Dodaj do ulubionych

Co zabrać?

25.06.13, 22:51
Chcemy trochę pojeździć po kraju i nie wpisem gdzie trafimy. Czytałem że warto coś ze sobą mieć aby czasami móc podziękować za pomoc lub gościnę a może żeby przełamać pierwsze lody. Zastanawiam się co można zabrać z Polski? Słodycze... To biorą zazwyczaj wszyscy. Macie jakieś doświadczenie. To inna kultura i nie chcę popełnić gafy ale jednocześnie jeżeli mam coś brać to niech to będzie coś z "polskich specjałów"
Obserwuj wątek
    • bledi881 Re: Co zabrać? 27.06.13, 15:38
      Wezcie jakies flaszke wink U mnie bardzo lubili wodke.
      • balkandriver Re: Co zabrać? 29.06.13, 21:01
        bledi881 napisał(a): > Wezcie jakies flaszke wink U mnie bardzo lubili wodke.
        I to jest wielki błąd!! Róbcie tak dalej, a zniszczycie nasz wizerunek, jak w wielu innych krajach.
        Żeby nie było, sam za kołnierz nie wylewam i mogę duuużo wypić, ale należy zaznajomić się z kulturą tubylców, a flacha, to tam jest w wielu sytuacjach obrazą!
        Wiesz, co zabrać? - UŚMIECH, uśmiech i jeszcze raz uśmiech.

BALKANDRIVER
        • bledi881 Re: Co zabrać? 01.07.13, 10:59
          Kolego nie wiem czy zauwazyles ale ja jestem albanczykiem i moze cos wiem na temat albanczykow. Z drugiej strony ja napisalem moja opinia wiec kazdy moze zabrac co chce.
          • llydiaa-82 Re: Co zabrać? 02.07.13, 15:06
            Jestem żoną albańczyka mieszkającą w Albanii i rzeczywiście co do flaszki to trochę nie tak uncertain
            bo w wielu rodzinach będzie to obrażliwe i dla nas i dla nich
            najlepiej "pożywienie" a już najlepiej coś regionalnego ponieważ albańczycy są bardzo dumni ze swoich produktów regionalnych i chętnie przyjmą nasze- oscypki , miód wielokwiatowy,przetwory np. grzyby , jagody , maliny itp.oczywiście słodycze smile
            a jak już coś konkretnego to polecam szachy z postaciami na przykład krakowskimi.
            Pozdrawiam
            mirmira.pl/
            • llydiaa-82 Re: Co zabrać? 02.07.13, 15:17
              aaa i jeszcze zapomniałam o najważniejszym mozna zabrać wędzone ryby, mięso- wszelkiego rodzaju wędliny kiełbasy itp.
              • arielat2 Re: Co zabrać? 02.07.13, 19:46
                Co do przysłowiowej "flachy" raczej nastawiam się na konsumpcję tego typu artykułów. Zwiedzając Bałkanach (nigdy jeszcze Albanii) byłem częstowany przez gospodarzy lokalnymi bardzo dobrymi trunkami. I czy to było domowe wino czy rakija to za każdym razem był to szczery poczęstunek, chęć pochwalenia się tym co mają swojego. To bardzo fajny zwyczaj choć jako kierowca nieraz musiałem ograniczać spożycie. Jak to mówią nie wozi się drzewa do lasu więc raczej przywiozę niż zawiozę smile
                llydiaa-82 dzięki za pierwszą konkretną sugestię. Coś Ci przywieść? smile Może będę w Twojej okolicy.
                • llydiaa-82 Re: Co zabrać? 02.07.13, 20:57
                  hmmm nie pytaj się tak bo mam długą listę a tak na serio to mogą byc przeczytane wink gazety, słoiczek chrzanu i jak już tak alkoholowy wątek to żubrówka
                  dziękuję i do zobaczenia
                  • llydiaa-82 Re: Co zabrać? 02.07.13, 20:59
                    a kiedy wyruszacie ??dajcie znać jak będziecie.
                    mirmira.pl/
                    • arielat2 Re: Co zabrać? 06.07.13, 20:10
                      Ruszamy w trasę 14 sierpnia. Nie nastawiam się jeszcze na konkretne daty i miejsca. Kilka dni na plaży reszta to będzie zwiedzanie. Oczywiście w samochodzie miejsce się znajdzie na zamówiony towar.
                  • balkandriver Re: Co zabrać? 03.07.13, 21:04
                    llydiaa - koneserką widzę jesteś smile
                    Żubróweczka, to dobry pomysł, ale nie te nowe wymysły, ta prawdziwa, z trawką!
                    Chrzanik, no, no smile
                    Trawkę trzeba ograć i opowiedzieć o niej, bo tam w wielu alkoholach są zatopione zioła, więc nasze też trzeba przedstawić!
                    Chrzanik - polecam Krakusa, nie jakieś teskowate!
                    Z wędlin - bierzcie tylko podsuszane (krakowska, wiejska), bo w czasie podróży inne się rozpłyną!
                    Sery także zaniemogą, oscypki (dajcie spokój z tymi kupowanymi na dworcach, albo jarmarkach) też należy zabezpieczyć przed temperaturą.
                    Pamiętajcie, że należy wieźć podarki praktyczne / użyteczne. Na gwinta pocztówka z Krakowa, Poznania, Warszawy? No, chyba, że taka magnetyczna - już do czegoś posłuży!
                    Zapalniczki z diodą świecącą, bardzo przydatne. Scyzoryk wielofunkcyjny.
                    Pamiętajcie o dzieciach - maskotki, miniaturki poduszek np. w kształcie serc , błyskotki, bransoletki dla najmłodszych. To ujmuje i cieszy maluchy!
                    Ja wożę polary, czapki zimowe, jak dostanę od sponsorów, książki do nauki angielskiego.
                    Jeżeli chcecie coś ofiarować - pamiętajcie, że to ma coś pomóc!!!
                    Nie, "na odczepnego"
                    A w kwestii tej nieszczęsnej flachy - pamiętajcie, że to najpierw gospodarz częstuje, Wy chwalicie i dopiero później wyjmujecie swoje.

Do każdej wyprawy należy się przygotować i poznać zwyczaje nacji, do której jedziemy!
                    Może pomogłem.

BALKANDRIVER
          • balkandriver Re: Co zabrać? 03.07.13, 20:32
            bledi881 napisał(a):

> Kolego nie wiem czy zauwazyles ale ja jestem albanczykiem i moze cos wiem na te
            > mat albanczykow. Z drugiej strony ja napisalem moja opinia wiec kazdy moze zabr
            > ac co chce.
            Oczywiście, że zauważyłem i cenię Cię za to, że piszesz w naszym języku. Cenię każdą nację, z którą się spotykam podczas podróży, dlatego tak, a nie inaczej zareagowałem!

Wybacz, ale ja też trochę znam Twój kraj i to, że w Twoim środowisku lubi się wódkę, nie oznacza to normy. Pić trzeba umieć, a spożywanie alkoholu w Albanii "nieco" różni się od jego spożywania w Polsce. Z niejednym Albańczykiem piłem rraki, włącznie z Waszym byłym Prezydentem - Bamirem Topim, z którym miałem przyjemność wypić kieliszek.

Przyznaj, że kreowanie wizji obywatela jakiegokolwiek narodu, jako tego wnoszącego flachę nie czyni go przyjaznym.

Jeśli chciałbyś pomóc, to może napisałbyś, w jaki sposób spożywa się alkohol i jakie są zasady w Twoim kraju.

Forumowicz pyta - ja odpowiadam, nie chcąc, aby naraził się na sytuacje nieprzyjemne.
            Mało tego, mam na względzie Waszą kulturę i nasz wizerunek!
            Więc nie strzelaj focha, Kolego!

BALKANDRIVER
    • janmar75 Re: Co zabrać? 06.07.13, 16:27
      UŚMIECH I PRZYJAZNE NASTAWIENIE DO LUDZI - ALBAŃCZYCY TO UWIELBIAJĄ BO SAMI TACY SĄ !!!
      • balkandriver Re: Co zabrać? 06.07.13, 16:55
        janmar75 napisał(a): UŚMIECH I PRZYJAZNE NASTAWIENIE DO LUDZI - ALBAŃCZYCY TO UWIELBIAJĄ BO SAMI TACY SĄ !!!

DOKŁADNIE, ja też to tak ująłem wcześniej. I nie tylko Albańczycy, ta cecha jest nieodzowna, jeśli ktoś chce zwiedzać świat.

BALKANDRIVER

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka