leggetta 02.03.06, 21:15 czy mozecie mi powiedziec jak on sie po polsku nazywa - bo juz juz sama sie zakrecilam ... dziekuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leggetta Re: chick peas 02.03.06, 21:23 hmm nie dziwne ze nie moglam skojarzyc bo po prostu nie znalam, a tu polubilam:) Czy w Pl nie jest to wcale popularne? Odpowiedz Link
chihiro2 Re: chick peas 02.03.06, 21:31 Ja ciecierzyce znam z Polski. Bonduelle sprzedaje puszkowana. Robilam z niej hummus, dodawalam do salatek. Ale moze to ja taka odkrywcza bylam, nie wiem. Wydaje mi sie, ze bardzo popularna to w Polsce nie jest. Tutaj jeszcze robie rozne indyjskie potrawy z ciecierzyca. Odpowiedz Link
leggetta Re: chick peas 02.03.06, 21:45 ja walsnie troche eksperymentuje w kuchnia indyjska ( niestety opiera sie to glownie na probowaniu kolejnych sosow ze sloikow) no ale ciecierzyce dodaje dodatkowo:) Odpowiedz Link
chihiro2 Re: chick peas 02.03.06, 21:51 puszkkka.spinacz.pl/szukaj_z.php3 Tu znajdziesz pare fajnych przepisow. Powodzenia w eksperymentowaniu :) Odpowiedz Link
izabelski Re: chick peas 02.03.06, 21:56 no i moj artykul - przeoisy sprawdzone :-) www.pinezka.pl/content/view/397/356/ Odpowiedz Link
leggetta Re: chick peas 02.03.06, 21:58 kurcze, a jeszcze niedawno klub kiepskich kucharek pekal w szwach;) Odpowiedz Link
izabelski Re: chick peas 02.03.06, 22:13 wyprobuj moje przepisy oraz inne na pinezce - na pewno sie nie zawiedziesz :- )))) Odpowiedz Link
leggetta Re: chick peas 02.03.06, 22:17 bede sie uczyc bo wszystko ladnie tam opisalas, a wstep do przepisow jest niesamowity... Odpowiedz Link
izabelski Re: chick peas 02.03.06, 22:20 tym artykulem zachcilam kilka osob do eksperymentowania z kuchnia hinduska :-) nie martw sie - na pewno ci bedzie smakowalo Odpowiedz Link
leggetta Re: chick peas 02.03.06, 22:27 i zrobilas konkurencje Kuroniowi i jego kolegom/kolezankom... Odpowiedz Link
mgna Re: chick peas 02.03.06, 23:19 Oprocz hummus'u ja rowniez tak ja przyzadzam: cebule zarumienic na patelni, dodac masala przypraw (tych z kora drzewa, wiec jesli w proszku kupicie to bedzie o brazowym koloze, choc i ta o pomaranczowym kolorze tez mozna dodac - ale to inny przepis), chick peas (saczone w wodzie przez noc i simmered przez dwie godziny), i listki coriander, sol. Tyle jest pycha :) Chick peas z pomaranczowa masala mozna mieszac z ziemniakami i pomidorami. Rownei pyszne choc dla tych co nie lubia pikantnych dan sie nie nadaje. Odpowiedz Link
edavenpo Re: chick peas 02.03.06, 23:47 Uwielbiam humus - kupuje w Turkish deli i jem lyzka prosto z pudelka ;-) Sama nie robie bo mi nigdy nie wyjdzie taki dobry ;-( Podaje przepis na pyszna super prosta i szybka zupe z chickpeas i porem: Na dwie osoby 5 lub 6 porow 2 zabki czosnku Jedna lub dwie Vegetable Oxo Cube (zalezy od preferencji) rozpuszczone w 600 ml wody Garsc pearl barley (kasza peczak?) Oliwa z oliwek Swiezo mielony czarny pieprz Puszka chickpeas Pory przekroic najpierw wzdluz, potem posiekac na drobno w poprzek. Rozgrzac oliwe z oliwek w glebszym garnku na zupe, wrzucic posiekane pory, wycisnac do tego dwa zeby czosnku, pomieszac przez minute tak zeby czosnek ladnie zaczal pachniec, zmniejszyc gaz na minimalny, przykryc i pozwolic sie tej mieszance zeszklic przez jakies 5 minut. Dorzucic kasze, chickpeas, i rozpuszczony bulion, gotowac na malym ogniu przez jakies 20-25 minut az kasza bedzie miekka. Zdjac z ognia, dodac pieprzu, odlac polowe zupy do miski, reszte w garnku zmiksowac na gladka mase, dodac poprzednio odlana porcje (to zeby zupa nie byla zbyt plynna). B. wazne - przed podaniem polac zupe oliwa z oliwek - nieduzo, kilka takich mazgai, to naprawde dopelnia smak. Pycha! Przepis jest Jamiego olivera zmodyfikowany przezemnie ;-) Odpowiedz Link
karolinazuk Re: chick peas 06.03.06, 16:08 Wyprobowalam Twoj przepis i musze potwierdzic ze zupa jest naprawde pyszna. Dodalam do niej kilka kawalkow fety i tylko palce lizac. Dla tych ktorzy bywali w Warszawie w Cafe Brama bardzo przypomina zupe macedonska. Mam do Ciebie tylko jedno pytanie a propos pearl barley. Ile dokladnie nalezy jej dodac. Ja dodalam okolo filizanki i wydaje mi sie ze to troche za duzo. Moja zupa wyszla bardzo gesta, a jaka powinna byc jej konstytencja? Dziekuje. Odpowiedz Link
edavenpo Re: chick peas 06.03.06, 17:24 Ciesze sie ze sprobowalas i ze smakowalo. Zupa powinna byc gesta - ale jak jest taka naprawde zbyt paciajowata to dorzuc filizanke czy dwie bulionu zeby rozrzedzic. Wiesz co tak szczerze mowiac to z tym pearl barley to ja tak zawsze robilam na oko (a na oko to chlop w szpitalu umarl , jak mawiala moja babcia;-))) Ja wrzucalam garstke - mysle ze filizanka to ciut duzo szczegolnie ze pearl barley wydziela sporo zageszczajacej maczki w gotowaniu. Tak na oko to wrzucam mniej wiecej tak z dwie lyzki stolowe - tak zeby zupa miala ciut gestsza konsystencje ale zeby peral barley nie dominowal. Mozesz dodac kilka malych ziemniakow zamiast pearl barley zeby ja zagescic. Ten pearl bareley to moj wymysl bo ziemniakow nie jem. Z ta feta to dobry pomysl. Oliver tez zaleca zeby dodac parmezanu. Odpowiedz Link
karolinazuk Re: chick peas 06.03.06, 18:09 Tak podejrzewalam, ze zdecydowanie za duzo dodalam tej kaszy. Wszystko przez to ze ona jest dosc drobna i wydawalo mi sie ze garsc na garnek zupy to za malo. Niestety nie przyszlo mi do glowy ze kasza peczak moze speczniec :) Przynajmniej bede wiedziala nastepnym razem. Dzieki jeszcze raz za wyczerpujaca odpowiedz. Odpowiedz Link