pol-a 21.01.09, 07:48 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6184266,Zatrucie_czadem___1_osoba_nie_zyje__30_przewieziono.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:14 a dokładnie - Grochowska 302 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:43 Budynek po generalnym remoncie elewacji znajdujący się w gestii "najlepszej" administracji przy ul Owsianej.Na temat której były już wpisy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Czad zabił na Grochowie 21.01.09, 14:09 Najlepsza zawsze;) była Siennicka... BTW, nie uprzedzając efektów prowadzonego dochodzenia, co ma administracja do piecyka gazowego w mieszkaniu? Jeśli piecyk (nie instalacja gazowa i wentylacja) był wadliwy, to administracja nie ma nic do tego. Podoba mi się pierwszy post w komentarzach pod artykułem. Takie czujki powinny byc obowiązkowe. Dla własnego bezpieczeństwa. Uprzedzając pytania: nie, nie miałem. Teraz nie mam gazu. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 14:44 Administracja zleca m.in. coroczne przeglądy kominiarskie. A jak ma się komin do piecyka gazowego i wentylacji całego mieszkania i mieszkań w pionie to już pozostawiam twojej ocenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 21:17 Szanowny Panie Konradzie.Zawsze z wielką uwagą czytam Pana wpisy i w wielu wypadkach zgadzam się z Panem. Wyjaśnię, dlaczego wspomniałem o administracji. Otóż zarządca budynku,a takim jest administracja ma obowiązek przeprowadzania okresowych przeglądów technicznych budynków. Zakres i wykaz czynności jest ściśle określony i wcale nie jest mały. Tak się składa,że mieszkam w jednym z budynków przypisanych do tej administracji. Owszem,corocznie przeprowadzane są kontrole instalacji gazowej,pseudo kontrole przewodów wentylacyjnych(bez kontroli stanu kominów)i to jest wszystko.Innych kontroli nie było. Wykaz czynności mówi bardzo dokładnie co podlega takiej kontroli: Przeglądy okresowe Zakres obowiązkowych przeglądów technicznych obejmuje: 1. Przeprowadzenie corocznej okresowej kontroli budowlanej tj.: * badanie elementów budynku i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu, * sprawdzenie stanu konstrukcji, * badanie stanu elewacji, * przegląd pomieszczeń obiektu. 2. Przeprowadzenie corocznej okresowej kontroli instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska tj.: * badanie stanu technicznego urządzeń służących gromadzeniu i utylizacji odpadów stałych, * badanie stanu technicznego urządzeń służących gromadzeniu i utylizacji ścieków, * oględziny innych urządzeń służących ochronie środowiska. 3. Przeprowadzenie corocznej okresowej kontroli przewodów wentylacyjnych i kominowych tj.: * badanie przewodów kominowych (wentylacja grawitacyjna), * ustalenie stanu technicznego przewodów kominowych (spalinowych) * oględziny innych typów wentylacji. 4. Przeprowadzenie corocznej okresowej kontroli instalacji gazowych tj.: * ustalenie stanu technicznego instalacji gazowej, * oględziny pomieszczeń przeznaczonych na kotłownie, * badanie innych urządzeń służących do przesyłania lub magazynowania paliw gazowych. 5. Przeprowadzenie okresowej pięcioletniej kontroli stanu technicznego konstrukcji obiektu tj.: * sprawdzenie stanu technicznego i przydatności do użytkowania obiektu budowlanego, * sprawdzenie estetyki obiektu budowlanego, * oględziny otoczenia obiektu. * pomiary instalacji elektrycznej i piorunnochronnej. Po każdej takiej kontroli powinien być sporządzony protokół. Przepraszam za długość wpisu,ale jestem zbulwersowany tym co się stało. I tak na koniec.Myslę,że nie tylko ja tak bardzo krytycznie oceniam pracę tej administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.boryczko Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.aster.pl 21.01.09, 21:45 Alez panie Karolu, ja to wiem. Przeaz 10 lat bylem w zarzadzie wspolnoty i niejedna taka umowe negocjowalem i podpisywalem. I walczylem z firmami robiacymi przeglady na "odwal sie". Dotycza one (umowy) jednak, jak napisalem, instalacji gazowej i wentylacji. Do samego piecyka administracja nic nie ma. Mozna go w ogole nie miec, przeglad sprawdza co najwyzej szczelnosc przylaczenia. Podobno w tym przypadku zawnil wlasnie piecyk, nie uprzedzajac faktow. Stad moj wpis. Tak czy siak niepotrzebna tragedia. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 12:36 Zawinił piecyk? Czad powstaje w wyniku spalania gazu. Pytanie, czy doszło do tzw. cofki czyli odwróconego ciągu w kominie,skoro podtruło się aż tyle osób. Usilnie szuka się teraz winnego. Zmartwię was. Winny może się nie znaleźć. Zauważcie, że od kilku dni jest odwilż. Jeśli nad dachem budynku unosi się mgła, to utrudnia ona unoszenie się spalin znad komina. Przytrzymuje je w kominie. Przy szczelnych oknach mieszkanie zamienia się w komorę gazową. Rozwiązaniem są okna z funkcją rozszczelniania lub o wiele droższe nawiewki. Warto wywietrzyć mieszkanie przed snem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Czad zabił na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 22:12 Administracja z ul Owsianej rozpoczęła w błyskawicznym tempie oczyszczanie i sprawdzanie przewodów wentylacyjnych w tym budynku. Przypadek? Strach przed ewentualnymi skutkami następnej takiej tragedii? A może strach o ciepłe posadki i próba ukrycia niedociągnięć swojej pracy? Nie chciałbym być złym prorokiem,ale obserwując teraz ich poczynania, winny będzie piec gazowy. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa.Czy tego typu prace można podjąć przed dokładną ekspertyzą policji,prokuratury? A swoją drogą dziwne,że pieniądze na remonty zawsze znajdują się za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka prawidłowa wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 12:24 www.wentylacja.org.pl/ poczytajcie, nawet jeśli nie macie piecyków gazowych podgrzewajacych wodę tylko kuchenki w kuchni, do tego szczelne okna, źle zamontowane okapy kuchenne, wentylatory w łazience, które włączone mogą powodować tzw. cofkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonasz Re: prawidłowa wentylacja IP: *.abb.pl 21.01.09, 16:10 Może warto też wydać 150 zł. i odwiedzić firmę Gazex na Ursynowie. Mają czujniki gazu i tlenku wegla na 230 V. j. Odpowiedz Link Zgłoś