Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz do Albani

06.05.16, 20:26
Witam,
wybieramy się w lipcu samochodem do Durres. Jest to nasza pierwsza wyprawa na Bałkany, dlatego ogromnie byłbym wdzięczny za wszelkie informacje, np. czy lepiej mieć euro, dolary czy leki, ile najlepiej wziąć na 2 tygodnie, czy lepiej jechać przez Chorwację, Czarnogórę i Bośnię, czy lepiej przez Węgry, Serbię i Macedonię. Dodatkowo najlepiej chyba wynająć jakiś nocleg po drodze, bo (min.) 20h za kółkiem chyba nie dam rady - macie jakieś propozycje gdzie?
Serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • miras59 Re: Pierwszy raz do Albani 06.05.16, 22:22
      Większość informacji już było--
    • dub4art Re: Pierwszy raz do Albani 07.05.16, 11:28
      A dlaczego akurat do Durres? Moim zdaniem lepiej pojechac na Albańską Riwiere, która zaczyna się we Vlore i ciągnie do granicy z Grecją. Jest to zupełnie inny typ wybrzeża niż ten w Durres, na pewno z punktu widzenia turysty dużo bardziej atrakcyjny. Z pieniądzy najlepiej wziąźć Euro i wymieniać w kantorze lub banku na miejscu. Można też wyjmować z bankomatów lokalne Leki jeśli ma się tanie zagraniczne bankomaty. Z doświadczenia, lepiej (szybciej) jedzie się przez Węgry, Serbię i Macedonię. Nocleg najlepiej odbyć w Suboticy (duży wybór) jeśli się jedzie np z Polski centralnej. Później po drodze są stare postkomunistyczne motele, ale w szczycie sezonu mogą być drogie i często zajęte.
      Opisałem kiedyś moją ulubioną trasę (wraz z mapką) do Albanii na swojej stronie:
      Trasa do Albanii"
      • ma.ci.ej Re: Pierwszy raz do Albani 10.05.16, 12:40
        >>Nocleg najlepiej odbyc w Suboticy (duzy wybór) jesli sie jedzie np z Polski centralnej.
        A jeśli z południowej, to za Nis-em. W Suboticy można być koło południa.
    • larinafu Re: Pierwszy raz do Albani 03.07.16, 15:18
      hej, my jedziemy w lipcu z rzeszowa przez serbię, śpimy w skopje w hotelu la village, potem juz prosto do himare w albanii
      • larinafu Re: Pierwszy raz do Albani 03.07.16, 15:20
        bierzemy euro, znajomi byli rok temu, ceny ponoć jak w polsce
      • dabecja Re: Pierwszy raz do Albani 25.07.16, 05:48
        ile jechaliście do skopije z Rzeszowa.
    • descigales Re: Pierwszy raz do Albani 04.07.16, 16:29
      A ja bardzo bym się chciała podłączyćsmile i zapytać, czy ktoś był w Golem, bo na zdjęciach fajnie wygląda. Pls i będę szczęśliwa po uzyskaniu odpowiedzismile. Etoile
      • lida12 Re: Pierwszy raz do Albani 05.07.16, 11:51
        Byliśmy w Golem w czerwcu..hotek Flower &Spa...plaża szeroka, piaszczysta, jeść można bez problemu w mieście. Dużo knajpek z włoskim jedzeniem. Jedyny minus nie ma co robic, poza hotelem, wieczorem. Golem to przedmieścia Durres..Ogólnie bardzo fajny i dość tani kraj...Pizza dla dwóch osób + dwa napoje w granicach 20 zł...
    • darekwilk1 Re: Pierwszy raz do Albani 05.07.16, 11:19
      Witam!
      Pierwsza trasa jest dłuższa i wolniejsza,a zarazem droższa.Po drodze jest napewno dużo do zwiedzania(Dubrownik,Budva,zatoka kotorska.Szkoder).My jeździliśmy do tej pory przez Węgry,Serbię,Macedonię i Grecję. Nocowaliśmy w Belgradzie,a potem już do Ksamila raz przez góry,a raz przez Butrinit. Teraz planujemy jechać do Skopije,zwiedzić Ochryd i dojechać do Wlore,a następnie wzdłuż wybrzeża do Ksamil. Mamy zawsze Euro,drobne bilony na Bramki w Serbi i Grecji. Dotankowujemy samochód w Bielsku-Biała,a następnie w Macedonii(dobre ceny).Pozdrawiam DW.
    • mateusz.badoch Re: Pierwszy raz do Albani 21.07.16, 15:50
      Też myślałem nad Albanią, ale jeszcze się waham. Co warto zobaczyć? Możecie coś polecić?
    • cinek871 Re: Pierwszy raz do Albani 30.09.16, 11:28
      I jak udała się podróż? Którędy jechałeś?
      Ja za 3 tygodnie też wybieram się do Albanii i zbieram w sieci różne praktyczne informacje na ten temat. M.in. znalazłem taki artykuł Albania ciekawe miejsca - kilka praktycznych rad, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka