ola195 12.11.08, 19:05 Listopad - czas szarugi i nostalgii...do Świąt jeszcze został ponad miesiąc, więc chciałabym zapytać jakie są Wasze ulubione filmy? Podajcie tytuły i gatunek A może jakieś słynne filmy z Albanii? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola195 Re: Wasze ulubione filmy:) 12.11.08, 21:50 No dobrze, zacznę ja Lubię filmy sensacyjne i komedie - może i tu znajduje się odpowiedż na pytanie: dlaczego podobają mi się chłopcy z Albanii? hahaha 'The Italian Job' 'The Holiday' 'Robin Hood. Ksiażę złodziei' - mamy do tego filmu sentyment... 'August Rush' - obyczajowy '24 hours' 'Córka Maharadży' 'My big fat greek weeding' 'Kaptan Corelli' Lubie, kiedy akcja filmu toczy się w innym kraju i ukazuje tamtejszą kulturę Odpowiedz Link
majmunt Re: Wasze ulubione filmy:) 13.11.08, 01:28 "Taken"- jest tam sporo o Albańczykach, fakt niezbyt pochlebnie ale jest, własciwie cała akcja filmu toczy sie w okol nich...hihihi.... Odpowiedz Link
szkodra Re: Wasze ulubione filmy:) 13.11.08, 13:20 ,,bring it on'' z Eliza Dushka kuzynka mojego meza ktora mieszka w Holywood ha Odpowiedz Link
blame_76 Re: Wasze ulubione filmy:) 13.11.08, 17:53 szkodra napisała: > ,,bring it on'' z Eliza Dushka kuzynka mojego meza ktora mieszka w > Holywood ha a nie czasem Dushku? Odpowiedz Link
nertila super wątek 13.11.08, 22:22 dziś wkleję tylko jeden tytuł, bo kolejne 2 muszę sobie przypomnieć LIST- co prawda nie o Albanii ale w tematyce bałkańskiej rzeczywistości.Wyjątkowy film bo o Bałkanach,ale tym razem bez krwi na ekranie,bez spektakularnych wybuchów, bez kina w stylu amerykańskiej papki. Piękne zdjęcia! Film ciepły, łapiący za serce,opowiadający historię kalekiego chłopca i prawdziwej Wielkiej Przyjaźni! Zakończenie jakże prawdziwe i jakże przygnębiające. więcej tutaj: www.film.gildia.pl/filmy/list czy ktoś może widział? pamięta ten film? mnie on rozwalił na atomy! Odpowiedz Link
nertila Re: Wasze ulubione filmy:) 13.11.08, 23:00 Peng / Hostage / Omiros - film w reżyseria Constantine Giannaris Film opowiada autentyczną historię, która miała miejsce w 1999r w północnej Grecji. Młody Albańczyk uprowadza autobus z siedmiorgiem pasażerów. W zamian za uwolnienie zakładników uzbrojony porywacz żąda okupu w wysokości miliona euro oraz bezpiecznego powrotu do rodzinnego kraju. Oczywista sprawa: NIC DOBREGO Z TEGO NIE WYNIKNIE... Film smutny, tragiczny , pokazujący przyczynę porwania tego autobusu,jak to mniej więcej przebiegało i jaki był tego finał. pl.youtube.com/watch?v=UtHAs-sr6Ts&translated=1 Odpowiedz Link
ola195 Re: Wasze ulubione filmy:) 19.11.08, 12:58 Lubię też 'Inside man' (Plan doskonały). Świetny film o napadzie na bank Główne role zagrali Clive Owen, Denzel Washington i Jodie Foster. I co ciekawe, można w tym filmie usłyszeć język albański! Polecam! Odpowiedz Link
tirana5 Re: Wasze ulubione filmy:) 19.11.08, 20:42 ola195 napisała: > Listopad - czas szarugi i nostalgii...do Świąt jeszcze został ponad miesiąc, > więc chciałabym zapytać jakie są Wasze ulubione filmy? > Podajcie tytuły i gatunek > A może jakieś słynne filmy z Albanii? Filmy z Albanii na stronie: www.tanmarket.com/php/ Odpowiedz Link
nertila Filmy on line 20.11.08, 10:37 Ja od Moich Przyjaciół mam taki fajny link: worldtv.com/albania_film/ czasem leci tu krótka reklamówka w stylu turystycznej zachęty, a po niej jest jakiś film, a czesem od początku jest film. najczęściej stare kino albańskie. Ja natknęłam się na film "Tomka dhe shoket e tij" - jak dla mnie to jest to coś w stylu naszych "Chłopców z placu broni"- po prostu o przygodach grupki małych chłopaczków. oczywiście są to dzielni mali patrioci których miasto otoczone jest przez faszystów- rok produkcji wiele wyjaśnia 1977 tutaj macie ten film: zdjęcia kręcone w Beracie,jak ktos tam był teraz to może sobie porównać jak wyglądało to miasto 30lat temu video.google.com/videoplay?docid=-9194659658179915954 Odpowiedz Link
nertila Filmy on line 20.11.08, 18:15 i jeszcze tutaj: worldtv.com/albania_kinema/ a teledyski non stop są tutaj: worldtv.com/albania_muzike/ a albańskie kabarety tutaj: worldtv.com/albania_humor/ Odpowiedz Link
szkodra Re: Filmy on line 20.11.08, 23:41 tak sorry spolszczylam dushku na dushka a co do tego chwalenia sie to moj maz ciagle sie podnieca jak ja widzi szczegolnie ze ma wytatulowanego orla dwuglowego na karku. Odpowiedz Link
nertila "Milczenie Lorny" 04.02.09, 17:59 Film o Albańskiej emigrantce. więcej tutaj: www.filmweb.pl/f479758/Milczenie+Lorny,2008/opisy Dzięki uprzejmości Bubilu Odpowiedz Link
nertila "Tirana rok zero" 06.02.09, 17:58 Niku, uczciwy i poważny 23-letni mężczyzna, stara się zarobić na życie pośród panującego chaosu w dzisiejszej Albanii przy pomocy najcenniejszego elementu rodzinnego majątku: przestarzałej ciężarówki. Wydaje się, że wszyscy dokoła są opętani mitem zagranicy – jego dziewczyna Klara pragnie zostać modelką w Paryżu, a sąsiadce udaje się usidlić jakiegoś Włocha. Niku zalicza się do nielicznych Albańczyków, którzy nie marzą o wyjeździe: zamiast uciekać wolałby raczej pomóc odbudować ojczyznę. Dzięki różnym zleceniom Niku poznaje wielu dziwnych ludzi, wśród nich szalonego Niemca, który pragnie kupić prawdziwy albański bunkier. Los nie rozpieszcza Niku. Po kolejnej strzelaninie w mieście Klara ma dosyć i wyjeżdża do Paryża, ojciec Niku jest umierający, a transport ogromnego pomnika Stalina jest ponad wytrzymałość ciężarówki. Jednak pomimo ubóstwa, przemocy i chaosu, jakie przewijają się nieustannie, film ten nie jest ponury. Fragmenty filmu tutaj: www.youtube.com/watch?v=hXcxtCAKZqU&feature=related Odpowiedz Link
nertila "Lamerica" / "L'America" 06.02.09, 18:15 Gino i Fiore, główni bohaterowie filmu są Włochami, którzy przyjeżdżają do Albanii tuż po upadku komunizmu w przekonaniu, że wykorzystując naiwność miejscowej ludności założą w tym kraju fikcyjną firmę i będą wyłudzać pieniądze. Przekonanie o tym, że uda im się osiągnąć sukces graniczy z pewnością, kiedy spotykają Spiro Tozaja (dawniej Michele Tallarico), starego włoskiego weterana II wojny światowej, który właśnie wyszedł z więzienia. Stary więzień pozbawiony środków do życia chętnie przystaje na współpracę z oszustami, ale wkrótce znika w tajemniczych okolicznościach. Gino zamierza go odnaleźć, podróżując przez Albanię, ale wtedy uświadamia sobie, jak niebezpieczny jest to kraj, może też z bliska przyjrzeć się albańskiej nędzy. Wkrótce traci samochód, ukradziony przez nieznanych sprawców, dokumenty i część ubrania. Spotyka ponownie Spiro i razem z nim, a także grupą Albańczyków chce uciec do Włoch. Drogę do Włoch odbywają najpierw ciężarówką, a potem na pokładzie łodzi. Pod wpływem Spiro, Gino zaczyna odkrywać w sobie inną tożsamość. Fragmenty filmu: www.youtube.com/watch?v=Ger-jbRavqY Nagrody 1994: Europejska Nagroda Filmowa - dla najlepszego filmu 1994: Festiwal Filmowy w Wenecji - cztery nagrody, w tym za reżyserię 1995: Międzynarodowy festiwal w São Paulo - nagroda krytyków Odpowiedz Link
nertila "Pułkownik Bunkier" / "Colonel Bunker" 06.02.09, 18:32 Pułkownik Bunkier ,tyt. orginału"Colonel Bunker" – albańsko- francusko-polski film fabularny z roku 1996 w reżyserii Kujtima Çashku. Kujtim Çashku był także autorem scenariusza. " To nie jest film o budowie bunkrów. To film o unikalnym totalizmie albańskim, o samoizolacji mojego kraju w okresie reżymu komunistycznego i naszej mentalności. W literaturze oraz kinematografii europejskiej temat totalitaryzmu był wielokrotnie eksploatowany. O dyktaturach z Ameryki Łacińskiej, Azji, Afryki czy z Europy wiemy już właściwie wszystko. Tylko albańska wersja jest wciąż zakamuflowana i zupełnie nieznana. Nie było bowiem dotychczas takiego kraju na świecie, w którym każda rodzina miałaby własny bunkier. W poprzednim systemie przez dwa dziesięciolecia w Albanii, liczącej ok. 3 mln mieszkańców, wybudowano aż 400.000 bunkrów. Czy to nie zbiorowa paranoja ? W swoim filmie staram się więc odpowiedzieć na pytania: skąd się bierze permanentny lęk i w imię czego niszczy się ludzkie wartości? To bilans poprzedniego systemu. Za pomocą rozsądku i rozumowania nie da się jednak rozszyfrować wszystkich naszych narodowych tajemnic." Jest to jeden z pierwszych filmów fabularnych, wyprodukowanych w Albanii po upadku komunizmu, zaliczany do filmów rozliczeniowych. Fabuła: Główny bohater-Albańczyk Muro Meto podczas studiów wojskowych zakochuje się w polskiej studentce Annie. Decydują się na wspólne życie w jego ojczyźnie. Jest rok 1960 - Albania zrywa stosunki z "blokiem wschodnim", a młoda mężatka z rodziną w kraju. Właściwa akcja filmu rozgrywa się w latach 1974-94. Meto jest pułkownikiem armii albańskiej, jego żona Anna- polską pianistką.W okresie rządów Envera Hodży pułkownik otrzymuje zadanie przeprowadzenia akcji budowy bunkrów na obszarze całego kraju. Za swoją postawę został aresztowany przez funkcjonariuszy Sigurimi i (jak można się domyślić) skazany na śmierć, a następnie ułaskawiony. Jego żona po odbyciu kary w obozie pracy, wraca do Polski w przekonaniu, że jej mąż nie żyje. Po uwolnieniu z więzienia Muro Neto próbuje odnaleźć żonę. Życie w Albanii po upadku komunizmu uświadamia mu bezsens dzieła, które stworzył. Popełnia samobójstwo w pobliżu bunkra, w którym kocha się para młodych ludzi. Film nawiązuje także do innych wydarzeń z historii Albanii: przymusowej ateizacji (scena wysadzania kościoła katolickiego), a także prześladowań opozycji i duchowieństwa (sceny z obozu pracy, scena egzekucji). Jedną z najbardziej wstrząsających scen w filmie jest testowanie nowego bunkra poprzez ostrzał artyleryjski – gwarantem jakości jest sam pułkownik przebywający w ostrzeliwanym bunkrze. Kilka scen filmu rozgrywa się w Warszawie. W filmie zagrali polscy aktorzy: Anna Nehrebecka,Teresa Lipowska,muzyka Andrzej Krauze,zdjęcia Jerzy Rudziński Nagrody: Festiwal Filmowy w Bastii - nagroda za najlepszą reżyserię Festiwal Filmowy w Wenecji 1998 Nagroda Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) dla reżysera Odpowiedz Link
acs-13 polecam swietny film 'TAKEN' 08.02.09, 06:49 NAPRAWDE WARTO...wydca pare groszy aby go wypozyczyc i obejrzec.. Odpowiedz Link
annarexha Re: polecam swietny film 'TAKEN' 09.02.09, 14:54 Majmunt juz polecala ten film,jedyne co moge dopisac to kawalek prywatnej recenzji,ktora spowodowala,ze chyba jeszcze raz obejrze 'Taken' Oto ona: "...akcja filmu jest kompletna fikcja jednak pomysl pojawil sie w glowie producentow kiedy pare lat temu we francuskich gazetach ukazala sie seria artykulow dotyczaca gangow z europy wschodniej zajmujacych sie handlem zywym towarem. Ku zdumieniu dziennikarzy, ktorym udalo sie przeniknac w szeregi, gangi okazaly sie tylko wierzcholkiem gory lodowej a zyski z procederu np handlu dziewicami wystawianymi na aukcje za grube pieniadze czerpalo kilku wysoko postawionych dygnitarzy. Jeden z dziennikarzy zginal innemu udalo sie napisac serie juz po rozgromieniu gangu. Na ile policji udalo sie zlikwidowac proceder – nie wiadomo. Wiadomo tylko, ze rocznie kilka tysiecy nastolatek znika podczas wakacji i slad po nich ginie..." Odpowiedz Link
nertila "Passo a due" - tym razem serio 12.02.09, 17:33 No to może coś na faktach? Bez strzelanek, bez prostytutek, bez krwi tryskającej mi w ekran,bez mordobicia Kino faktu. Film opowiadający prawdziwą historię albańskiego emigranta- utalentowanego tancerza, który trafia do Włoch i tam po ciężkich staraniach urzeczywistnia swe marzenie. W roli głównej Kledi Kadiu który w tym filmie zagrał samego siebie. W wywiadach udzielonych włoskiej prasie mówił: historia z "Passo a due" to moja własna historia ,wyłączając jedynie wątek miłosny. Dzięki programowi Marii De Filipi “Amici di Maria de Filippi” zyskał sympatię włoskich widzów i rzeszę włoskich fanek Obecnie prowadzi szkołę tańca w Rzymie w założonej przez siebie “Kledi Academy”. Scenariusz do tego filmu napisało samo życie. tu zwiastun filmu: www.kledi.it/img/video/trailer.htm tu pare piosenek z programu "Amici" tańczonych z udziałem Klediego: www.youtube.com/watch?v=Mxl5GqaynBc&feature=related www.youtube.com/watch?v=5M80zp6oZUM&feature=related www.youtube.com/watch?v=jpc_oG_bpSU ...ale jeśli kogoś nie interesuje historia "jakiegoś tam" Albańczyka któremu się w życiu coś udało osiągnąć ciężką pracą i dzięki talentowi to nie ma sensu tego filmu tutaj rekomendować,bo i tak go nie zobaczy. Natomiast pozostałym Forumowiczom gorąco polecam "Paso a due" Mi podobały się sceny z albańskimi wstawkami kiedy główny bohater dzwonił do swoich rodziców w Albanii by ich poinformować ,że będzie we włoskiej TV. Radość matki, duma ojca. Ciepłe rzeczywiste sceny. Może ktoś widział ten film? Pozdrawiam wszystkich. Nertila Odpowiedz Link
acs-13 zajrzalem , zreszta nie tylko tam ale i dalej 12.02.09, 20:06 jestem pod wrazeniem... mlody, utalentowany nawet bardzo przystojny Brawo Brawo Brawo zaluje ze nie rozumie wypowiedzi z tego spotkania www.youtube.com/watch?v=-EfrTbGLnqA&feature=related Odpowiedz Link
annarexha Re: zajrzalem , zreszta nie tylko tam ale i dalej 13.02.09, 00:41 Dla mnie porazka,dla wielbicieli tanczacych z gwiazdami bedzie to przeboj(ja niestety fanem nie jestem),przyznam,ze kledi tanczyc potrafi ale ciecie na przodzie spodnicy jego partnerki z 1 linku to kleska ekologiczna,ja majtek ogladac nie lubic:] jutro zobacze reszte,mam nadzieje ciekawsza Odpowiedz Link
nertila :) 13.02.09, 10:00 Miło mi ,że kogoś zainteresowała postać Klediego. Nie byłabym jednak tak odważna by wrzucać w jeden worek taniec klasyczny w wykonaniu Klediego z wygibasami polskich pseudo-gwiazdek na TNVie..Też tego nie oglądam, choć sam taniec standardowy jest dla mnie interesującym tematem,bo "kiedyś tam" go uprawiałam. Na "Passo a due" byłam w kinie z mężem i się popłakałam.No co baba jestem.Wzruszaja mnie takie prawdziwe historie o spełnionych marzeniach. Co do cięcia na spodnicy- no cóż ja się tak nie ubieram ...ale takie cięcie jest zgodne z wymogami włoskiej publiczności TV i pełnym pasji tango. acs- wywiad z Kledim wkleje po przetłumaczeniu w wątku Albańczycy.Bardzo mnie zainteresował.Dziękuję za link. Pozdrawiam Nertila Odpowiedz Link