majmunt 27.11.09, 18:34 jakie owoce najbardziej wam smakowały?? ja lubie hurme....wie może ktoś z was jak po polsku nazywa się ten owoc?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
firankowa Re: albańskie owoce 27.11.09, 18:38 ooo,nie jadlam humre.za to bradzo lubie cari,i jest przez wszystkie sezony Odpowiedz Link
kris.79 Re: albańskie owoce 27.11.09, 19:40 Hurmy w Polsce sa sprzedawane jako sharon-kaki, inne nazwy tego owocu to persymona, jablko orientu lub hurma wschodnia. A co to za owoc "cari" - jak wyglada i smakuje ? Odpowiedz Link
bubilu Re: albańskie owoce 27.11.09, 22:20 kris.79 napisała: > Hurmy w Polsce sa sprzedawane jako sharon-kaki, inne nazwy tego > owocu to persymona, jablko orientu lub hurma wschodnia. > A co to za owoc "cari" - jak wyglada i smakuje ? eno kris nie wiesz ?;d;d;d;d;LOL cari no niech bedzie w kategorii owoców hahaha Odpowiedz Link
kris.79 Re: albańskie owoce 27.11.09, 22:37 ano wlasnie bubilu, jakos w kategorii owocow nie slyszalam takiego pojecia Odpowiedz Link
nertila Fruta deti të skuqura :D 27.11.09, 21:48 Fruta deti të skuqura : karkaleca, sepje, kallamarë, midhje (czyli owoce morza z patelni:krewetki, mątwy, kałamarnice i małże) ...a na deser jadaliśmy co dziennie shalqi (arbuz) Do Polski zabrałam dzieło mojej teściowej w postaci konfitur z owoców pigwy (ftua). Co do wierzeń ludowych czy też tak zwanej medycyny ludowej: W Albanii granaty (shegë) polecane są ciężarnym paniom, sokiem z niedojrzałych owoców fig leczy się kurzajki, a przetwory z pigwy podaje się by zatrzymać biegunkę. Odpowiedz Link
annarexha Re: Fruta deti të skuqura :D 29.11.09, 15:49 Moj maz nazywa arbuza bostan,to chyba zalezy od regionu ale u nas w Polsce to tylko arbuz albo arbuz Pozdrawiam Odpowiedz Link
bionda83 Re: albańskie owoce 28.11.09, 00:47 tak.. kaki to jak u nas kartofle ;D bez rewelacji ;P a cari, haha, lol ja "jem slodkie , slodkie winogrona" nic oryginalnego.. Odpowiedz Link
diamond2006 Re: albańskie owoce 28.11.09, 11:28 hmm,niewatpliwa zaleta `cari`(pomijajac dostepnosc we wszystkich sezonach..) jest tez dostepnosc za granica,chyba nie ma zakatka na tym swiecie gdzie nie mozna tych owocow dostaczdecydowanie moj ulubiony albanski owoc. Dotego musze dodac `mona`,w ogrodku tesciow rosla biala i bordowa,tesc robil z tego tez syrop na zime. no i `kumla` najlepsze czerwone,moj syn szaleje ze kumlami i tu gdzie mieszkamy oszukujemy go sliwkami Odpowiedz Link