mali6 02.08.13, 17:16 Witam, znalazlam taka oferte www.turystycznyswiat.pl/index.php/oferta/albania z krakowskiego biura podrozy. To chyba jedyna oferta z Polski do Ksamil??? chyba warto... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balkandriver Re: KSAMIL Albania 02.08.13, 20:51 Nie znajdziesz odpowiedzi a priori. Ktoś musi przetestować i się wypowiedzieć. Nie znam biura, nie zamierzam dyskredytować, ale są błędy słowotwórcze, mało profesjonalnie przygotowana strona "O Nas". Nic nie sugeruję, ponadto, żebyś wsiadła w auto i pojechała. BALKANDRIVER Odpowiedz Link
mali6 Re: KSAMIL Albania 03.08.13, 17:06 Z ciekawości przeszłam sie dzis do tego biura podróży i chyba jade no nie daje mi spokoju ta Albania. Maja jeszcze kilka wolnych miejsc.. wydaje mi sie, że warto. Odpowiedz Link
fajnylajkonik Re: KSAMIL Albania 04.08.13, 14:32 Cos mi to pachnie kryptoreklama tego biura Poniewaz bylem w tym miejscu to pozwolę sobie mimo wszystko na mały komentarz. Wracajac z Butrinti do Sarandy probowalismy sie zatrzymać wlaśnie w Ksamil na plazowanie. Widzac te tłumy na plazy czym predzej uciekalismy z tego miejsca. Miejsce moze i ladne ale tylko wowczas kiedy nie ma tam ludzi ale szalu jednak nie ma. To juz zdecydowanie lepiej pojechac do Chorwacji czy Czarnogóry, zdecydowanie blizej i ladniej. Odpowiedz Link
kabutka Re: KSAMIL Albania 10.08.13, 18:48 Na świeżo - wróciłam z Ksamilu. Piekne miejsce - ale trzeba się do niego przygotować. Ta miejscowość to istny ichni kurort, zjeżdżaja tam masy ludzi, plaże w większości prywatne, więc i każą sobie płacić za plażowanie - zdarzało się, że zabronione było plażowanie blisko wody na kocyku/ręczniku blisko wody, bo się przeszkadza innym turystom - tym, którzy wykupili "zestaw" - dwa leżaki plus parasol - koszt ok 400 leków. Dało się być na plaży gdzieś z boku, nie włażąc innym między ich miejscówki. Udało się nam znaleźć dzika plażę - polecam poszukać takich miejsc - jedna jest w drodze z Ksamilu do Sarande - zjazd z drogi mniej więcej na wysokości "upraw" na morzu - takie kratki hodowlane, nie wiem co tam mieli. Na drodze jest tabliczka z info o kolejnej plaży i na nią trzeba zjechać. Drogia bardzo ostro w górę serpetynami aż do prywatnej plaży, którą się mija pieszo idąc w lewo - trzeba pokonać wypust skalny idąc wodą - mniej więcej po pas miałam a jestem dosyć niska i voila - totalna pustka, cisza i spokój i niestety - brudno - na takich plażach nikt nie sprząta. Kolejny wypust i sceneria rodem z "Błękitnej Lagun" - przepiękne półki skalne na których można plazować, piasek, malutkie kamyczki na drugiej połowie plazy, które uroczo stukały o siebie gdy fala je wyrzucała na brzeg a potem wracały do wody o lazurowym kolorze. A w morzu, masa ryb i innym skarbów - maska, rurka i mozna nie wychodzić cały dzień. Odpowiedz Link
mali6 Re: KSAMIL Albania 11.08.13, 12:02 Kabutka jak daleko jest ta plaza od ksamil?? Moze pamietasz nazwe? mozna tam dojechac autobusem? jak jest z wypozyczeniem auta lub skuteru??? Juz bym chciala tam byc A jak myslisz czy koncem sierpnia tez bedzie tak duzo turystow? kiedy w albanii konczy sie sezon? dziekuje za kazde info Odpowiedz Link
kabutka Re: KSAMIL Albania 11.08.13, 12:26 Sama plaża jest niedaleko, ale nie wiem jak jest z innym dojazdem - busy jeździły i stawały wszędzie, zauważyłam to, ale nie interesowałam się tym dokładniej. Mają pełno taksówek - pomarańczowo-zielone Wracając do dojazdu do niej, to jest ona mniej więcej w połowie drogi do Sarande, czyli jakieś 5 km, więc jak dla mnie to blisko. W drodze na nią (w kierunku Sarande od Ksamil) robiłam zdjęcia z samochodu. Wjazdu pod górę nalezy oczekiwać mniej więcej na wysokości takich hodowli w morzu po prawej stronie: Sam zjazd - w zasadzie wjazd, bo to szalona wspinaczka samochodem fajnymi serpentynami a potem zjazd w dół oznajmia oznakowanie - zaproszenie na prywatną plażę: Po dotarciu na miejsce (i zaparkowaniu!) trzeba zejść na plażę i teraz albo w prawo malutki kawałeczek bez leżaków - mozna pójść dalej po skałkach i dotrzeć do fajnej wyspy z której smiałkowie skaczą do wody z róznych wysokości. Albo skręcić w lewo i pokonac pierwszy ustęp skalny. Ja zrobiłam mu zdjęcie już z drugiej strony: Na tym zdjęciu widać też tą wyspę z której ludzie skaczą do wody - ten kawałek najbardziej wysunięty w morze - to odrębna wysepka na którą wchodzi się dopływając od drugiej strony. Na tamtej plaży były dosłownie dwie grupki ludzi plus my a sama plaża wielka, część piaszczysta a część skalna. Za tymi ludźmi jest następny mały ustęp skalny i za nim plaża z małych kamyczków plus fajne półki skalne do plazowania - oraz, co najważniejsze - cienia nieco cały dzień. A tak wygląda ostatnia przeszkoda już z ostatniej części dzikiej plaży: Generalnie sezon u nich zaczyna się w sierpniu, więc nie liczyłabym na mniej osób. W razie innych pytań, wal smiało. Odpowiedz Link
mali6 Re: KSAMIL Albania 11.08.13, 13:44 dzieki, dzieki i jeszcze raz dzieki! teraz napewno znajdziemy! To rzeczywiscie Albania?? morze takie blekitne ehhhh az sie rozmarzylam pzdr Odpowiedz Link
kabutka Re: KSAMIL Albania 11.08.13, 13:52 Tak, Ksamil to prawie jak Karaiby - morze ma iście turkusowy kolor, miejscami delikatny błękit - nie mogłam sie napatrzeć. Na tych zdjęciach tego tak nie widać. A w wodzie możesz podziwiać morskie stworzenia - udało nam się dojrzeć i gonić osmiorniczkę, mase ryb - niektóre dawały się nawet dotykać a muszle - ubaw po pachy - prawie w każdej muszelce mieszkał jakis krab pustelnik - najzabawniej było jak pierwsze wyłowione po położeniu na ręczniku zwyczajnie sobie z niego poszły wtedy jeszcze nie wiedzielismy co jest grane. Polecam mieć swoje maski i rurki - koniecznie! Możesz godzine leżeć na wodzie i podziwiać dno i to co tam żyje - unosisz się na wodzie bez żadnego wysiłku.....a jaka ciepła Totalna magia Odpowiedz Link