauracja na Grochowie które polecacie..?? IP: *.crowley.pl 03.08.06, 09:39 geeez, tylko nie kolejna włoska knajpa! jest przecież świetny sól i pieprz na łukoskiej i pasta, chwatit. COŚ INNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Restauracja na Grochowie IP: *.starnettelecom.pl 03.08.06, 14:12 w pax-e mogliby otworzyć Sfinksa , jest tam dużo lokali użytkowych na dole Odpowiedz Link Zgłoś
referent21 Re: Restauracja na Grochowie 03.08.06, 14:14 A w którym miejscu zlokalizowany jest tzw "pax" ? Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Restauracja na Grochowie 03.08.06, 14:40 Należące do s-ni PAX kondominium to pomalowane na biało bloki przy AL. St. Zjedn. obok Universamu. To niezłe miejsce na knajpę, choć nie tak klimatyczne jak d., ceglana piekarnia Reicherta. Jeśli chodzi o Capiodoro, to zakład działa ok. 2,5 roku. Byłem tam dwa razy i trzeciej szansy nie dam. Obsługa OK, ale wystój, menu i ceny - czerwona kartka. Rattanowe meble, łososiowe ściany, tłuste jak słonina spaghetti, drogo. Permanentne pustki. Przez dwie godziny byliśmy jedynymi gosćmi w lokalu. I zadziwiające, czy raczej dające do myślenia, przestoje w funkcjnonowaniu restauracji. Wiatrak jest dużo lepszą lokalizacją. „Rondo” żyje do późnych godzin nocnych, mieszka tu znacznie więcej ludzi niż w okolicy sądów i urzędu (notabene zamykanych o godz. 18 i nieczynnych w weekendy, więc na portfele urzędasów i interesantów nie ma co liczyć), a wkrótce przybędzie kilka tysięcy nowych grochowiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
barry_o Re: Restauracja na Grochowie 11.09.06, 17:59 W capiodoro pojawiła się ostatnio pizza, która wychodzi im o wiele lepiej niż pasta (chociaż ta też nie jest taka zła, szczególnie 'amatriciana'). Trzeba tylko trafić w moment, kiedy ten lokal akurat jest otwarty ;)) Wnętrze jest kiczowate, ale ten kicz nawiązuje trochę do stylu południowowłoskiego, więc można wybaczyć :) Co do lokalizacji - czy przypadkiem na Rondzie W. nie będzie estakady zamiast antycypowanego przez Pol-a tunelu? Jak wiadomo, najfajniejsze są knajpy z ogródkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Januszkke89 Marketing Szeptany - restauracje IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.14, 15:59 Ludzie nie czytajcie tych opinii....wszystko to tzw. Marketing Szeptany - czyli płatne wpisy, dedykowane, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistą opinią klientów tych restauracji. Poczytajcie trochę o tym.....restauracje płacą, aby firmy zewnętrzne pisały tego typu opinie :) Niestety, tak wygląda obecny Internet :-( Zero zaufania..... Odpowiedz Link Zgłoś